Parkeerplaatsen reserveren: een dure grap

Stel, je verhuist of laat iets leveren waarvoor de straat voor je woning vrij moet zijn. Bij de gemeente of de politie is het mogelijk om over een bepaalde afstand parkeerplaatsen te reserveren. Zij komen dan enkele dagen op voorhand verkeersborden plaatsen.

Dit is echter in de meeste gevallen een dure grap. Korte zoektocht levert volgende prijzen op:

 • Elsene: 45 euro voor 2 borden (nieuwe inwoners, anders 90 euro)
 • Etterbeek: 80 euro voor 2 borden
 • Anderlecht: 64,46 euro + 8,68 euro per bord
 • Sint-Jans-Molenbeek: 24,8 euro per bord

Zou dat “op den buiten” ook zo duur zijn? Ik denk het niet…

En dan nog hopen dat er geen charels tóch op je plaatsje komen staan. Je mag dan natuurlijk de politie bellen om ze te laten wegslepen, maar hoe lang zal dat duren?

Share
 • Bregt

  Een dure grap inderdaad.

  Maar nog een grotere grap is het document je ontvangt als je in Brussel Stad borden laat plaatsen.

  Daar staat namelijk onder de bevestiging van je reservatie een nota dat door de onderbezetting van de politiediensten niets kan gedaan worden indien er op de bewuste dag toch wagens op de gereserveerde plaatsen staan.

  Je koopt dus eigenlijk een kat in een zak…

 • Bregt,

  ze komen wel, maar laten extreem lang op zich wachten! Resultaat bij mij was 3 uur langer verhuizen. Als je hiervoor een verhuisfirma inhuurt, kost dat al gauw 300 € meer. Een kost die je via gerechtelijke weg dient te bekomen van de gemeente die nalatig is… http://brussel.blogt.be/2006/02/21/renbaanlaan-framboisier.html
  En nu de politie “op zoek” moet gaan naar 10 PV’s (http://brussel.blogt.be/2006/03/30/liever-lui-dan-moe.html), zullen ze helemaal geen tijd meer hebben.

 • bruno odb

  heb vorige keer ook betaald.
  maar, nà het betalen zei me me op het politiekantoor dat “er toch auto’s gingen staan hoor”.
  en ze raadden mij volgende actie aan in de toekomst.
  “vraag een vriend om zijn auto ‘s nachts voor de jouwe in de straat te parkeren, en verplaats ‘s morgens de twee wagens als de verhuiswagen (of andere) arriveert. en hupsa, geen bordjes nodig”.

 • alejo

  Meegemaakt in Sint-Gillis:

  ik ga drie dagen voor mijn verhuis borden reserveren bij de gemeente en mag zo maar eventjes 90 Euro ophoesten (50E reservatie + 40E “toeslag”).
  Zoals verwacht staan er de dag zelf voor mijn deur toch nog drie auto’s, ondanks de borden. ik bel de politie, die een uur op zich laat wachten. zij proberen de eigenaars te contacteren ahv nummerplaat. wanneer dit onmogelijk blijkt, besluiten ze om ze te laten wegtakelen.
  plots blijkt dit niet mogelijk omdat de gemeente mijn reservatie niet had doorgegeven aan de politie!!

 • Ik heb ongeveer dezelfde ervaring als Bruno. Toen ik destijds in Brussel (Laken) kwam wonen ben ik ook bij de politie geweest voor die borden. Men zei me laconiek dat ik er beter geen kon aanvragen. Want dat zou toch niet beletten dat er auto’s zouden staan. En het zou sowieso veel tijd vragen om die auto’s dan weg te slepen. Ik heb dus geen borden aangevraagd en enkele stoelen met een plank op de bewuste parkeerplaatsen gezet. Normaal mag dat niet, veronderstel ik. Maar het heeft toch geholpen.