Why no Wifi in Brussels

Ik las in De Morgen een paar dagen geleden:

Behalve de 2.000 betalende hotspots die Belgacom en Telenet hebben geïnstalleerd in hotels, hamburgertenten en NMBS-stations hebben al een paar honderd eigenaars van cafés, restaurants en andere publieke gelegenheden zelf een draadloze antenne neergezet.
in De Morgen

Oh ja? Waar mogen die dan wel zijn in Brussel? Ik ken de volgende schaarse locaties:
* Recyclart – free Wifi en gezellig café – de enige locatie vermeld in free-hotspot.com/JiWire (door mij toegevoegd)
* de i+ punten in Elsene: Adolphe Buyllaan, Elsense steenweg, Flageyplein (als ie intussen weer werkt), Fernand Cocqplein, Gulden-Vlieslaan, Luxemburgplein, Stefaniaplein – een initiatief van Irisnet/Brussels Gewest
* International Press Center vlakbij Wetstraat
* een restaurant op de hoek van Onderwijsstraat en Ijzerenkruisstraat (vlakbij Koningsstraat) waarvan ik de naam kwijt ben
* l’Amour Fou in Elsene (F. Cocqplein) , maar niet toen ik daar was
* in de Gecko niet meer, maar kennelijk wel in de St-Gorikshallen zelf
* Illy Cafe in Ortsstraat: betalende Belgacom hotspot (wat een gemiste kans!)
* via Plazes vind ik nog de luchthaven van Zaventem (netwerk door Proximus, dus gratis?? iemand ervaring?)

Is dat alles? Is dat de hoofdstad van Europa, knooppunt van Belgiës technologiesector, mekka van de expats? Er moeten er toch meer zijn? Ik heb via via gehoord dat het i+ experiment in Elsene niet naar 1000 Brussel zal uitbreiden, dus van die kant moeten we al geen inspanning verwachten.

Dus: waar blijven degenen die normaal het snelst beslissingen nemen en op trends inpikken: de kleine zelfstandigen, de restaurant- en cafébazen? Wat houdt hen tegen? De investering kan het niet zijn, een Wifi router kost minder dan 100 euro, en Internet hebben ze meestal toch al liggen. Zijn ze bang van de technische aspecten? De Markten en de Monk spreken al maanden van “binnenkort is er hier Wifi” maar ik heb nog niks concreet gezien. De early-bird spits is al afgebeten. Waar blijft de rest?

Share
 • Iedere EXKI heeft een (betalende) Belgacom hotspot…(tenzij je een Belgacom ADSL abonnement hebt met dewelke je elke maand tot 3 uur hotspot krijgt inbegrepen…)

 • De niet-betalende zijn idd ver te zoeken… of het moeten toevallig non-secure netwerken zijn.
  Luchthaven: alle netwerken zijn betalend voor zover ik weet.

 • rego

  t zou wel kunnen..

  je ziet dat tegenwoordig toch overal. zelfs in de quick kan je gratis on-line. in de fnac (niet zeker dat het gratis is), in heel wat restaurants toch wel hoor (rotonde, …) in cafés ben ik het ook al meer dan eens tegengekomen (fontainas, …) nuja je kan ook niet verwachten dat alles zomaar gratis is. dan staan ze morgen aan elk café met uitgebouwde wagens om illegaal films te downloaden 🙂

  zoek gewoon even naar een netwerk in het stad en 3/4 van de particulieren beveiligt hun netwerk nieteens..

 • Op de Grote Markt moet er ook ergens een coffee shop (hippe benaming voor een tent die te hip is om koffiehuisje te heten) met een WLAN verbinding voor zijn klanten zijn. De naam ontglipt me nu even, maar ‘t is langs de kant van de Botermarkt…

  Iets anders… Zijn er nog mensen met ervaringen bij ClearWire WiMax netwerk)? Zelf en ik er zeker van te spreken… overal bij vrienden – waar ik het trots ga demonstreren – werkt het superfijn, maar bij mij thuis natuurlijk is de dekking allesbehalve… nu, ok, ze hebben beterschap beloofd, dus nog even op de tanden bijten. En binnenkort komen er wel PCMCIA kaartjes uit – dus geen logge modem meer – en dan ben je pas vertrokken voor leuk ge-internet.

 • Hey Peter, bedankt voor je opzoekingswerk. In Maart verleden jaar was ik ook naar gratis hotspots op zoek en kon er geen vinden.

  De Belgacom Hotspots zijn peperduur. Ik denk bovendien dat hun leven kort beschoren zal zijn. Jullie hebben ondertussen waarschijnlijk wel al van Clearwire gehoord. Eens men deze technologie kan miniaturisering, is het toch sowieso gedaan met die betalende Wifi’s niet? Is hier misschien iemand met de nodige technische kennis, die hier meer over weet of kan zeggen hoe realistisch dit is?

 • Stefanie

  Volgens mij is er ook in het (eet)café De Walvis aan het einde van de Antoine Dansaertstraat, tegen het kanaal, een gratis hotspot te vinden.

 • Dirk Volckaerts heeft een mooi overzichtsartikel geschreven over WiFi dat tevens een mooie inleiding is voor de leken. Inclusief een mooi lijstje van alle i+ hotspots van het Brussels Gewest.

  Je vindt het artikel op:
  http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091100512/page.htm?newsID=1149690027

 • Maleentje

  In de Foodmaker aan de Agora (twee straten van de Grote Markt) heb je gratis Wifi, en het is meestal vrij kalm… ik kom er veel, en het is echt in orde…

 • sixpack

  een vergelijkbare dicussie heeft hier plaats:
  http://www.brusselblogt.be/2005/10/17/wifi-hotspots-in-brussel.html

 • christophe

  why no wifi in Brussels ?

  Wifi isn’t as harmless (in terms of health) as it seems.
  We should consider this aspect before
  installing wifi everywhere (streets, home, schools…)

  http://www.criirem.org/
  (it’s in french but… very interresting)