Vastgoedprijzen blijven constant stijgen

Metro Graaf van Vlaanderen(naar aanleiding van artikel in Brussel Deze Week)

Wie vandaag een huis koopt in Jette of Laken betaalt daar gemiddeld 200.000 euro voor, in Elsene loopt de verkoopprijs al gauw boven de 350.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs voor een villa in Sint-Pieters-Woluwe bedraagt in maart liefst 594.000 euro.
(…)
In Sint-Pieters-Woluwe en Brussel schommelt de gemiddelde prijs voor een klein appartement rond de 115.000 euro, meteen de hoogste prijscategorie. Voor de appartementen met twee kamers zijn er forse stijgingen in Ganshoren (+42 procent), Oudergem (+28 procent), Schaarbeek (+23 procent) en Vorst (+22 procent). Ze zijn het duurst in Ukkel, Woluwe, Brussel, Elsene en Etterbeek. Gemiddeld betaal je er 160.000 euro.

De prijzen voor appartementen met drie kamers lijken aan hun plafond te zitten, alleen in Schaarbeek, Ukkel en Woluwe schieten de prijzen verder de hoogte in. In Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe betaal je er vandaag gemiddeld 300.000 voor, “meer dan de gemiddelde prijs van een eenpersoonshuis,” aldus Colard.
(via brusselnieuws.be)


Dus sommige gemeentes geven jonge kopers een steuntje. Bvb Ukkel:

Gezinnen met een gemiddeld inkomen die een woning kopen of er een laten bouwen, zullen daar de eerste drie jaren geen gemeentebelasting op moeten betalen, of toch niet als die gemeentebelasting lager ligt dan 750 euro per jaar.
(…)
Ukkel is niet de eerste gemeente die de maatregel invoert. Sint-Pieters-Woluwe, de rijkste Brusselse gemeente, en Sint-Agatha-Berchem voerden de premie eerder al in. De beperkingen zijn in Ukkel echter kleiner dan in andere gemeenten. Zo ligt het maximale inkomen in Sint-Pieters-Woluwe bijvoorbeeld op 25.000 euro in plaats van op 45.000 euro zoals in Ukkel.
uit brusselnieuws.be

Iemand ervaringen met astronomische prijzen? Al 5 jaar op zoek naar iets betaalbaar?

Share
 • bartje

  Ik wil naar Brussel, maar vind maar geen flat (laat staan een huis) om te huren aan een betaalbare prijs… Ik zoek vooral in Sint-Gillis, Anderlecht of Vorst, bij voorkeur in de buurt van een station, naar het schijnt niet zo verschrikkelijk duur, maar goed, ik vind toch maar niks…

 • zorn

  conclusie van mijn zoektocht: het aanbod is zeer ruim maar op het internet zijn de prijzen altijd wat hoger dus rondrijden en -telefoneren is de boodschap!

  http://www.vlan.be al geprobeerd?

 • Vogelaers Paul

  Peter,Bart,Zorn en company,
  Ik woon nu 15 jaar in Brussel -Koekelberg(14jaar) en Laken(een jaar) en kan dus meepraten over de prijzen.
  Het afgelopen jaar zijn de prijzen om te kopen bvb van eengezinswoningen in Koekelberg met tuintje gemiddeld gestegen met 34% op één jaar !!!!
  Voor een appartement te huren met één slaapkamer moet je minstens 450 a 600 euro huur betalen, een huis huren bestaat niet, zijn alleen te koop hier, en de prijzen op de Pantheonlaan om te kopen gaan tussen de 300000 en 800000 euro. U leest goed,voor dit jaar 2006.De zijstraten die uitkomen op de Pantheonlaan gaan tussen de 250000 en 500000 euro.
  Als er al een huis te huur komt met tuinte moet je toch minstens rekenen op 800 tot 1200euro per maand.
  En inderdaad, ik voorspel dat de huurprijzen en koopprijzen elk jaar gemiddeld met minstens 10 a 20% zullen stijgen wegens
  gebrek aan aanbod, en wegens de kapitaalkrachtige mensen die huur in brussel komen werken en die over een vetbetaalde job beschikken die het dubbel is van wat de doorsnee brussellaar verdiend. En inderdaad, het zal dus zeer, zeer moeilijk worden om hier te wonen , indien de overheid niet tussenkomt in de huurprijzen en ze , in het algemeen belang de huizen die leegstaan, aanslaat, in orde zet en op de markt zou brengen.
  Op gewest nivo spreken we dan van minstens 20 a 25000 woningen en appartementen.Alleen dan zal de druk verminderen en zullen de mensen tegen een eerlijke prijs iets kunnen huren.
  Voor het kopen vrees ik dat het te laat is.En de privé zal hierin het laatste woord hebben, en de overheid zal niet kunnen tussenkomen. Iedereen heeft recht op een woonst dacht ik !!!!

 • Mijnheer Vogelaers,

  laat mij even de advocaat van de duivel spelen hier. Iedereen heeft recht op een woonst. Maar er staat niet in de wet, dat je recht hebt op een woonst op de plaats waar je wilt.
  Iedereen heeft recht op een woning… maar heb je recht op een woning met zicht op de vijvers van Elsene? Heb je recht op een woonst vlak naast je werk? Heb je recht op een woning op 100 meter van de Grote markt (indien je dat zou willen)? Heb je recht op een woning binnen de vijfhoek? Heb je recht op een woning… binnen het Gewest?

  Of de politici er zich mee zullen moeien zal afhangen van hun kiespubliek. Een gemeente als Watermaal-Bosvoorde zal nooit toelaten dat er sociale huizen in het midden van een villawijk komt, omdat die mensen in de villawijk de kiezers van het gemeentebestuur zijn!
  Prijzen kunstmatig drukken door overheidsinmenging zal dus niet gebeuren tenzij de mensen VOOR een prijsdrukking een groot genoeg gewicht in de (politieke) schaal werpen.

  Brussel zit bijlange nog niet aan zijn plafond. Maar plafonds vormen zich wel degelijk. Het huisje van mijn vriendin in London (Twickenham, op 40 minuten van het stadcentrum zonder files) is in 15 jaar verviervoudigd, maar dat was het ook al drie jaar geleden… We mogen ons enerzijds gelukkig prijzen dat de vastgoedprijzen in Brussel niet te snel zijn gestegen in het verleden (tov de andere Europese hoofdsteden), anderzijds zou ons nog kunnen te wachten staan wat Parijs, Londen, Lissabon en andere hoofdsteden is overkomen.