le quartier de nilo, deel 2: rue du brabant

Als ik mezelf naar buiten begeef, trekt de zwaartekracht me bijna automatisch de berg af, richting Brabantstraat. Iedereen zal wel weten dat dit de Mediterrane winkelstraat bij uitstek is in Brussel. Dat dit een drukke, kleurrijke straat hoeft dan ook geen betoog.

Na de Nieuwstraat is de Brabantstraat, zo heb ik met laten vertellen, de bekendste winkelstraat in Brussel. Van ver buiten de stadsgrenzen, en soms zelfs van buiten de landsgrenzen, komen mensen hier winkelen. In het weekend zie je ze af en toe, de dagjesmensen die met speciaal gecharterde bussen vanuit Antwerpen of helemaal vanuit Nederland de rue du Brabant komen doen. Met elk op z’n minst drie gigantische zakken vol stappen de dames dan weer de bus op, tevreden na een dagje shoppen.

In de Brabantstraat kan je dan ook wel echt bijna alles krijgen. Nuja, vooral ‘goedkope’ alles. De Chinese beha’s worden geblokkeerd in de Europese havens, maar voor de rest komen al die spullen uit het verre oosten nog steeds massaal aan, in allemaal identiek uitziende kartonnen dozen, vrachtschip na vrachtschip na vrachtschip vol.

Af en toe stap ik er eens een winkel binnen, meestal voor zo wat random spullen als tupperware dozen of zo. Telkens weer is het verschieten als je zo’n winkel binnenstapt. Van buiten zien ze eruit als kleine gezellige buurtwinkeltjes, vol gezellige rommel. Maar eenmaal binnen, waan je je zowaar in de grot van Ali Baba. Die winkels zijn gigantisch! Ze lopen ver door naar achteren, rek na rek vol koopwaar. Soms vraag ik me af die winkels niet zo ver doorlopen dat ze een geheime achteruitgang hebben in de Basiliek van Koekelberg of de VRT-toren.

We hebben wat we moesten hebben, terug de straat op. Verkeersdrukte van jewelste, dat spreekt voor zich. De situatie is er wel iets op verbeterd sinds de wegenwerken voltooid zijn. Vroeger lag heel de straat open, wat voor een nogal stoffig sfeertje zorgde, en de Brabantstraat had soms meer de allures van de Gaza-strook… Maar nu: mooi laagje asfalt, en zelfs wat zitbanken en zo voor de gezelligheid. De files blijven nu voornamelijk beperkt tot de Aarschotstraat een beetje verder, waar mensen vooral gaan windowshoppen…

Share
 • Het is toch heel eenvoudig: Men moet enkel eens nadenken, hoe ze daar zaken doen. Als ze in de Brabantstraat met iets goedkoper zijn, hebben we het ofwel te maken met faillietmassa’s of dingen zoals in Rotterdam vergeten container’s te doen (daarom verkopen ze plost alle hetzelfde mini-bromfiets) of ook einde reeks. Heel grote hoeveelheden van zoiets gaan naar de grote ketens, de Brabantstraat verkoopt hoeveelheden die voor de grote ketens te klein zijn. Aan de andere kant werken ze ook met lagere winstmarges dan normale kleine winkels, omdat ze veel met familieleden werken en omdat ze door de kleinere winstmarges hogere omzet hopen te maken.

 • vosjes

  zijn de winkels in de brabantstraat zondag geopend,we zouden er morgen eens willen langs gaan.

 • Wees maar zeker…

 • mahmoud

  hi

  kan iemand mij vertellen hoe kan ik vanuit rotterdam rijden naar de rue de brabant aub?

 • probeer : http://www.mappy.be , voer het adres in en … kinderspel ! de echte uitdaging is om een parkeerplaats te vinden 😉

 • jansen

  Weet iemand mischien of er op 7 rue de brabant ooit een winkel genaamd top mousse heeft bestaan in 2004? Graag uw reactie, wil het echt weten.

 • Tom

  misschien eens vragen op rue de brabant 5 en 9 ?

 • jansen

  Bedankt Tom,

  Het is zo dat ik in Amsterdam woon. En vorige week toen ik er was heb ik met moeite nr 7 gevonden (hoge glazen gebouw). Veel mensen in de straat wisten het adres niet te vinden. Bovendien was er een taalprobleem, ik spreek geen frans. Volgens de mensen nu in nr7 was er in 2004 geen top mousse op die plaats. Maar ik wil graag van mensen in de omgeving weten wat er in nou 2004 echt op nr7 stond?

  alvast bedankt,

  jansen

 • Tom

  voor jansen:
  ffe op internet gekeken bij “rue de brabant 7”, en de 1ste link gaf:

  http://www.franckprovost.be/display.php?IDComm=310&IDL=1&noPage=4120

  een kapsalon in een glazen gebouw.

  Er staat niet bij of die er al in 2004 was…

 • jansen

  Bedankt voor de info Tom, mocht je nog te weten komen
  wat er in 2004 daar stond, laat het me dan aub weten.

 • kevinio

  Wat kan je er eig nog allemaal kopen buiten louis vuitton’s en waterpijpen ? Ben normaal een vaste bezoeker van de nieuwstraat en zou graag is horen of het de moeite is om naar de brabantstraat te gaan
  groete , kevinio

 • ed

  Verkopen ze er Abercrombie & Fitch?

 • CINDY

  IS ER EEN GOEDE KAPPER IN BRUSSEL (LIEFST IN DE BUURT VAN CITY2 OF STATION NOORD).

 • Abercrombie & Fitch is er niet wegens weinig interesse…

  Een goede kapper? Zeer veel goede kappers, maar je mag er niet schreeuwen heb ik me laten vertellen.

 • Thijs

  Kapper: “Savagan” naast vistoog de Noordzee aan de Sint-Katelijnekerk

 • nina

  Hoi lui,

  Wou weten of ze inde buurt van rue du brabant winkeltje zijn met marokaanse feest jurken. En wat is de prijsklasse

  Alvast bedankt

 • anneke

  ik ga regelmatig naar de rue de brabant en is echt de moeite ik vind alleen nog daar kleren en aan goedkope prijs en dingen die je hier in Roeselare niet vind ik zou graag met mijn vriendin zondag gaan normaal is dat open maar met de 21 juli zou dat dan ook open zijn met dat er een nieuwe koning komt enz normaal gaat dan in hartje van brussel zijn ma voor ik vertrek zou ik het toch graag weten groetjes anneke