Autoluw

Indien U nu niet in Brussel woont, dan verheugt U zich nu al op die zondag waarop U binnenkort met de wagen, fietsen achterop, richting Brussel begeeft om dan met een brede glimlach in het midden van de weg te gaan slalommen. En het weze U gegund.

Zoals algemeen geweten is Brussel de enige stad waar de oppervlakte van autoluwe zo groot is (men is er nog fier op ook), je kan praktisch niet binnen de 19 gemeenten met je auto, maar ook niet buiten ! En dit is net wat me stoort… Andere steden zoals Antwerpen make de stadskern autoluw. Dit geeft de mensen die binnen deze kern wonen de mogelijkheid om hun wagen daarbuiten te parkeren om dan de stad ‘uit te vluchten’, of gewoon om eens ergens anders te gaan.

De Brusselaar zit opgesloten in eigen stad… Ik, als nieuw Brusselaar, heb op korte tijd een mooie band opgebouwd met deze stad. Maar als je mij erin wil opsluiten, wil ik weg (Typisch!). Als compensatie is het openbaar vervoer gratis, ttz de MIVB (volgens hun site mag ik niet linken!)…. maar daarmee geraak ik niet in de Brusselse rand, laat staan de Kust.

Share
 • nilo

  Allee jong! Autoloze zondag is toch de max! Ik ben er helaas niet dit jaar, en vorig jaar ook niet, maat wee jaar geleden: amaaaai! Schoon weer, rollerblades aan, en dan gewoon keihard de botanique afgesjeesd!!! of door de tunnel van de hallepoort, en voor ene keer gene schrik hebben dat onderaan bij het kruispunt een paar auto’s klaarstaan om u omver te rijden! Zalig toch! En dan skiliftgewijs weer naar boven met de metro, en terug de berg af! Manmanman!

  Moet natuurlijk wel lukken dat gij net op die dag dat ge nekeer op uw gemak in ‘t stad kunt rondlopen of fietsen (die stilte!!!) weg wilt uit brussel.

  MEt alle respect, maar check anders eens de Vlan uit. Daar staan ook altijd lezersbrieven in over mensen die het nog altijd niet kunnen verkroppen dat heel af en toe koning auto eens een stapje opzij moet zetten….

 • frank

  Ik ben het grotendeels eens met Nilo, alleen vind ik dat het autoverkeer dat toch nog mag rijden (veelal bussen en taxi’s) ook de gelegenheid daartoe moeten hebben. Een autoloze zondag betekent nog niet dat er geen verkeersregels meer bestaan. Wat ik echter vorig jaar gezien heb op en rond de centrale lanen was ronduit levensgevaarlijk. Het lijkt wel of het gebrek aan discipline dat door vele autobestuurders in Brussel aan de dag wordt gelegd, die dag driedubbel wordt overgenomen door voetgangers en fietsers die zich plots van geen verkeerslichten of voorrangsregels bewust meer lijken te zijn. En die arme buschauffeurs maar voorzichtig laveren om geen ongelukken te veroorzaken.

  En wat het niet meer kunnen verlaten van Brussel betreft, je parkeert eenvoudigweg uw auto aan de rand de dag voordien, neemt de metro terug, en de zondag zelf doe je het omgekeerde, en weg ben je….

 • @nilo: Inderdaad, het is de max. En hoever buiten de vijfhoek ben je al geweest met je rollerblades? Station van Schaarbeek, Ukkel, St. Guido, Altitude 100? Het lijkt mij toch een grote oppervlakte… Een stapje opzij, dan wel een hele grote stap met 7mijlslaarzen als je uit de 160km2 wil geraken.
  Btw, wees voorzichtig in de tunnels. Je wordt er niet verondersteld in te gaan als skater, fietser of voetganger!

  @frank: Niet alleen heb ik medelijden met de buschauffeurs, door het zootje ongeregeld die de straten bezet kan die zijn schema niet halen. Brussel autovrij en de bus raakt er niet op tijd! De ironie van het lot…