Elektrieke lichten voor de bollen

Koeltoren, foto ElectrabelVorige maand is Electrabel begonnen met het verlichten van de koeltoren. Vrij spectaculair allemaal. Uit het persbericht:

Voor het eerst in Europa wordt een koeltoren van 103 meter hoog getooid met 96.384 LEDs die elke dag voor een verfijnde lichtanimatie in harmonie met de onmiddellijke omgeving zullen zorgen.

Nu heeft deze zelfde firma vandaag een contract binnengehaald om het Atomium te verlichten. Zullen ze daar dan ook animaties op spelen, zo ja: kan er een foto van het atomium op een van de bollen worden getoond? Of de foto’s van de Brusselse bloggers?

Indien iemand van de v.z.w. Atomium dit zou lezen: pop-up blockers verhinderen de visualisatie van de Sabam-nota op jullie pagina!

Share
 • Het is inderdaad zo dat de afbeelding van het Atomium auteursrechtelijk beschermd is. Dat heb ik zelf midden 2003 ondervonden toen ik een zelfgemaakte foto van het Atomium op mijn toenmalige blog plaatste. Prompt kreeg ik een factuur van Sabam in de bus met het verzoek 91,65 euro per maand te betalen. Eventueel kreeg ik een korting van 25 procent als het niet om een commerciële site ging.

  Ik deelde aan Sabam per e-mail mee dat ik de foto van mijn blog zou verwijderen, want dat ik niet wenste te betalen. Een kopie van deze mail zond ik aan de vzw Atomium.

  De vzw Atomium deelde mij uiteindelijk mee, dat ik de foto van het Atomium op mijn persoonlijke website kon plaatsen zonder betaling van een vergoeding: “Er is voor u geen probleem om de [sic] beeld van het Atomium op uw persoonlijk [sic] website te tonen. Maar het mag niet in een commercieele [sic] doel gebruikt zijn.” Wel moest ik dan op de foto de vermelding “© Atomium – SABAM Belgium 2003” aanbrengen. Dat heb ik gedaan en de foto heeft zo dus een hele tijd op mijn blog gestaan.

  In 2005 richtte ik een vraag aan Sabam m.b.t. het plaatsen van een afbeelding van het Atomium op een niet-commerciële website. Men antwoordde mij toen dat “de gevraagde toelating tot reproductie kan verstrekt worden, onder volgende voorwaarden: “1) vermelding van de naam van de rechthebbende onderaan de reproductie, alsook het ‘© Atomium – SABAM Belgium 2005’; 2) de toelating is gratis goedkeurd [sic] alleen als over privé gebruik gaat.”

  Hoe het precies zit met het plaatsen van een afbeelding van het Atomium op een weblog zoals brussel.blogt, weet ik niet precies. Ik vermoed dat het toegelaten is binnen een zeker journalistiek doel en als het Atomium louter als “achtergrondlandschap” voor een bepaald nieuwsfeit staat afgebeeld. Alleszins kan men hieromtrent het beste contact nemen met Sabam of met de vzw Atomium.

 • Hmmmm ik ga er is deze avond langs gaan… Als ik mij niet vergis is dit het laatste weekend om de koeltoren verlicht te zien?

  In alle geval, ik wil een foto van mijn visual site op de bollen :p

 • Djibbeldjabbel

  Ik dacht dat het de bedoeling was om dezelfde verlichting aan te brengen als tijdens de expo van 58. Toen waren de banen van de elektronen rond de atomen uitgebeeld met lichten.

  Hopelijk komt er ook nog een leuk projectiesysteem bij en wie weet vieren we nieuwjaar binnen enkele jaren traditioneel onder het atomium. In New York doen ze toch ook iets met een bol op nieuwjaar? Slechts één bol.

  Ik zie het wel zitten. Die koeltoren aan de ring vond ik in elk geval super, voor mijn part mag die firma ook beschikken over het budget van het openluchtzwembad om onze bollen aan te kleden.

 • Djibbeldjabbel

  Ik ben een beetje op zoek gegaan op het net en heb in de persmededeling van Electrabel gelezen dat het concept en de uitvoering van de verlichting van de koeltoren in Drogenbos van “Magic Monkey” komt.
  Wat het atomium betreft heeft Electrabel enkel bekomen dat het de energie van de verlichting mogen leveren, ze betalen er zelfs voor bij!

 • Maar we weten niet of Electrabel terug in contact is met Magic Monkey voor de bollen.
  IMHO is dit het minste wat ze kunnen doen 😉

 • beest

  Magic Monkey, Elektrabel ed hebben helemaal niets met die lichtjes op de Atomiumbollen te maken…
  Het is een firma uit Wijnegem, nl EREA NV die het concept heeft ontwikkeld.
  Het is ook de bedoeling van de restauratie dat het Atomium van 1958 gereconstrueerd wordt, dus geen andere animatie op de bollen dan die er in 58 was.