Arme Joe.

De roofmoord op Joe van Holsbeeck houdt nu al een week het land in de ban.

Ook ik vind dit schokkend. Een gewelddaad is ALTIJD schokkend.

Maar de impact hiervan verbaast mij mateloos. Dit is geenszins de eerste roofmoord, en – vrees ik – ook niet de laatste. Een aantal maanden geleden bijvoorbeeld werd aan de Beurs óók een jongeman vermoord.

Waarom dan?

Een enigzins gedurfde hypothese : alles heeft te maken met de locatie. Brussel Centraal is één van de drukste plaatsen in het land, ver buiten Brussel bekend. En nu komt het gedurfde: deze roofmoord heeft de veilige cocon van ‘s lands pendelaars doorprikt. Menig pendelaar haast zich van job naar trein en blijft blind voor deze stad. Veilig achter oogklepjes. Nu niet meer.

Dat zovele pendelaars nu wel stilstaan bij dit gebeuren en bloemen leggen aan het gedenkteken in het station, is prachtig. Ik hoop dat ze zich ook zondag zullen engageren om deel te nemen aan de mars.

Ik hoop dat dit drama niet tot méér angst maar tot méér engagement zal inspireren.

En neen: ik wil niemand een steen gooien. Ik weet dat ik mij op deze blog weleens negatief uitspreek over pendelaars. Dit is nu uitdrukkelijk NIET mijn bedoeling.

Of met een slogan : pendelaars en Brusselaars, samen één voor een stad die geen moordenaars genereert.

Lees ook eens deze analyse van een lezer van brusselnieuws.be.

eerder gepost op BrukselBraaksel.

Share
 • katia

  Bruksel, je hebt gelijk.
  Zelf heb ik geleerd dat ik teveel naar ‘Morse’ en consoorten gekeken heb, waar het vinden van het vermoedelijke moordwapen niet overgelaten wordt aan passerende daklozen…
  Enfin, laten we niet vergeten: ‘Bruxelles nous appartient’ niet alleen gedurende gezellige kunstmanifestaties, niet alleen op een blog, niet alleen op een spandoek tijdens een zondagse optocht, maar elke dag waar dan ook, en zeker niet alleen tussen vrienden en kennissen.

 • stef

  Ik antwoord ook op dit berichtje.
  Want ik ben erdoor ook geschokt. Ik ben ook geschokt door het feit dat de mensen van deze blog (de meesten) meer over hun domme televisiezenders zitten te klagen dan over iemand als Joe dat in hun eigen stad wordt neergestoken. En wat ook aan hen kan gebeuren. Ik heb verschillende dagen gekeken of men antwoordde op de berichtjes over Joe,maar elke dag bleek een moord, waar ook zij het slachtoffer van konden zijn te verbleken tegen hun o zo gewaardeerde digitale tv. Ik ben dan ook naar de mars gegaan en was blij dat niet alle mensen van België zo’n koud hart hebben. Laat ons hopen dat dit niet het beeld van dé Brusselaar is, want dan ben ik beschaamd.

 • De “analyse” is niet eens zo gedurfd, mijns inziens. Het is gewoon de waarheid… de honderdduizenden die met de regelmaat van de klok het Centraal Station doorlopen, dat is wat de shock veroorzaakte.
  Ikzelf ben reeds 1 maal bedreigd met een mes, in de buurt van de Sint Gorikshallen, omwille van mijn vermeende homosexualiteit (nu had ik het wel gezocht door met de grootste nicht van Brussel ‘s nachts terug te komen van een avondje ‘Chez Maman’). Ik heb gelukkig nog de tijd gehad om het op een lopen te zetten tot op een drukkere plaats…
  Kan iemand zich herinneren hoeveel mensen zijn opgestapt na de ‘rituele moord’ (hand en geslacht afgesneden) van een homosexueel twee jaar geleden. Dat vond *ik* dan ook weer shockerend, en daar heeft geen haan naar gekraaid, tenzij enkele roze kippen…

  Maar ondertussen hoop ik het recht te behouden om te klagen over slechte service indien dit in Brussel plaatsvindt!