Bye bye blue balloon …

De Brusselse Noordwijk is volgend jaar een attractie kwijt : de vertrouwde Belgacom ballon die vanop het Gaucheretplein een paar keer per dag de lucht in gaat, geeft er de brui aan. Slachtoffer van een slechte marketing ? Of een te slechte ligging ?

Belgacom ballon

Toen de ballon een jaar of drie geleden gelanceerd werd en we er van op kantoor pal op uitkeken, waren enkele collega’s dolenthousiast. Maar we zijn er tot nu toe nooit naartoe geweest, net als vele andere mensen die in de buurt werken of wonen, veronderstel ik. Maar waarom ? Want Brussel is vanuit de lucht echt wel de moeite.

Zelf ga ik in het weekend wel es naar het Jubelpark. In de namiddag kan je bij niet te slecht weer via het Legermuseum boven op de bogen lopen. Voordeel : het kost je geen eurocent en je krijgt er geen zeemansbenen zoals boven in die ballon. Probeer daar maar es met je lens in te zoomen op Sint-Michiel die bovenop het stadhuis staat.

Blijft de vraag : aan wie kunnen we hem kwijt ? En belangrijker : wat nemen we in de plaats ? Parijs heeft zijn Eifeltoren en Tour Montparnasse. Brussel dan toch maar zijn Tours Belgacom à la passerelle ? Of heeft iemand een origineler idee ?

Share
 • prosper

  ben er 1 keer in geweest en het was echt een verbluffend uitzicht, vooral dankzij het perspectief op de centrale boulevards van het centrum. de vraag is dan ook niet aan wie we hem kwijt kunnen maar waar we hem in brussel kwijt kunnen, nu ze op die plek een nieuwe impotent torengebouw gaan. ik dacht dat de 2 alternatieve locaties het heizel plateau en het spanjeplein waren. op de heizel heb je het binnenkort vernieuwde atomium, dus dat lijkt niet echt slim. het spanjeplein daarentegen zou wel een schot in de roos zijn. op amper een 200 meter van het touristisch circuit (koningengalerij – grote markt – manneken pis) zijn de inkomsten verzekerd. het is alleen de vraag wat de aartsconservatieve horeca en winkeluitbaters daar in de buurt zullen van denken.

 • is het spanjeplein niet te klein om zo’n ballon te laten opstijgen ? De kunstberg of het pleintje naast het Madeleinekerkje (met die ingang naar het centraal station) zou anders ook wel knappe beelden opleveren, denk ik.

 • Frank

  ik herinner me nog dat ik, toen ik op een goeie dag zo’n twee, drie jaar terug hier links uit het raam keek, die ballon plots zag verschijnen naast de wtc-torens. ik wist totaal niet wat er gebeurde, zag het belgacom logo, en deed het ding af als een reclamestunt van de telefoonmaatschappij. het was pas later dat ik de ballon regelmatig op en neer zag gaan, en nu ben ik eraan gewend geraakt, al is de bovenste helft van de ballon lang niet meer zo helblauw als in het begin.
  eigenlijk is die lokatie op het gaucheretplein perfect, net buiten de eigenlijke vijfhoek. ik moet er niet aan denken dat ze dat gevaarte op pakweg het spanjeplein zouden neerpoten. er zou niet veel spanjeplein meer overschieten…

 • prosper

  tja, ik was zelf ook verrast dat het spanjeplein als optie werd overwogen. nu, aan dat plein is niet veel verloren. het is een lullig plein binnen een nog veel lulliger bouwproject. de plek was jarenlang braakliggend terrein. er zijn de meest visionaire voorstellen voor geweest maar uiteindelijk is er op het “europakruispunt” een las vegas-achtig vlaams dorp neergepoot met het spanjeplein als binnenkoer van al dat lelijks.

 • Johan

  De belgacom ballon moet absoluut behouden blijven. Het Spanjeplein lijkt mij toch te dicht bij de grote markt te liggen. Geschikte lokaties lijken mij te zijn: één van de pleinen rond het zuidstation, het poulaertplein, het parkje rond de hallepoort, het bockstaelplein, de ninoofse poort, sainceteletteplein (middenberm) enzonvoort….
  Ik denk dat er keuze te over is…

 • Brian

  Ja ik vind dat hij zeker een nieuwe plaats moet krijgen… Is het zo dat de BB moet verdwijnen op de huidige plaats zodat er een wolkenkrabber kan worden gebouwd?