Betoging tegen plannen Vandenbroucke

Betoging tegen VandenbrouckeVandaag betoogden tussen de 1500 en 2000 studenten en personeelsleden uit het Brusselse hoger onderwijs tegen de financieringsplannen van Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.a) en voor meer middelen voor onderwijs en onderzoek.
De betogers, met voorop vertegenwoordigers van de Vlaamse Vereniging van Studenten, afgevaardigden van de onderwijscentrales van de drie grote vakbonden en grote delegaties van ondermeer de Vrije Universiteit Brussel en Ehsal, hekelden de financieringsplannen voor het hoger onderwijs van minister Vandenbroucke. Vooral de zogenaamde “outputfinanciering? ligt onder vuur. Volgens dit nieuwe subsidiesysteem zouden onderwijsinstellingen niet meer worden gefinancierd volgens het aantal ingeschreven studenten, maar volgens het aantal afgestudeerden.

Vakbonden en studenten vinden dit een asociale maatregel en voorspellen een verlies van kwaliteit. Daarbovenop vrezen de vakbonden voor banenverlies aan die universiteit en hogescholen voor wie het nieuwe financieringsmodel negatief zou uitvallen. Een delegatie van de betogers werd ontvangen door kabinetchef Dirk Van Damme die tegen Pasen een meer “operationele? nota beloofde.
De betoging die vertrok aan het centraal station en eindigde aan het kabinet van Vandenbroucke verliep rustig, maar luidruchtig. Het ministerie werd even met eieren bekogeld waarna verschillende studentenvertegenwoordigers de betogers toespraken. De roep om meer middelen voor onderwijs en onderzoek klonk daarbij het luidst.
Op 29 maart en 27 april volgen nog betogingen in respectievelijk Antwerpen en Gent. Als er na die regionale acties geen oplossing uit de bus komt, volgen nationale acties, aldus de betogers.
Betoging tegen Vandenbroucke Betoging tegen Vandenbroucke

(Thomas Mels)

Share
 • bartje

  Eindelijk doen de studenten nog eens iets meer dan alleen maar vergaderen en achter hun PC zitten. Goed zo!

 • Pogonus

  “Vergaderen”… Ken je nog zo van die eufemismen ? 😉

 • de laatste keer dat ik betoogde was voor het verkrijgen van stoplichten aan de schoofslaan en de triomflaan.
  Nu krijg ik het schijt van die lichten, onder meer omdat de schoofslaan verkeersvrij is geworden, maar vooral omdat ik nu met een auto rijd 😉

 • bartje

  Ik bedoelde het letterlijk, hoor, maar had het dan wel vooral op studentenvertegenwoordigers. 😉
  De straat oversteken werd ook wel eens gebruikt in mijn omgeving, het huis tegenover mijn kot was een café. 😆

 • to the point: zelf nog in een post-academische afdeling gezeten, de opleiding duurde 3 jaar, maar de lat voor het eindwerk werd zo ridicuul hoog gelegd dat iedereen er 2 jaar over deed (bijgevolg minstens 4 jaar per kop ipv 3) en dat sommige jaren slechts 2 personen afstudeerden… Als Vandenbroucke hiertegen iets wil doen, heeft hij zeker mijn steun, want geloof me zo’n situatie is NIET in het belang van de student maar 1 grote subsidiemachine.

 • Student

  Nu nog acties in Kortrijk?