FIGHT FOR YOUR RIGHT TO … PISTOLEEKES !

o heer
geef ons heden ons zondags plezier terug !

Wat roert er in het deeg van de bakkerijen tegenwoordig ?
Overal waar je komt vind je enkel opgezette, gekartonneerde versies van croissants, koffiekoeken of pistolets. Alsof ze opgespoten zijn, gefixeerd met een glanzend stijfmiddel. Alsof ze enkel bedoeld zijn om tentoongesteld te worden. Met glazuur om de tand des tijds te doorstaan. Nog net niet op sterk water.
Na één hap begint heel mijn systeem tegen te pruttelen, weigert het dienst.

Vijf bakkers in mijn nabije omgeving en geen één haalt de standaardnorm. Qua croissantnorm bedoel ik dan die ovenverse croissants die je in Frankrijk overal vind in de cafeetjes.

Het lijkt wel alsof een banale Delhaize beter brood of croissants lijkt af te leveren dan die vijf.

Help mij uit de nood. Waar vinden die geheime bijeenkomsten
plaats waar die echte gouden geneugtes worden verhandeld ?
(Naast Vatel dan op Jourdan, een aanrader, net iets te ver voor een zondagse ochtendwandeling echter.)

Share
 • frank

  Zelfde probleem in mijn buurt, maar dan niet wat betreft croissants en andere koffiekoeken – een simpel wit gesneden brood in de GB is stukken beter dan wat de gewone warme (?) bakkers in mijn buurt ervan… euh bakken. En dat GB-brood haalt nog maar net een voldoende in mijn boek, wat betekent dat die warme bakkers van mij het predikaat “oneetbaar” krijgen toebedeeld, of althans hun produkten (kannibalisme is mij vooralsnog vreemd).
  Waar in Brussel vind je nog een echt goeie bakker? Tips welkom (ook ik vind de Jourdan net een tikkeltje te ver).

 • maïté

  Ik zeg het jullie. Bxl is prima, bxl is feest, maar kom er niet om goeie koffiekoeken of een degelijk frietkot (in het centrum – met kaaskroketten, aub) te zoeken.

 • den bartman

  Zelfs de pain quotidien laat het op dat vlak serieus afweten, vind ik. En wat is nu zaliger dan je zondag beginnen met ne lekkere croissant met amandelpasta … ? zucht … iemand zin een coöperatieve te starten ?

 • VH

  Ik bak tegenwoordig zelf. Een brood kost me 30 Eurocent en 3 minuten (wel 3 uur wachten) in een Domo-broodoventje. En ik moet de deur niet uit. Croissants, wel, koop gewoon het deeg in elke hypermarkt en stop het 30-40 minuten in je oven. Da’s minder dan aanschuiven bij de bakker en de helft van de prijs. En O-VEN-VERS.

 • maïté

  Oh maar een ontbijt in de Pain Quotidien mogen ze mij wel elke dag aanbieden… Neen, wat ik mis zijn écht koffiekoeken: frangipannenkoeken zonder teveel boter, puddingkoeken met bloemsuiker, spiegeltjes (en geen hardgebakken achtkoeken), stevige chocoladebroodjes (evt met praliné), FRUITkoeken (oh heer, waar zijn de lekkere kriekenkoeken of driehoeken met zachte appelmoes gebleven in bxl?)… En nu we toch bezig zijn: tijgerpistolés, op steen gebakken pistolés, volkorenpistolés… En lekkere patisserie zonder teveel slagroom.

 • Wouter

  Weet je, toen ik nog een klein ventje in de westfluteren was, had je ‘s zondags de keuze: boterkoeken met en boterkoeken zonder rozijntjes. En alleen ‘s zondags ! De bakkers hadden tijdens week geen koeken.(we schrijven hier ca 1970)
  Mijn eerste vakantie bij mijn oom te Brussel was op dat vlak dan ook een revelatie: behalve boterkoeken met en zonder lagen hier de godganse week zoetige rijkdommen uitgestald waar ik zelfs niet van had kunnen dromen.
  De gevolgen bleven dan ook niet uit : van zodra het kon vestigde ik me in dit koekenparadijs. Ander gevolg : het klein ventje is een groot maar vooral dik geworden… en moet van zijn vrouw nu afblijven van dergelijke lekkernijen. Nu ja, ‘t is altijd wat….

 • Frank

  Juicht, volkeren der aarde!
  Vlakbij mijn deur, op de hoek van de Lakensestraat en de Vaartstraat is er sinds een week of drie een nieuwe bakker. Au Theatre presenteert een uitgebreid assortiment aan brood, gebakjes, koffiekoeken en taarten. En zeer tot mijn smaak. Njam njam.

 • Pingback: Bakkers gezocht at BrusselBlogt()

 • Gilrawen

  Deze morgen werd ik bij de bakker bekeken alsof ik van een andere planeet kwam toen ik vroeg of ze boterpistolets hadden…Ik heb het dan maar in het Frans geprobeerd.. pistolets au beurre ?? (ik heb een paar andere lid/voegwoorden geprobeerd maar dat scheen ook niet te helpen)
  De dame vroeg me dan vriendelijk of ik geen sandwiches bedoelde, want dat gaat naar’t schijnt niet… pistoleekes maken met boter…
  Weet er iemand waar er dan wel boterpistolekes te vinden zijn? 🙂

 • Gilrawen schreef:

  De dame vroeg me dan vriendelijk of ik geen sandwiches bedoelde, want dat gaat naar’t schijnt niet… pistoleekes maken met boter…

  Boterpistolets maakt men door het deeg te ‘toereren’ met een mengeling van margarine en boter (soms ook margarine met boteraroma). Toereren is het deeg vouwen, uitwalsen en draaien over negentig graden.

  Er komt dus wel degelijk boter (of alleszins een gelijkaardig vervangproduct) aan te pas. En “pistolet au beurre” of “petit pain au beurre” lijkt me toch verstaanbaar.

  Waar je die boterpistolets in Brussel kunt krijgen, weet ik jammer genoeg ook niet. Heb je “La Wetterenoise” al eens geprobeerd?

 • Plinne

  Op de Zuidmarkt staat er een kraampje waar ze hééééél lekkere pistolees verkopen: tijgerpistolees, vloerpistolees, grijze, met sesamzaadjes …

  Na een vergeefse zoektocht in het centrum ga ik nu -bijna- elke zondag naar de Zuidmarkt voor mijn wekelijkse portie pistolees.

  En ook een aanrader: in de GB Express aan de Vismet hebben ze heerlijke pistolee “bloemen”. Een zeer goede vervanging van de traditionele pistolees die in het centrum onvindbaar blijken op een zondagochtend.

 • johnnyboy

  @Frank: en ondertussen heeft die er al de brui aan gegeven 🙂