fuiven in Brussel

Recyclart zit in de problemen. Steeds weerkerende klachten over nachtlawaai en ook vandalisme zijn de boosdoener. Ik citeer brusselnieuws.be: “Geroep en getier in de straten, het uitschelden van de buurtbewoners, het spuiten van graffiti op de muren van huizen, ook van panden die eigendom zijn van de stad, vechtpartijen, vandalisme tegenaan auto’s, braken tegen de voordeur en het achterlaten van zwerfvuil. Op 18 augustus hebben enkele allicht dronken feestvierders vuilniszakken en een loodzware vuilniscontainer tot voor het nummer 47 van de Priemstraat getrokken”. Alhoewel me dit alles sterk overdreven lijkt ga ik bepaalde zaken niet ontkennen. Zeker tijdens de zomer durven veel bezoekers op het gerenoveerde pleintje blijven hangen en kan dat soms voor overlast zorgen. Toch lijkt het me de taak van de recyclart-bewaking om hier een oogje in het zeil te houden, hetgeen ze nu niet altijd met evenveel overgave schijnen te doen.

Maar laten we de zaken ook eens vanuit een ander perspectief bekijken. Brussel kampt al jaaaaaren met een chronisch gebrek aan degelijk uitgeruste fuif- en concertzalen, die ook en vooral voor de ‘kleine’ organisator betaalbaar blijven. Het is, en ik spreek uit ervaring, een regelrechte hel om een degelijk uitgeruste én betaalbare zaal in het Brusselse te vinden.

Recyclart is op dat vlak een godsgeschenk. Ze hebben een uitmuntende geluidsinstallatie, dynamisch personeel, zitten pal in het centrum en hebben de afgelopen jaren heel wat ‘groepjes’ de kans gegeven om evenementen van uiteenlopende aard in hun zaal te organiseren. Het totaal gebrek aan vergelijkbare faciliteiten in het Brusselse zorgt ervoor dat er fuiven doorgaan in soms heel krakkemikige zalen of zelf kraakpanden. Bij mijn weten is er de afgelopen jaren tijdens een fuif in een kraakpand tegenover het justitiepaleis zelfs een dodelijk ongeval gebeurd. Het is dus perfect begrijpbaar dat iedereen in Recyclart iets wil organiseren en die zaal dus overbelast is, omdat er gewoonweg amper alternatieven zijn. De aanvragen zijn zo talrijk dat er in Recyclart een beurtrol wordt ingelast. Je kan de zaal in recyclart af en toe huren, maar dan slechts gedurende maximum twee jaar. Je zou voor minder wat lawaai op de straat gaan maken. Het verzoenen van wonen en fuiven in het Brusselse blijft een moeilijke zaak, maar laten de beleidsmakers ook eens inzien dat de jongeren nu eenmaal behoefte hebben aan uitgaan en dat dat voor hen een ideale manier is om mensen te ontmoeten. Brussel heeft daarom dringend nood aan vergelijkbare initiatieven zoals Recyclart.

Share
 • prosper

  Hetzelfde scenario als voor de who’s who’s land (voor de leken, een megadiscotheek die een aantal jaren geleden en op slechts 500m van Recyclart jarenlang de “place to be” was van Brussel)lijkt zich nu bij Recyclart te herhalen. Alleen de WWL was het grootste deel van de tijd een disco voor fils a papas uit Ukkel, Recyclart had de bedoeling een stadskanker opnieuw leven in te blazen. Resultaat, vandaag worden er aan weerszijden luxe appartementen gebouwd. De opwaardering van deze dode hoek is voor een groot deel aan Recyclart te danken. Het zou misschien helpen om zich bij Recyclart terug wat kleinschaligere avonden te organiseren. Het gebouw is tamelijk goed geluidsgeisoleerd, maar als je elke week een openluchtconcert geeft en achteraf als de fuif binnen verdergaat toestaat dat er honderden mensen buiten blijven rondhangen (omdat ze geen zin hebben om 5euro inkom te betalen, omdat de vodka van de nachtwinkel goedkoper is) dan vraag je natuurlijk wel om problemen.

 • Luc N.

  Dit is zeker een thema voor de Nachtuniversiteit tijdens de ‘Nuit Blanche’ op zaterdag 1 oktober…
  http://www.nuitblanche2005.be

 • Marie

  Ik ben het beu! Ik ben student in Brussel en ik moet elke week uren zoeken voor ik iets vind waar ik wel nog eens naartoe zou durven gaan. Die dingen zijn meestal maar afkooksels van echt goede feestjes. Kan er alstublieft eens gedacht worden aan de jongeren in Brussel? Dit zou een hoofdstad met de beste feestjes moeten zijn… Het is teleurstellend…

 • Jemenfish

  Op Donderdagen voor studenten genoeg gratis concerten in Kultuurkaffee, Le tavernier, enz., in het centrum genoeg andere zalen, hou de kalenders als boups.com of agenda.be in het oog?

 • u weze allen welkom op fm brussel downtown in JH ‘t Mutske vrijdag aanstaande.
  http://www.fmbrussel.be/29/on_air_partys.aspx
  een beetje reclame kan geen kwaad soms hé… neuh..

 • tommy1975

  Die luxelofts aan de Recyclart nu ook weer niet overdrijven. De gemiddelde leeftijd in die buurt is de pensioengerechtigde leeftijd al lang voorbij.

 • Albert

  De beste feestjes zijn die waar je op uitgenodigd wordt in een heterogeen milieu, meestal prive georganiseerd.

  Het nadeel van deze stad is dat de leukste publieke plekken steeds op onverwachte plekken opduiken en betrekkelijk snel opdoeken, maar dit is tegelijk natuurlijk ook het grote voordeel.

  Ik lees daarnet dat de ambulante Bulex-fuiven reeds 18 jaar bestaan… tsjonge : de tijd gaat snel.