Trein met bestemming onbekend

Elke dag neem ik de trein van Brussel-Schuman naar Brussel-Noord (lijn 161), een traject van amper een zevental minuutjes hoewel er op dit stuk vaak vertraging zit. Tussen beide stations ligt in het midden van één van de vier tunnels een voor mij onbekend station dat al jaren geleden moet gesloten zijn of zijn deuren misschien zelfs nooit geopend heeft. Het enige dat er nog staat, is het stationsgebouw en twee monumentale trappen. Een perron is er niet (meer), wel veel onkruid dat de plek overwoekert.

Sinds enkele weken wordt het kleine stationsgebouw bovenaan – met zicht op de sporen en dus ideaal om er een brasserie te beginnen, als je het mij vraagt – gerenoveerd. Een kleine zoektocht op internet leert niet echt veel, tenzij dat het stationnetje ligt in de zogenaamde Clovistunnel, mogelijk op het grondgebied van Sint-Joost of Schaarbeek. Zou het de bedoeling zijn het station te heropenen eens het Gewestelijk Expresnet gerealiseerd is ? Of heeft de NMBS het stationsgebouw verkocht ? En de hamvraag : over welk station gaat het ?

Share
 • Frank

  De NMBS zou er een leuke toeristische attractie van kunnen maken – gewoon een kaartje kopen naar ‘bestemming onbekend’. 🙂

 • Johan

  Dat is het station van Sint Joost, Leuvensesteenweg. Nu is er het Jazzcentrum van Sint Joost gevestigd, opening nog maar heel onlangs (een paar weken). Helaas is de nmbs niet van plan dit station te heropenen. Ik denk niet dat de nmbs van plan is veel (nieuwe) stations te (her)openen in Brussel, en dat het GEN toch vooral voor de pendelaars bedoeld is, niet voor de Brusselaars…

 • Klaverhand

  Dat zou het station van Sint-Joost kunnen zijn. Dat werd onlangs heringericht en geopend als Jazzmuzeum. Toegang vanaf de Leuvensesteenweg.

 • Wat foto’s gepost met tag brusselblogt en statie. Wist niet dat dit vroeger een station was (ik herinner me nog den carrental)… Clovis was uiteraard een grote hint om eens op zoek te gaan 😉
  Ik zou nog eens terug moeten gaan voor een foto in klaar daglicht, het opschrift “Statie van den Leuvenschen Steenweg” is nu niet goed leesbaar…

 • Weet er iemand of dit station ooit gebruikt is ? Of werd het voortijdig afgevoerd wegens bv. te duur ?

  http://www.belrail.be/F/infrastructure/lignes/161.html

 • Heren,

  Dat is inderdaad het station van Sint-Joost-ten-Node. Of het ooit gebruikt is weet ik niet precies. Ik weet wel dat het een vraag is van het Brussels Gewest, bij monde van Pascal Smet, om het station terug in gebruik te nemen en in te schakelen in het Gewestelijk Expressnet.

  greetz

 • Geert Vandenabeele

  Steven,
  het is wellicht eerlijke om te vermelden dat je kabinettard bent bij de man. En geen politieke propaganda binnen te loodsen op deze stek.
  En, in het algemeen, een beetje coherent te zijn voor uw minister. Inzake de ontplooiing van het GEN-netwerk heb ik al tout et n’importe quoi gehoord.

 • bartje

  Ik heb wat rondgeneusd, en volgens users.telenet.be/brail, een uitstekende amateursite, zou de halte “Leuvensesteenweg” slechts een halteplaats geweest zijn, tot 1924.

  Het lijkt me trouwens vreemd, mocht de NMBS dat station willen heropenen. Het past in elk geval absoluut niet in hun visie op spoorverkeer (grote centra, en de rest moet maar de bus of de auto nemen…)

 • bartje

  Interessant, misschien, er waren ook nog haltes genaamd Josaphat, rue de Palais, rue Royale, Rogierstraat, en tussen Schumann en Luxemburg ook nog Wetstraat. Allemaal gesloten in de jaren ’20 of voordien…