Schaarbeek : speelkasteel onder vuur?

Elize (met hulpwieltjes) en Nats (zonder) fietsten die zondagmorgen gezwind door het Josaphatpark. De parkieten krijtten in de bomen (tja, wat voor ‘n lawaai maken die brusselse grasparkieten?) en de konijntjes keutelden lustig in het dauwfrisse gras. De haan zat achter een paar frigide kippen aan en de ezel -wiens naam mij nu even ontsnapt- mijmerde bij het zien daarvan gelaten over de (on)zin des levens. De zon barstte uit haar voegen en warmde gemoedelijk mijn glimmende schedel op. En na al die jaren tintelde nog steeds dat tikkeltje trots omdat ik die knappe griet aan mijn zij de mijne mag noemen (niet luidop natuurlijk -kwestie van de haan niet te bruskeren)
“Vader, mogen we naar het speelplein?”
“Da’s de bedoeling, zoon.”
“Joepie”
Vreugde, plezier en jolijt alom -behalve misschien voor de eerder vermelde kippen. Deze dag kon niet meer stuk.
Het speelkasteel ; strikt verboden toegang !
Wat niet van het speelkasteel, pronkstuk van het speelpleintje aldaar, gezegd kan worden.
Want dat leek wèl stuk. Enfin, je mocht er toch niet meer op. Afgespannen met nadars en roodwitte-tape waarop de parkwachters melding maakten dat dit polyvalent speelplein-element tot hun grote spijt niet meer betreden mocht worden.
bericht van de parkwachters
En de reden hiervoor, daar hadden we het raden naar. Vrouwlief ( wat dacht je hiervan, Maitè : beter dan “mijn madam”? ) en ikzelf onderwierpen het toestel aan een nauwkeurige inspectie maar merkten niks verdachts, vreemds of onveiligs op. Ook de plaatsvervangende dierenverzorger kon ons niks wijzer maken.

Veroorloof me dan ook deze oproep, dit dringend verzoek om opheldering: wat is hier aan de hand? Hadden ze ( de diensten van de gemeente Schaarbeek) nu eindelijk een paar herstellingen uitgevoerd , nieuwe schommels aangebracht , het zand in de zandbak opgehoogd en de ondergrond onder het speelkasteel in kwestie verzacht. En nu dit.

Wie biedt mij en mijn koters soelaas? Wij danken u bij voorbaat,

Uw dienaar,

Wouter Vangelwe

Share

AboutWouter Vangelwe

Immigrant uit het het westen des lands. Bon Belge sinds zijn huwelijk met Waalse madam en het voortbrengen van tweetalige bengels.
 • Geachte heer Vangelwe,
  Beste Wouter,

  Ik moet bekennen dat het niet toegankelijk meer zijn van dat speelpleintje wel eens een gevolg zou kunnen zijn van mijn daden als voorzitter van de sp.a afdeling van Schaarbeek.Een tijd geleden (maart) hebben we immers een ronde gedaan van alle speelpleintjes van de Ezelsgemeente en tot de vaststelling gekomen dat de overgrote meerderheid van de pleintjes in lamentabele toestand verkeren. Dat hebben we toen aangeklaagd door een pleintje zelf terug in orde te zetten (het pleintje achteraan in het Josaphatpark bij de beroemde ezel) en een persbericht op te stellen, het persbericht vind je hieronder bijgevoegd.
  Onze actie is niet onopgemerkt voorbij gegaan op het Colignonplein, de gemeente is in actie gekomen. Het is dus hoogst waarschijnlijk tijdens een opknapbeurt van de gemeente dat het pleintje voor u en uw pagadders was afgesloten.
  Bij deze dus onze excuses voor het ongemak, maar ik ben ervan overtuigd dat u zich kunt vinden in het doel van onze actie!

  Met vriendelijke groeten
  Steven

  Bij het begin van de paasvakantie controleerde SP.A Schaarbeek de Schaarbeekse gemeentelijke speelpleinen. Het is immers droevig gesteld met die speelpleintjes. Bij het begin van de paasvakantie is het voor de Schaarbeekse kinderen vrijwel onmogelijk om een proper en veilig speelplein te vinden.

  Zandbakken zonder zand, schommels zonder zitjes, roestige nagels en hondepoep overal. Dat is zo ongeveer hoe het gemiddelde Schaarbeekse speelplein er op dit moment uitziet.
  De bijgevoegde foto’s spreken boekdelen.

  Het schepencollege mag dan wel enkele maanden geleden 150.000 euro hebben uitgetrokken voor het onderhoud van de speelpleinen, op het terrein is daar bitter weinig van te merken.

  De pleintjes zijn overigens weinig gebaat met een eenmalige opfrisbeurt, Schaarbeek moet in staat zijn om een heus speelpleinbeleid te ontwikkelen dat niet enkel heraanleg maar ook een onderhoudsplan omvat. Regelmatig nazicht en onderhoud van de pleintjes en de toestellen zijn immers de enige manier om de speelpleinen toegankelijk en aantrekkelijk te houden.

  We hielden onze actie in het Josaphatpark, maar quasi alle speelterreinen van de gemeente zijn slecht onderhouden : Tuinenlaan (Av. Des Jardins), Huart Hamoir laan, Vaderlandsplein (Place de la Patrie), Foucart plein, Voltairelaan, Josaphatstraat, etc…

  SP.A Schaarbeek dringt erop aan dat de speelpleintjes nog voor de eerstvolgende grote vakantie een grote onderhoudsbeurt krijgen en dat er een echt onderhoudsbeleid komt zodat onze kinderen veilig en proper kunnen spelen. Dat zal het subjectieve veiligheidsgevoel danig verbeteren en meer zin geven aan families met kinderen om zich in de gemeente Schaarbeek te komen vestigen.

 • Wouter Vangelwe

  Beste Steven,

  Bedankt voor je reactie. Ik had inderdaad nog een vage herinnering aan jullie actie. Maar volgens mij is hier toch iets anders aan de hand.

  Trouwens de gemeente had naar aanleiding van jullie actie één en ander bijgestuurd ( zand in de zandbank, nieuwe schommels,…) De week voor het hier aangehaalde was alles min of meer in orde en was er met “le petit chateau” niets aan de hand. De drastische wijze waarop het toestel in quarantaine werd geplaatst doet me vermoeden dat er ergens een nog directere aanleiding daartoe geweest is. Maar ik krijg geen “gardien du parc” te pakken…

  Mocht iemand hierover uitsluitsel kunnen geven, dan horen we het graag,

  Wouter