Viva Sarah Kaffee – afgelikt, maar smaakvol

Ik moet iets bekennen… Ik ben verslaafd aan koffiehuisjes! Soms bezoek ik ze stiekem, verscholen achter een krant of boek, met als enige bescherming tussen mij en de wereld een dampende mok koffie. Vandaag echter ben ik in gezelschap, een kleurrijk extra paar zintuigen, naar Viva Sarah Kaffee aan de Kiekenmarkt getrokken. Gelukkig maar

Het is immers niet zomaar een koffiehuisje… Eerder een – zoals ze het zelf aangeven vooraan in hun uitgebreide menukaart – joint venture van een Marketing and Communications Agency (de blabla), een koffiebranderij (de knowhow), en een familie (de visie). De invloed van de eerste merk je reeds door de grote ramen, nog voor je binnenstapt. Had de locatie trouwens iets beter geweest dan nu – je kijkt immers uit op de grauwe zijmuren van een GB en Delhaize – dan waren deze ramen beslist een pluspunt geweest! Een strak afgelijnd interieur waar op een creatieve manier gespeeld wordt met traditionele elementen (bv. een krijtbord voor de suggesties van de dag, maar wel met een metalen frame). Toch doet het allemaal wat kil aan, zielloos. Maar de zetels zitten lekker, en het is er lekker warm – op winterdagen van onschatbare waarde. Nu, personen mag je niet oordelen op hun uiterlijk alleen, laat ons dan hier dezelfde stelregel hanteren.

Ik houd het simpelweg bij een café au lait (het politiek correcte namiddagalternatief voor de matinale cappuccino), terwijl mijn gezelschap zich overgeeft aan de combinatie “cake du jour + café”. Je merkt het, het personeel is vooral Franstalig (op mijn Nederlands werd eerst zelfs in het Engels gereageerd), maar dat hoort bij de Brusselse charmes. Diezelfde drie venten zijn trouwens mee met het interieur gedesignd, denk ik, tot hun kapsel toe passen ze in het afgelikte design. Goed, terug naar de cake… die was niet slecht, maar zeker ook niets bijzonders. De chocolade bollen, één per kopje koffie, waren best wel lekker… zo lekker dat één van de obers er stiekem in zijn schort hield, om nu en dan – snel rondkijkend of niemand hem bezig zag – een gulzige hap van te nemen. Hij heeft mij niet zien kijken, en gelukkig ook niet zien lachen. De koffie was – zoals het hoort – oerdegelijk en smaakvol!

Al bij al een leuke “coffee experience” – trouwens even onderbroken door een gratis theeproeverijtje, waren alle reclameonderbrekingen maar even smaakvol. Maar voor het volgende kopje opteer ik toch liever voor een zaak met meer echte nestwarmte, kleinere tafeltjes en minder licht. Ofte de donkere, dichte, gezelligheid die bij koffie en goed gezelschap hoort!

Share

Aboutnico

Nico. Bijna 30. Jonge vader. Blijven hangen in Brussel na studies. Ambtenaar. Gewoond in Etterbeek, Aalborg (DK), Oudergem, Etterbeek, München (DE), Schaarbeek en nu Sint-Joost-ten-Node. Levensgenieter (naar eigen gevoel), beetje workaholic (volgens anderen) – maar daaraan wordt gewerkt :-). Bierliefhebber, amateur-kok. Totaal a-muzikaal. Believer van het goede in de mens en/of maatschappij.
Check www.deblauwe.be als je meer wenst te weten…

  • Michiel

    Nou, ze verkopen voor 4 euro per glaasje verse vruchtensappen, vers geperst, staat groot aangekondigd. Toen ik er heen ging en twee glazen verse jus d’orange bestelde, smaakte het alsof het uit een pak kwam. Niks vers dus. Gevraagd aan de serveerster, haalde ze slechts haar neus op, hoe durfde ik zoiets te vragen. Natuurlijk was het vers! Toch naar de bar gegaan en nagevraagd. De eigenaar meldde ook dat het vers was. Tot een andere ober zich versprak en zei dat het wel uit een pak kwam. Hij had immers maar twee handen, wat dacht ik wel, dat hij dan ook nog sinaanappels kon persen? Hij ging meteen in de aanval en begon te schelden waarom ik zo nodig verse jus wilde. De baas probeerde de boel te sussen, maar kon zich niet inhouden en vertelde de hele tijd dat ik tien minuten moest wachten, om onverklaarbare redenen, zodat hij eerst met zijn ober kon praten. Ik had daar geen tijd voor, moest weg, vertelde hem dat, waarop ook hij kwaad werd. U begrijpt wellicht dat ik niet meer naar deze tent terugga.

  • David

    Geen enkel klagen over deze plek. Het is er aangenaam en de bediening is er steeds met een glimlach. Ook in het Nederlands en niet enkel goeiedag, maar je krijgt er uitleg over de gerechten. Het eten is er steeds lekker en net voldoende, enkel de visgrillade is eigenlijk teveel, maar wie kan er klagen over teveel krijgen? Wat betreft de versheid van de fruitsappen. Ik bestelde er al ananassap en die was wel degelijk vers geperst. Prima plek om te gaan eten of rustig een koffie te drinken.

  • Thijs

    ‘k heb gezien dat het terug open is. Mooi zo!