Wifi Hotspots in Brussel

Oh ramp, oh ramp, oh katastroof. Twee van mijn favoriete Wifi (draadloos internet) cafés hebben er allebei de brui aan gegeven: in de Gecko geraak je niet meer op het netwerk in de buurt, en op Flagey is de Irisnet hotspot vlakbij café Belga vakkundig door vandalen op non-actief gezet. Blijft nu nog over: de Recyclart bij de Zavel, het Noordstation, de ‘Amour fou’ in Elsene en naar het schijnt de Jean Stas straat aan Louiza.

Er zijn er waarschijnlijk een pak meer, maar het is bijna niet te doen gans draadloos Brussel op mijn eentje in kaart te brengen. Daarom deze oproep:
Beste mede-Wifi’ers,
jullie die regelmatig on-the-road zijn met een WiFi portable in Brussel en de free hotspots kennen,
gelieve de Plazes.com launcher te installeren. Dit is een veilige, spyware-loze applicatie (Windows/MacOS X) die poogt te herkennen via welk netwerk u online bent, en u toelaat een adres te hangen aan Wifi hotspots en die dan allemaal te tonen op een kaart van Brussel.
Zo ziet de kaart er nu uit (dus we hebben nog veel contributies nodig):
Open Wifi hotspots in Brussel

Als jullie allemaal meehelpen, hebben we binnen de kortste keren een overzicht van een hotspot of 40 in Brussel en dan is er nooit eentje verder dan 2 km verwijderd. Wat een verademing, wat een luxe, wat een cafeïneverbruik! Het is niet voor mijzelf, het is voor mijn bereikbaarheid.

Share
 • Op wardriers.be kan je een ganse lijst downloaden met locaties van hotspots

  als je ons een lijstje van de onbekende hotspot providers geeft dan voeg ik ze toe aan de lijst.

 • El Jurz

  hallo allemaal,

  ik ga nu naar brussel en ben dus ook op zoek naar een paar adresjes met Wi-Fi hotspots, maar dat wardriers.be doet het niet bij mij. :S gelukkig heb ik al een lijstje met adressen maar kunnen jullie dat nog aanvullen?

  tnx

 • ‘t is http://www.wardriVers.be

  de kaart is hier te vinden

  http://www.wardrivemap.nl/

 • Lukas

  Nog een Wifi spot (gratis) Exki Stefania,
  ik heb enkele maanden quasi vandaaruit gewerkt 😉
  om het uur ofzo verbreekt de verbinding, en moet je op nieuw inloggen, maar dat moet je’r bijnemen,
  en het is een rookvrije wifispot 😉

 • Nog een handige link waar alle brusselse mooi op een rijtje staan:
  http://www.fmbrussel.be/programmas/jugendstil.aspx
  zie helemaal onderaan

 • Maleentje

  Ook een goeie adres: de Foodmaker aan de Agora. Die werkt volgens hetzelfde principe als de Exki aan de Stefania, de thee is heel lekker en goedkoop 🙂

 • Stella

  Ik vraag mij wel af of dat allemaal wel gezond is, die stralingen.

 • Tom

  “Ik vraag mij wel af of dat allemaal wel gezond is, die stralingen.”

  Kort antwoord: “nee, maar minder ongezond dan een auto die langsrijdt of bijvoorbeeld het eten van te veel vis.”
  Het is belangrijk om telkens die vraag te blijven stellen “is wifi (of andere dingen) wel gezond?” maar ook om te beseffen dat quasi alles wel een zekere mate van ongezondheid met zich meedraagt bij overmatig gebruik.
  Alles is gevaarlijk, maar sommige dingen veel meer dan andere.
  Door bijvoorbeeld 1% minder auto’s te laten rondrijden heb je de gezondheid als véél meer verbeterd dan door alle wifi & gsm weg te halen.

 • Tom

  Binnenkort meer wifi-hotspots in BHG:

  “Brussel – Het Brussels Gewest stapt af van de multimediazuilen die her en der in Brussel staan. Ze waren bedoeld om de digitale kloof te dichten, maar ze kennen weinig succes en vallen ten prooi aan vandalisme. In de plaats komt er een uitgebreid netwerk van hotspots voor draadloos internet. Bijvoorbeeld op het bushokje. […]”

  http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091053972/page.htm?&newsID=1187769912

 • sixpack

  ik heb nog geen internet thuis en mijn buren zijn tech savvy genoeg om hun wifis af te schermen. ik ben dus momenteel 100% afhankelijk van hotspots

  de informatie hierboven is volledig verouderd

  het is niet duidelijk of de i+ spots nog werken

  belgacom schijnt hotspots te hebben maar niemand weet hoe het systeem werkt en waar de krediet kaarten worden verkocht

  het beste gaat men naar de hostpots van free-hotspots.com (le drink op t brouckere plein bijvoorbeeld. heeft ok leuke muziek, een fijn terras en is rookvrij)

  voor meer spots zie free-hotspot.jiwire.com

  het cafe van de Vlaamse Shouwburg heeft ook gratis wifi.

 • Tom:

  Alles is gevaarlijk, maar sommige dingen veel meer dan andere. Door bijvoorbeeld 1% minder auto’s te laten rondrijden heb je de gezondheid als véél meer verbeterd dan door alle wifi & gsm weg te halen.

  En op welke wetenschappelijke argumenten is deze gratuite uitspraak gebaseerd? Het lijkt me ook appelen met citroenen vergelijken, want de (eventuele) lichamelijke schade door uitlaatgassen en fijn stof is van een hele andere aard dan de (eventuele) lichamelijke schade die wordt veroorzaakt door elektromagnetische straling met een hoge frequentie (zoals gebruikt bij gsm, wifi…). Voor alle duidelijkheid: ik spreek me niet uit over het al dan niet schadelijk zijn van bepaalde effecten. Ik vraag alleen aandacht voor wat meer zorgvuldigheid en nuancering bij het doen van bepaalde uitspraken.

 • Isa

  Nog een hotspot: café Nova, Oud Korenhuis

 • en vergeet ook café roskam niet.

 • Tom

  @ Patrick

  Da’s gewoon gebaseerd op het feit dat van fijn stof en dergelijke wel degelijk duidelijke negatieve gevolgen zijn aangetoond, maar van wifi/gsm straling amper.
  (voor elke studie die een negatief effect van gsm-straling vindt, is er weer een andere die ze tegenspreekt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er géén schade is, maar wel dat ze het redelijk moeilijk blijkt om veel schade te vinden bij dit soort stralingsniveau’s enzo.)

  Fijn stof alleen al doodt jaarlijks 13.000 belgen voortijdig (volgens een andere studie zijn het 18.000 nederlanders)
  Vermoedelijk is het aantal voortijdige sterftes ten gevolge van gsm-straling lager dan 130 belgen. (verondersteld dat 1% minder auto’s ook 1% minder sterfte meebrengt)
  Ik kan me natuurlijk vergissen in die aanname, in dat geval mijn excuses.

  Enfin, dat meot hier niet weer gana ontaarden in een discussie over schadelijkheid van gsm-masten of niet (ik denk dat elders op brusselblogt al tot vervelens toe daarover geruzied is).

  Mijn uitspraak was eigenlijk *bedoeld* als nuancering bij dat soort discussies. Van zowat alles kan men schadelijke effecten vinden (water is bijvoorbeeld óók giftig bij grote hoeveelheden), dus is het nuttig om die gevaren in context te zien. Anders loopt men het risico van je zo veel te verliezen in relatief kleine gevaren, dat men grote gevaren over het hoofd ziet. Waarmee ik niet wil zeggend dat die kleiner gevaren niet óók aan een kritische blik onderworpen moeten worden he.

  Appels en citroenen vallen trouwens perfect met elkaar te vergelijken hoor.
  Kijk maar:
  – “Deze appel is groener dan die citroen”
  – “Deze appel weegt even veel als die citroen”
  – “Appels zijn zoeter dan citroenen”
  – “Deze appel is gevaarlijker dan die citroen, en 1% minder van die appels zou meer levens redden dan die citroen, waarmee niet gesuggereerd wordt dat die citroen gezond is.”

  😉

 • sixpack

  ik zal er gelijk bij zeggen dat thuis geen internet hebben een heerlijk excuus is om de godgansedag in t café te zitten

 • De godganse dag op cafe zitten – als dat geen gezondheidsrisico is 😉

 • Tom

  Ge kunt ook in de Quick zitten denk ik. De quick in Bruparck toch, die heeft wireless meen ik daar gelezen te hebben.

 • sixpack

  @frank: het ging inderdaad na enkele weken wel een beetje tegenstaan, maar ik zag het toen nog zonnig in

  ik heb inmiddels een super-adsl aansluiting van dommel (dommel.be) en hoef niet meer de Brusselse cafés af in de hoop op een 3 of meer groene streepjes

  maar wat ik nog wilde melden: de grootste gratis wifi hotspot van Brussel is de VUB-campus in Etterbeek …
  … enige nadeel hier is de kwaliteit van de koffie, maar dat is meer iets voor een andere post

 • Ik heb de Plazer geïnstalleerd. Ik kan nieuwe Plazes (plaatsen dus) aanmaken, maar het is me nog niet duidelijk hoe ik nu elke gratis hotspot waar ik langsga op een Google Map kan zetten. Heeft iemand (Peter?) daar ervaring mee?

  ‘t Zou leuk zijn als we dan ook nog elke bezochte hotspot op de Google Map zouden kunnen linken aan de bespreking op BrusselBlogt.

 • Off the top of my head: Kultuurkaffee VUB (via campusnet, geen open toegang, maar password gratis te verkrijgen, overigens zou dit op de hele campus toegankelijk zijn, leuk bij goed weer in weekends), Fontainas meende ik ook te zien wifi hebben.

 • Jemenfish schreef:

  Off the top of my head: Kultuurkaffee VUB

  Inderdaad:

  Wifi-zone! Locatie: KultuurKaffee, Pleinlaan 2, 1050 Brussel. Uren: het KultuurKaffee is open elke werkdag van 11u00 tot 01u00.

  Zie: http://kultuurkaffee.be

 • Sluiten wel net, terug paraat vanaf 18 augustus 🙂
  Qua stopcontacten e.d. ook geen probleem

 • Nog enkele wifi hotpots draadloos wireless:

  Toerisme Vlaanderen op de Grasmarkt
  café Delirium, Impasse de la Fidélité 4A (Ilôt Sacré)
  McDonalds aan de beurs
  Exki, Agoraplein en Nieuwstraat

 • Gino schreef:

  Nog enkele wifi hotpots draadloos wireless

  Bedankt voor de tips, Gino. Binnenkort hoop ik er weer eens op uit te trekken om nog wat besprekingen van interessante gratis hotspot te schrijven. Ik zit nu echter een beetje vast in het verhaal van Exki / Foodmaker / McDonalds e.d. en ik wil eens wat anders onderzoeken. In het Kultuurkaffee van de VUB ben ik ook nog niet geraakt, dat staat ook nog op mijn verlanglijstje.

 • Elke

  Er is ook een hotspot in Bar du Marche op Flagey, naast cafe Belga. En ik meen mij ook te herinneren in L’Ultime Atome, op place Boniface in Elsene.

 • Just look at http://www.free-hotspot.com
  Here you can find all the free wi-fi hotspots per city around Europe and download it.

 • leen

  en de enige bib in brussel met gratis wifi: bli:b in Vorst, naast Wiels
  http://www.blib.be

 • @Leen: Tof, ik wist natuurlijk wel dat er bij jullie plannen waren voor WiFi, maar ik wist niet dat alles ondertussen al in orde was. Ik zal eens laten bekijken of we dit met een of ander symbooltje kunnen aanduiden als we nog eens een nieuwe folder voor de Brusselse bibliotheken uitgeven (er is er nu net wel een verschenen, dus wordt wellicht pas komend voorjaar).