Grof huisvuil, deel II

Zoals ik al eerder aanhaalde, een schitterend idee (IMHO) van de gemeente Ukkel. Alles samen op laten halen, en de avond ervoor komen mensen gewoon zoeken naar bruikbaar materiaal die gewoon op straat staat. Praktisch, proper, efficient…
Vrijdag heb ik aan den lijve ondervonden dat het eigenlijk niet allemaal koek en ei is. Hoewel het principe goed blijft, is de praktische invulling niet echt altijd even geslaagd. Vrijdagavond, in volle spits, heb ik er 25 minuten over gedaan om een afstand van een kleine kilometer te overbruggen in de Alsembergsesteenweg! Twee (!) vuilniswagens, eentje van de gemeente Ukkel en eentje van Brussel Proper, waren er bezig. Wetende dat er maar 1 rijvak elke richting is, en dat deze baan gebezigd wordt door meerdere bussen en trams, hoef je over niet veel verbeelding te beschikken dat het een chaos van jewelste was. Grof huisvuil ophalen doe je niet op een steenweg met druk (al dan niet openbaar) vervoer in volle spits!

Share
 • pauline philips

  In 198 woonde ik in Schaarbeek.Men kwam het groothuisvuil één keer op het jaar ophalen. De voetpaden waren overvol. De hele nacht werd er rond gereden door kleine vrachtwagens, mensen met karren enz.. De volgende dag was bijna alles weg. Nu woon ik in Sint-Gilles sedert 6 jaar. Ik heb geen enkele meegemaakt dat het grof huisvuil wordt opgehaald. Met het resultaat dat er overal wordt gedropt. Want niet iedereen heeft een auto om alles weg te voeren naar het containerpark ik Vorst.Het kost ook veel geld. Wat is nu één dag last als iedereen daarmee kan geholpen worden.

 • Pauline,

  het is inderdaad mààr 1 dag. Maar jij weet even goed als ik dat als ze een vrijdagnamiddag zo’n ophaling doen op drukke in- en uitvalswegen, er helse files ontstaan. Het had evengoed op een woensdag gekund, traditioneel een dag met minder druk verkeer, en dan misschien proberen de in- en uitvalswegen vermijden tijdens de spits.
  Zoals jij het beschrijft, gebeurde de ophaling ‘s nachts, nu dat is ook geen slecht idee.

 • Denk erom dat iedere bewoner van het Brussels Hoofdstedelijk gewest de mogelijkheid heeft om om de 6 maand Net Brussel te laten komen om 2m³ huisvuil te komen halen, en dit geheel gratis. Voor meer huisvuil betaal je bij, maar volgens mij kan je in 2m³ wel al wat proppen.

  Je moet er gewoon een of ander nummer bellen dat je kan vinden op de site van Net Brussel. Dan maak je een afspraak en een week of 3 later komen ze het halen. Handig! (en ze komen ook naar Sint-Gillis)