Zilver in Jette

Bent u ook benieuwd naar gekende, maar nog veel meer onbekende verhalen over Jette, dan moet u zeker zaterdagvoormiddag 17 december 2005 vrijhouden. De gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek sluit dan haar feestelijk najaar rond 25 jaar bibliotheekwerk af met de voorstelling van ‘Zilver’, haar jubileumboek. Daarin vertellen bekende en minder bekende (oud-)Jettenaren anekdotes, mijmeringen en persoonlijke belevenissen die zich afspelen in onze gemeente.


Tijdens de voorstelling van het boek lezen een aantal mensen hun verhaal zelf voor. Vertellers van dienst zijn Jari Demeulemeester, Luk De Koninck, Koen De Koker, Marcel De Schrijver, Rik Coolsaet, Marc Daniëls en Luc Van Cauter. De voorstelling wordt muzikaal opgeluisterd door de internationaal bekende Jetse jazzmuzikant Ben Sluijs. Het jubileumboek wordt achteraf gratis aangeboden aan de bezoekers.

De voorstelling vindt plaats op zaterdag 17 december 2005 om 10.30 uur in de polyzaal (2de verdieping) van de Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6 in Jette. Meer info op tel. 02/427.76.07.

Share
 • tvb

  Jette 17:19 | 18-12-2005 De Nederlandstalige bibliotheek van Jette bestaat vijfentwintig jaar. Dat werd zaterdag gevierd met ondermeer de uitgave van een jubileumboek Zilver, geschreven door bekende Jettenaren en oud-Jettenaren.

  De oprichting van een Nederlandstalige bibliotheek was belangrijk voor de gemeente, zegt Jari Demeulemeester, mede-auteur van ‘Zilver’. “Ik denk dat het toen een teken was van de heropleving van de Vlaamse gemeenschap. Ook omdat je heel veel mensen betrekt die je nooit via het verenigingsleven kan bereiken.”

  In 25 jaar is het aantal leners van de bibliotheek verdubbeld, en het aantal uitleningen meer dan verviervoudigd. Tijdens de Jeugdboekenweek in 2004 bereikte de bibliotheek het grootste aantal kinderen in Brussel.

  Jette was de eerste Brusselse gemeente die in het Vlaamse bibliotheekdecreet stapte en een aparte Nederlandstalige bibliotheek oprichtte. Vlaanderen investeert jaarlijks 250.000 euro. Het meeste geld komt van de gemeente, ongeveer 500.000 euro per jaar. Dat zegt schepen Werner Daem (SP.A). “Dat is naar Brusselse normen bijzonder veel Het is de gemeente die het meeste investeert in verhouding met het bewonersaantal.”

  © TV-Brussel

 • nb

  Bekende Jettenaren schrijven over hun gemeente
  Bibliotheek viert jubileum met boekje Zilver

  JETTE – De Nederlandstalige bibliotheek van Jette bestaat 25 jaar. Om dat zilveren jubileum te vieren, gaf de gemeente een boekje uit met 25 kortverhalen van bekende en minder bekende Jettenaren. Zaterdag werd het aan de Jettenaren voorgesteld.

  Zilver telt 71 bladzijden en is gratis voor iedereen. Het boekje kwam er op initiatief van Werner Daem, Jetse schepen van Nederlandstalige aangelegenheden. ,,Het leek ons een leuk idee om naar aanleiding van dit jubileum 25 bekende Jettenaren hun visie over de gemeente te laten schrijven. We wilden iets blijvends”, zegt Daem. ,,Dat alle verhalen over Jette gaan, maakt het boekje voor sommigen erg emotioneel.”

  De gemeente Jette was de eerste Brusselse gemeente die in 1980 een aparte Nederlandstalige bibliotheek onder haar hoede had. In 1995 pas kreeg de bibliotheek ook haar eigen gebouw naast de Franstalige bibliotheek. Sinds de start in 1980 verdubbelde het aantal leners tot 4.000 en zijn de uitleningen meer dan verviervoudigd: van 31.000 naar 130.000 in 2004.

  Alle schrijvers in Zilver hebben een sterke band met de gemeente. In het boekje staan grote namen als Johan Verminnen (hij liep school in Jette) en de directeur van de Ancienne Belgique Jari Demeulemeester, naast typische Jettenaars. Zo schreef specialist van het Jetse dialect Marcel de Schrijver een verhaal over een huwelijksjubileum en tekende Jill Vandereken het verhaal van Jan Felix op, de 94-jarige oud-ambtenaar van de buurtspoorwegen.

  ,,Het is een bescheiden boekje maar zo is ook onze volksaard”, zegt Daem. ,,De mensen wonen hier op een boogscheut van het hart van Europa. In Jette wonen mensen die meespelen op het hoogste niveau en we blijven er bescheiden bij. Te bescheiden soms als je het mij vraagt.”

  Daem had geen moeite om voor dit project genoeg kandidaten te vinden. ,,We hebben ons echt moeten beperken. Iedereen die we aanspraken, deed mee. We hebben echt een lijn moeten trekken want er waren nog veel meer kandidaten.”

  Ook over het schrijftalent wil Daem niet klagen. ,,Wie ben ik trouwens om daarover te oordelen. Hier en daar hebben we wat moeten polijsten maar over het algemeen zat er een grote rode draad in het boek en konden we niet klagen over de kwaliteit.”

  Valerie DROEVEN19/12/2005