Verboden te parkeren voor een niet-gebruikte garage?

In Elsene liet een koppel deze week door de politie een auto wegslepen die al twee weken voor hun garage geparkeerd stond. Achteraf ontdekten de agenten echter dat de bewoners de garage nooit gebruiken om een auto in te plaatsen. Uiteindelijk heeft niet de eigenaar van de wagen, maar de bewoner zelf alle slepingkosten moeten betalen.

Geen idee hoe dat precies zit qua wetgeving en plaatselijke politiereglementen, maar dit lijkt me een logische werkwijze. Ik erger mij ook aan winkelvitrines of garagepoorten met “verboden te parkeren”-stickers. We moeten de weinige parkeerruimte die we hier in Brussel hebben maximaal benutten. Gedaan met dat belachelijk egoïsme, de straat is van iedereen.

Onterecht gebruikte stickers met takelwagens moeten verdwijnen. Er zouden speciale stickers moeten komen om aan te duiden dat auto’s voor bepaalde garages wél mogen parkeren.

Share
 • Papabear

  Dag iedereen…
  Ik vroeg me af of je zelf een foto mag nemen van een foutief geparkeerd voertuig, en die naar de politie te sturen. Is dit wel een geldige foto? of mogen de vaststellingen enkel gedaan worden door de politie of parkeerwachter?

  Alvast bedankt

 • Bart

  Mybikelane website neemt foto’s van de auto’s bij hopen, dus doe gerust

 • ik heb naast men huis een oprit met daarachter een garage. het is soms niet te doen van de auto’s die er zich komen voor parkeren ook al hangt er een ijzeren draad om af te sluiten. het is zelfs zo erg dat ze die draad losmaken om hun op men oprit te parkeren. het ergste is wel dat als je hun vraagt om weg te gaan omdat ze voor je garage staan bekijken ze je kwaad en beginnen ze je te verwijten van trut en zo. ze dreigen zelfs mee met de politie te bellen om dat ze er van mij niet mogen parkeren voor men garage. dat vind ik toch wel het top punt en het zijn dan nog meestal 50plussers. kennen die hun wegcode niet? mogen zij stilstaand voor een garage staan?

 • Christine P.v.B.

  In de wegcode staat dat men niet mag parkeren voor opritten.
  http://wegcode.be/index.php?option=com_content&view=article&id=190:art25&catid=48:kb-01121975&Itemid=48
  Je kan nog een bordje verboden parkeren en nummerplaten van de wagens die in de garage of op de oprit mogen bij de oprit plaatsen. Dan kunnen ze niet zeggen dat ze niet op de hoogte zijn.
  Als ze dreigen met de politie, laat ze maar komen. Neem wel een foto van de wagen die in overtreding is.
  Even stilstaan voor een oprit is volgens de wegcode niet verboden, maar ze mogen je wel niet hinderen als je erdoor moet.

 • Anne

  Ik heb een garage, waar ik altijd in parkeer, ook na ff een winkelbezoek. Ik woon vlak naast een school. School heeft schoolbus die dus elk moment van de dag er staat om kinderen op en af te laten stappen. Kan telkens makkelijk 10 minuten of soms langer duren. Gevolg kan niet in of uit garage. Al gevraagd om bus 3 meter achteruit te laten parkeren, zodat ik wel binnen kan en buiten kan. Maar dit kan niet volgens hun van wege de veiligheid. Vorig jaar was er ff een andere chauffeur en geen probleem. Kon altijd binnen en buiten. Ik moet ook tijdig aan de school staan om de kinderen op te pikken, of om naar afspraken te gaan.
  Kan dit wettelijk?

 • Jandsh0g

  Ik heb jaren lang in een rijenhuis naast een evangelisch centrum gewoond. Elke zondagvoormiddag tijdens de dienst of tijdens een bijeenkomst was het prijs.Altijd een auto voor de poort.Zelf hadden ze een pparking voor ong 50wagens. 2 x gaan vragen om te verplaatsen. Vanaf dan: bellen en slepen. Ong 25 x /jaar. Heeft geduurd tot ik met vriendin die moest bevallen weer eens niet weg kon. Garagepoort open, in acheruit en vol gas. Wagen tot aan andere kant straat geramd. Op tijd in ziekenhuis.Wondermooie dochter en in gelijk gesteld. Ze zijn geleerd.

 • vladimir

  ik moet op 8 mei 2012 naar de politierechtbank voor het parkeren voor mijn eigen garage omdat ik deze bekeuring niet wil betalen en eens een duidelijke uitleg wil hoe het zit….

 • Adeclerck

  @vladimir

  En, al nieuws?

 • Chloe

  Ik had me voor een garagepoort geparkeerd – mea culpa- waarvan ik wist dat de eigenaars op leeftijd zijn en geen enkel voertuig meer bezitten.
  Toch ben ik weggetakeld omdat blijkt dat ze die garage verhuren aan buren en deze buren door mijn wagen geen toegang hadden. Nu is het nergens aangegeven dat de garage verhuurd wordt of dat er toch toegang dient te zijn voor specifieke voertuigen.
  Kan ik deze takelkosten verhalen op de eigenaar/de huurder/de politie?

  Alvast bedankt voor het advies!

 • Vince

  Je wagen laten takelen omdat de eigenaar in zijn garage wil kan in principe niet. Als hij eruit wil heeft hij wel het recht om deze te laten takelen.

 • Kim

  Wat een absurde zever is dat? Dus als je je garage in wil rijden en er staat een auto voor kan je hem niet laten wegslepen. Elke wagen die voor een garage staat moet je kunnen laten wegslepen ongeacht je er op dat moment in of uit moet. Anders gaan ze het nooit leren.

 • Gerard

  Mijn wagen stond geparkeerd voor mijn eigen garage;
  Boete betalen , ook na uitleg bij de politie.
  Volgens de politie, mag geen enkele wagen voor een
  garagepoort geparkeerd staan, uitgenomen als de
  nummerplaat van deze wagen op de garagepoort aangebracht is; Ik heb dus snel een nummerplaat opgehangen.
  Ligt deze garage in een blauwe zone (2 of 4 uur parkeren)
  dan moet je daar geen rekening mee houden. Dus gehele dag parkeren voor je eigen garage, tenminste als de nummerplaat aangebracht is;

 • Stijn

  Interessant om te weten, in bepaalde steden als Oostende en Gent (voor zo ver ik weet/ervaring mee heb) slepen ze enkel als je UIT de garage moet.
  Als je er dus in wilt, moet je maar elders parkeren. De parkeerder krijgt hier wel en boete van 50€ voor, maar wordt niet gesleept.

 • Armand Van Hoye

  Business is business. Ook voor de steden.

 • jurgen vanham

  hallo ik heet Jurgen heb een vraagje

  ik woon op een drukke straat tegenover mij is een apotheker .
  ik heb een garage maar als ze voor de apotheker komen, komen ze voor mijn garage staan ik heb zelfs al ene gehad die tegen mij kwam zeggen dat ik moest wachten voor ik weg mocht. Toen zijn vrouw de auto verplaatste was hij kwaad op mij en noemde mij onbeleefd omdat ik vroeg zijn auto te verplaatsen, zodat ik kon wegrijden
  of je hebt mensen die ons uitlachen ik vind dat echt niet meer leuk ik ga beginnen ramen uitslaan of banden afstekken zou dat helpen ik hoop dat ik kan geholpen worden
  ps ik heb een plakaat hangen met nummerplaat en zo

  als er iets met mijn kind gebeurt geraak ik nog niet eens weg