De Brusselse Huisartsenkring

UPDATE: zie ook onze lijst van Brusselse dokters

Ongetwijfeld hebben de meesten onder ons het al meegemaakt : je ben net naar Brussel verhuisd en je gaat op zoek naar een goeie Nederlandstalige huisarts.
Of je wordt plots ziek en je belt je vaste huisarts hier in Brussel om te vragen of je diezelfde dag mag langskomen.

Waarop hij je vriendelijk laat verstaan dat het niet zo wijs is ziek te worden op donderdag omdat hij die dag geen raadplegingen doet. Het overkwam me enkele maanden geleden maar gelukkig kreeg ik wel het telefoonnummer van de Brusselse Huisartsenkring mee (tel nr. 02/242 43 44 – wachtdienst 24u/24).

Maar hoe vind je hier een goeie huisarts ? De vrij onbekende website van de Brusselse Huisartsenkring kan je daarbij zeker helpen. Je vindt alle Nederlandstalige huisartsen uit de hoofdstad op www.bhak.be, gerangschikt per gemeente. Als je doorklikt, vind je zelfs hun gegevens en uren van raadpleging, zodat u tenminste op de juiste dag  ziek kan worden …

Share

149 Commentaren »

 1. Ben er net achter gekomen dat in mijn huidige gemeente 1 Nederlandstalige dokter is. In mijn toekomstige gemeente… ook.

  Comment by Mike Reys13/12/2005 @ 22:46

 2. Die dokter moet een goeie arts zijn !

  Zijn minder-goede dokters in de database niet ingeschreven ?
  Of is het een classificatie van “zeer slecht” tot “uitstekend” ?

  Comment by Izo13/12/2005 @ 23:55

 3. Ik kende die site al, maar vind het aanbod “nederlandstalige” huisartsen nog steeds beschamend!

  Is België niet het land met de meeste huisartsen per inwoner?

  Wel, ik woon in Elsene (meer dan 75.000 inwoners) en daar zou maar één huisarts zijn die Vlaams spreekt?! Komaan, zeg…

  Een beter initiatief dan deze lijst van “Vlaamse” of “Nederlandstalige” huisartsen zou een lijst zijn met alle huisartsen die voldoende Nederlands spreken om hun beroep naar behoren uit te oefenen.

  Er zijn in Brussel zeker veel Franstalige huisartsen die voldoende Nederlands spreken.

  Comment by hans — 14/12/2005 @ 00:43

 4. Volledig akkoord met Hans, in de 10 jaar dat ik nu in Brussel woon al meerdere huisartsen van deze lijst “uitgeprobeerd”. Conclusie is dat een huisarts die het Nederlands als moedertaal heeft niet per definitie een goede arts is. Heb sinds kort eindelijk een goede huisarts gevonden die perfect drietalig is maar het Nederlands niet als moedertaal heeft en dus ook niet opgenomen is in het “blindenland” van Vlaamse huisartsen in Brussel.

  Comment by prosper — 14/12/2005 @ 13:14

 5. Ik woon sinds bijna 5 jaar in Laken. Een van de eerste dingen die ik deed nadat ik er kwam wonen, was op zoek gaan naar een nieuwe huisarts. Ik heb daar niet mee gewacht tot ik ziek was. Gewoon het telefoonboek genomen en gekeken welke artsen er in de buurt woonden.

  Ik had me voorgenomen om ze een voor een op te bellen en met wat eenvoudige vragen te testen of ze voldoende Nederlands verstonden. Uiteindelijk hoefde dat echter niet, want de eerste die ik belde was al meteen raak. Hij was weliswaar van oorsprong Franstalig, maar sprak behoorlijk Nederlands.

  Gelukkig ben ik niet vaak ziek. Toen ik ongeveer anderhalve maand geleden toch last had van een virale aandoening aan de luchtwegen (zo bleef na onderzoek) was het meer dan 2 jaar geleden dat ik nog bij m’n huisarts was langsgewest. Een jaarlijks algemeen onderzoek is niet echt aan mij besteed.

  Om een apotheker te vinden, gebruikte ik dezelfde truc. En zo vond ik een Nederlandstalige apotheker. Een tijdje geleden (die virale aandoening aan de luchtwegen, weet je wel) had hij een stagiaire (vermoed ik). Zoals gewoonlijk sprak ik Nederlands, maar dat begreep ze blijkbaar niet. Grappig genoeg schakelde ze dan maar op het Engels over.

  Met m’n tandarts ligt het anders. Een tandarts heb je meestal niet à la minute nodig. De halfjaarlijkse controle is er natuurlijk wel. Een tandarts in Brussel heb ik dus niet, wel in Antwerpen waar ik vroeger woonde. Al een paar keer heeft hij me verteld dat hij er alle begrip voor zou hebben wanneer ik een nieuwe tandarts in Brussel zou kiezen. Sommige klanten, zo zei hij, gaan al bij een andere tandarts als ze verhuizen naar een paar straten verderop.

  Om af te sluiten: ik ben het wel eens met Hans en Prosper. Voor mij hoeft een huisarts niet per se het Nederlands als moedertaal te hebben. Hij moet wel voldoende Nederlands beheersen om me te begrijpen als ik hem uitleg wat er scheelt. Een woord Frans heb ik tegen mijn huisarts nog nooit gesproken en als hij in de wachtzaal de deur voor me opent, begroet hij me altijd in het Nederlands.

  Comment by Librarian21/12/2005 @ 00:04

 6. Een goeie maatstaf of het al dan niet een goeie huisarts is, vind ik het aantal Franstaligen in de wachtzaal. Zegt veel.

  Maar ik denk dat je inderdaad beter af bent met een goeie Nederlandssprekende huisarts dan een Nederlandstalige huisarts waarmee het niet zo goed klikt. Zo heb ik bijvoorbeeld in Saint-Luc UCL een uitstekende Franstalige huidspecialist gevonden.

  Comment by Bartman21/12/2005 @ 22:31

 7. op de vermelde site ontbreken twee vlaamse huisartsen : dr. robeer en dr. Deschamps (beide dames delen een praktijk in de SPastraat (europese wijk in 1000 Brussel (of is’t st. josse). Dr. Deschamps vervangt momenteel Dr. Deneff voor een jaar of zo.

  Snap niet waarom ze er niet op staan, maar zal er waarschijnlijk te maken met het feit dat ze vooral eurocraten hebben.

  Wie op zoek is naar een vlaamstalige kinesiste kan terecht bij mijn lieftallige vrouw : Carolien Jans in de Hamerstraat te 1000 Brussel.

  prettig eindejaar !

  Comment by putte — 23/12/2005 @ 18:51

 8. Ik ga al jaren in Brussel-Centrum naar Koen Moelants en Christel Van Den Ende (Lievevrouwbroerstraat 2 – 1000 Brussel – Tel. 02.512.37.97). Allebei zijn Nederlandstalig, en zowat de huisdokter van het hele centrum.

  Ikzelf ben op zoek naar een kinesist in Brussel-Centrum (nabij Dansaertstraat). Ik vond er drie in het telefoonboek: Ullens de Schootenm Geraldine Kohn Nadine en Dumonceau Luc. Ik denk dat ze allen Franstalig zijn. Er zou ook een zekere Inge ?? een kiné-praktijk hebben, maar méér weet ik er niet van.

  Iemand meer info?

  Comment by Eddy Deruwe30/12/2005 @ 22:39

 9. Eddy, de kine die ik heel goed vond en nederlandstalig is :Ivan Bautmans; Is niet in het centrum maar neit ver van de basiliek:
  Is ondertussen prof aan de vub ook.

  Comment by steven — 02/01/2006 @ 20:39

 10. Het ziekhuis St Jan (tegen de Botanique) blijkt ook een goede kiné afdeling te hebben. Ze zijn er tweetalig. Dank in ieder geval Steven voor de tip.

  Comment by Eddy Deruwe04/01/2006 @ 22:57

 11. Die kine op St-Jan is inderdaad klasse. Zijn alle drie Franstalig, maar twee van hen (dames) spreken aardig Nederlands. Ze werken deeltijds in ziekenhuis en deeltijds voor eigen rekening (buiten het ziekenhuis). Enige nadeel in ziekehuis is dat alles wat old fashioned en gedemodeerd is, weinig privacy ook, maar als het aleen voor een arm of iets dergelijks is niet onoverkomelijk.

  Comment by David Vits05/01/2006 @ 12:50

 12. Had ooit eens nl-talige kinesist nodig in bxl-centrum. Mutualiteit voor mij gezocht, niet gevonden! Schijnt teveel aan kinesisten te zijn, tiens. Waar houden die duurbetaalde meneertjes in de vgc zo zich dan wél mee bezig? Vlug, hop, een kleine polikliniek op poten zetten in bxl-centrum, dicht bij metro brouckère ofzo en samen met AZ-VUB (uiteraard). Amateurs. (ja, hoor, woon hier al meer dan 15j maar begin sommige dingen eindelijk beu te worden)

  Comment by Jan L. — 06/01/2006 @ 19:45

 13. Wat Sint-Jan betreft: nooit naar spoed gaan, zeker niet op zondag (hebben mij alle mogelijke suplementen aangerekend die ze konden bedenken en heb 3 uur mogen wachten op verkeerde specialist, had orthopedist nodig en toen kwam er een dermatologe, grap van meer dan 48 euro!). Spoed AZ kost 6 euro ofzo, ook op Zondag. Neem dus gewoon een taxi!

  Comment by Jan L. — 06/01/2006 @ 19:50

 14. Wel ik ben op de spoeddienst St Jan op zondag binnengebracht na zware val, resultaat gebroken pols en voet. Moest wel wachten maar dat viel wel mee (1 u). Een week daarna naar de dienst ortopedagogie, bij Dct Lefever, diagnose, scans etc. Uiteindelijk 4 maanden werkombekwaam. Vond de dienstverlening uiteindelijk uitstekend. Ben ook naar sportarts geweest voor 2de advies, ja zo ben ik (Nederlandstalige sportarts blijkt ook moeilijk te vinden –> Guy Vandenhoven in Etterbeek -02.649.51.29). Zijn oordeel St Jan was ook zeer goede diagnose en behandeling. Dus mij oordeel is dat Sint Jan de beste keuze was in Brussel in relatie met mijn ongeluk (maar ben wel VUB-fan). Qua kosten, ja dat heb ik niet nagekeken.

  Comment by Eddy Deruwe06/01/2006 @ 21:02

 15. voor degenen die op zoek zijn naar een nederlandstalige kinesiste dus : carolien jans, hamerstraat 64, 1000 Brussel (vlakbij metro kunst-wet). haar nummer staat in de gouden gids. Wil geen reclame maken, maar aangezien er duidelijk een tekort is…
  persoonlijk zelf AZ VUB fan…

  Comment by putte — 10/01/2006 @ 21:04

 16. De Inge in mail 8 van Eddy Deruwe is waarschijnlijk Inge Vanhoof. Ze zit vlakbij de praktijk van Moelants en Van den Ende, ik werd 6 jaar geleden naar haar doorverwezen door hen.
  Adres: Kolenmarkt 82, 1000 Brussel. Telefoonnummer (van 6 jaar geleden: 02 513 69 57)
  Ik was tevreden over haar werk…

  Comment by marjolein — 18/01/2006 @ 12:51

 17. Kan iemand mij verder helpen met een goede nederlandstalige gynaecoloog in Brussel? Ik woon in Schaarbeek en een bevalling door een student laten begeleiden lijkt mij geen zo’n goed idee.

  Comment by An — 24/01/2006 @ 17:05

 18. Dr. Neiryck, R. Comhairelaan 115, 1082 BXL (in de buurt van Koekelberg) 02 468 21 18. Mijn vriendin is daar klant, en tot nu toe geen klachten. (Ons kind moet nog geboren worden)

  Comment by Stefan — 29/01/2006 @ 11:30

 19. @An: Dokter Verhougstraete in César de Paepe. Heerlijke no-nonsense gynaecologe met een zeer drukke multiculti praktijk.

  Comment by katia — 30/01/2006 @ 14:54

 20. weet iemand een goede huisarts in Elsene die Nederlands spreekt? Ik ga altijd graag op advies van iemand.

  Comment by Bijke — 03/02/2006 @ 16:02

 21. @Bijke: volgens het bhak is er maar ene (schepenstraat) maar heb nog geen nood aan een dokter gehad…

  Comment by Mike04/02/2006 @ 09:10

 22. Voor diegenen die in Elsene een Nederlandstalige dokter zoeken: je kan ook terecht bij de medische dienst van de VUB (Telefoon 02-629.23.00). Er is een dokter, een tandarts en een kinesist.

  Ga eens kijken op http://www.vub.ac.be/infovoor/toekomstigestudenten/medischevoorziening.html

  Ikzelf ben er terecht gekomen toen ik aan de VUB op kot zat, en ben er sindsdien blijven gaan. Ze werken bovendien tegen conventietarieven.

  Comment by Joris — 08/02/2006 @ 23:31

 23. Ik ben al twee keer langsgegaan bij de dokter in de Schepenenstraat in Elsene. Vriendelijke man, doet zijn werk goed, heb ik de indruk. Adres en telefoonnummer te vinden op http://www.bhak.be

  Comment by Peter09/02/2006 @ 11:41

 24. Bedankt aan Stefan en Katia voor de namen van de gynaecologen.
  Stefan, heb jij er ook enig idee van aan welk ziekenhuis die dokter is verbonden of in welke materniteit jullie kleine zal worden geboren?

  Veel succes overigens! Een jongen of een meisje?

  Comment by An — 12/03/2006 @ 17:14

 25. hallo,

  kunnen jullie me soms helpen om een gynaecoloog te vinden in omstreken te geraardsbergen en ninove (rondom)
  zowel naam adres en telefoon zodat ik contact zou kunnen opnemen.

  alvast bedankt voor je tijd

  groetjes Elke

  Comment by Elke — 08/04/2006 @ 17:35

 26. Geraardsbergen en Ninove? Dat de uitbreiding van Brussel “beyond” de 19 als programmapunt bij een aantal politieke partijen ter sprake is gekomen, was me bekend. Maar dat men daarbij Ninove en Geraardsbergen in gedachte had, daar kijk ik toch even van op… . Betekent dit dan dat Brusselblogt niet alleen voor Geraardsbergen en Ninove maar ook voor Aalst , Mechelen, Waver en Leuven ( Tobback zal blij zijn !) functioneel zal zijn ? Wauw…..

  En die gynecoloog, moet die nederlandstalig zijn?

  Comment by Wouter Vangelwe10/04/2006 @ 12:52

 27. voor informatie en documentatie rond zwangerschap, bevalling en kraamperiode kan je nu terecht bij het expertisecentrum kraamzorg “volle maan” te Brussel op tel:02/2292558 of via mail vollemaan@familiehulp.be

  Comment by Dominique — 11/04/2006 @ 08:08

 28. Een goede kinesist die Nederlands kan is Pascal Vanderhaeghe , Arteveldestraat 77. Zijn moedertaal is Frans maar trekt zich heel goed uit de slag en gezien ik (na drie maand tevreden) bijna weg ben zoekt hij nieuw volk om zijn Nl te oefenen!

  Heb via deze site ook een huisdokter gevonden dus ik dacht, laat ik de mensheid ook wat verderhelpen.

  Comment by H. — 11/04/2006 @ 21:14

 29. zocht vorig jaar kine in schaarbeek voor ontstoken pees (te hard getraind voor de 20k). na veel zoeken terechtgekomen bij roeland galle op de demolderlaan. nam praktijk over van kine die wegens pensioen ermee stopte. jonge kerel, beetje nerveus nog, maar prima service en, t belangrijkste, van peesontsteking afgeraakt.

  Comment by La Schaarbeekoise — 12/04/2006 @ 12:50

 30. Een Nederlandstalige huisarts (hij is van Limburg) in Etterbeek is Guy Biffroz, Louis Hapstraat 181 (02/733.76.23) (dichtbij gemeentehuis Etterbeek). Hij is ook gespecialiseerd in sportgeneeskunde.

  Ik vond hem door in de gouden gids de dichtstbijzijnde huisartsen op te bellen om te zien of ze voldoende Ndl spraken. De 10e was prijs…

  Ik ben nog maar 2 keer bij hem geweest, ben heel goed geholpen en doorverwezen naar goede specialist, en in de wachtkamer zaten overwegend Nederlandstaligen.

  Comment by Saartje — 27/05/2006 @ 10:39

 31. Ik zoek een goede Nederlandstalige gynaecologe in Etterbeek (dichtbij de Jacht).

  Zou iemand me hierbij kunnen helpen? Ik zou toch niet graag naar een onbekende gynaecologe toestappen zonder enige referentie…

  Dank je!

  Comment by Saartje — 27/05/2006 @ 10:43

 32. Dringend gezocht een Gynaecoloog die nederlans spreekt of begrijpt regio elsene en die in namiddag of s’avonds spreekuur heeft. Alvast bedankt!!!!!!!!!!!!!

  Comment by Els — 31/07/2006 @ 14:35

 33. Heeft iemand ervaring met dokter Hujoel aan het Heilig Hartplein in Sint Lambrechts Woluwe?

  Ik zoek namelijk (dringend) een goede nederlandssprekende huisdokter, niet al te ver bij mij vandaan (Meilaan). Mijn vorige ervaring met dr. Van Aerschot was immers niet zo positief …

  Bedankt!

  Comment by Katleen — 04/08/2006 @ 09:09

 34. Dokter Verhougstraete werkt niet meer in het ziekenhuis César de Paepe ! Weet iemand als zij een privé cabinet heeft ?
  Ik ben ook op zoek naar een nederlandstalige gynaecoloog in Schaarbeek (of Brussel ook goed !!)Dank je

  Comment by Annelies — 07/08/2006 @ 10:03

 35. Hallo, kort na onze verhuis naar woluwe zijn wij bij dr Hujoel geweest ; correcte dr, beetje droog, maar geen klachten ; wij zijn bij hem weggebleven omdat wij beiden medische testen moesten laten doen voor een schuldsaldoverzekering, waarvoor hij de kosten rechtstreeks aan de verzekering mocht factureren ; hij heeft dit geweigerd en wou absoluut dat wij hem betaalden ; dat wilden wij niet want dat was 150 euro en wij zagen het niet zitten dat voor te schieten ; toen zijn wij terecht gekomen bij dr verbist, vroeger in AJ slegerslaan, nu op verlof en na haar verlof verhuist ze een beetje verder ; zeer goede dokter (dame), franstalige van origine, maar spreekt zeer goed nederlands en engels dus je kan daar als nederlandstalige gerust terecht ; zeer competent
  ik hoop dat dit helpt

  Comment by erika & danny — 10/08/2006 @ 20:22

 36. Aan iedereen die een gynaecoloog zoekt in de buurt van Elsene: op het centrum Sjerp (deelwerking CAW Mozaïek) werken gynaecologen tegen wettelijk RIZIV tarief. Iedereen kan er terecht voor vragen en opvolging rond seksuele gezondheid (anticonceptie, noodanticonceptie, kankerpreventie, SOA,…)
  Dokter Verougstraete werkt er ook. Zie http://www.vub.ac.be/sjerp/

  Comment by Anja — 15/08/2006 @ 09:13

 37. Dank je wel Anja !!!

  Comment by Annelies — 25/08/2006 @ 08:45

 38. Wij (nu ja, mijn vrouw dus) hebben al een aantal jaar een goede gynaecoloog. Dr. Rudy Gevers. Hij is een oud VUB-er en spreekt dus perfect Nederlands (naast Engels en Frans) en hij is verbonden aan het Sint-Pieters ziekenhuis en heeft z’n praktijk op een boogscheut daar vandaan.
  Ikzelf ben op zoek naar een goede huisarts in Oudergem want die huisartsenpraktijk op de VUB is toch niet wat je ideaal noemt.

  Bedankt!

  Comment by Klaas — 06/11/2006 @ 15:16

 39. Ik zoek dringend een NL arts die gespecialiseerd is in allergieën. Liefst gemakkelijk te bereiken met openbaarvervoer. Heb een adres uit Meise maar niet gemakkelijk voor mij. Ik woon in Elsene.
  Over gynaecologen gesproken: een hele goeie is Dr. Debrock. Ik ga er al jaren bij. Zij heeft elke donderdag spreekuur in het Brussels Menopause Center aan de Winston Churchilllaan 239 te 1180 Brussel (tram 23 en 90 stopt in de buurt). Tel 02/340.14.14 voor een afspraak (nr. vh secretariaat).
  Je kan ook je mamo (en botopmeting) laten doen en onmiddellijk heb je ook het resultaat. Dr. Debrock zit ook in het St. Elisabeth ziekenhuis.

  Comment by Carine — 16/11/2006 @ 10:12

 40. Ik heb sinds drie jaar een goede dokter, kinesist en tandarts gevonden. Ze zitten allen in hetzelfde gebouw, namelijk “De brug”, Zwarte Vijverstraat te Sint-Jans-Molenbeek. Het is er wel altijd erg druk.

  Een andere vraag, voor ziekenhuisdingen ga ik altijd naar het AZ-VUB, omdat je daar tenminste zeker bent van nederlandstaligen (nog nare ervaring gehad in het Sint-Jan).

  Maar, ben nu op zoek naar een goede gynaecoloog, maar heb je bij het AZ-VUB dan niet de kans dat je telkens met een andere in contact komt? De specialisten die ik daar tot nu toe heb ontmoet, zijn erg jong en opeens vertrokken. Met een gynaecoloog heb ik toch behoefte aan iemand die daar nog wel jaren gaat zitten.

  Comment by Suzy — 22/11/2006 @ 12:15

 41. Hallo, weet er nu es niemand een gynaecoloog zijn ergens in de buurt van sint joost? Of anders in t’centrum? Toch wel liefst een nederlandstalige.Ik zat met een heel dringend probleem en enkele dagen geleden consulteerde ik dus een dokter in het centrum en zonder mij te onderzoeken schreef die een behandeling voor.
  Dus enkel op basis van wat ik zei stelde hij een diagnose.
  Ik moet wel zeggen dat het een gewone huisarts betrof , ik zou dus beter naar een gynaecologe gaan, maar waar???
  Want ik ben intussen nog steeds niet van mijn kwaal vanaf.
  En als men een afspraak vraagt bij het AZ van Jette bv dan kan men wachten tot januari want alles is volgeboekt!
  Voel mij echt wanhopig worden.

  Comment by Suzanne — 24/11/2006 @ 18:59

 42. Dag Suzanne, sorry, ik kan je niet helpen, want zoals mijn commentaar boven zegt, zoek ik ook een gyneacoloog en het blijkt dus dat de AZ VUB dus een lange wachttijd heeft. Ik heb zelf nog niet het Elisabethziekenhuis in Ukkel gebeld, maar naar verluid is daar ook een nederlandstalige gyneacoloog. Maar dat weet ik niet zeker.

  Comment by Suzy — 27/11/2006 @ 09:21

 43. Ik vind dit wel schrijnende oproepen van Suzanne en Suzy : dringende een gynecoloog nodig hebben en er geen vinden.
  En dan het enige Nederlandstalige ziekenhuis dat met wachttijden van enkele maanden.
  Maar gelukkig gaat het allemaal verbeteren (o ironie), want vandaag in het nieuws gehoord : Zorgnet VZW. Onze overheid gaat het hier allemaal mee oplossen. Alleen is op de website ( http://144.248.18.37/ ) nog niet duidelijk hoe en vooral wanneer Nederlandstaligen geholpen zullen worden. De raad van bestuur ziet er in ieder geval al indrukwekkend uit. Numeriek bedoel ik dat. Der zit begot meer volk in dan de beschikbare Nederlandstalige artsen in Brussel. Bovendien wil Anciaux hier per jaar 150.000 euro aan besteden. (VRTnieuws.net) 150.000 euro om een inventaris te maken van Nederlandskundige artsen ????

  Maar nog eens, hoe Suzanne en Suzy hiermee geholpen gaan worden ????

  Mijn eigen ervaring : wij gaan voor alle medische interventies naar Vlaanderen. (bevallingen, operaties, …)
  Onze (gelukkig beperkte) ervaringen met de Brusselse gezondheidszorg (AZ VUB incluis) zijn verschrikkelijk negatief geweest.

  Comment by Peter — 29/11/2006 @ 16:30

 44. Peter, maar woont u nog steeds dan in Brussel? En naar welke plaats in Vlaanderen gaat u dan? Ik ben grotendeels afhankelijk van openbaar vervoer, maar nu ben ik binnen Brussel ook meestal drie kwartier of veel langer onderweg naar mijn huisarts of ziekenhuis. Als ik binnen die tijd ook ergens anders in Vlaanderen kan met het openbaar vervoer? Ik hou mij van harte aanbevolen voor suggesties. Zit alleen wel te denken, als je zwanger bent en de baby dient zich aan, hoe moet je dan snel naar de gyneacoloog?

  Comment by Suzy — 29/11/2006 @ 23:26

 45. Suzy: ik weet niet waar je ongeveer woont, maar veel plaatsen in Vlaanderen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Brussel. Met de trein ben je heel snel in Asse, Vilvoorde, Zaventem, Beersel/Halle; met de metro of tram kun je makkelijk naar Kraainem, Wezembeek, Tervuren, Drogenbos/Linkebeek, Groot-Bijgaarden; en naar nog een hoop andere randgemeenten kun je met de bus (o.a. Dilbeek en de hele Zuidrand).

  Ik kan me niet voorstellen dat daar nergens een goede gynaecoloog gevevestigd is.

  Comment by Steve30/11/2006 @ 07:45

 46. Hallo Steve, helaas, waar ik woon, moet ik eerst al met een tram zeker nog 25 minuten rijden naar station Brussel-noord. Naar een metrostation een kleine 5 minuten verder. De buslijnen naar buiten Brussel ligt ook een stuk van mij vandaan. Dus, waar ik ook heenga, binnen of buiten Brussel, ben altijd minimaal drie kwartier onderweg.

  Comment by Suzy — 30/11/2006 @ 16:39

 47. Beste Suzy, ben je zeker dat je niets over het hoofd ziet? Je hoeft echt niet naar een groot station als Brussel-Noord te gaan voor een verbinding met de rand. Enlighten me please, want ik kan me echt geen plaats voorstellen die aan je beschrijving voldoet en toch zo’n slechte verbinding heeft met de ‘buitenwereld’. Als ik even alle tramlijnen afga die aan je beschrijving voldoen:

  - 55/56: op 25 minuten afstand moet je ergens in Schaarbeek of Evere zitten. Afhankelijk van waar je zit heb je MIVB-bus 58 naar Vilvoorde, 54 naar Machelen, De Lijn-bussen 27x naar Diegem/Zaventem en verder, en vooral de stations Schaarbeek, Bordet en Evere met een heel goede verbinding naar onder meer Vilvoorde.
  - 52: zou ergens in Neder-Over-Heembeek of verder moeten zijn. Daar heb je MIVB-bus 47 naar Vilvoorde, verschillende bussen van De Lijn naar Wemmel/Grimbergen/Vilvoorde enz.
  - 81: zou in Laken moeten zijn. Daar zijn er verschillende metrostations (Heizel, Bockstael) en veel De Lijn-bussen naar Wemmel en verder.
  - 90: zou rond het Meiserplein moeten zijn. Daar zijn er De Lijn-bussen naar Zaventem en verder (richting Leuven). In het treinstation Meiser heb je een goede verbinding met Vilvoorde.

  Kan ik je hiermee al een beetje op weg helpen?

  Comment by Steve30/11/2006 @ 17:27

 48. Dag Suzy,

  In de buurt van de Plattesteen ligt de in reactie 8 vermelde praktijk van huisdokters Koen Moelants en Christel Van den Ende. Deze laatste doet ook gynaecologische controles en begeleidt zwangerschappen. Afspraken zijn te maken tussen 8 en 10 u ‘s morgens en ik heb er de laatste keer vlot één kunnen krijgen voor de week nadien, ondanks de populariteit die hun praktijk kent. Bij de vraag of gyn. afspraken ver vooruit moeten worden geboekt, viel de dokteres zelfs een beetje uit de lucht. Is dat een goeie tip voor je?

  Comment by Anna — 01/12/2006 @ 10:07

 49. Steve en Anna, bedankt voor de reacties. Geloof me Steve, wens nog een beetje anoniem op dit forum te hangen, maar ik zit echt ver van de bussen af, moet ik toch eerst met mijn tram en dan kan ik inderdaad bus 47 pakken. Thats it.

  Comment by Suzy — 01/12/2006 @ 13:01

 50. Peter schreef over ZORGNET:
  http://brussel.blogt.be/2005/12/13/de-brusselse-huisartsenkring.html#comment-4708

  ZORGNET krijgt haar geld niet voor het opstellen van een lijst van zorgverleners, maar voor het uitbouwen van Nederlandstalige zorgpaden. Door die techniek kan je er zeker van zijn dat je bvb bij een zwangerschap doorheen heel de tijd toegang hebt tot Nederlandstalige zorgverleners. Dat is heel wat meer dan een lijst opstellen. Het aanbod aan Nederlandstalige artsen en zorgverleners in Brussel is er zeker, maar ze zijn heel verspreid. ZORGNET probeert die zorgverleners samen te laten werken om zo een sterker Nederlandstalig net van zorgverleners te krijgen.

  Comment by Bert — 04/12/2006 @ 09:45

 51. dat is dan fantastisch, maar ik heb mijn zorgpad al gevonden.
  in Vlaanderen.

  Comment by Peter — 04/12/2006 @ 14:14

 52. Die BHAK is een vrijwillige vereniging. Een arts die geen lid is, word niet vermeld maar kan wel Nederlandstalig zijn. Mijn huisarts studeerde aan de UCL en zijn “attesten van verstrekte zorgen” (ziekenfondsattest) zijn Franstalig. Maar hij ontvangst mij in het Nederlands en heeft veel Nederlandstalige patienten, zo merk ik in de wachtzaal. Tot mijn grote spijt is hij wel te duur. Zijn naam: Van Den Eynde Christian te 1082.

  Comment by stefaan baeck — 05/12/2006 @ 09:45

 53. Aan alle vrouwen, ik woon sinds enkele maanden in Brussel, en na een beetje opzoekingswerk heb ik een nederlandstalige gynaecoloog gevonden. Dr Van Billoen – Vrijetijdslaan 4 – Evere (02/726 35 98) Ze is heel vriendlijk en doet haar werk goed.

  Comment by marie — 05/12/2006 @ 11:33

 54. Hé wat een reakties intussen!
  Hartelijk dank hoor allemaal.
  Ik ben ondertussen dan maar naar een arts in het Brusselse geweest, een nederlandstalige weliswaar ,maar toch was ik er niet bepaald tevreden over..
  Ik ben ondertussen gelukkig wel van mijn probleem af maar hij baseerde zich op wat ik zei,een onderzoek was er niet bij, maar ja, het was dan ook geen gynaecoloog.
  Intussen heb ik wel een goeie huisdokter buiten Brussel gevonden, nu nog zoeken naar een gynaeocoloog in geval ik er ooit nog eens één nodig zou hebben.
  Alvast hartelijk dank voor de reakties hier.

  Comment by Suzanne — 09/12/2006 @ 19:28

 55. Beste mensen,

  Ben op dit moment op zoek naar een nederlandstalige oogarts, liefst in de buurt van Jette? Heeft iemand een goed adres?

  Comment by Gwen — 12/12/2006 @ 13:09

 56. Er was er ene ergens op de Jettelaan of een zijstraatje ervan, maar das al jàààren geleden dat ik daar nog geweest ben dus ik weet niet meer waar precies. Kan zijn dat het op grondgebied Koekelberg ligt.
  Nederlandstalig.

  Comment by Tom B13/12/2006 @ 12:46

 57. Op mail 8, Luc Dumonceau in de Locquengienstr is ook een tweetalige kiné…

  Comment by L — 09/01/2007 @ 18:59

 58. Ik heb en passant trouwens vandaag een tweetalige kinesitherapeute gezien in Evere, Haachtsesteenweg, als ik het me goed herinner midden tussen het ‘Oud Kapelleke’ (kruispunt met H. Consciencelaan) en station Bordet. Volgens het opschrift was ze gespecialiseerd in ‘bekkenbodem(nog iets)’. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.

  Misschien een idee om eens een ‘eigen’ lijst van Nederlandstalige/tweetalige hulpverleners te gaan samenstellen, in de reacties alleen al staan er een hoop hier.

  Comment by Steve10/01/2007 @ 00:10

 59. Een eerste aanzet daartoe staat hier : http://brussel.blogt.be/nuttige-adressen/

  Comment by Frank10/01/2007 @ 05:31

 60. ik ben ook nieuw in Brussel en zoek eigenlijk een nederlands sprekende oogarts… iemand een idee?

  Comment by Christoff Van Belleghem — 11/01/2007 @ 09:27

 61. ter attentie van nr. 49 Suzy

  Ik ben altijd bij Dr de Bock (gynaecoloog) geweest in Laken.

  Uitstekende gynaecoloog.

  Met vriendelijke groeten

  Comment by Hanny Boeren — 15/01/2007 @ 13:50

 62. Dag iedereen. Voor een goede nederlandstalige (=drie-talige) gynecoloog: zie City Planning (een cliniek vlak aan en verbonden met het Sint-Pieters Ziekenhuis — dus ook gemakkelijk te bereiken met de tram, metro en bus – 48 en 27), Dr. Sara Swemberghe. Consultatie op donderdag, en altijd heel druk. Ze is mijn gyn al jaren geweest, en zelfs heeft mijn hele zwangerschap van een tweeling (!) gevolgt!! :-) (Sorry voor mijn nederlands! Het is mijn moedertaal niet, maar van mijn gyn wel! ;-) )

  Comment by sherry — 26/01/2007 @ 08:18

 63. Hey, sinds paar maand woon ik in Sint-Gillis, daarvoor twee jaar in Anderlecht – mijn ogen plakken ondertussen zowat toe en ik zie overal vlekjes; voor zover ik de talloze reactie hierboven nog kon lezen, kon niemand een Nederlands-/twee-/drie-/viertalige oogarts aanraden; raadt iemand een goede oogarts in de buurt zondermeer aan, met louter wat geduld om naar mijn plastische omschrijvingen à la ‘je ne vois plus si bien’ te luisteren? Merci & de groeten

  Comment by Ruben — 09/03/2007 @ 22:12

 64. Ik heb via Google een lijstje gevonden: http://users.skynet.be/klaarzien/optiekgids/arts_1000_brussel.htm

  Bij sommige oogartsen staat het adres in het Nederlands, ik neem aan dat die Nederlandstalig zijn (hun naam doet meestal ook vermoeden dat ze Nederlandstalig zijn).

  Comment by Steve10/03/2007 @ 16:33

 65. kende ik je beter, ik zou zeggen “je bent een schat”, voorlopig houd ik het bij “hartelijk bedankt!”

  Comment by Ruben — 12/03/2007 @ 22:14

 66. hallo,

  ik ben op zoek naar een huisarts die de nederlandse taal zodanig beheerst dat hij/zij mij vlot verstaat wanneer ik mijn gezondheidstoestand uit de doeken doe

  een tweede voorwaarde is dat deze arts een aanhanger is van alternatieve geneeskunde, of minstens een voorstander is van de zachte geneeswijzen

  ik heb namelijk een sinusprobleem, in combinatie met een verhoogde allergie voor stofmijt & ik zou dit probleem niet symptomatisch, maar oorzakelijk willen aanpakken

  ik woon in anderlecht, maar de gezochte arts mag zich in een ruime straal rond mijn woonplaats bevinden

  alvast bedankt voor jullie reacties,

  bart

  Comment by bart — 13/03/2007 @ 17:00

 67. hallo mensen,

  ik ben op zoek naar een gynaecologe in het brusselse. Zou niet ver van de vrt-gebouwen zitten. Zou vrij goeie reputatie hebben. Ze is frans en duitstalig maar van poolse origine. Weet enkel dat haar voornaam marzena is. Kan iemand me eventueel haar familienaam of adres geven. Dank je hartelijk

  Comment by muyldermans — 16/03/2007 @ 17:02

 68. hallo,
  aan zwanger brussel: waarom je (normaal verlopende) zwangerschap niet door een vroedvrouw laten begeleiden? kijk maar eens op http://www.welenwee.be of voor cursussen en info-avonden: http://www.zwangerinbrussel.be
  groetjes,
  katlijn en elke

  Comment by katlijn — 16/03/2007 @ 17:46

 69. Hallo allemaal

  Ik ben pas komen wonen in schaarbeek. Heeft er iemand positieve ervaringen hier met een nederlandstalige dokter?

  Alvast bedankt.

  Martine

  Comment by martine — 30/05/2007 @ 16:06

 70. Dag Martine,
  Wel, ikzelf en m’n gezin (kinderen van 5 en 8 ) hebben Dokter G.OPSOMER als huisarts (Chazallaan 136, 1030 Schaarbeek). In hetzelfde kabinet werkt ook Dokter HEEREN.Met beiden hebben we zeer positieve ervaring. Misschien klinkt het ‘n beetje oneerbiedig maar Dr. Opsomer is wel al’n beetje op jaren (maar overigens bijzonder aimabel en door z’n ervaring zeer competent). Maar als je een huisarts-relatie op lange termijn verkiest, zou ik in jouw plaats voor Dr Heeren kiezen. Anderzijds is Dr. Opsomer naar mijn gevoel makkelijker bereikbaar ( elke morgen van 8 tot 10 op zijn kabinet, zonder afspraak -behalve op donderdag en elke avond vanaf 17u00 met afspraak).

  Comment by Wouter Vangelwe31/05/2007 @ 09:02

 71. Ik weet niet waar je precies woont in Schaarbeek (is vrij groot natuurlijk), maar achter de kerk van Helmet (op de Rigasquare) is er ook een Nederlandstalige huisarts. Ik ben er één keer geweest; viel goed mee. Hij is wel een beetje ‘van de oude stempel’, hoewel hij zelf nog vrij jong is.

  Comment by Steve — 31/05/2007 @ 15:25

 72. Hallo,

  ik ben op zoek naar een goed, Nederlands-sprekende tand- en huisarts. Ik woon in Brussel-centrum.

  Ik ben doodsbang voor de tandarts…

  Wie kan me een goede huis- en/of tandarts aanraden?

  Comment by Chantal — 08/10/2007 @ 17:11

 73. Wat die tandarts betreft, definitely Thijssen.
  Zijn contactgegevens vind je hier: http://www.brusselblogt.be/nuttige-adressen/tandartsen/

  Comment by Frank08/10/2007 @ 17:26

 74. Mijn tip werd hier al eerder vermeld, maar ik wil de Spapraktijk nogmaals heel warm aanbevelen. De praktijk is bemand door 2 jonge vrouwelijke Nederlandstalige dokters; Dr. Robeet en Dr. Deschamps.

  Dr. Deschamps is tot december op zwangerschapsverlof, maar Dr. Robeet slaagt er toch in om haar patienten de beste zorgen te geven onlangs de heel drukke consultatieagenda.

  Ikzelf ben er in augustus voor het eerst langsgeweest omdat ik last had van rugpijn. In amper 10 dagen had Dr. Deschamps de correcte diagnose vastgesteld: lymfeklierkanker.

  Door het zwangerschapsverlof ligt de follow-up nu bij Dr. Robeet, maar zij doet dat uitstekend!

  Voor het vastleggen van afspraken kom je meestal terecht bij hun secretaresse Olga, zij spreekt echter Frans. Ik ga ervan uit dat iedereen wel in staat is om in het Frans een afspraak vast te leggen.

  Comment by Bert — 10/10/2007 @ 14:39

 75. Hallo, heeft er iemand ondertussen al meer ervaring met een Nederlandstalige oogarts in het Brusselse?

  Comment by Henkovic — 27/11/2007 @ 12:39

 76. Een goede Nederlandstalige oogarts is Heidi Dullaert, Leuvensesteenweg 937 in Evere.

  Comment by Jos — 28/11/2007 @ 00:12

 77. dankuwel Jos

  Comment by Henkovic — 28/11/2007 @ 13:12

 78. Kan er iemand mij een gynaecoloog aanraden bij AZ Jette? we zijn net verhuisd naar het Brusselse gewest. We worden binnenkort trotse ouders!

  Comment by Lies — 27/12/2007 @ 16:27

 79. Lies, mijn vriendin is bevallen in AZ, en ze zocht ook gynaecoloog.

  hebben na enkele bezoeken gekozen voor Dr. Moens, zeer competente man, die 2 privepraktijken heeft en al zijn bevallingen in het AZ doet. is er dus ‘kind aan huis’. Bij ons is de bevalling niet zonder slag of stoot gegaan, maar hij is er zeer rustig bij gebleven met als gevolg een kleine meid, blakend van gezondheid en ondertussen net één jaar geworden.

  Comment by Geert — 10/01/2008 @ 10:15

 80. hej

  ik ben op zoek naar een nederlandstalige gynaecoloog in Brussel-centrum, liefst een vrouw…kan iemand mij helpen?

  Comment by Jol — 11/01/2008 @ 13:30

 81. Er is tegenwoordig een website opgezet door de VLaamse gemeenschap, waar je dokters, apothekers, etc kan vinden die nederlandstalig zijn:

  http://www.zorgzoeker.be

  (er komen geregeld nog nieuwe dokters bij op die site, dus af en toe eens terug checken of er ondertussen nieuwe adressen bijgekomen zijn is geen slecht idee.)

  Je kan ook gratis naar 1700 bellen tussen 9 en 19u.

  Comment by Tom11/01/2008 @ 14:53

 82. Allemaal goed en wel die website…maar de dokter moet wel nog nieuwe mensen willen zien. Ik kreeg te horen dat ze “vol” zaten en dus geen nieuwe patiënten meer aannamen. Gelukkig lieten ze me niet in de kou staan en mocht ik op afspraak komen, wel éénmalig. Nu moet ik op zoek naar een andere huisarts…welkom in Brussel. Kunnen ze dat mss ook op zorgzoeker zetten wie er nog openstaat voor nieuwe patiënten?

  Comment by Moi — 14/01/2008 @ 12:44

 83. LOL !!!
  en die grap heeft nu al 250.000 euro gekost !
  http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091100512/page.htm?newsID=1199804281

  Als je die optie erbij wil, dan zal dat nog wat meer gaan kosten.

  Comment by Jo — 14/01/2008 @ 20:54

 84. 250.000 euro voor de opmaak van een website en een adressenbestand. Netjes.

  Voor wie eens wil lachen is er ook het ceentrum Valduc in Oudergem. 3 tandartsen, 2 enkel Franstalig, de 3e is een vietnamees die niets spreekt, moet je gewoon wijzen naar welke tand een probleem geeft. Je hebt wel snel een afspraak, hij heeft zo te zien niet zoveel klanten.

  Comment by Jemenfish15/01/2008 @ 11:07

 85. een beetje een zijsprong : kent iemand een Nederlandstalige dierenarts ? (omgeving Schaarbeek / Evere / Woluwe)

  Comment by jo — 16/01/2008 @ 19:43

 86. Ik heb ook veel goede zaken gehoord van die kinesitherapeut in de buurt van de basiliek. Volledige adres is:

  Bautmans Ivan
  Lakenselaan 65
  1090 Jette
  02/4205874

  Comment by VK — 21/01/2008 @ 21:12

 87. Geert,

  bedankt voor je reactie.
  Waar heeft Dr Moens zijn 2 privé-praktijken?

  Comment by Lies — 22/01/2008 @ 16:35

 88. zorgzoeker, praktisch?!

  gisterenmorgen met 39° koorts wakker geworden, last van de ademhalingswegen, en net verhuisd naar jette.

  ik dacht: op zorgzoeker vind ik onmiddellijk de dichtsbijzijnde huisarts…

  eerst en vooral vond ik de zoekfuncties helemaal niet praktisch.
  de eerste praktijk die ik vond in mijn buurt, op de essegemstraat, nam geen nieuwe patienten meer aan.
  dan maar gebeld naar 1700, wat me veel moeite kostte, gezien mijn ademhalingsproblemen… de dame aan de andere kant van de lijn kende niet eens de postcode van jette, gaf me niet onmiddellijk vertrouwen. En dan gaf ze me het nummer dat ik al geprobeerd had, en een nummer in koekelberg, vreemd… zorgnet heette het. de dame aan de lijn wenst me – zeer ongepast – een fijne dag
  (misschien kunnen ze in hun standaardzinnetjes beter “veel beterschap” invoeren, niet?)

  ik bel naar zorgnet, zij zijn helemaal geen huisarts, maar een soort overkoepelend net. misschien zou een communicatie tussen zorgzoeker en zorgnet nuttig zijn? Uiteindelijk heeft een heer bij zorgnet mét kennis van zaken dokter de wandeler voor mij gevonden in jette…

  er is nog werk aan de winkel bij de zorgzoeker!!!

  Comment by An24/01/2008 @ 20:21

 89. Het is ook mijn ervaring dat zorgzoeker me niet verder helpt.
  Jammer weer van het verspilde belastinggeld. (daar hebben ze dus 2 jaar aan gewerkt !)

  Comment by Jo — 30/01/2008 @ 10:34

 90. Lies,

  Dr. Moens is een schitterend arts, rustig en competent (maar wel geen vrouw ;-) . Hij heeft een zalig droge humor, maar als het serieus is, is hij ook heel serieus. Zijn privé-praktijken zijn in Wemmel (Stwg op Brussel, recht tgo GB) en in Dilbeek centrum. Bevallingen in ‘t UZ Brussel (VUB). Een aanrader.

  Groetjes,
  Ilse (nog een UZ Brussel fan)

  Comment by Ilse — 12/02/2008 @ 12:40

 91. Vorige week via zorgzoeker een oftalmoloog gevonden op slechts een paar straten van bij mij. Ik kon zelfs kiezen uit 5 oftalmologen, die allemaal op minder dan een kilometer wonen/werken. De arts die ik uiteindelijk gekozen had bood aan om me dezelfde avond nog te ontvangen, maar dat ging voor mij dan weer niet. Uiteindelijk een afspraak gemaakt voor deze vrijdag om 20u30, dat is minder dan twee weken van mijn eerste telefoontje. Dat was in Leuven wel effe anders. Ik ben aangenaam verrast…

  Comment by Joris — 12/02/2008 @ 18:58

 92. hi,

  Kent er iemand een dermatoloog die aan te raden is? Liefst nederlandstalig..
  Ik vind niet meteen op het net een goed adres…

  Groetjes

  Comment by karolien — 04/03/2008 @ 14:09

 93. Heeft iemand ervaring met gynaecologen in Sint Jan Kliniek ?

  Comment by nounours — 14/03/2008 @ 10:14

 94. Ria Willems (UZ Brussel) is een goeie dermatologe.

  Comment by Erwin — 28/03/2008 @ 16:37

 95. Absoluut af te raden is dermatologie, immunologie en allergologie te Brugmann. Dat tweetaligheid ver te zoeken is is natuurlijk te verwachten bij Brugmann, maar als je zoals ik veel last heb van allergie en wordt doorverwezen naar het, in België enige, gespecialiseerde centrum(pje) voor allergieën, kijk je toch raar op als je uitlegt wat je probleem is en hun remedie is ‘alle allergenen te vermijden’; Dat antwoord had ik zelf ook al kunnen vinden.

  Als iemand een goede dermatoloog weet die een beetje ok is in allergieën (dermatoloog schreer is overigens voor gewone zaken wel aan te raden, bij Montgomery), ook altijd welkom.

  Comment by Euh — 29/03/2008 @ 20:06

 96. Ik kan iedereen http://www.zorgzoeker.be aanraden! de website bevat ook welzijnsgegevens en groeit elke dag (ze vermelden duidelijk dat het een work in progres is)! Prachtig initiatief (mijn huisarts gebruikt het ook om me door te verwijzen)!

  Comment by Daan03/04/2008 @ 11:26

 97. op de vraag ‘Kent er iemand een dermatoloog die aan te raden is? Liefst nederlandstalig..’:

  Een vijftal jaar geleden kon je in César De Paepe terecht bij ene Dr Broeckx (of Broeks? Broecx? Broex?…).
  Mijn ventje kwam er terecht voor een lang aanslepend psoriasisprobleem. Na vele mislukkingen bij andere artsen, kon Dr Broeckx hem succesvol behandelen. Zal dan wel goed zijn, newa?

  Al is dit natuurlijk wel de allerindividueelste ervaring. Een arts op basis hiervan het algemeen publiek label ‘goed’ of ‘slecht’ geven, blijft moeilijk!
  Maar…. om terug te gaan naar je vraag: Nederlandstalig was hij alvast wel!

  Comment by ann — 03/04/2008 @ 11:50

 98. hallo,

  Ik woon in Dilbeek en ben nog niet bij dr Moens geweest.
  Ik ga al jaren bij Dr De Brucker in Beersel op consultatie. Hij doet zijn bevallingen in ziekenhuis van Halle.
  Ik vind hem zeker een aanrader!

  gr
  sofie
  een gelukkige mama

  Comment by sofie — 06/04/2008 @ 20:53

 99. Kan iemand een chiropractor aanraden? Liefst in 1000 Brussel, of in Molenbeek.
  Ik dacht dat er vroeger een naast de KVS zat, in dat kleine doodlopende straatje, met piepkleine huisjes. Maar enkele jaren geleden was daar een brand, en ik weet niet of die daar nog zit.

  Op zorgzoeker vind ik helemaal niks, misschien zoek ik verkeerd.

  Comment by mar — 29/04/2008 @ 11:07

 100. Mag mezelf de laatste maanden door omstandigheden ervaringsdeskundige noemen op vlak van Brusselse medici. Jammer, maar wil wel graag mijn ervaringen delen!

  Mijn vaste gyneacologe in Sint-Jan was Mevr. Vernaeve, een zeer zachte en warme vrouw (ook privepraktijk in Kortenberg). Zij volgt echter geen zwangerschappen op, dus heb ik naar een andere gyn daar gevraagd, dat werd mevr. Hausmans. Aangezien ik een miskraam gehad heb, ben ik via spoed bij assistente Mevr. Boes terechtgekomen en daarna een curetage door Hausmans. Deze laatste is ook een zeer warme en lieve vrouw. Bovendien heb ik in de dagkliniek van Sint-Jan meer Nederlands gehoord dan pakweg op een doorsnee tramrit in Brussel. De afdeling gyneacologie van Sint-Jan kan ik dus meer dan aanraden! De vroedvrouw is er trouwens ook Nederlandstalig.

  Daarna ben ik 3 weken geleden door een agressieve chauffeur omver gereden met de fiets aan het rood licht op zondagavond. Met de ambulance naar New Paul Brien in Schaarbeek gebracht. 1 verpleger sprak Nederlands, ze hebben er 5 uur over gedaan tussen aankomst en mij naar een kamer brengen met een gips. Aangezien de breuk moest geopereerd worden, heb ik mij laten overbrengen naar UZ Jette, waar men én Nederlands spreekt, én voldoende communiceert met de patiënt én waar mijn vertrouwen in de chirurgen iets groter is. Ben nu terug thuis, maar zeer tevreden van mijn behandeling in Jette. Naar New Paul Brien zal ik niet snel terugkeren.

  Tot zover de ervaring, verdere tips: huisarts De Smet Hugo in Evere, maar zo overbezet dat je er vaak 4 uur in de wachtzaal zit. Intussen werkt hij samen met de nog jonge Joke Verheyden in Evere. Zij vangt de drukte bij hem op, en aangezien ze hun dossiers delen, is het perfect mogelijk bij beide artsen te gaan.

  En dan nog een vraagje, gezien mijn lange revalidatie heb ik binnenkort een kine nodig die aan huis komt, in Schaarbeek, buurt van Meiser, iemand ervaring? Slaag er trouwens niet in om via zorgzoeker.be een kine te vinden…

  Comment by Sofie uit Schaarbeek — 04/07/2008 @ 15:04

 101. Mss ook eens doen … een spiegel voor eigen ogen houden … spreek ik een tweede taal … frans bvb ! Samen met de geraadpleegde arts kom je er dan wel uit !

  Comment by eric catsberg — 07/07/2008 @ 19:49

 102. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een goede huisarts in Ukkel, die aan de RIZIV-tarieven werkt. Nederlands zou fijn zijn maar is niet echt noodzakelijk, ik spreek namelijk zeer goed Frans. Nu ga ik meestal bij dr De Vicq aan de Dieweg. Niet ontevreden van, spreekt zelfs een aardig mondje Nederlands. Hij is niet geconventioneerd en vraag 25 euro voor een consultatie, wat ik me op zich nog wel kan veroorloven. Het enige probleem is dat hij steevast doorverwijst naar specialisten die ook niet geconventioneerd zijn en in ziekenhuizen werken waar ze hoge supplementen vragen (Sint-Elisabeth bijvoorbeeld) en dat wordt mij dan toch weer te duur…
  Dus: graag een bekwame en kostenbewuste huisarts in Ukkel die me kan doorverwijzen naar dito specialisten.
  alvast bedankt!

  Comment by Heidi — 25/08/2008 @ 16:04

 103. interessant: de Brusselse Kinekring
  lijstje kan je vinden op:
  http://www.kkartel.be/viewobj.jsp?id=312785

  iemand een aanrader?
  Inge Vanhoof staat er trouwens niet meer bij…

  Comment by ZeeKoei — 01/03/2009 @ 21:10

 104. Eric,

  hier ga ik totaal niet mee akkoord.

  Wanneer ik naar de bakker ga, heb ik er geen geen probleem mee om mijn Frans boven te halen. Ikzelf woon in Brussel, ik ben Nederlandstalig, en ik moet zeggen: als ik ga winkelen of een vreemde op straat aanspreek, dan spreek ik EERST Frans en daarna pas Nederlands (als de gesprekspartner ook Nederlandstalig blijkt).

  Maar van een huisarts verwacht ik nu wel dat hij MIJN taal spreekt. Als je naar de dokter gaat, gaat het toch over JOUW gezondheid, en dan wil ik 100% mee zijn. Het gaat daar soms tenslotte over persoonlijke/intieme zaken, waarbij je je toch meer op je gemak voelt als je je eigen taal kan gebruiken.

  Ik kamp met hetzelfde probleem. Ik woon hier al een half jaar in Brussel en heb al een paar Nederlandstalige artsen gecontacteerd. Ik krijg simpelweg als antwoord dat ze geen nieuwe patienten meer kunnen aannemen.

  Uiteindelijk ben ik dan maar naar een Franstalige huisarts gegaan, en dat gesprek beperkte zich dan tot “ik wil die en die medicatie”, waarop ik het voorschrift kreeg en vertrok. Gewoon omdat ik niet goed genoeg Frans spreek om uit te leggen wat precies het probleem is. Het is dan al iets gevoelig, en om dat dan in een taal uit te leggen die niet je moedertaal is…

  Dus Eric, vergelijk een huisarts aub niet met de bakker om de hoek, waar je gemakkelijk mee in een andere taal kunt communiceren.
  Ik ben NOG ALTIJD OP ZOEK naar een Nederlandstalige huisarts in de buurt van Sint-Joos-Ten-Node. En de plaats is dan nog van ondergeschikt belang, want hier in BXL geraak je overal toch heel snel met de metro.

  Groetjes,
  Tom

  Comment by Tom — 15/07/2009 @ 23:14

 105. Niet echt in Sint-Joost zelf, maar goed bereikbaar en geen sprake van een patiëntenstop: praktijk Opsomer – Heeren (plus recentelijk nog een derde dokter, ook Nederlandstalig) in de Chazallaan. Aan de halte Weldoeners, dus vanuit Sint-Joost vlot bereikbaar met bus 65 of eventueel tram 25.

  Comment by Steve — 16/07/2009 @ 23:13

 106. Mijn huisarts: dokter Jelle d’Hondt, een van de dokters in de groepspraktijk aan de Lievevrouwbroerstraat 2, 1000 Brussel, 02/512 37 97. Enkel bellen tussen 8u en 10u (tenzij noodgeval).
  Ze zijn er met drie huisartsen: Koen Moelants, Christel Vanden Ende en dus Jelle. Enkel op afspraak, maar als je ‘smorgens belt, heb je ‘savonds vaak al een afspraak. Zeer vriendelijk en natuurlijk Nederlandstalig.

  Het is trouwens de eerste keer dat ik van een patiëntenstop hoor…

  Comment by Stijn — 17/07/2009 @ 08:54

 107. Patiëntenstop gebeurt wel vaker hoor, ook langs Franstalige kant. Staat niet echt goed als je dient te zeggen ‘past binnen 6 maanden u?’ :) (Iets wat ik te horen kreeg in medisch centrum Valduc bv.)

  Comment by Jemenfish — 17/07/2009 @ 09:12

 108. Hallo, weet iemand wat het adres is (en telefoonnummer) van de privépraktijk van dokter Hilde Vernaeven (gynaecologe) in Kortenberg.
  Heb ergen in september een afspraak, maar ben mijn briefje met adres, telefoonnummer en uur van afspraak erop. (Stom van mij natuurlijk)

  Comment by nounours — 22/07/2009 @ 10:49

 109. Hey,
  Ik ben ook op zoek naar een goede dokter! Ik woon in 1000 brussel en ik zoek een nederlandstalige of engelstalige gynaecoloog.
  Ik zou het fantastisch vinden als iemand me op weg kan helpen.

  Groetjes,

  Cara

  Comment by Cara — 23/08/2009 @ 00:05

 110. Hoi,

  Ik ben op zoek naar een Nederlandstalige kinesitherapeut in Brussel. Kan iemand mij helpen? Dankjewel!

  Comment by Jeroen — 23/08/2009 @ 20:42

 111. Zie onze pagina’s http://www.brusselblogt.be/nuttige-adressen/dokters (voor oa gynacologen) en http://www.brusselblogt.be/nuttige-adressen/kinesisten (voor kinesisten) of kijk op http://www.zorgzoeker.be !

  Comment by Tineke23/08/2009 @ 21:03

 112. Hmm, er zijn slechts twee gyne’s, en geen enkele in 1000 brussel?
  Bestaat er dan geen gyne in 1000 brussel? Zijn dat allemaal franse dokters dan?

  Comment by Cara — 25/08/2009 @ 00:05

 113. Cara, de lijst is niet volledig, maar samengesteld op basis van een aantal reacties op deze post (ondertussen meer dan 110). We claimen ook geen volledigheid of zelfs correctheid.
  Kijk op http://www.zorgzoeker.be voor meer adressen, hier voor gyneacologen: http://www.zorgzoeker.be/SearchResults.aspx?o=N&d=a&s=Gynaecologie-verloskunde&p=1&z=1000&l=1

  Comment by Tineke26/08/2009 @ 20:12

 114. Vermits het soms minder duidelijk is welke therapie je kan terugvinden in welke praktijk hebben we net een website opgesteld met onze praktijk voor kinesitherapie en osteopathie te Tervuren: http://www.destolberg.be/

  Comment by Van Rompaey Ann - Cuveele Steven28/08/2009 @ 23:08

 115. hallo
  ik hoop dat u kunt me helpen we zijn op zoek voor een oogarts in de gemeente schaarbeek

  mvgr
  selimi avni

  Comment by selimi avni — 20/01/2010 @ 18:16

 116. goede nederlandstalige kine in Brussel :

  DEMARCKE Didier
  Troonstraat 791050 Brussel

  Aan Parnassus,bij Luxemburgstation

  02/511.57.70 0475/98.10.52

  Comment by FLORY23/01/2010 @ 16:16

 117. ik ben namelijk opzoek naar n huisarts in laken,frans of nederlands talig;

  Comment by sisi — 25/01/2010 @ 23:02

 118. Geachte,

  Iemand raad hier dermatoloog Schreer aan. Ik ben er al eens geweest maar ik vind het telefoonnummer niet terug, zou iemand het mij kunnen bezorgen ? Ik vind hem ook niet in de gouden gids aangezien hij in een praktijk werkt met andere mensen.
  Dank bij voorbaat,

  D

  Comment by Schreer — 01/02/2010 @ 17:04

 119. Hallo D,

  Dermatoloog schreer vind je op Montgomery in een kabinet als ik me niet vergis. Ik dacht dat hij 1 van de weinige was die in PUB behandeling gelooft en ook zo een kabine ter beschikking heeft, en er om bekend staat om zo goed als elke kwaal PUV voor te schrijven. Tenzij je er graag héél erg bruin uitziet met gratis een streepje kanker, zoek je dus misschien best elders.

  Indien je niet weet over wat ik het heb, zoek je best even informatie over een PUV kabine. De oorspronkelijke poster heeft daar overigens nadien ook last mee gekregen.

  Comment by Bart — 01/02/2010 @ 17:19

 120. PUV dus wel degelijk :)

  Comment by Bart — 01/02/2010 @ 17:19

 121. ben op zoek naar een nederlandstalige huisarts (vrouw) en tevrens vrouwelijke gynaecologe liefst 1170 brussel kan iemand mij helpen?

  Comment by mafalda — 08/02/2010 @ 20:47

 122. http://www.zorgzoeker.be/SearchResults.aspx?o=N&d=a&s=Gynaecologie-verloskunde&p=15&z=1170&l=1 is een voorbeeld van de zoekopdracht voor mafalda op http://www.zorgzoeker.be
  Het is niet de beste site, maar bhak.be is enerzijds niet up-to-date meer en anderzijds enkel voor huisartsen.

  Comment by Mike08/02/2010 @ 22:57

 123. Huisarts: Joke Verheyden,Evere, 02 726 03 00
  Zéér goede dokter, jonge vrouw, werkt ook samen met Kind & Gezin

  Gynaecoloog: Dr. Mireille Merckx, De Wandstraat 29
  1020 Laeken, 052 31 01 01. Zéér goede gynaecoloog, verbonden aan Sint-Pieters aan de Hallepoort. Enige nadeel is dat ze geen consultaties ‘s avonds doet en je vaak lang moet wachten (zelfs als je een afspraak hebt), maar zeker de moeite waar.

  Kinesist: Marleen Rensonnet, Groendallaan 85
  1800 Vilvoorde, 02 /267 07 30, ook zeer tevreden van haar (heeft een uitgebreide praktijk met watertherapie en fitness zaaltje)

  Comment by Ann — 04/08/2010 @ 12:30

 124. Daar het Centrum voor Menopauze op de chruchilllaan opgedoekt is kan mij iemand zeggen waar ik Dokter gynaecologe Mieke De Brock kan vinden.Welke klniek of praktijk.Bedankt

  Comment by Demuyter Rosette18/10/2010 @ 15:39

 125. @Rosette: Ik heb de Zorgzoeker.be gebruikt, maar geen gynaecoloog Mieke De Brock gevonden.

  Comment by Patrick Vanhoucke19/10/2010 @ 08:27

 126. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een goede Nederlandstalige huisarts in de omgeving van Elsene, Oudergem of Watermaal-Bosvoorde. Kunnen jullie mij iemand aanraden?

  Alvast bedankt.

  Comment by Elisa — 08/12/2010 @ 21:47

 127. Ik ben tevreden van Guy Briffoz, Louis Hapstraat 181, Etterbeek. Een competente en vriendelijke Nederlandstalige huisarts, die ook sportarts is.

  Comment by Tom13/12/2010 @ 23:06

 128. Is het gebruikelijk dat huisartsen in België tijdens consulten herhaaldelijk de telefoon aannemen om andere patiënten en collega’s te woord te staan? Ik vind het geen stijl, maar als het bij alle artsen zo is heeft het weinig zin mijn met moeite gevonden Nederlandssprekende huisarts in te ruilen voor een andere.

  Comment by Kim — 16/12/2010 @ 23:16

 129. Bij mijn arts wordt er inderdaad nogal eens gebeld tijdens een consult (door patiënten voor uitslagen van onderzoeken, vragen over medicatie, voor een afspraak), ‘s morgens vaak meerdere telefoons zelfs. Tijdens de avonduren op afspraak is het gelukkig rustiger.

  Comment by Christine P.v.B. — 17/12/2010 @ 00:34

 130. En ook mijn arts wordt constant lastiggevallen door telefoongesprekken. Dokterssecretaresses zijn bij ons nog niet echt ingeburgerd.

  Comment by bartje — 17/12/2010 @ 01:55

 131. Ja, mijn huisarts kreeg ook constant mensen aan de lijn. Het probleem is natuurlijk dat nummers van de arts algemeen zijn, tenzij ze een secretaresse hebben, en dat blijft uitzonderlijk. Het lijken ook vooral oude mensen te zijn die opbellen, soms met heel erg idiote vragen, maar dat is voor een arts een goudmijn, dus hij kan moeilijk niet de telefoon opnemen. Zeker in Brussel waar je meer dokters dan bakkers of supermarkten hebt per gemeente, gaan die anders gewoon 50 meter verder.

  En het is ook een beetje eigen aan de Brusselse rush-rush mentaliteit, vrees ik. Die mensen weten goed genoeg dat het dan consult is, ze zijn gewoon egoïstisch genoeg om er los door te bellen, met vragen à la ‘is het echt normaal dat mijn keel nog na 2 dagen van die siroop pijn doet? Dit is ZEKER geen kanker’ enz.

  Wat ik storender vind eraan is dokters die een relatief gemiddelde rekenen (pakweg 10 tot 15 minuten per patiënt) en die tijd duidelijk doorrekenen in je consult. Dat heb ik ook al voorgehad. Je kunt niet beginnen uitleggen, hij heeft telefoon, zit aan de lijn, en zegt direct erna ‘leg u maar even we nemen uw pols’ en schrijft al dan niet iets voor. Toen ik probleem uitlegde zelfs gekregen ‘wilt u er vrij voor? Zeg maar hoeveel dagen hoor’ om me weg te krijgen. Tsja.

  Comment by Bart — 17/12/2010 @ 12:33

 132. “Zeker in Brussel waar je meer dokters dan bakkers of supermarkten hebt per gemeente…” Tiens dan heb je het waarschijnlijk niet over Nederlandstalige dokters. Die zijn héél dun bezaaid, nog minder dan goeie warme bakkers.

  Comment by Thijs — 20/12/2010 @ 11:00

 133. Dokters in het algemeen, ja. Ik heb mij nooit gezocht naar een Nederlandstalige dokter. Ik woonde dicht bij de VUB, en hun doktersdiensten zijn rampzalig, iedereen een nummertje. Dus zocht dokters bij beide talen.

  En ja, ‘algemene’ dokters vind je met hopen hoor, neem de gouden gids gerust :)

  Comment by Bart — 20/12/2010 @ 19:21

 134. Ok dat is verhelderend. Mij lijkt dat het aan de arts is om de telefoon door te schakelen of niet op te nemen, niet aan de beller om bij te houden wat precies de consulttijden zijn. En inderdaad, zeker in een gedeelde praktijk zou een assistent toch geen grote luxe hoeven zijn. Volgende keer dan maar op de avonduren gokken.

  Comment by Kim — 20/12/2010 @ 22:44

 135. Ik ben op zoek naar een homeopatische arts die Nederlands spreekt in de omgeving Elsene, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem. Kunnen jullie mij een goede arts aanraden?

  Alvast bedankt.

  Comment by Anne — 17/01/2011 @ 18:05

 136. Nederlandstalige artsen zijn zo dun gezaaid dat ze per definitie homeopatisch zijn, neen?

  Comment by Mike17/01/2011 @ 20:23

 137. Ik ga sinds enkele maanden naar de huisartsenpraktijk in de Lievevrouwbroersstraat. Twee keer ben ik bij Jelle D’Hondt geweest, twee keer was ik tevreden.

  Vanmorgen belde ik voor een nieuwe afspraak, en ik kreeg de vrouwelijke dokter aan de lijn (Van den Ende?). Toen ik om een afspraak voor vanavond vroeg, kreeg ik de geërgerde reactie “en wat is er dan wel zo dringend?”. Toen ik uitlegde wat er aan de hand was, volgde er diep gezucht en vroeg ze of ik niet bij een andere dokter kon gaan. Toen bleek dat ik ook niet voor 6u kon komen, zei ze zeer geagiteerd dat een afspraak dus on-mo-ge-lijk was, wat dacht ik wel, pas om half 10 ‘s morgens bellen voor een afspraak diezelfde avond.

  Ze was echt onbeschoft en moest ik niet zo stomverbaasd geweest zijn, had ik haar gezegd dat ze een patiënt kwijt was. De reden waarom ik een dokter wou zien is niet levensbedreigend, maar nu ook weer niet onbelangrijk, en hoe moet een patiënt met een echt groot probleem zich niet voelen als de eerste vraag van de dokter een agressief “en wat is er dan wel zo dringend” is??

  Comment by Eva — 24/02/2011 @ 14:27

 138. Nog steeds op zoek naar een dermatoloog, Nederlandstalig, liefst buurt Helmet/Meiser/Montgomery. Blijkbaar niet zo eenvoudig te vinden!

  Comment by B — 10/05/2011 @ 16:12

 139. Weet iemand een allergoloog / dienst allergologie zijn in Brussel? Mag FR zijn.

  Comment by Bart — 11/05/2011 @ 08:45

 140. hallo
  ik ben op zoek naar een weekend huisarts
  in anderlecht liefst nederlandstalig.
  wie kan mij helpen ?
  ben zwanger en nieuw in brussel.
  met vriendelijke groeten
  natasja

  Comment by natasja — 09/07/2011 @ 14:14

 141. Dag allemaal

  Ik zoek wanhopig een goede dokter generalist.

  Het maakt mij niet uit of hij Nederlands, Frans of Engels spreekt zolang hij goed is.

  Ik heb sind meer dan twee jaar problemen met mijn gezondheid en vooral na een ongeluk heeft ook mijn linker been heel veel last.

  Eerst had mij een dokter gezegd dat vanzelf weg ging (de pijn) maar na 3 jaar besef ik dat het nog erger aan toe gaat.

  Ze hebben mij ook cortisona ingedient maar het is nog erger geworden nadien, had ik dat maar niet gedaan.

  Daarom wil ik rechtstreeks contact opneemen met een goede dokter die mij echt kan helpen en verwijzen naar de juiste moelijkheid

  Als jullie referenties hebben, zijn echt welkom

  mvg

  Comment by Marita — 18/10/2011 @ 15:03

 142. Marita, heb je al ooit een pijnkliniek gecontacteerd ?

  UCL: http://www.saintluc.be/services/medicaux/douleur/index.php
  Erasme: http://www.erasme.ulb.ac.be/page.asp?id=8411&title=En%20bref
  UZ VUB: http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/2481734-Vernieuwde+pijnkliniek+UZ+Brussel.html

  Ik ben zelf bij dokter Masquelier geweest (UCL), zeer lieve en begripvolle dokter. Maar vraag hem niet om een verslag te maken of te communiceren met huisarts. Dr. Berquin werd me ook al aangeraden.

  Ook in Pellenberg is een multidisciplinair pijncentrum dat een goede reputatie heeft.

  Ik heb zelf geen huisarts meer in Brussel, maar vroeger ging ik bij Dr Mireille Copette in Schaarbeek (J. Coosemansstraat 30). Helemaal niet het conventionele type dokter, wel doortastend en no-nonsense. Franstalig.

  Comment by Christine P.v.B. — 19/10/2011 @ 20:38

 143. Mireille Copette is inderdaad niet conventioneel: haar praktijk is zo vuil!!! De stoelen in haar bureau waren ooit wit maar ze zijn grijs geworden, alles in haar praktijk is verouderd en gewoon walgelijk, en ik wil niet beginnen over de stoel die gereserveerd voor patiënten!
  Als een dokter niet begrijpt waarom hygiëne belangrijk is dan weet ik niet wie moet dat wel begrijpen!
  Ze spreekt inderdaad relatief goed Nederlands maar voor me is haar praktijk een afrader!

  Comment by Lore — 22/03/2013 @ 21:10

 144. Een dikke aanrader op vlak van Kine is de groepspraktijk in de VUB. Zeer abele kinesisten, wel een drukke agenda.
  Mijn vrouw gaat er wegens een zware kwetsuur al jaren, en deze mensen weten echt waar ze mee bezig zijn.

  Op vlak van huisarts: iemand ervaring met de groepspraktijk op de Haachtsesteenweg 276 in Schaarbeek?

  Comment by Stephan B. — 30/07/2013 @ 10:27

 145. Hallo!

  Ik ben op zoek naar een goede gynaecoloog in Brussel die bij voorkeur verbonden is aan het Sint-Pietersziekenhuis. Kan iemand me helpen?

  Bedankt!

  Comment by Yana — 21/11/2013 @ 22:12

 146. Zie eerdere comment van Klaas: “Wij (nu ja, mijn vrouw dus) hebben al een aantal jaar een goede gynaecoloog. Dr. Rudy Gevers. Hij is een oud VUB-er en spreekt dus perfect Nederlands (naast Engels en Frans) en hij is verbonden aan het Sint-Pietersziekenhuis en heeft z’n praktijk op een boogscheut daar vandaan.”

  Comment by Tom24/11/2013 @ 16:01

 147. Die comment dateert van 2006. Ik vraag me af of Dr. Gevers nog wel in het Sint-Pietersziekenhuis werkt daar een Google-zoekopdracht niet veel oplevert…

  Comment by Yana — 26/11/2013 @ 20:48

 148. Stephan B., ik ga al enkele jaren naar de groepspraktijk ‘De Sleutel’ in de Haachtesteenweg 276, er zitten hier meerde huisartsen waarvan de meeste perfect Nederlandstalig zijn.
  Blijkbaar hebben ze hier ook gynaecologen, ben dit maar enkele weken geleden te weten gekomen.
  Ik ben er zeer tevreden van, ze komen ook op thuisbezoek, en je betaalt niks voor een consultatie.
  Je tekent bij je eerste bezoek een contract tussen hun en je mutualiteit, dus je mutualiteit zorgt voor de betaling.

  Comment by Sara — 03/01/2014 @ 14:36

 149. Nav de vraag van Anne (2011), kan iemand een goede NL/FR of EN-talige homeopaat aanraden in Brussel? Bedankt, Silvia

  Comment by Silvia — 03/01/2016 @ 19:06

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Laat een commentaar achter:

Toegestane tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>