GSM in de cinema

Gisteren ben ik naar de film geweest in UGC Brouckere. De fim was “Family Stone”, maar dat doet er weinig toe.

De zaal was ongeveer halfvol. Vanaf het begin van de film was er een groepje (4 gasten van 17-20 jaar, bleek achteraf), die zich per se wilden laten horen. Ze waren constant (frans) aan het praten tijdens de film. Dat lokte uiteraard een heleboel ‘Sssst!’ uit, maar daar trokken ze zich niet veel van aan. Op onverwachte wendingen in de film werd gereageerd met 1 minuut luid (fake) gelach. Comme c’est drole.

Op een gegeven moment kreeg er één een binnenkomend gesprek op zijn GSM, en begon hij zonder enige schaamte een conversatie. Dat lokte nog meer verontwaardigd gesis uit de zaal, maar afgezien van een opgestoken middenvinger, weer weinig respons van het groepje. Gewoon verder tetteren. Hier en daar voelde je het adrenaline van mannelijke bioscoopgangers stijgen. “Non, je ne sais. Attend, je te le passe.” Telefoon verandert van oor en iemand anders begint verder te praten. Die heeft na 30 seconden een aanval van elementaire beleefdheid en staat recht om bovenaan de zaal te gaan verder fluisteren (niet buiten uiteraard). Hij gaat erna terug zitten en de mannen keuvelen gezellig verder, nu en dan onderbroken door een spannende/grappige scene in de film, hetgeen ze voorzien van een luidruchtige lachband.

Op dat moment wordt het me te machtig en ga ik naar buiten om iemand van security te zoeken. Intussen (hoor ik van de vriendin met wie ik in de zaal zat) is er een vrouw die haar partner moet tegenhouden om niet op het groepje te vliegen, nadat hij iets roept met ‘casser’ en ‘gueule’. Ik kom binnen met een bewakingsagent en wijs het groepje lawaaimakers aan. Misschien niet echt veilig, maar ze waren iets te veel aan het overdrijven. De agent blijft 5 minuten kijken, maar uiteraard houdt het troepje zich koest. Ze zijn relatief stil voor de rest van de film en vlak voor het einde vertrekken ze. Nog even een obligate stop aan mijn rij om iets heel stoer te roepen en ze zijn weg.

Alle testosteron terzijde, wat KAN je doen in zo’n situatie? ‘Sssst’ helpt niet, het vriendelijk vragen ook niet, iets lelijk roepen evenmin. Het is waar, voor hetzelfde geld waren hun bijnamen ‘Knife’, ‘Karate’, ‘Killer’ en ‘Krazy’ en lag ik nu in reepjes in Intensive Care. Maar in mijn cinema-zaal geen kletswijven.

Share
 • niet naar UGC Brouckère gaan, hopeloos

 • Ben dit tot nu toe ook alleen nog maar in UGC De Brouckère tegengekomen, en zet er sindsdien geen stap meer binnen. UGC Toison D’Or is trouwens een zeer goed alternatief (zelfde films, zelfs meer zalen/keuze), en het publiek is er iets ouder, volwassener.

 • Ik heb deze post doorgestuurd naar UGC en dit was hun antwoord (waarvoor dank):
  Geachte Klant,

  Wij worden diep bedroefd van wat u ons in uw bericht vertelt. Wij zijn ons bewust van het gebrek aan wellevendheid van bepaalde toeschouwers, daarom hebben wij een veiligheidsdienst, die de toegangen, de zalen evenals de sluiting van de bioscoop voorbijgaat in het oog houden. U zult begrijpen dat het ons onmogelijk is om een persoon te plaatsen achter elke toeschouwer, in elke zaal van onze bioscoop. Wij doen niettemin ons maximum en rekenen eveneens op u, toeschouwer opdat de zittingen op de normaalste manier plaatsvinden die is. Wij herinneren u eraan dat ons personeel in zaal gehele ter beschikking stelt en u aansporen om het te verzoeken. Niettemin zenden wij uw bericht toe naar de directie van UGC VAN BROUCKERE, teneinde aan al onze agenten van ontvangst de dagelijkse inspanningen te herinneren om uit te voeren om aan onze klanten een optimale kwaliteit van ontvangst te garanderen.

  Hartelijk

  Alex DE LA MANCHE
  UGC – Verantwoordelijke van Cliëntèle

 • moeha!