Mogelijkheid tot geld afhalen vergroot?

U heeft het misschien ook vernomen : de grootbanken (Fortis, KBC, ING, Dexia,…) stellen vanaf afgelopen week hun selfbanks open voor klanten van andere banken. Dit als gevolg van een akkoord met de uitbater van het Bancontact/Mister Cash systeem, Banksys.

Inderdaad, op sommige plaatsen was het aanbod van geldautomaten aan de muur wel bijzonder schraal geworden, zo ook in onze hoofdstad (de dikwijls lange rijen op de Anspachlaan, het Rogierplein, u kent dat wel). Goeie zaak, zou je denken, en geen hoofdbrekens meer voor de toeristen, die dat exclusieve van selfbanks totaal niet begrijpen. Maar is dat wel zo?

Afgezien van het feit dat de extra kosten mogelijk zullen doorgerekend worden aan de eindgebruiker, u en ik dus (zie bvb. dit artikel uit De Standaard), hoe zit dat met die toegankelijkheid? Als medewerker van een bank die niet over zo’n uitgebreid kantoornetwerk beschikt als de grootbanken, besloot ik gisteren, zaterdag 4 februari even na 19.30, de proef op de som te nemen bij het Dexia-kantoor op de hoek van de Jacqmainlaan, Brouckereplein en Adolphe Maxlaan. De Bancontact terminal aan de buitenmuur displayde het zo gehate “geld afhalen tijdelijk onmogelijk” dus begaf ik mij naar de deur van de selfbank, waarop een papier was aangebracht met de melding dat deze inderdaad toegankelijk was voor niet Dexia-klanten. Fijn, dacht ik, maar de deur zat wel op slot. Mijn bancontactkaart door de gleuf van het openingsmechanisme naast de deur halen, bracht geen zoden aan de dijk. Fantastisch. De automaten in de selfbank zijn toegankelijk voor niet-Dexia klanten, maar de deur kan enkel door Dexia-klanten geopend worden. Tot zover de nieuwe toegankelijkheid en het hogere aanbod van geldafhaalautomaten.

Share
 • Hilarisch is dit… (niet bedoeld om je uit te lachen hoor, Frank). Maar dit is echt wel een goeie mop!
  Frank, je bent toch niet te laat geweest??? Dexia sluit zijn self-banking tegenwoordig al om 22h, denk ik.

 • “Even na 19.30” staat er, da’s bij mijn weten nog voor 22 uur 😉

  Overigens stonden er bij die mededeling (dat de self bank ook voor niet Dexia-klanten met Bancontactkaart toegankelijk is) nergens openingsuren vermeld.

 • Stijn

  toch wel raar hoor, Dexia heeft onlangs nog maar eens de openingsuren naar 12’en opgetrokken en door domweg eens de verkeerde kaart gebruikt te hebben is het me wel gelukt een dexia kantoor binnen te raken. En dit reeds enkele maanden geleden.

 • Gisteren kon ik wel in het Dexia-kantoor binnen van de Rogierlaan in Schaarbeek, wel ben ik klant bij ING. Ik ben blij dat ik weer overal kan geld afhalen. Want op deze zelfde Rogierplein waren er tot voor kort 3 banccontacts op maar liefst 200 meter. Nu is er dit nog maar 1, die altijd leeg is.

  Wel moet ik je verbeteren, afhalen bij Fortis is nog niet mogelijk! En wat betreft toeristen zijn deze ook een beetje de dupe, want als je van buiten België komt, zit je meestal met kredietkaart of maestro, wat niet wordt ondersteund!

  Over bancontact/mister cash gesproken: het gerucht doet de ronde dat op het AZ de bancontact zal verdwijnen, dit ten gunste van een ING Self Bank. De Teles van de vroegere ASLK is er net afgeschaft.

 • Buitenlandse vrienden van mij zijn vroeger nog de oude Fortis aan de beurs binnengeweest met hun credit card, en hebben er geld afgehaald…
  Ik heb dat zelf vroeger ook nog gedaan bij gebrek aan bancontact/dexia self-bank

 • Mike, ik sprak natuurlijk wel in naam van mijn eigen bank, ING 😉

  Ik wist dit niet van Fortis!

 • @ mich:
  Wat betreft Fortis : dat klopt, hun self banks volgen in de loop van de komende dagen/weken.

 • Ik heb ondertussen eens gevraagd hoe dit zou komen. Blijkbaar was de bekendmaking van het openstellen van self banks aan niet-klanten oorspronkelijk gepland voor eind februari, maar waren de grote banken al van in januari bezig met het aanpassen van de technologie in de self banks. Het nieuws lekte echter vroegtijdig uit, waardoor iedere bank zich min of meer verplicht zag te melden dat bij hen het afhalen van geld door niet klanten mogelijk was, al staat de technologie hier en daar nog niet op punt. Dit alles verklaart misschien bovenstaand voorval.

 • joeri

  De automaten van KBC/CBC zijn als enige 24/24, 7/7 open. Allen daarheen, zou ik zeggen.