Afvalophaling in Brussel

Zojuist viel mijn blik op dit artikel op brusselnieuws.be : Brussels afvalbeleid moedigt recyclage niet aan. Hierin wordt melding gemaakt van de mening van Animo Brussel, de jongsocialisten van vroeger zeg maar, dat het afvalbeleid in het hoofdstedelijk gewest onzinnig is. In mijn ervaring hebben ze overschot van gelijk.

Toen ik nu bijna drie jaar terug vanuit Vlaanderen in Brussel kwam wonen, was een van de eerste praktische vragen die zich aandienden ‘wanneer komen ze hier het huisvuil ophalen?’. Snel even een oude vriendin gebeld die hier al jaren resideerde, en de vraag gesteld – welke kleur afvalzak voor welk soort afval. Tot mijn grote verbazing – noem het gerust een cultuurschok – vertelde ze mij van alles gewoon in de witte algemene huisvuilzak te dumpen, en de andere kleurtjes gewoon te laten voor wat ze waren, ‘tenzij ik mij als extremistische groene wou outen’. Voor alle duidelijkheid : deze vriendin kan allesbehalve verdacht worden van rechtse, anti-ecologische sympathieën. Blijkbaar was men in Brussel nog maar net met gescheiden afvalophaling begonnen, daar waar ik dacht dat dat een in dit land toch wel algemeen aanvaard principe was (de vervuiler betaalt). En over de manier waarop was ze al helemaal niet te spreken.

Enfin, ik heb dan maar de website van Net Brussel geconsulteerd, en ook braafjes notie genomen van welke dagen welke gekleurde huisvuilzakken werden opgehaald in mijn straat. Nog groter werd mijn verbazing toen bleek dat de netjes door mij op de juiste dagen buitengezette blauwe en gele zakken gewoon bleven staan, en dat wel weken lang. Blijkbaar namen de huisvuilophalers niet de moeite nog eens extra langs te komen als ze een niet witte zak zagen staan (of ze waren collectief kleurenblind, dat kan ook). Of deze situatie ondertussen gebeterd is, zou ik u niet kunnen melden, daar deze onzinnigheden me inderdaad hebben aangezet om sinds een dikke twee jaar alles maar in de gewone witte zak te dumpen. En dan blijkt uit bovenstaand artikel dat de anders gekleurde zakken nog duurder zijn dan de witte ook. Goed bezig in Brussel. Leve de Middeleeuwen.

Share
 • de witte zakken waren een grote stap voorwaarts, aangezien daarvoor zowat alle mogelijke zakken werden gebruikt, met het dichtgeknoopte lekkende delhaizezakje als topfavoriet..

 • Ach, de vuilniszakken… redding voor elke niet zo gemotiveerde huisman.
  -Wouter, doe jij het stof even af in de woonkamer
  -sorry, schatje, ben bezig de vuilzakken buiten te zetten

  -Wouter, kun jij die paar hemden even strijken
  -Schatje, de vuilniszakken! Ik ben be-ezig!
  ….
  -Wouter, de zijn de patatten al geschild?
  -Schat, ben net de de P-1 plastic-verpakkingen van de P-3’s en P-4’s aan het scheiden. Nu niet aub.

 • Ninke

  In Brussel Deze Week stond vorige week (nr. 1134) een verontrustende lezersbrief over afval sorteren. Er wordt onder andere gesproken over blauwe PDM-zakken en gele zakken die in dezelfde vuilniswagen verdwijnen. Ik ben er nog niet toe gekomen in mijn eigen straat op post te staan, maar vraag me wel af in hoeverre dit vaker voorkomt.

  Verder blijken de blauwe zakken bijzonder giftig en is het ophalen van papier in een plastic zak (i.p.v. papier of karton) niet echt logisch.

  Graag jullie mening!

 • Jemenfish

  Het probleem is nog altijd zoals hierboven, hoor: Als je gekleurde zakken zet, lieten ze ze staan; Ik heb de indruk dat er dan klachten regelen, en ze nu maar gewoon alle zakken meepakken, wit, groen, grijs, fluoriscerend roze, alles vliegt gewoon in 1 keer de vuilniswagen in om zeker te zijn van geen last te krijgen. Ik merk overigens dat er tussen het gewone huisvuil meer en meer ander kleinood begint te staan in mijn buurt (speelgoed, grotere voorwerpen) en dat vliegt toch ook op 1-2-3 erin. Ben altijd vrij vroeg wakker, dus zie ze soms zelf zo bezig.

  Nu, die mensen moeten het gigantisch druk hebben en de gemiddelde Brusselaar zal ook geen greintje respect hebben voor de vuilnisdienst, maar diegenen die willen sorteren zouden het daadwerkelijk moeten kunnen. Wij hebben een vuilbak met elke zak aangeknoopt, maar what’s the point?

 • erik

  het vliegt in 1 vuilniswagen maar deze heeft achteraan twee gescheiden vakken. Ik mag hopen dat het intern in de container ook gescheiden blijft…

 • tommy1975

  Wij hadden in ons appartement gele, blauwe en zwarte wieltjesvuilbakken. Maar zet die dingen een uur buiten, en er ligt een hele hoop andere rotzooi in van voorbijgangers, buren etc ==> ze willen ze niet meenemen wegens niet gesorteerd.

  Oplossing: stoppen met sorteren… en alles de zwarte bak in?

 • Jemenfish

  Erik: Dat lijkt me toch onmogelijk? Zo een zakken willen bij het hardhandige versjouwen van die mensen toch wel eens openvliegen, en ze leggen die er niet in maar gooien ze, dus daar zullen wel fouten genoeg in sluipen.

  Als ik eens net op het moment naar buiten ga dat ze voorbij komen zal ik er eens op letten.

 • Mar ja, zo werkt het, die mensen zijn wel in staat de gele zakken de ene kant en de blauwe de andere kant in te werpen – warom ook niet?

  Zie:
  “271 ophaalwagens, waarvan 30 met twee compartimenten (selectieve ophalingen”
  op:
  http://www.netbrussel.be/Content/html/ressources/voertuigen.asp

  En ook dit staat er nog op die webstek:
  “Het sorteercentrum is zo opgevat en uitgebouwd dat er een harmonie is tussen de mechanisatie en de tewerkstelling van laaggekwalificeerd personeel; zo werden 70 nieuwe jobs gecreëerd. Eventuele hinder is tot een minimum beperkt en het sorteercentrum kan in alle veiligheid, bezocht worden voor scholen (kinderen vanaf 14 jaar), verenigingen en particulieren organiseren. Zo kan iedereen zich ervan gewissen wat er met het selectief ingezameld afval gebeurd.”

  Iemand zin om met “Brusselblogt-uitstappen” te beginnen? De Zilverenpassers van het internet-tijdperk 🙂

 • tommy1975

  Zilveren Passer? Kerel, dat vindt mijn moeder zelfs een bende oude kak. En zij is lid!

 • regelmatig te zien in mijn buurt … 2 jonge zigeunermeisjes die in de straat de vuilniszakken openscheuren en er een kleren en ander textiel uitvissen. wat achterblijft is een verspreide hoop afval die netbrussel laat staan (want niet in maar uit een witte zak). Gelukkig zijn er de moedige straatvegers van sint-joost die alles elke dag weer proberen schoon te houden (sisyphusarbeid).

 • Kate

  Ik ben pas verhuisd naar Brussel. Vond het vreemd dat ik papier in een gele zak moest steken en dat ik enkel blauwe zakken van 100 liter(!) vond, maar soit, een mens wil zich aanpassen.
  Maandagavond volgt dus de ultieme test: dan zet ik de gele en blauwe zak buiten. Ben heel benieuwd hoever mijn zakken het zullen schoppen. Nu ik erover nadenk heb ik de afgelopen maand al veel witte maar geen enkele blauwe of gele zak buiten zien staan.
  Inderdaad chapeau voor die dust- en dirtbusters die keer op keer de straat komen schoonspuiten/vegen/zuigen.

 • Steve

  Wat voor verhalen allemaal! In Schaarbeek heb ik hier nooit ofte nimmer last van. De ene dag enkel de witte zak, de andere dag alle zakken (wit, geel en blauw). Iedereen in de straat lijkt dat te doen (op de dagen met selectieve ophaling zie ik toch veel blauwe en gele zakken staan) en de zakken zijn ook gewoon opgehaald de volgende dag.

  Wat de gele zak betreft: papier en karton hoef je daar niet per se in te steken. Een stapel papier/karton mag je ook met een touwtje samenbinden en op straat leggen.

 • Kate

  Jammer maar helaas: mijn witte zakken zijn vanavond meegenomen maar de blauwe en gele en een kartonnen doos met papier staan nog te blinken.
  Morgen bel ik eens naar “net brussel”. Benieuwd naar de uitleg, gelukkig is het een gratis nummer…

 • Steve

  Ben je wel zeker dat woensdag de algemene ophaaldag is? Hier in Schaarbeek (en dus ook ergens anders, veronderstel ik) zijn er twee ophaaldagen per week, de ene dag enkel witte zakken en de andere dag alle zakken.

 • Kate

  @Steve: ja, ik ben dat zeker.
  Ik had dat vooraf als brave burger gecheckt op de website van brussel net. Bij mij is er ook één dag enkel voor witte zakken (op vrijdag) maar de andere dag is ook voor PMD en papier, in theorie dan toch.
  Ik heb gisteren gebeld naar netbrussel en men zei dat de vuilnismannen er misschien over gekeken hadden (onmogelijk tenzij ze blind zijn, anders zie je zo’n 100 liter PMD-zak toch wel) of dat ze dachten dat het niet reglementair was (onmogelijk door de doorzichtige reglementaire zakken kan je toch zien dat er pmd / papier in zit). Andere mogelijke reden: mijn buurtbewoners sorteren niet goed. Maar dat zal natuurlijk niet verbeteren door de koppige zeldzame zotten die wel (nog) sorteren af te straffen. De echt wel vriendelijke man van netbrussel vroeg mijn adres en ging vragen om het boeltje gisterenavond op te halen. Ondertussen staat het wel nog steeds buiten. Hopelijk wordt het niet elke week mailen en bellen en smeken om mijn afval kwijt te raken.

 • Mr. Jang

  Op de Eugène Plasky laan in Schaerbeeck wordt het huisvuil dinsdag en vrijdag opgehaald rond 18u30. Aangezien dat nogal vroeg is voor mensen die laat werken, moet je het huisvuil dus ‘s morgens reeds buitenzetten. Ik ben er echter nog niet achter gekomen of dat eigenlijk wel toegelaten is. De site van Net Brussel geeft hierover geen verdere uitleg.

 • pogonus

  In de Zuidwijk van Sint-Gillis heb je twee uren de tijd : vanaf 18u. mogen de zakken buiten, en die komen ze dan ophalen omstreeks 20u.
  Bij ons nemen ze de blauwe en gele zakken bijna altijd mee, maar samengebonden bundels karton laten ze dan weer staan…
  En met Nieuwjaar willen die mannen dan nog een fooi krijgen ook !

 • Problemen met ophalen van de vuilniszakken heb ik niet. Elke dinsdag wordt keurig mijn gele zak opgehaald. Ik heb een heel ander probleem: sinds kort past de witte zak niet meer in de vuilnisbak. Hij lijkt kleiner geworden en hij was altijd ruim te groot!

 • ely

  Ik woon in Laken, bij ons worden blauw en geel opgehaald op maandagmorgen. Evenals de witte die ook op donderdagmorgen wordt opgehaald. Ze zijn soms heel vroeg, al rond 7u. soms pas rond 11u. Bij ons wordt samengebonden karton/papier of in dozen wel altijd meegenomen. Blauwe en gele zakken zijn nog altijd niet verplicht. Een keer waren ze de witte vergeten in gans de straat, ik belde naar Net Brussel (deed het wel in ‘t Frans) en 2 uur later waren de zakken opgehaald.De zakken mogen vanaf zondagavond/woensdagavond 18u buiten gezet worden, niet eerder. Er zijn er natuurlijk altijd die de zakken het heel weekend al buiten zetten, maar ja, er worden toch geen boetes uitgeschreven in mijn buurt. Wat ook opgevallen is: huurder van de Lakense haard krijgen hun witte zakken, en wat blijkt, alleen maar de grootste, en geen pmd of geen geel. De gemeente zou toch een beter beleid moeten voeren en het voorbeeld geven.

 • Tom

  @ mzartin visser:
  enkele mogelijke verklaringen:
  – je hebt een andere maat zakken gekocht deze keer
  – je vuilnisbak zit in pubertijd en is gegroeid
  – je vuilniszakken zijn gekrompen in de hitte
  🙂

 • @Tom

  heb ik allemaal overwogen. mijn vuilnisbak is echt al een volwassen jongen die uitgegroeid is. die hitte zou nog een mogelijkheid zijn 🙂

  vermoedelijk heb ik een andere maat zakken, nou ja, vermoedelijk… dat is precies het punt. er is maar één maat bij de Delhaize waar ik boodschappen doe. en al lange tijd gaat het goed en ineens heeft iemand een andere maat in de schappen gelegd. dat is toch vreemd?

 • val

  ik zit op kot in schaarbeek, en de huisbaas eeft wel een brief gehangen dat maandag en donderdag ophaling is, maar nergens vinnek wanneer wat juist, met mijn verhuis geweest, wanneer mag ik bv karton buitenzetten? Kan iemand mij daar mee helpen?