PV quota’s voor agenten

Politie !Gehoord op FM Brussel. De Brusselse hulpagenten worden gevraagd om het belachelijke quota van 10 processen verbaal per dag te halen. Uiteraard zijn ze ‘tegen het principe’. Moet je dan echt ‘op zoek’ gaan naar overtredingen? Dit wordt een heksenjacht op de agenten volgens de politievakbond.

Kunnen we niet meer tolereren dat mensen hun auto dubbel parkeren om de krant te gaan halen…? Moeten we met een lintmeter gaan meten of een auto werkelijk op 5 meter van het stoplicht staat en beboeten voor 4m80?

Grote bullshit volgens mij. Zoals het er nu aan toe gaat, kan je makkelijk 10 ‘hinderende’ en zware overtredingen per dag zien. Tijdens mijn rit van 25 minuten ‘s morgens tussen Ukkel en Vilvoorde zie ik gemiddeld 3 auto’s door het rood licht rijden (meestal zelfs vanuit een stilstaande situatie!) om dan het kruispunt te blokkeren. De hoeveelheid auto’s die op het kruispunt staan geparkeerd (geen lintmeter nodig, 0 meter!) wil ik niet bijhouden, kwestie van mijn concentratie op de weg niet te verliezen. Auto’s die op een trambedding rijden! Dubbel parkeren is schering en inslag, en dan nog het liefst voor een lege (sic!) parkeerplaats. Het kan niet op…
Ik kan me niet voorstellen dat je geen 10 zware overtredingen ziet, tenzij je als hulpagent gewoon de Beenhouwerstraat op en af loopt.
Anecdote:
Ik ben zoon van een politie-agent en ben opgevoed om vrij strikt de verkeersregels te respecteren. Ik rijd liever 10 minuten in rondjes op zoek naar een parkeerplaats dan op een busstop of hoek te parkeren. Ik slaag hier ondertussen al 7 jaar in. Ik vermijd een kruispunt op te rijden tenzij ik 90% zekerheid heb dat ik er terug zal af zijn… Ik rijd wel eens door een oranje licht (ik heb de achterkant van mijn wagen lief!), maar zou dit niet riskeren vanuit een stilstaande situatie…
Een half jaartje geleden reed ik langs de Generaal Jaqueslaan. Een agent stond vanop de trambedding het kruispunt gade te slaan. Het verkeer gaat stapvoets en ik stop voor het rood licht. 5 seconden later rijdt naast mij iemand nog het kruispunt op. Mijn idee: die heeft het vlaggen! Dus met enig leedvermaak kijk ik richting agent, die ik ondertussen met pen in de hand verwachtte. Toen dit niet het geval was veranderde mijn blik eerst in verwondering en vervolgens in verontwaardiging. Iets wat de politie-agent niet onopgemerkt voorbijging. Om even te verduidelijken waar het over ging, wijs ik naar de overtreder die in het midden van het kruispunt het verkeer voor de auto’s uit de zijstraten blokkeerde.
Hierop werd ik duidelijk gemaakt (in het Frans) dat ik zijn job niet hoefde te doen. Mijn reactie had mij waarschijnlijk een proces wegens smaad kunnen opleveren, maar gelukkig was mijnheer de agent taalkundig mindervalide.
Updeet:
Ga hier net op het balkon staan en stoot weer op eentje… zonder lintmeter kan je zien dat ie te dicht op de hoek staat. Het zal je maar overkomen dat je hier met een lichte vrachtwagen de hoek om wil…
Parkeren op de hoek
Updeet 2:
Geluidsfragment FM Brussel

Share
 • Michiel

  Als Nederlander in Brussel vond ik het juist handig dat er soepel wordt opgetreden. In Nederland krijg je voor elke overtreding een boete, en daarmee wordt een nare sfeer gecreeerd. In Brussel is het nu juist prettig, wel zou ik zien dat er alcoholcontroles komen, ik denk dat er daarmee veel ongelukken kunnen worden voorkomen.

 • idd. alle Nederlanders die ik ken vinden Brussel een verademing op dat vlak, ik snap die Vlamingen niet die voor elk stukje restrictieve wetgeving onmiddellijk een “goed voorbeeld” uit Nederland erbij slepen… en quotas zijn in elk geval belachelijk

 • Ik vind het nog steeds gevaarlijk dat je de hoek niet kunt omkijken door een auto geparkeerd op de hoek. Dit terwijl er van rechts hoogstwaarschijnlijk iemand agressief zijn voorrang komt opeisen…

  Michiel, hier wordt zo goed als alles getolereerd! Er zijn toch een paar dingen die mogen aangepakt worden… akkoord dat wat flexibiliteit moet kunnen. Maar het is niet normaal dat je je financieel gezien beter niet-reglementair en hinderend parkeert dan dat je je parking niet betaalt (hier wordt wel voor geschreven, maar niet door de politie)?

 • @Richard

  een quota van 10 is inderdaad belachelijk laag. Het is erg dat de politietop op dergelijke manier zijn personeel moet motiveren om de wetgeving een beetje te doen naleven. En dat quota mag van mij terug afgeschaft worden zodra de bestuurders in Brussel zich een beetje beter gedragen.

 • Michiel

  @Mike: Inderdaad, dat is erg scheef, dat je beter fout parkeert dan niet betaalt. En er zijn wel een paar dingen die aangepakt kunnen worden, maar begin met dingen die echt gevaarlijk zijn, lijkt me.

 • @Michiel
  Ik geef hier eigenlijk mijn opinie als automobilist. Fout parkeren kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Als een auto op of te dichtbij een zebrapad staat, dan zie ik de eventuele voetganger die daarachter shuilgaat helemaal niet afkomen. (Het zou natuurlijk ook een wagen zijn die van rechts komt die ik niet zie!)
  Ik wil geen zwaargewonde (laat staan een dode) voetganger op mijn geweten hebben, en wil ze daarom duidelijk kunnen zien. Je kunt dit natuurlijk oplossen door met een SUV rond te rijden, dan zie je gewoon ‘over’ de foutgeparkeerde wagen heen. Maar ik veronderstel niet dat een stad vol SUV’s iets is waar we naar uitkijken… want dan zal die foutgeparkeerde wagen uiteraard ook weer een SUV zijn…. Ik wijk af. Het is moeilijk om sommige verkeersovertredingen met elkaar te vergelijken… maar de meeste regels zijn er wel voor een reden.

 • Jan

  Als je Brusselse politie belt om een zware vechtpartij buiten aan De Brouckére te melden, blaft een trien je eerst in het frans af ‘dat ze geen nederlands moet kennen’, daarna maakt ze je uit voor “sale Flamouch” en smijt ze de telefoon neer omdat je naar een nederlandstalige vraagt. Een uur later wordt je teruggebeld door de tweetalige van dienst met de vraag wat je nu eigenlijk wou melden.

  Ik heb dit reeds verschillende keren meegemaakt in Brussel. Het is véél erger dan dat de pers toont en de politici toegeven. Het is niet alleen het probleem van tweetaligheid, het is een reeds lang aanslepend probleem van incompetentie en onwil van een harde kern bij Polbru. Waarschijnlijk zeer demotiverend voor die politiemensen ( en ze zijn er) die wel hun job willen doen.

 • Easyrider

  Ik ben zeer blij met de onverschilligheid van de politie in Brussel. Hier mag alles!!

  Het is toch o zo gemakkelijk om te kunnen parkeren net voor de deur.
  Die parkeerplaatsen voor gehandicapten vind ik zeer handig: groot en altijd plaats!! Daar past mijn SUV ten minste in.
  Die vierwielaangedreven autos zijn toch gemaakt om gemakkelijk de borduren op te kunnen rijden.
  Ik heb nooit begrepen waarom men een straat een tweevaks-rijbaan noemt, dat zou toch een tweevaks-parkeerstrook moeten noemen.
  Zoeken naar een parkeerplaats om er dan 1 te vinden 100 meter verder dan de voordeur van de fitness waar ik moet zijn? Daar heb ik geen tijd voor, ik zou te laat komen voor mijn training.
  Ik kan nu echt geen 200 Euro meer spenderen voor een carkit, want mijn auto kost er al 45000.
  …..

 • Jan

  Vandaag in pers dat auto-inbraak een grote plaag wordt in bxl:
  een half jaar geleden loop ik rond 01h naar huis. Onderweg zie ik aan de overkant een man met een schroevendraaier een auto openbreken, een allochtone veertiger met lage aaibaarheidsfactor. Ik loop uiteraard even door alsof ik niets gezien heb. Dan bel ik de politie: madam aan ‘t telefoon spreekt geen Vloms, zegt ze. Ik zeg dan maar in ‘t frans dat men in die straat een auto aan het stelen is, ze vraagt mij: terhoogte van welk huisnummer, ik zeg, in’t midden van de straat aan die kant, een blauwe BMW. Ze zegt, ga ne keer terug, want ik moet het nummer invoeren. Ik zeg, ik ben niet gek madam. Zij: Sale Flamouch en smijt telefoon neer.
  Polbru, zonder bubbels.

 • Jan

  Nog een laatste, om mijn hart te luchten. Enige tijd geleden staat er een 4×4 op het zebrapad aan de Delhaize aan de Beurs. Een vrouw met rolstoel kon niet oversteken. Er komen twee vrouwelijk agenten langs en die zien een punk-meisje door het rood-manneken lopen, ze pakken ze aan, ze pakken ze zelfs hard aan, het meisje vraagt ‘of ze niets beter te doen hebben’, ze schrijven een boete uit. De twee agenten willen geweld gebruiken maar zijn geïntimideerd door de blikken van de toeschouwers.

  Daarna lopen de twee vrouwelijke agenten door, nagenietend, lachend en slaaggebaren makend tegen elkaar. De 4×4 die heel de tijd op het zebrapad stond laten ze ongemoeid!

  Ik bel dus polbru, en meld een 4×4 op zebrapad aan Delhaize. Weer de vraag of ik de vraag in het frans kan stellen. Ik zeg neen. wachtlijn 1 minuut en dan krijg ik een tweetalige franstalige die zegt “dat ze wel beter dingen te doen hebben dan dat”.

  Dat is de realiteit in Brussel, heren politici, doe gewoon eens de test: bel pollekebru bij een wagen op zebrapad. (en zeg niet dat ge ne politieker zijt bien-sûr…)

 • Jan

  Haja, ik bel Polbru niet meer

 • Jan

  Ter info: als je gelijkaardige zaken meemaakt, kan je klacht indienen:

  Postadres: Vast Comité van Toezicht op de politiediensten
  Wetstraat 52
  Brussel

  Telefoon: 02/286.28.11

  Fax: 02/286.28.99

  E-mail: info@comitep.be

  Website: http://www.comitep.be

 • Tja,

  Volgens een ‘Pro Justitia’ die k vandaag heb binnengekregen, heb ik twee dagen voor het schrijven van dit artikel een overtreding tgo. Verkeersbord D1 gepleegd. (PV uiteraard enkel in het Frans opgestuurd).
  De ironie van het lot! En ‘t is dan nog een zware overtreding ook blijkbaar… ga vanavond eens kijken waar dat bord staat, want ik ben me er niet van bewust.

  Wat erg… mijn eerste sinds in 14 jaar autorijden!

 • Check ook eens of “de plaatsgesteldheid? de stand van de pijl bepaalt ?

 • Ik ben me bewust van hoe het bord eruit ziet, ik moet gewoon eens vinden waar het staat volgens mijn PV.
  Ik zal alvast een Nederlandse versie van de PV aanvragen 😉

 • Sorry, was vergeten dat je de verkeersreglementen wellicht met de paplepel (uit een schoteltje met een D1 embleempje?) binnenkreeg. Beschouw de link als een hulp voor de niet-ingewijden….