De Brusselse Huisartsenkring

UPDATE: zie ook onze lijst van Brusselse dokters

Ongetwijfeld hebben de meesten onder ons het al meegemaakt : je ben net naar Brussel verhuisd en je gaat op zoek naar een goeie Nederlandstalige huisarts.
Of je wordt plots ziek en je belt je vaste huisarts hier in Brussel om te vragen of je diezelfde dag mag langskomen.

Waarop hij je vriendelijk laat verstaan dat het niet zo wijs is ziek te worden op donderdag omdat hij die dag geen raadplegingen doet. Het overkwam me enkele maanden geleden maar gelukkig kreeg ik wel het telefoonnummer van de Brusselse Huisartsenkring mee (tel nr. 02/242 43 44 – wachtdienst 24u/24).

Maar hoe vind je hier een goeie huisarts ? De vrij onbekende website van de Brusselse Huisartsenkring kan je daarbij zeker helpen. Je vindt alle Nederlandstalige huisartsen uit de hoofdstad op www.bhak.be, gerangschikt per gemeente. Als je doorklikt, vind je zelfs hun gegevens en uren van raadpleging, zodat u tenminste op de juiste dag  ziek kan worden …

Share
 • eric catsberg

  Mss ook eens doen … een spiegel voor eigen ogen houden … spreek ik een tweede taal … frans bvb ! Samen met de geraadpleegde arts kom je er dan wel uit !

 • Heidi

  Hallo,

  Ik ben op zoek naar een goede huisarts in Ukkel, die aan de RIZIV-tarieven werkt. Nederlands zou fijn zijn maar is niet echt noodzakelijk, ik spreek namelijk zeer goed Frans. Nu ga ik meestal bij dr De Vicq aan de Dieweg. Niet ontevreden van, spreekt zelfs een aardig mondje Nederlands. Hij is niet geconventioneerd en vraag 25 euro voor een consultatie, wat ik me op zich nog wel kan veroorloven. Het enige probleem is dat hij steevast doorverwijst naar specialisten die ook niet geconventioneerd zijn en in ziekenhuizen werken waar ze hoge supplementen vragen (Sint-Elisabeth bijvoorbeeld) en dat wordt mij dan toch weer te duur…
  Dus: graag een bekwame en kostenbewuste huisarts in Ukkel die me kan doorverwijzen naar dito specialisten.
  alvast bedankt!

 • ZeeKoei

  interessant: de Brusselse Kinekring
  lijstje kan je vinden op:
  http://www.kkartel.be/viewobj.jsp?id=312785

  iemand een aanrader?
  Inge Vanhoof staat er trouwens niet meer bij…

 • Tom

  Eric,

  hier ga ik totaal niet mee akkoord.

  Wanneer ik naar de bakker ga, heb ik er geen geen probleem mee om mijn Frans boven te halen. Ikzelf woon in Brussel, ik ben Nederlandstalig, en ik moet zeggen: als ik ga winkelen of een vreemde op straat aanspreek, dan spreek ik EERST Frans en daarna pas Nederlands (als de gesprekspartner ook Nederlandstalig blijkt).

  Maar van een huisarts verwacht ik nu wel dat hij MIJN taal spreekt. Als je naar de dokter gaat, gaat het toch over JOUW gezondheid, en dan wil ik 100% mee zijn. Het gaat daar soms tenslotte over persoonlijke/intieme zaken, waarbij je je toch meer op je gemak voelt als je je eigen taal kan gebruiken.

  Ik kamp met hetzelfde probleem. Ik woon hier al een half jaar in Brussel en heb al een paar Nederlandstalige artsen gecontacteerd. Ik krijg simpelweg als antwoord dat ze geen nieuwe patienten meer kunnen aannemen.

  Uiteindelijk ben ik dan maar naar een Franstalige huisarts gegaan, en dat gesprek beperkte zich dan tot “ik wil die en die medicatie”, waarop ik het voorschrift kreeg en vertrok. Gewoon omdat ik niet goed genoeg Frans spreek om uit te leggen wat precies het probleem is. Het is dan al iets gevoelig, en om dat dan in een taal uit te leggen die niet je moedertaal is…

  Dus Eric, vergelijk een huisarts aub niet met de bakker om de hoek, waar je gemakkelijk mee in een andere taal kunt communiceren.
  Ik ben NOG ALTIJD OP ZOEK naar een Nederlandstalige huisarts in de buurt van Sint-Joos-Ten-Node. En de plaats is dan nog van ondergeschikt belang, want hier in BXL geraak je overal toch heel snel met de metro.

  Groetjes,
  Tom

 • Steve

  Niet echt in Sint-Joost zelf, maar goed bereikbaar en geen sprake van een patiëntenstop: praktijk Opsomer – Heeren (plus recentelijk nog een derde dokter, ook Nederlandstalig) in de Chazallaan. Aan de halte Weldoeners, dus vanuit Sint-Joost vlot bereikbaar met bus 65 of eventueel tram 25.

 • Stijn

  Mijn huisarts: dokter Jelle d’Hondt, een van de dokters in de groepspraktijk aan de Lievevrouwbroerstraat 2, 1000 Brussel, 02/512 37 97. Enkel bellen tussen 8u en 10u (tenzij noodgeval).
  Ze zijn er met drie huisartsen: Koen Moelants, Christel Vanden Ende en dus Jelle. Enkel op afspraak, maar als je ‘smorgens belt, heb je ‘savonds vaak al een afspraak. Zeer vriendelijk en natuurlijk Nederlandstalig.

  Het is trouwens de eerste keer dat ik van een patiëntenstop hoor…

 • Jemenfish

  Patiëntenstop gebeurt wel vaker hoor, ook langs Franstalige kant. Staat niet echt goed als je dient te zeggen ‘past binnen 6 maanden u?’ 🙂 (Iets wat ik te horen kreeg in medisch centrum Valduc bv.)

 • nounours

  Hallo, weet iemand wat het adres is (en telefoonnummer) van de privépraktijk van dokter Hilde Vernaeven (gynaecologe) in Kortenberg.
  Heb ergen in september een afspraak, maar ben mijn briefje met adres, telefoonnummer en uur van afspraak erop. (Stom van mij natuurlijk)

 • Cara

  Hey,
  Ik ben ook op zoek naar een goede dokter! Ik woon in 1000 brussel en ik zoek een nederlandstalige of engelstalige gynaecoloog.
  Ik zou het fantastisch vinden als iemand me op weg kan helpen.

  Groetjes,

  Cara

 • Jeroen

  Hoi,

  Ik ben op zoek naar een Nederlandstalige kinesitherapeut in Brussel. Kan iemand mij helpen? Dankjewel!

 • Cara

  Hmm, er zijn slechts twee gyne’s, en geen enkele in 1000 brussel?
  Bestaat er dan geen gyne in 1000 brussel? Zijn dat allemaal franse dokters dan?

 • Cara, de lijst is niet volledig, maar samengesteld op basis van een aantal reacties op deze post (ondertussen meer dan 110). We claimen ook geen volledigheid of zelfs correctheid.
  Kijk op http://www.zorgzoeker.be voor meer adressen, hier voor gyneacologen: http://www.zorgzoeker.be/SearchResults.aspx?o=N&d=a&s=Gynaecologie-verloskunde&p=1&z=1000&l=1

 • Vermits het soms minder duidelijk is welke therapie je kan terugvinden in welke praktijk hebben we net een website opgesteld met onze praktijk voor kinesitherapie en osteopathie te Tervuren: http://www.destolberg.be/

 • selimi avni

  hallo
  ik hoop dat u kunt me helpen we zijn op zoek voor een oogarts in de gemeente schaarbeek

  mvgr
  selimi avni

 • goede nederlandstalige kine in Brussel :

  DEMARCKE Didier
  Troonstraat 791050 Brussel

  Aan Parnassus,bij Luxemburgstation

  02/511.57.70 0475/98.10.52

 • sisi

  ik ben namelijk opzoek naar n huisarts in laken,frans of nederlands talig;

 • Schreer

  Geachte,

  Iemand raad hier dermatoloog Schreer aan. Ik ben er al eens geweest maar ik vind het telefoonnummer niet terug, zou iemand het mij kunnen bezorgen ? Ik vind hem ook niet in de gouden gids aangezien hij in een praktijk werkt met andere mensen.
  Dank bij voorbaat,

  D

 • Bart

  Hallo D,

  Dermatoloog schreer vind je op Montgomery in een kabinet als ik me niet vergis. Ik dacht dat hij 1 van de weinige was die in PUB behandeling gelooft en ook zo een kabine ter beschikking heeft, en er om bekend staat om zo goed als elke kwaal PUV voor te schrijven. Tenzij je er graag héél erg bruin uitziet met gratis een streepje kanker, zoek je dus misschien best elders.

  Indien je niet weet over wat ik het heb, zoek je best even informatie over een PUV kabine. De oorspronkelijke poster heeft daar overigens nadien ook last mee gekregen.

 • Bart

  PUV dus wel degelijk 🙂

 • mafalda

  ben op zoek naar een nederlandstalige huisarts (vrouw) en tevrens vrouwelijke gynaecologe liefst 1170 brussel kan iemand mij helpen?

 • http://www.zorgzoeker.be/SearchResults.aspx?o=N&d=a&s=Gynaecologie-verloskunde&p=15&z=1170&l=1 is een voorbeeld van de zoekopdracht voor mafalda op http://www.zorgzoeker.be
  Het is niet de beste site, maar bhak.be is enerzijds niet up-to-date meer en anderzijds enkel voor huisartsen.

 • Ann

  Huisarts: Joke Verheyden,Evere, 02 726 03 00
  Zéér goede dokter, jonge vrouw, werkt ook samen met Kind & Gezin

  Gynaecoloog: Dr. Mireille Merckx, De Wandstraat 29
  1020 Laeken, 052 31 01 01. Zéér goede gynaecoloog, verbonden aan Sint-Pieters aan de Hallepoort. Enige nadeel is dat ze geen consultaties ‘s avonds doet en je vaak lang moet wachten (zelfs als je een afspraak hebt), maar zeker de moeite waar.

  Kinesist: Marleen Rensonnet, Groendallaan 85
  1800 Vilvoorde, 02 /267 07 30, ook zeer tevreden van haar (heeft een uitgebreide praktijk met watertherapie en fitness zaaltje)

 • Daar het Centrum voor Menopauze op de chruchilllaan opgedoekt is kan mij iemand zeggen waar ik Dokter gynaecologe Mieke De Brock kan vinden.Welke klniek of praktijk.Bedankt

 • @Rosette: Ik heb de Zorgzoeker.be gebruikt, maar geen gynaecoloog Mieke De Brock gevonden.

 • Elisa

  Hallo,

  Ik ben op zoek naar een goede Nederlandstalige huisarts in de omgeving van Elsene, Oudergem of Watermaal-Bosvoorde. Kunnen jullie mij iemand aanraden?

  Alvast bedankt.

 • Tom

  Ik ben tevreden van Guy Briffoz, Louis Hapstraat 181, Etterbeek. Een competente en vriendelijke Nederlandstalige huisarts, die ook sportarts is.

 • Kim

  Is het gebruikelijk dat huisartsen in België tijdens consulten herhaaldelijk de telefoon aannemen om andere patiënten en collega’s te woord te staan? Ik vind het geen stijl, maar als het bij alle artsen zo is heeft het weinig zin mijn met moeite gevonden Nederlandssprekende huisarts in te ruilen voor een andere.

 • Christine P.v.B.

  Bij mijn arts wordt er inderdaad nogal eens gebeld tijdens een consult (door patiënten voor uitslagen van onderzoeken, vragen over medicatie, voor een afspraak), ‘s morgens vaak meerdere telefoons zelfs. Tijdens de avonduren op afspraak is het gelukkig rustiger.

 • bartje

  En ook mijn arts wordt constant lastiggevallen door telefoongesprekken. Dokterssecretaresses zijn bij ons nog niet echt ingeburgerd.

 • Bart

  Ja, mijn huisarts kreeg ook constant mensen aan de lijn. Het probleem is natuurlijk dat nummers van de arts algemeen zijn, tenzij ze een secretaresse hebben, en dat blijft uitzonderlijk. Het lijken ook vooral oude mensen te zijn die opbellen, soms met heel erg idiote vragen, maar dat is voor een arts een goudmijn, dus hij kan moeilijk niet de telefoon opnemen. Zeker in Brussel waar je meer dokters dan bakkers of supermarkten hebt per gemeente, gaan die anders gewoon 50 meter verder.

  En het is ook een beetje eigen aan de Brusselse rush-rush mentaliteit, vrees ik. Die mensen weten goed genoeg dat het dan consult is, ze zijn gewoon egoïstisch genoeg om er los door te bellen, met vragen à la ‘is het echt normaal dat mijn keel nog na 2 dagen van die siroop pijn doet? Dit is ZEKER geen kanker’ enz.

  Wat ik storender vind eraan is dokters die een relatief gemiddelde rekenen (pakweg 10 tot 15 minuten per patiënt) en die tijd duidelijk doorrekenen in je consult. Dat heb ik ook al voorgehad. Je kunt niet beginnen uitleggen, hij heeft telefoon, zit aan de lijn, en zegt direct erna ‘leg u maar even we nemen uw pols’ en schrijft al dan niet iets voor. Toen ik probleem uitlegde zelfs gekregen ‘wilt u er vrij voor? Zeg maar hoeveel dagen hoor’ om me weg te krijgen. Tsja.

 • Thijs

  “Zeker in Brussel waar je meer dokters dan bakkers of supermarkten hebt per gemeente…” Tiens dan heb je het waarschijnlijk niet over Nederlandstalige dokters. Die zijn héél dun bezaaid, nog minder dan goeie warme bakkers.

 • Bart

  Dokters in het algemeen, ja. Ik heb mij nooit gezocht naar een Nederlandstalige dokter. Ik woonde dicht bij de VUB, en hun doktersdiensten zijn rampzalig, iedereen een nummertje. Dus zocht dokters bij beide talen.

  En ja, ‘algemene’ dokters vind je met hopen hoor, neem de gouden gids gerust 🙂

 • Kim

  Ok dat is verhelderend. Mij lijkt dat het aan de arts is om de telefoon door te schakelen of niet op te nemen, niet aan de beller om bij te houden wat precies de consulttijden zijn. En inderdaad, zeker in een gedeelde praktijk zou een assistent toch geen grote luxe hoeven zijn. Volgende keer dan maar op de avonduren gokken.

 • Anne

  Ik ben op zoek naar een homeopatische arts die Nederlands spreekt in de omgeving Elsene, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem. Kunnen jullie mij een goede arts aanraden?

  Alvast bedankt.

 • Nederlandstalige artsen zijn zo dun gezaaid dat ze per definitie homeopatisch zijn, neen?

 • Eva

  Ik ga sinds enkele maanden naar de huisartsenpraktijk in de Lievevrouwbroersstraat. Twee keer ben ik bij Jelle D’Hondt geweest, twee keer was ik tevreden.

  Vanmorgen belde ik voor een nieuwe afspraak, en ik kreeg de vrouwelijke dokter aan de lijn (Van den Ende?). Toen ik om een afspraak voor vanavond vroeg, kreeg ik de geërgerde reactie “en wat is er dan wel zo dringend?”. Toen ik uitlegde wat er aan de hand was, volgde er diep gezucht en vroeg ze of ik niet bij een andere dokter kon gaan. Toen bleek dat ik ook niet voor 6u kon komen, zei ze zeer geagiteerd dat een afspraak dus on-mo-ge-lijk was, wat dacht ik wel, pas om half 10 ‘s morgens bellen voor een afspraak diezelfde avond.

  Ze was echt onbeschoft en moest ik niet zo stomverbaasd geweest zijn, had ik haar gezegd dat ze een patiënt kwijt was. De reden waarom ik een dokter wou zien is niet levensbedreigend, maar nu ook weer niet onbelangrijk, en hoe moet een patiënt met een echt groot probleem zich niet voelen als de eerste vraag van de dokter een agressief “en wat is er dan wel zo dringend” is??

 • B

  Nog steeds op zoek naar een dermatoloog, Nederlandstalig, liefst buurt Helmet/Meiser/Montgomery. Blijkbaar niet zo eenvoudig te vinden!

 • Bart

  Weet iemand een allergoloog / dienst allergologie zijn in Brussel? Mag FR zijn.

 • natasja

  hallo
  ik ben op zoek naar een weekend huisarts
  in anderlecht liefst nederlandstalig.
  wie kan mij helpen ?
  ben zwanger en nieuw in brussel.
  met vriendelijke groeten
  natasja

 • Marita

  Dag allemaal

  Ik zoek wanhopig een goede dokter generalist.

  Het maakt mij niet uit of hij Nederlands, Frans of Engels spreekt zolang hij goed is.

  Ik heb sind meer dan twee jaar problemen met mijn gezondheid en vooral na een ongeluk heeft ook mijn linker been heel veel last.

  Eerst had mij een dokter gezegd dat vanzelf weg ging (de pijn) maar na 3 jaar besef ik dat het nog erger aan toe gaat.

  Ze hebben mij ook cortisona ingedient maar het is nog erger geworden nadien, had ik dat maar niet gedaan.

  Daarom wil ik rechtstreeks contact opneemen met een goede dokter die mij echt kan helpen en verwijzen naar de juiste moelijkheid

  Als jullie referenties hebben, zijn echt welkom

  mvg

 • Christine P.v.B.

  Marita, heb je al ooit een pijnkliniek gecontacteerd ?

  UCL: http://www.saintluc.be/services/medicaux/douleur/index.php
  Erasme: http://www.erasme.ulb.ac.be/page.asp?id=8411&title=En%20bref
  UZ VUB: http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/2481734-Vernieuwde+pijnkliniek+UZ+Brussel.html

  Ik ben zelf bij dokter Masquelier geweest (UCL), zeer lieve en begripvolle dokter. Maar vraag hem niet om een verslag te maken of te communiceren met huisarts. Dr. Berquin werd me ook al aangeraden.

  Ook in Pellenberg is een multidisciplinair pijncentrum dat een goede reputatie heeft.

  Ik heb zelf geen huisarts meer in Brussel, maar vroeger ging ik bij Dr Mireille Copette in Schaarbeek (J. Coosemansstraat 30). Helemaal niet het conventionele type dokter, wel doortastend en no-nonsense. Franstalig.

 • Lore

  Mireille Copette is inderdaad niet conventioneel: haar praktijk is zo vuil!!! De stoelen in haar bureau waren ooit wit maar ze zijn grijs geworden, alles in haar praktijk is verouderd en gewoon walgelijk, en ik wil niet beginnen over de stoel die gereserveerd voor patiënten!
  Als een dokter niet begrijpt waarom hygiëne belangrijk is dan weet ik niet wie moet dat wel begrijpen!
  Ze spreekt inderdaad relatief goed Nederlands maar voor me is haar praktijk een afrader!

 • Stephan B.

  Een dikke aanrader op vlak van Kine is de groepspraktijk in de VUB. Zeer abele kinesisten, wel een drukke agenda.
  Mijn vrouw gaat er wegens een zware kwetsuur al jaren, en deze mensen weten echt waar ze mee bezig zijn.

  Op vlak van huisarts: iemand ervaring met de groepspraktijk op de Haachtsesteenweg 276 in Schaarbeek?

 • Yana

  Hallo!

  Ik ben op zoek naar een goede gynaecoloog in Brussel die bij voorkeur verbonden is aan het Sint-Pietersziekenhuis. Kan iemand me helpen?

  Bedankt!

 • Tom

  Zie eerdere comment van Klaas: “Wij (nu ja, mijn vrouw dus) hebben al een aantal jaar een goede gynaecoloog. Dr. Rudy Gevers. Hij is een oud VUB-er en spreekt dus perfect Nederlands (naast Engels en Frans) en hij is verbonden aan het Sint-Pietersziekenhuis en heeft z’n praktijk op een boogscheut daar vandaan.”

 • Yana

  Die comment dateert van 2006. Ik vraag me af of Dr. Gevers nog wel in het Sint-Pietersziekenhuis werkt daar een Google-zoekopdracht niet veel oplevert…

 • Sara

  Stephan B., ik ga al enkele jaren naar de groepspraktijk ‘De Sleutel’ in de Haachtesteenweg 276, er zitten hier meerde huisartsen waarvan de meeste perfect Nederlandstalig zijn.
  Blijkbaar hebben ze hier ook gynaecologen, ben dit maar enkele weken geleden te weten gekomen.
  Ik ben er zeer tevreden van, ze komen ook op thuisbezoek, en je betaalt niks voor een consultatie.
  Je tekent bij je eerste bezoek een contract tussen hun en je mutualiteit, dus je mutualiteit zorgt voor de betaling.

 • Silvia

  Nav de vraag van Anne (2011), kan iemand een goede NL/FR of EN-talige homeopaat aanraden in Brussel? Bedankt, Silvia