De zonnebloem guerilla

ZonnebloemBrussels Farmer, zo heet de blog van de personen achter een ware zonnebloemguerilla. Vorig weekend, zo merkte Girasol op, stond er zelfs een artikel in HLN.
Op alle denkbare plaatsen doorheen Brussel worden momenteel zonnebloemen geplant. Zonnebloemen zijn nu eenmaal planten die weinig aandacht nodig hebben om te groeien, en indien je genoeg pitten hebt geplant zullen er daar een groot deel van opschieten.
Je kunt hier hun manifesto nalezen. Indien je je geroepen voelt, je bent tussen 7 en 77 jaar oud, weet je weer wat te doen dit weekeinde 😉
We kijken nu al uit naar Augustus! (Het tweejaarlijkse bloementapijt op de Grote Markt, zal ondanks deze actie wel nog doorgaan ;-))

Share
 • stef

  Echt zalig!!!!
  Leuk dat zoiets ook spontaan gebeurt hè op zo’n grote schaal.
  Hoop enkel nu het bekend is, sommige lastige mensen de bloemen ni gaan kapotmaken.
  Hopen op ni.
  Ik zou zeggen, waarom geen verbroedering met dit plan?
  Deze bloemekes kunnen de stad opfleuren en de stemming van de mens mede.
  Koop snel een paar pitjes en de grond in ermee!!
  Actie!
  Succes.
  xxx

 • stef

  Laat ons een bloem van Louis Neefs is het “mooiste Nederlandstalige lied”. Als dat nu niet past bij deze actie met zonnebloemen en bij de keuze van de nieuwe banner.:-)

 • Inderdied tof, die zonnebloemen. In de wijk tussen Flagey, Louisalaan en de Elsensesteenweg waar ik vroeger woonde was er ook iemand die altijd zonnebloemen plantte, netjes in de perkjes dan wel. Heel gezellig. Volgens mij doet hij/zij dat trouwens nog steeds.

 • vlam

  Mooi initiatief…..MAAR : uit ervaring weten we ook dat die groene jongens dikwijls nogal kortzichtig zijn. Hebben jullie al afgesproken wie die duizenden zonnebloemen gaat VERWIJDEREN als ze na de zomer éénmaal uitgebloeid zijn? Het zijn geen winterharde planten, dus wil je in het najaar geen gigantische troep overhouden moeten die planten verwijderd worden. Een zonnebloem wordt makkelijk 2 meter hoog, en weeg snel een paar kilo.
  Een wijze man heeft mij ooit eens gezegd : een werk is pas klaar als alles opgeruimd is. Met andere woorden : krijgen we na de zomer diezelfde vrijwilligers op de baan om de bloemen te oogsten en de planten te verwijderen? Het zal mij benieuwen, want voor deze werkjes zal het plots héééééél stil worden.

 • Vincent

  Beste Vlam ,

  ” opruim zonnebloemen na de zomer ”

  Voorstel :

  – 14 dagen na de verkiezingen krijgen al de politieke partijen van de stads- en gemeente diensten een faktuur voor het opruimen van de reklame van de verkiezingen ( hun naam of partij staat erop ) die nog niet door de politiekers zelf zijn opgeruimd.( Ook dit is sluikstorten )

  – Van deze bedragen kan men de zonnebloemen laten opruimen.

  Groetjes van ” niet sterk maar slim “

 • Vlam, dat is gewoon een keigoed idee van jou: mensen bijeen krijgen om de zonnenbloemen te gaan opruimen! Who’s in?

  Je kan alles negatief zien. Ik verkies dergelijk initiatief te zien als een manier om een stad fleuriger te maken, niet door de overheid, maar door de mensen zelf, die niet meteen groene jongens hoeven te zijn.

  Een zonn(ebloemi)ige groet!