Stille mars voor Joe

Joe Van Holsbeeck

Joe Van Holsbeeck, de Brusselse jongen van zeventien die vorige week werd beroofd van zijn muziekspeler en met enkele messteken werd vermoord, wordt volgende zondag 23 mei herdacht met een stille mars door Brussel, die om 15u vertrekt aan de Pachecolaan en voorbij het Centraal Station, plaats van de moord, leidt. De ouders van de vermoorde jongen hebben hun steun aan deze mars toegezegd, op voorwaarde dat die strikt neutraal, apolitiek, constructief en open zou verlopen.
via brusselnieuws.be

Share
 • [irony]
  Wat zou de reden kunnen zijn dat de daders nog steeds niet herkend zijn? Zou het kunnen dat familie, vrienden, kennissen en buurtbewoners van de daders het nieuws deze week niet gezien hebben omdat ze nog steeds die 14 nieuwe Arabische zenders van Coditel aan het instellen zijn?
  [/irony]

 • Myriam

  Brussel, hoofdstad van een landje dat je op de wereldkaart bijna niet vind, en zo’n criminaliteit!!! Hoe kan zo iets gebeuren terwijl iedereen gehaast voorbijloopt??? Vreselijk voor de ouders en de familie van Joe, wij voelen écht mee met hun. Telkens ik iets op het nieuws zie of hoor,wil ik huilen! Politiekers en beleid :DOE IETS !!! DIT HAD NOOIT MOGEN GEBEUREN!!! Een véél te jong leven is verwoest en men heeft nog geen spoor van de daders!!! Een schande voor Belgie!!!

 • Myriam,

  het is waar dat politici moeten uitzoeken wat zij kunnen doen om dit te voorkomen. Maar het is deze keer niet aan de politiek alleen om hierover na te denken. Het is nu ook aan ons om onze onverschilligheid af te leggen, niet één zondag in groten getale, maar elke dag.

  Jongeren opvoeden is geen opdracht van scholen, ouders, opvoeders alleen, maar van elkeen. Iedereen bepaalt mee in welke samenleving we leven, door zijn/haar gedrag in de publieke ruimte. Geef het voorbeeld, help mensen om met een zware kinderwagen de tram op te geraken, sta je plaats af voor een oudje, bedank de chauffeur die voor je stopt, zelfs al is dit je ‘recht’ omdat je op het zebrapad nu eenmaal voorrang hebt.

  Maar ook: reageer op ongewenst gedrag. Van geen enkele burger kan verwacht worden dat hij een messentrekker te lijf gaat, maar men kan veel doen zonder zichzelf in gevaar te brengen. Als je ziet dat enkele snotneuzen van 10 een oudje plagen, wijs hen dan terecht. Zelfs in het geval van gewapende roof zoals bij Joe, kan je nog wat doen : alarm slaan, de politie bellen, van op afstand de zaak in de gaten houden om eventueel te getuigen, en… het slachtoffer zo snel mogelijk ter hulp komen eens de daders op de vlucht slaan. Wat naar ik begreep ook niet gebeurde.

  Maar ook moeten wij beseffen dat een samenleving die een groep isoleert, daar vroeg of laat de prijs voor betaalt. En moeten wij werken aan integratie, non-discriminatie en anti-racisme. Het “migrantenprobleem”, of de “jongerencriminaliteit” zal niet opgelost worden in het stemhokje maar op straat.

 • Ondertussen heeft een Poolse verdachte de moord bekend. Mijn eerste reactie is er een van : ok, de politie doet haar werk, blijkbaar deze keer met veel hulp van de gewone man. Anderzijds denk ik ook: hoe typisch dat men op basis van enkele vage beelden en getuigenissen er alweer van uit gaat dat het om Noord-Afrikanen ging…

 • stef

  Nu ja, ik snap die vergissing wel van de politie hoor. Op de beelden leken het ook Noord-Afrikanen. Desondanks hoop ik dat de politie en de regering haar verontschuldigingen aanbiedt tegen deze gemeenschap. Dat zou best zijn.

 • Eerlijk is eerlijk, ook ik was er 100% van overtuigd dat het vervelende N-A tieners waren… Zelfs als ik nu naar de fotos kijk zie ik nog altijd geen Polen… Welke les daaruit moet getrokken worden, daar moet ik nog even heel goed over nadenken.

 • @ stef : de politie heeft zich inderdaad verontschuldigd tgo de Maghrebijnse gemeenschap.

  @ Richard : ik beweer hier niet heiliger te zijn dan de paus (alhoewel), na enkele dagen berichtgeving over ‘daders van Noord-Afrikaanse origine’ zag ik ook Noord-Afrikanen op die slechte beelden. En wat die les betreft : ‘stop met te kijken naar etnische origine, en probeer iets aan het sociaal economische weefsel in onze samenleving te doen’ zou een goeie start kunnen zijn, dacht ik (zie trouwens ook de terechte bedenkingen van Peter ivm de onvermijdelijke tegenreactie die nu volgt : http://brussel.blogt.be/2006/04/25/polarisatie.html )

 • Siska

  Ik vind het raar dat men zich moet verontschuldigen tegenover de Maghrebijnse gemeenschap voor een al of niet begrijpelijke vergissing van enkele getuigen.
  Zou men zich ook verontschuldigd hebben tegenover alle roodharigen indien per per vergissing over een rosse dader zou gesproken hebben?
  Deze verontschuldiging implisseert dat de volledige Maghrebijnse gemeenschap zich schuldig zou moeten voelen indien de moordenaar uit hun midden kwam. Dat vind ik behoorlijk dwaas. Net zo min als ik vind dat alle Polen nu het boetekleed zouden moeten aantrekken. Er is een jongen vermoord, en de messentrekkers en eventuele knoeiers in het beleid zijn de enigen die verantwoording moeten afleggen.

  Men kan zich wel verontschuldigen omdat men op dat moment een soort van reactie verwachtte van de Maghrabijnse gemeenschap, maar persoonlijk vond ik dat toen al behoorlijk racistisch. Waarom moet dit drama kost wat kost geintrepreteerd worden als confrontatie tussen bevolkingsgroepen?

 • Blijkbaar volgt het parket dezelfde redenering, gezien ze in tegenstelling tot de politie deze verontschuldigingen niet aanbiedt – voor hun redenering, zie http://www.standaard.be/Kanaal/Index.aspx?artikelId=DMF26042006_029&kanaalid=162

 • @ siska
  de verontschuldiging moet niet gebeuren door het parket maar door diegenen die opriepen tot een ‘signaal’ vanuit de allochtone gemeenschap, waaronder Fouad Ahidar en Tarik Fraihi. En natuurlijk is De Decker zwaar uit de bocht gegaan. Daarmee weet iedereen voorgoed wat zijn ware kleur is : zo zwart als VB.

  Feit is dat nogal wat mensen zich hebben laten leiden door voorbarige conclusies.

  We moeten de zaak ook niet opblazen, maar het laat toch wel zien hoe stigma’s werken en 20 jaar Blok-propaganda langzaam in elk hoofd is binnengesijpeld. Yves Desmet ( De Morgen ) zegt iets dergelijks ook in zijn opinie van vandaag.

 • stef

  Ik denk niet dat het hier enkel met het VB te maken heeft. Dit verschijnsel is sociologisch te verklaren.
  Ik vind dat die politieker gelijk heeft dat de identiteit niet zo van belang is. Het gaat gewoon over het feit.
  Tenslotte denk ik niet dat de Noord-Afrikanen (bijna alleen vrouwen==>zegt ons dat iets?) die opgestapt zijn in de stoet gaan sterven omdat ze opgekomen zijn voor meer veiligheid na een misdaad die door Polen gedaan werd. Ik bedoel ik hoop dat ze niet enkel gekomen zijn omdat ze dachten dat het noord-afrikanen waren. Dan zou het maar triestig zijn. Hopelijk waren ze er om ook over alle nationaliteiten heen te kijken. Zij moeten ook uit die cocon geraken van “wij” tegen “zij”. Iedereen heeft een taak!
  Al hebben ze die excuses zeker aanvaard.

 • stef

  excuses verdiend, bedoelde ik hè.

 • Siska

  “wij” tegen “zij”. Daar zeg je het.
  Het is zeker sociologisch te verklaren maar het dat maakt het niet minder link. En het wordt hoe langer hoe erger. Tien jaar geleden leek er veel minder afstand tussen mijn Marrokaanse vrienden en mij dan tegenwoordig.
  Een van die vrienden vertelde me dat, na het nieuws van de Poolse dader, zijn buurt leek te feesten alsof de ramadan afgelopen was. Opluchting en vreugde. (het lijkt wel alsof ik met een spion sprak …)

  Maar blijkbaar zit dat groepsgevoel overal. Gisteren kwamen een groep Poolse studenten hun medeleven betuigen in het centraal station. Als een soort verontschuldiging voor de Poolse daders.
  Is het normaal dat mensen zich zo betrokken voelen bij een moordenaar, die ze van haar nog pluimen kennen, enkel en alleen omdat hij hun nationaliteit heeft? Of in het geval van de Magherbijnen, omdat hij dezelfde afkomst heeft?

  Zoek ik het te ver? Moet ik het vergelijken met een Fransman een ganse week fier is als de Franse voetbalploeg wint? Alsof hij eigenvoetig een paar ballen in het net geschopt heeft?
  En hoe zit het met al die flauwerikken die denken (dont mention the war) dat ze elke Duitse toerist ter verantwoording moeten roepen voor de gestolen fiets van hun opa?

  Of moet ik me écht zorgen maken en denken aan Ruwanda of Joegoeslavië waar, na generaties rust, mensen elkaar toch weer uitmoorden om hun afkomst?
  Zouden De Decker en vrienden daar wel eens aan denken?

 • Siska

  als je zegt dat ze onze excuses verdienen, verdienen ze dan ook onze verwijten als het wél om een maghrabijnse dader zou gaan?

 • @Siska

  mooie samenvatting en analyse.
  Het voorbeeld van den Duits is frappant. Nu is het wel wat meer dan een fiets die ze van mijn grootvader hebben gestolen, maar om daarom elke Duitser te veroordelen zou iets te ver gaan. Desondanks blijf ik met een wrang gevoel wanneer ik weet dat ik Duitsers ga ontmoeten, wanneer ik een nieuwe wagen moet bestellen bekijk ik BMW, VW en Audi pas als laatste. Hoewel hiervoor geen logische verklaringen bestaan, kan ik er niks aan doen. Blijkbaar kunnen bepaalde dingen lang woekeren. Vooral als de geschiedenislessen in je jeugd voor 30% uit WO I en WO II bestaan… Ik weet dat we het niet mogen vergeten, maar ik ondervind er een averechts effect van, puur gevoelsmatig en instinctief. De pragmatiek moet het even opgeven als het over ‘den Duits’ gaat.

 • dorien(14j)

  Erg is het gewoon erg weer een slachtoffer van geweld en dan nog van ZINLOOS geweld doet het nog geen belletje rinkelen bij sommigen van de regering en den gansen etcetera?!Een jongen die ambitie heeft en nog een mooi leven zou moeten hebben zonder zorgen wordt zomaar koelbloedig van kant gemaakt? mensen hebben gewoon geen respect meer voor elkaar.En dan nog voor een MP-3.’De leraar had mijn MP-3 afgenomen ik had dus een nieuwe nodig’ aldus een van de daders.Is dat een reden volgens mij niet totaal niet die leraar zal wel een reden gehad hebben.mensen alstublieft deze wereld is ni normaal meer niemand durft nog met een gerust gevoel over straat lopen niemand durft volgens mij nu nog met een gerust hart in het Centraal-station te komen niemand.De daders hebben ze maar ja er zijn nog z’n onozelaars dat dit durven te doen.Het ergste vind ik dan nog dat de moordenaar Joe recht in de ogen keek toen hij de steken gaf ONMENSELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!De stille mars voor Joe vond ik wel goed zo betuig je je medeleven maar daarmee is Joe nog steeds niet terug,misschien bruut maar het is zo,toch?
  Aan de ouders,vrienden,kenissen van Joe en andere slachtoffers van zinlooos geweld wens ik veel sterkte toe!!!het voelde is goed mijn gedacht te kunnen zegge en aan de regering of-weet-ik-veel-wat maak dat er niet nog slachtoffers vallen van ZINLOOS geweld niet nog niet meer het is al erg genoeg!En mensen heb a.u.b.RESPECTvoor elkaar want dat is wat hier in het heelal mankeert!RESPECT en STERKTE!!!!!!!!!