De beste espresso van Brussel

De beste espresso
(Flickr foto door Tonx)

Je hebt koffiedrinkers, koffieliefhebbers en koffie-geeks. Voor de laatste categorie (waar ik zelf bij hoor) is koffie niet alleen een dagelijkse shot cafeine, maar een gelegenheid om een (bruin) engeltje op je tong te laten … Sterk, oppeppend en gewoonweg heerlijk.

In de meeste restaurants en cafes krijg je een kop middelmatig tot ondermaats zwart water. Toch moeten er plaatsen zijn in Brussel waar men extra moeite doet om het niveau van Italiaanse of Portugese espresso te halen. Dus vraag ik u mee te helpen antwoorden op deze vraag:

Waar drink je in Brussel DE BESTE ESPRESSO?


Waar heeft u ooit in Brussel de beste koffie gedronken? Was het in een artisanale koffiebranderij, een flashy Illy shop, bij een oude Italiaanse madam met haar op haar bovenlip? Was het in een glas, in een klein maar hoog tasje, in een C-cup tas? Vers gebrand, met de hand gemalen, met een loep uitgekozen? Met een simpel 10-bar machine or een 24-bar cafetiere-beest de grootte van een kleine gezinswagen?

Laat het weten in de commentaren en dan ga ik ze allemaal eens proberen!

Share
 • Corica, Kiekenmarkt. Je kan er kiezen van welke koffieboon je een koffie/espresso wil, en indien gewenst krijg je nog een woordje uitleg.
  Wist je trouwens dat je ongemalen koffiebonen best in de diepvries bewaart, en gemalen koffie in de koelkast?

  Er zijn geen zitplaatsen, maar de bar is eigenlijk meer een extensie van de winkel, dan een echt cafe.

  (Italiaanse madam met haar op haar bovenlip: hoe durf je ? 😉 )

 • Corica

  beste plek, 100% kwaliteit, no-nonsense

 • Corica is mijn absolute favoriet, hoewel het Sara Kaffee op de Kiekenmarkt ook best lekkere koffie serveert . Om nog te zwijgen van hun cake 😉

 • Ga eens proeven bij illy (Auguste Orts straat 6 – 1000 Brussel
  Tel: 02-5132486), dan ben je zo overtuigd!

 • ik zla het onthouden voor als er een portugese kennis in belgie is.
  ginder heb ik de echte protugese expreso leren drinken: zoveel suiker erin doen en dan heel goed klutsen zodat je enkel nog een papje overhoudt.

 • paul

  Kom eens bij me thuis…
  Laat mijn koffieboontjes uit Turijn of Milaan meebrengen, heb 15 bar machine van Krups en maak er heerlijke koffie mee.
  Maar Corica is idd de beste die ik ken

 • Patrick

  Regelmatig een vluggertje bij Corica en je kan er weer effe tegen.

  Proef er ook eens de Kopi Luwak, fantastisch toch…

 • erik

  Wie in de buurt van Rogier nood heeft aan Cafeïne kan ik het “Illy café Brussel” aan de voet van Sheraton Hotel aanraden.

  Zet je aan de toog aan het raam en laat de drukte even aan je voorbijgaan…zaaaalig!

 • Stella

  Een koffiewinkeltje op de Waterloosesteenweg, tussen de Hallepoort en het Vooorplein : vragen naar de koffiemengeling van “Brasserie Verschueren” en – mits eigen machine – drink je de beste koffie gewoon thuis, zoals ik.

 • Wim

  Vandaag bij Corica in Brussel geweest op aanraden van deze blog. Uitgebreid assortiment koffies, fijne zaak voor koffieliefhebbers (veel koffiesoorten), maar de manier van “zetten” viel mij tegen voor een speciaalzaak. Ik heb het zetten, zoals ik altijd probeer te doen, nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens mij (te) weinig maalsel in het cupje en de espresso liep veel te snel door, waardoor concentratie uitbleef. Te volle espresso, niet zuiver en te waterig. Ook werd er verzuimd eerst heet water door te laten lopen voor het bereiden van de nieuwe espresso. Resultaat: toch teleurstellend en dit geeft aan, dat voor het verkrijgen van een mooie espresso niet alleen de boon belangrijk is, maar ook vooral de expertise van de barista!! Deze overigens vriendelijke barista schoot daarin ernstig te kort mijns inziens.

 • erik

  @stella: welke koffiemachine heb jij thuis staan?

 • @Wim,

  ik dacht net dat een espresso altijd snel doorliep (behalve in portugal waar ze graag massa’s caffeine willen overhouden), koffiesmaak komt snel vrij, caffeine niet.
  Nu ja, er is niet elke dag ‘t zelfde personeel (zeker in vakantieperiodes).

 • Greg

  http://www.barmoka.be/ – my favourite

 • Sabkie

  Twee aanraders naast Bar Moka en Corica zijn Aksum in de Hoogstraat en de nieuwe koffiebar Or aan de Beurs.

  Or is een koffiebranderij in Aalst, en de barista’s zijn echt goed opgeleid.

  Aksum heeft een leuke Afrikaanse sfeer, en serveert dagvers gebrande koffie op basis van Ethiopische arabicabonen. In het weekend soms zelfs traditionele koffieceremonies.

 • guy vdh

  De beste Italiaanse koffie drink je bij Moka in de Rijke Klarenstraat of, na het eten, in Pizzeria Mirante in de Plattesteen. Er is dringend nood aan een echte Italiaanse bar in Brussel!

 • Zeker en vast Moka Cafe!
  Ook aanrader ‘s avonds op DI/DO/ZA, dan verandert de koffiebar in een wijnbar met erg lekkere Montalcino wijn in een vintage setting

 • Aless

  In de Woluweshopping is er een Segafredo bar; zalige koffie ook! Zijn er mensen die goeie espressobars kennen rond Elsene, Woluwe, Oudergem?
  In de luchthaven is er ook de Segafredo Espresso Bar, maar ja, misschien een beetje loos om tot daar te gaan voor een goeie koffie…

 • johan h

  Elsene: Beppino, Guillaume Gilbertlaan

  Brussel: in de Mechelsestraat nasst de apotheker

  St-Joost: Illy Esspressamente in de Bolwerklaan
  Brussels Grill in de Bolwerklaan

 • Blomqvist, op St. Boniface!

 • Stephan

  Corica is een leuke plaats, wegens het hoge authenticiteitsgehalte en de lekkere mélanges. Hoe dan ook, zoals ook in een vorige comment aangegeven, hebben ze weinig kaas gegeten van espresso zetten: “vuile” portafilters, geen idee van de juiste manier van tamper gebruiken, etc… Hoe dan ook, wel lekker om mee naar huis te nemen!

  Qua drinken ter plaatse zijn Or in de Ortsstraat, Aksum in de hoogstraat en MoKA in de rijke klarenstraat mijn lievelingen. Blomqvist in de Francartstraat was ik fan van, maar de laatste keer viel het wat tegen. Café de la presse, op de louiza tegen het ter kameren bos aan, heeft een leuk interieur, maar koffie is verre van kwalitatief.

  Karsmakers aan place luxembourg schijnt ook lekker te zijn.

  Hoe dan ook: onbenut potentieel te over.

 • ms

  Moka, rijkeklarenstraat, is nog altijd de beste zeker voor ristretto! Blomqvist was vroeger ook een favoriet, maar sinds die is overgenomen toch iets minder nu. Or levert ook degelijke koffie.

  Probeer ook eens Naturalcaffé op de kunstberg. Daar staat bijna altijd iemand die met veel plezier een goede cappuccino, espresso of ristretto bereidt! En als het mooi weer is, is het daar in de namiddag goed vertoeven. Doet me altijd wat aan Italië denken.

 • ms

  Je moet zeker ook eens de krantenwinkel proberen tegenover de Bar du Matin in Vorst (op het gelijkvloerse van het grote appartementsgebouw). Goede espresso, degelijk cappuccino. Maar vooral een toffe sfeer!

  http://goo.gl/maps/JqOfi

 • Anne vdb

  Vond or toch tegenvallen hoor… vies dienblaadje, trage bediening en slappe koffie…

 • Lene

  Ik vond Or ook maar niks. De shakerato was lekker, maar enorm trage en arrogante Gentse hipsterbediening. Pfff.

  Geef mij maar Moka. De beste koffie, het is ook de mooiste, en ze draaien de leukste plaatjes. 🙂

 • Tom

  Probeer eens de nieuwe espresso bar Parlor Coffee.
  Chaussee de Charleroi 203, 1060 Brussel. Vlakbij de Chatelain area, Elsene

 • erkan

  Mijn geheimtip is Parlor Coffee aan de Charleroisesteenweg. De espresso is om te zoenen. Barista Bram en wederhelft Yumi hebben ook de heerlijkste brownies en cakes -alles homemade. Lekkere muziek en WiFi maken het af. International publiek, je hoort er veel Engels en Nederland.

 • Ik mis in de commentaren een oude klassieker op het Bonifaciusplein: Florian, waar ze niet alleen allerlei thee hebben maar ook prima koffie met een kleine maar degelijke keuze uit gebak, waarvan je altijd een proevertje bij de koffie of thee krijgt.
  Als je dan toch op weg was naar Blomqvist en die, zoals mij steeds weer overkomt, gesloten vindt, probeer dan dit rustige en stijlvolle adres.

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » Het zwarte goud()