Zita Swoon bouwt feestje

Vanavond (7 februari) speelde Zita Swoon, de groep rond ex-dEUS bassist Stef Kamil Carlens, in een uitverkocht Koninklijk Circus. Dit concert was het eerste van een reeks ter promotie van de nieuwe live cd/dvd Camera Concert – A Band in a Box, door Humo onlangs bestempeld als beste live cd en dvd van een Belgische groep ooit. Zita Swoon had dus een reputatie te verdedigen.

De groep deed dit met verve. Het concept van Camera Concert – zoveel mogelijk muzikale intimiteit nastreven – werd meteen duidelijk uit de opstelling : geen podium voor Zita Swoon, en ook geen allesoverdonderende PA; nee, gewoon de instrumenten opgesteld in het midden van de zaal, de gitaarversterkers en drums zonder microfoon ervoor, enkel wat boxen voor de zang in het midden. Het publiek eromheen, zoals in een (koninklijk) circus, en spelen maar als was dit het repetitielokaal.

Er werd vooral geput uit het repertoire van voornoemde cd/dvd, hier en daar aangevuld met vooral oudere songs zoals Bombo of Ricochet. Hoogtepunten waren wat mij betreft openingsnummer Hey You, Whatsadoing?, Thinking About You All The Time en Song for a Dead Singer, vooral gedragen door de hemelse backings van Radio Candip, het vocale groepje van de drie zusjes Gijsels. De combinatie Zita Swoon/Radio Candip is ongetwijfeld de meest briljante combinatie in de Belgische muziek van de afgelopen jaren, zoals ook bleek tijdens de hoogtepunten My Bond With You and Your Planet: Disco! en Jintro and The Great Luna, tijdens dewelke het publiek totaal uit de bol ging en een feestje bouwde met Carlens en de zijnen, waardoor je bij momenten niet meer wist waar de groep eindigde en het publiek begon. De set eindigde met de hemelse Dylan-cover You’re a Big Girl Now, een prachtig duet van Carlens en Eva Gijsels.

Als bissen volgden nog Our Daily Reminders (waarin pianist Tom Pintens zich tot het uiterste moest reppen) en Triffids-cover Raining Pleasure, door Carlens en Radio Candip gezongen zonder microfoon. Zelden zoveel warmte, spelplezier en ontroering meegemaakt in een en hetzelfde concert. Zita Swoon bewijst dat goeie muziek best simpel gebracht kan worden, zonder kwaliteitsverlies. Briljant.

Share
  • peter bernaerts

    Zonder overdrijven en na de groep zo’n vijf keer te hebben zien spelen in allerlei combinaties en op verschillende podia moet gesteld dat dit concert het meest memorabele is. Een verbluffende mix van durf, talent en genie (je moet maar in één tel van wacko jacko danspasjes overhellen naar cabaret met hoofdletter C) maakte deze avond breekbaar en tegelijk ijzersterk. Faut le faire. Merci z.s. !

  • Net terug van het Koninklijk Circus, waar Zita Swoon in het kader van Les Nuits Botanique nog eens een camera concert ten beste gaf. Radio Candip was met een eenheid uitgedund (al werd de derde zus tijdens Jintro door de twee anderen toch even naar de microfoon gesleurd). Dit concert was zo mogelijk nog sterker, met andere covers dan vorige keer (Leonard Cohen en Morphine), en een broeierige atmosfeer in de zaal. Carlens vroeg zich terecht af waarom we niet met zijn allen een terraske gingen doen. Opvallend aanwezig op de eerste rij : acteur Dirk Roofthooft, en ook ‘den Arno’ kwam even zijn hoofd om Carlens’ gitaarversterker steken. Alweer memorabel…

  • Marleen en Danny

    We hebben Zita Swoon nog niet zo lang geleden leren kennen, wat eigenlijk een gat in onze cultuur is. Vooral t.o.v. een formatie die zichzelf culturele nomaden noemen en terecht ook!!! Ondertussen hebben we reeds 2 optredens gezien. nl; één in Antwerpen en vorige week in ”De Cirque””. We kunnen enkel zeggen dat dit recept naar “nog meer” smaakt!!! Het mooie aan het optreden is dat je er echt bij betrokken wordt en dit door de manier waarop het orkest is opgesteld. Namelijk tussen de toeschouwers. Stef Kamil had al vlug het publiek op zijn hand en werd na afloop tot 3 keer toe terug gefloten. Hij had nu ook wel geen andere keuze want het publiek bleef joelen. Dat wil wel wat zeggen. Kort en bondig: Formidabele groep die zeer sterke nummers produceerd en die ervoor zorgen dat je ogen te kort komt om alles tot u te kunnen opnemen. Doe zo verder Zita Swoon.
    Nog een ding….. De thuisblijvers hadden ongelijk!!!

  • Pingback: Concert: Black Francis - 26 feb 2008 - Botanique « franks weblog()