De tweede keer op nog geen zes maanden tijd

Fin aux massacres des enfants aux KurdistanDe Koerden betoogden deze morgen alweer in het centrum van Brussel voor een onafhankelijk Koerdistan. Eind verleden jaar waren ze ook reeds van de partij. Pro-Koerdische politici hebben gezegd dat het beter zou zijn dat ze hun steun aan Ocalan lieten varen. Hij heeft immers wel degelijk zijn vingers aan terrorisme verbrand en het lijkt op die manier bovendien alsof hij de enige zou zijn die hun kan vertegenwoordigen.

De betoging was goed georganiseerd. De betogers bleven mooi in het midden van de straat lopen. Stewards begeleidden de stoet en gaven tegelijkertijd ook de maat aan bij het scanderen.

Op de foto rechts is te zien hoe een camera man van de RTBF midden tussen de massa aan het filmen is.


Een rij moeders met babies in kinderwagens betoogt naast elkaar mee. Dat is natuurlijk een krachtig media beeld: de weerloze babies die mogelijk het slachtoffer worden van overheidsgeweld.

Man met stuurs uiterlijk draagt mogelijk foto mee van gestorven familielid

Overzichtsfoto Jacqmainlaan

Nous condamnons la terreur du gouvernement Turque!

De staart van de betoging

Share
 • En dan vraag ik me weer af wat de link van die koerden is met Brussel?

 • Brussel is de hoofdstad van de Europese Unie. De organisatoren wilden de Europese Commissie vragen druk uit te oefenen op de Turkse regering. Tenminste, zo had ik het begrepen 😉

 • sinan

  heykes,
  kvind het persoonlijk wel een beetje vreemd wat ik hier te lezen krijg en daarbij stel ik me dezelfde vraag als mike….

  de Turkse regering heeft al een tijdje te kampen met een paar belangrijke zaken en dat probleem met de PKK is er een van…

  ook belangrijk is dat men moet weten dat het Koerdische volk en de TEREURISCHTISCHE BEWEGING PKK niet hetzelfde zijn…

  en nu wetend dat de PKK in het lijstje staat van tereurorganisaties naast al-quiada, eta, taliban ed. vind ik dat heel vreemd en onlogisch dat er een foto hier op deze site verschijnt van de leider van PKK, abdullah ocalan…

  swat,ik ben totaal geen nationalist ofzo…verre van zelfs! maar ben TEGEN alles wat te maken heeft met TERREUR…

  mvrgr,
  flashy

 • Europese Unie druk uitoefenen, met welke middelen? Iran en Irak zijn momenteel te druk bezig met de Amerikanen… En hoe zouden wij als EU nu druk uitoefenen op Turkije?

 • Voor zover ik weet is Turkije kandidaat lidstaat – dan is het niet moeilijk om drukkingsmiddelen te bedenken 😉

 • Onafhankelijk van het feit dat de mensenrechten daar geregeld worden geschonden, nemen hier toch maar weinig landen de kandidatuur van een land dat grotendeels in Azie ligt toch niet echt serieus, me dunkt. En daarbovenop spreken velen dan nog eens over de cultuurverschillen… wat weer een gans ander debat is.
  Als kandidatuur van Turkije dan toch niet nakend is, vraag ik me af of andere organisaties zoals de Verenigde Naties geen beter instituut zijn om hulp aan te vragen?
  Moest ik een Koerd zijn, ik zou het wel weten: betoging in New York. Kan je gelijk eens goed gaan shoppen 😉

 • Daar denken de meeste landen (behalve Oostenrijk, dacht ik) anders over : Turkije is al sinds 1999 officieel kandidaat lidstaat. Met uitzondering van Noorwegen (die er in een referendum anders over beslisten) zijn alle kandidaat leden tot nu ook effectief toegetreden.
  De officiele toetredingsonderhandelingen zijn begonnen in oktober vorig jaar. Samen met Roemenie, Bulgarije en Kroatie is Turkije zo goed als zeker een toekomstig lid, zij het niet voor 2015. Je hoeft geen groot licht te zijn om in te zien dat hier wel degelijk mogelijkheden liggen om druk uit te oefenen 😉
  Om kandidaat lid te worden heeft Turkije trouwens al de doodstraf in vredestijd moeten afschaffen, heeft het land het recht erkend voor Koerden om Koerdisch te spreken en is er vooruitgang geboekt op het gebied van vrije meningsuiting en vrijheid van drukpers.

 • Frank,

  nooit beweerd dat ik een groot licht ben in buitenlandse politiek, en ik was er me niet van bewust dat alle huidige regeringen (behalve in landen waar de bevolking kon beslissen) akkoord gaan met de toetreding van Turkije in 2015.
  Ben toch wel verwonderd te horen dat ‘vooruitgang boeken’ in verband met vrijheid van pers en meningsuiting een voldoende criterium is, maar dan vrees ik dat we in een andere discussie belanden. Een discussie die nog weinig steek houdt op een Brusselse blog.

 • sinan

  wist iemand dat Turkije in het jaar 2005 gegroeit is met 7,2 percent?

 • Mike, je hebt al een gelijkaardig commentaar gegeven op één van mijn artikels.

  Wat ik mij afvraag, waarover moet een Brusselse blog dan wel gaan? Stoemp saucisse? Theater Toone? De Grote Markt? Manneken Pis? Geuze? Witloof misschien?

  Als een Koerdische beweging – nota bene – in Brussel betoogt is dat wél een onderwerp voor deze blog.

  De artikels over stoemp schrijf je dan maar zelf.

 • Oh neen, ik vond dit artikel wel kunnen op de blog. De vraag is meer of iedereen nu telkens maar in Brussel moet komen betogen. Een vraag die ik deel metvele andere Brusselaars.
  Jouw artikel was anders en dan nog eens politiek gekleurd, en op de vergaderingen die we hebben gehad heb ik mijn mening hierover al te kennen gegeven. Als brussel.blogt.be de financiele wereldpolitiek moet bespreken, enkel en alleen omdat Brussel de “Europese hoofdstad” is, dan heb ik toch het recht om dat vergezocht te vinden.
  Ik heb eigenlijk gewoon de indruk dat je op deze manier hebt gepoogd om je eigen persoonlijke visie extra verve op het internet te geven door het twee maal te publiceren. Iets wat imho niet de bedoeling is van deze blog, maar misschien moet ik deze herzien na een volgende meeting?

 • sinan

  ik denk dat er nog steeds mensen hier in brussel rondlopen die nog steeds niet weten dat die mensen die deze afgelopen weekend betoogd hebben in brussel weldegelijk een TEREURISCHTISCHE BEWEGING steunden…

  en kzie dat er hier mensen zijn die die TEREURISCHTISCHE BEWEGING steunen…

  die kunnen dan evengoed zeggen dat osame bin laden de nobelprijs moet verdienen!

 • @ Mike – ik vind het zeer logisch dat Brussel een stad is waar veel betoogd wordt, zowel de nationale, Vlaamse, Brusselse als Europese overheden huizen hier, + nog verschillende internationale organisaties, zoals bvb. de NAVO. Voor zover ik weet krijgt Brussel van de nationale overheid een budget voor de kosten van ordehandhaving en opkuisen van de achtergelaten rommel die daar nu eenmaal mee gepaard gaat.

  @ Sinan – ik heb alles hierboven nog eens aandachtig herlezen, en ik vind nergens enige aanwijzing dat iemand hierboven de PKK steunt. Als je zegt dat ze een terroristische organisatie zijn, heb je gezien hun acties in het verleden zeer waarschijnlijk gelijk. Uit hetzelfde verleden blijkt ook dat het Turkse leger, en dus de Turkse overheid, eveneens een boel boter op het hoofd heeft. Zo’n situaties los je enkel op door dat verleden te laten rusten, en samen opnieuw te beginnen. Dat dat niet gemakkelijk is, blijkt bvb. ook uit het aanslepende conflict tussen Israel en Palestijnen.

  Wat betreft die foto’s van de vlaggen met de afbeelding van Ocalan op : men heeft daarmee rondgewandeld in Brussel, dus is het vatbaar voor publicatie op de blog. Het is niet omdat je publiceert wat er te zien was, dat je meteen achter Ocalan en zijn PKK staat.

 • Misschien heb ik me verkeerd uitgedrukt… dat er betoogd wordt in een stad waar al die entiteiten zich hebben gevestigd is normaal, en de link met Turkije begrijp ik al wat beter. Maar dat telkens de ganse Noord-Zuid as, of de kleine ring wordt bezet is iets waar vrienden uit NY (die ook geregeld manifestaties voor het VN-gebouw hebben) niet bij kunnen.
  Nu ligt betogen misschien meer in onze lokale cultuur en krijgen betogers dus telkens (van de overheid) de mogelijkheid om grote delen van het centrum lam te leggen.
  In bovenstaand geval lopen de Koerden dus van het Noord- naar het Zuidstation om de Europese Unie onder druk te zetten. Ver van de Europese wijk, en op een zaterdag. Dit terwijl iedereeen weet dat er noch in het Parlement noch in de Comissie op een zaterdag wordt gewerkt. Volgens mij werd er zelfs vrijdag niet gewerkt, dus maakten vele ambtenaren er een lange weekeind van in hun thuisland.
  Kijk: als je mij onder druk wil zetten, manifesteer voor mijn huis op een dag dat ik thuis ben, en wacht niet tot ik naar de nationale televisie kijk terwijl ik in een ander land zit (want je denkt toch niet dat BBC/TVE/Rai/… hebben bericht over bovenstaande betoging). Het heeft weinig zin! Maar dit is waarschijnlijk weer veel te simplistisch…
  Bedankt voor de info over de kosten, dat was inderdaad iets waar ik mij vragen bij stelde

 • Dat van die zaterdagen en telkens min of meer dezelfde parcoursen, daar kan ik je wel in volgen. Aan de andere kant, in die Koerdische betoging liepen ook heel wat Koerden uit Duitsland en Nederland mee, die op een werkdag wellicht niet hier zouden geraken (niet iedereen kan altijd zo maar verlof nemen). Da’s dus m.i. een overweging die zo’n organisator moet maken.

 • @ mike

  Het klopt dat ik het artikel over belastingfraude hier gepost heb om een ruimer publiek te kunnen bereiken.

  Dat het een politiek gekleurd artikel is, zal ook wel waar zijn. Elke keuze, elke opinie heeft een politieke bijklank. Ik meen dat ik mij wel ver houdt van enige partijpolitiek.

  Als echter een groot deel van de redactie vind dat dergelijk artikel niet op het forum hoort, kan ik daar alle begrip voor hebben.

  Ik zal er dan ook in de toekomst over waken minder gekleurde artikels te posten.

 • havin

  Wie zegt dat de PKK iets te maken heeft met terrorisme

  Als dat zo is beste mensen dan zijn de Turke leger en heel wat Turkse politici ook terroristen!

 • sinan

  check de link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_terreurlijst. PKK staat erbij.