En waar woon jij?

Gisteren gevraagd in de VGC, deze morgen werd het gevraagd bij Peter in zijn ochtendprogramma op FM Brussel en nu op onze blog (met het risico dat je ons verwijt dezelfde informatie te herkauwen ;-), maar misschien heeft niet iedereen kunnen luisteren naar FM Brussel): Waar gaat de Vlaming in Brussel gaan wonen?

Blijkbaar gaan veel Vlamingen wel graag in Brussel stad wonen, of in Schaarbeek… maar Ukkel bijvoorbeeld wordt dan blijkbaar weer links gelaten. Toen ik deze morgen een SMS naar FM Brussel stuurde dat ik naar Ukkel verhuis, was FM Brussel er als de kippen bij. Ze hadden er eentje gevonden die in Ukkel wou gaan wonen!

 • Waar woon jij?
 • Waarom ben je er gaan wonen?
 • En waarom zou je bepaalde gemeentes/buurten vermijden?


Mijn persoonlijke antwoorden:

 • Nu in Elsene maar ga naar Ukkel
 • Appartement met terras, betaalbaar, kalme straat en groen in de buurt (Ter Kameren)
 • Trams of ander druk verkeer in de straat
Share
 • ZeeKoei

  Ik val hier haast van mijn stoel, rouppe onveilig? Dan is heel bxl onveilig en kan je beter in Zwevezele gaan wonen of zo. Waar heeft de buurt die reputatie aan te danken? Ja, de gemiddelde medemens is van mediterrane afkomst, maar daar moet je geen conclusies aan vastknopen wat onveiligheid betreft, zorgt eerder voor paar leuke eettenten in de buurt 😉
  Ik woon nu ruim een jaar op de Lemonnier op dikke 100m van’t Rouppe, waar mijn auto regelmatig staat btw en heb het er ongelofelijk naar mijn zin. Dichtbij leuke cafeetjes, resto’s, cinema etc… je komt buiten en je stapt direct in het Leven. Heb absoluut niet de indruk dat het hier een probleembuurt zou zijn… er zal hier wel zeker af en toe iets voorvallen, maar dat is zo in elke grootstad.
  Sterker nog, voorlopig wil ik hier echt nog wel een paar jaar blijven wonen, mss op termijn in een iets groter/zonniger stulpje, maar de buurt bevalt me echt perfect. Grootste nadeel is parkeergebrek tussen halfzeven en tien ‘s avonds, maar daar leer je mee om te gaan.

 • ptr_

  @Kone — cafés in schaarbeek: idd dungezaaid (aan de kanten van de cage-aux-ours dan toch)

  een échte brusselse stamenée aretousa (Vleugelsstraat 130, di op het kruispunt van rue gallait, rue vanoost & navezstraat)

  verder vind ik de ‘excellence’ op av.bertrandlaan nog ok

 • Kate

  Nu 10 maanden later woon ik nog steeds aan het Rouppepleint. En’s avonds wandel ik regelmatig alleen van het zuid naar daar… Maar nooit enige last of problemen gehad. Tja wel eens een wildvreemde man die bonjour zegt, maar dat noem ik geen last. Ik ben echt met mijn gat in de boter gevallen in deze buurt. Supercentraal, AB, cinema’s, metro’s, leuke winkels cafés en resto’s allemaal vlakbij. Auto heb ik hier niet meer nodig. Alles te voet of met de fiets of met openbeaar vervoer.
  Ik ben enorm blij dat ik me niet heb laten afschrikken door enkele onheilspellende berichten over de “takkeherrie” die ik hier kon verwachten. Bedankt dus nog aan Johhnyboy die de onheilsprofeten relativeerde. Ook leuk dat Zeekoei mijn mening deelt.
  Natuurlijk kan er altijd nog iets gebeuren maar over het algemeen ervaar ik deze buurt absoluut niet als bedreigend of gevaarlijk. Integendeel er hangt zelfs een dorpse sfeer die ik nooit verwacht had in ” de grootstad”.

 • Thijs

  Ik snap die zwart-wit voorstelling over het Rouppeplein en de omliggende buurt niet zo goed. Sinds de heraanleg van de Zuidstraat is de wijk in volle ontwikkeling. Alles is dichtbij, aangename terrasjes,…
  Mochten jullie ginds iets weten te koop staan tegen een redelijke prijs (2 à 3 slaapkamers) laat me gerust iets weten!

 • Stijn Cornelis

  Ik woon nu in Brussel-Stad, in een appartement aan het Sint-Kathelijneplein. Leuke buurt, veel restaurants.
  Nadeel: moeilijk parkeren (heb een auto) en het lawaai van de keuken waarboven ik woon.
  Voor de rest mag ik niet klagen. 🙂

 • Mr.Jang

  Opgelet voor brandgevaar boven een restaurant. Indien nodig best een koordladder voorzien mocht het ooit eens nodig zijn.

 • Michel

  Ik heb een tiental jaar geleden in Ukkel gewoond en was best aangenaam. Kalme, groene buurt nabij Fort Jaco. Nu woon ik in Elsene tussen het station van Etterbeek en kerkhof van Elsene. Appartement was goedkoop en makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer (ik heb geen wagen). Nadeel is soms wel dat er geregeld groepen studenten door de straat trekken en lawaai maken. Ook – jammer genoeg – vuile mensen in de buurt die gewoon hun rommel op straat zetten. En dan spreek ik niet over de tweewekelijkse vuilophaling. Wel degelijk rommel: koelkasten, kapotte zetels,… En uiteraard mensen die hun hond voor mijn deur parkeren. Bijgevolg durven ze nogal eens een bruin hoopje voor de deur achterlaten.

 • Jemenfish

  Om geen nieuw topic te moeten openen hierover:

  Ik had deze week uiteindelijk eens iets gevonden dat mij leek aan te staan voor zowel mijn VZW als mijzelf om aan te lopen in Brussel. Was dus enigzins op zoek gegaan naar informatie betreffende mijn mogelijkheden.

  Op de website van wonen in Brussel, mooi overzichtelijk en duidelijk uitgelegd, kwam ik al wat verder. Voor specifiek leningen wordt er direct doorgelinkt naar de website van het woningfonds, het Brusselse luik van het Vlaamse woningfonds.

  Omdat hun website niet echt duidelijk was heb ik de telefoon maar ter hand genomen met de meest concrete vragen. Wat bleek, geen mogelijkheid om Nederlandstalig te woord gestaan te worden. Bepaalde juridische vragen waarvan ik de Franse term zelf niet kende, konden dus niet beantwoord worden. Een afspraak maken kon, maar indien dit in het Nederlands moest, was het wachten tot in Oktober.

  Dus vrij prangende vraag: Heeft iemand ervaringen met woningfonds Brussel? Dien je na 3 maanden te wachten voor een ‘informatieve’ afspraak, nog een dossier te openen waardoor je nog maanden kan wachten en alsnog mogelijk een lening geweigerd krijgt?

 • jochen

  Wij hebben 6 jaar geleden ons appartement gekocht en een stuk betaald met een lening van het woningfonds.

  Een redelijk positieve ervaring en er was toen iemand nederlandstalig die ons geholpen heeft en we schrokken dat het toch redelijk snel ging alleen is het een ENORME papierberg die je moet invullen en vooral heel wat attesten die je moet afleveren en papieren getekend door verschillende instanties.

  In ons geval voor 25.000eur, aan 0%, doet een mens al eens wat moeite.

  Wel ken ik andere mensen die er minder positieve ervaring mee hebben, vooral dan over verkeerde info die ze kregen.

  Als je met het woningsfonds in zee gaat moet je je voorbereiden op een ware administratieve calvarietocht.

 • Jemenfish

  Je hebt het dan over de jongerenlening, aan 0 euro, in bepaalde zones in Brussel neem ik aan? Wel, de naam van die zones had ik in NL genoteerd en aan de telefoon snapten de Franstaligen die term niet, dus was niet veel verder 🙂

  Hoe hoog is de papierberg om door te ploeteren? Ik vermoed alle documenten wel kunnen verkrijgen, maar begint die rompslomp voor je effectief weet of ze je lening zouden goedkeuren mocht je die documenten bemachtigen?

 • jochen

  Als je binnen de crieria valt dan kan je in principe zeker zijn van je lening nog voor de papierberg. Het goedkeuren door de raad is eigenlijk een formaliteit want die volgen bijna altijd het advies van het woningfonds.

  Het stokt vaak bij de informatie over de criteria en je moet ook rekening houden over welke periode ze het hebben, en dan spreek ik vooral over het inkomen.

  De papierberg zijn vooral die verschillende attesten van instanties met beperkte openingsuren, verspreid over Brussel en vaak een “van het kastje naar de muur gevoel”.

 • Jef

  Ik zen geboren en getogen Schaarbekenaar (buurt van Helmet tot aant Station). Ik em het altijd een schone groene, artistiek inspirerende, architecturaal prachtige en volkse wijk gevonden waarin ge uzelf zoals nen dorpeling kunt voelen, genesteld tussen de grote stad en de bospaadjes van het Moeraske in Evere in.

  Ben er naar de Champagnat lagere school gegaan, als ketje elk jaar de braderie rondgecrost op mijnen BMX en petaarkes gesmeten.

  Heb er buitenlandse meiskes naartoe ‘ontvoerd’ en verleid, lange avonden op terraskes gezeten en met gekke artiesten surreele momenten beleefd.

  Maar nu is er sinds de laatste tien jaar serieus fout aan het gaan. Er is een oostblok-turkse familie aan het werk die systematisch en vertrekkende van het Pr. Elisabeth plein alle cafeekes met karakter heeft ‘overgenomen’ (ze bezitten er al een stuk of 17 nu). De daders – euh sorry – ‘eigenaars’, gekleed in zwarte leren jassen waar ge liefst niet aan wil vragen of ze nu wel ne revolver bijhebben of niet, rijden ganse nachten rond in hun zwarte AMG Mercedessen om de meestal wulpse oosteuropese serveersters die er shiften van twaalf uur aan zes euro per uur (cijfers uit 2006) draaien in de kroegen die nu 24u/24 open zijn en enkel stomme RnB spelen en bijgevolg even stom en louche volk aantrekken, te controleren. Hoe het komt dat ze er zo snel in geslaagd zijn om nagenoeg ALLE belgische concurrentie en oude gezellige cafeetjes op te kopen en deze duistere metamorfose te laten ondergaan, daarbij wetende dat ze op zijn minst de arbeidswetgeving niet respecteren, en dat allemaal met het hoofdcommissariaat op 100 meter van de hoofdkroeg (politie is er trouwens nooit te zien, bij de xxxxx-group cafes)??? Het ruikt naar een vies akkoordje volgens mij.

  En zo zijn er duizenden voorbeelden, waarbij kan aangetoond worden dat wij die zo verzot zijn op de diversiteit en de culturen – waarachtig fantastisch – in feite afgeleid zijn van het feit dat de stad onder onze neus word weggepikt door bulgaren, albanezen, turken en andere netwerk vormende clans. Dus kom er maar wonen, dit zal de buurt alleen maar ten goede komen, maar zolang er hier niemand tegen opkomt zal er geen nieuwe typisch brusselse kroeg met een gerust hart kunnen openen.

  Allez vooruit

 • bartje

  Ook Vorst is nog steeds weinig in trek, blijkbaar. Ik woon hier nu sinds een paar maanden op mijn 3e (en eigen) stek. De liefde maakt blind, en de verliefdheid is wel wat over, na 4 jaar, ik zie nu ook de kankerplekken en de nadelen die aan mijn woonoord verbonden zijn, maar ik zie me toch niet meer buiten Brussel wonen. Voor het echte stadsleven moet je naar het centrum of Sint-Gillis, op Vorst-Nationaal, enkele fijne restaurantjes en een handvol zeer verspreide cafés na, maar dat betekent wel dat het hier vaak nog rustig wonen is.

 • Anna

  Hoi iedereen,

  Volgend jaar zoeken mijn twee vriendinnen en ik een appartement te vinden in Brussel omdat we hier willen komen wonen. Een vriendin zal in Diegem werken en de andere is nog op zoek. Ikzelf moet elke dag in Leuven op Gasthuisberg zijn. Nu vroegen wij ons af, waar is de beste plaats om te gaan wonen als drie jonge meisjes?
  Wij hebben voorlopig vooral gezocht op Centrum, Elsene en ook Sint-gillis en Schaerbeek willen we niet uitsluiten. Zijn dit veilige buurten? En valt er wat te beleven? Een van mijn vriendinnen heeft een bedrijfswagen en zou dus een goede parkeerplaats moeten hebben (liefst een box) is dit moeilijk om te vinden? Wat zouden jullie ons aanraden?

  Groetjes,
  Anna

 • BasV

  Hoi,
  Wij denken er over om te verhuizen naar het gebied rond de Helihavenlaan , kan iemand ons iets vertellen over deze wijk en eventueel ook over de veiligheid daar?
  Heel hartelijk dank!

 • Karolien

  Hallo,
  Wij denken er over om te verhuizen naar het gebied rond de rue des ailes en place colignon in schaarbeek.Mijn vraag is hoe het daar met de veiligheid gesteld is. Toen ik vroeger in het centrum van Brussel woonde, werd ik heel geregeld lastiggevallen, uitgescholden, etc. Nu dat ik ook een zoontje heb, wil ik dat soort toestanden toch liever vermijden, en ook aan zijn veiligheid denken. Ik weet dat om naar het noordstation te gaan je door een slechtere wijk moet maar heb ook gezien dat je de tram kan nemen. Hopelijk kan iemand me wat raadgeven? Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Karolien

 • Tom

  Op onze Facebook-pagina zijn de buurtbewoners alvast positief: “In mijn buurt heb je een mix van verschillende culturen, waar ik van houd en zo is Brussel.”

 • Tom

  Welke buurt raden jullie aan voor drie vrienden die samen een appartement willen dele:
  – tweetal auto’s min of meer vlot kwijt kunnen na 18h
  – vlotte bereikbaarheid ring en snelwegen
  – wat doenbaar van prijs voor pas afgestudeerden met een loon in dat segment
  – Dichtbij een metro halte om ook de stad te kunnen in trekken

 • Tom

  De tips lopen binnen op onze Facebookpagina: laken, Jette, Sint-Agatha-Berchem, Evere, Hoog-Molenbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Zellik, etc.

 • monika

  Hallo, ik heb een vraag voor personen die in Jette wonen – waren er altijd zo veel vliegtuigen daar? Ik ben op zoek naar een appartement te koop, en ik heb een appartement bezocht dicht bij het Brugmannziekenhuis; op zaterdag binnen een half uur heb ik tenminste 15 vliegtuigen gehoord; is dat alleen sinds februari 2014 zo(vliegtuigroutewijzing naar plan Wathelet) of is het altijd zo gewest? Ik heb gelezen dat die vliegtuigroutes opnieuw gewijzigd zullen worden, naar de vorige routes, maar de vraag is nu, wat waren die? En zal het na de wijzing stil in Jette zijn?

 • veerle

  Beste Monika,

  ik woon nu reeds 6 jaar in Jette, in een vrij hooggelegen appartement, ik moet eerlijk toegeven dat ik daar geen last van heb, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon….