Ontdek je plekje in Brussel #12

Het leven van de brusselblogt-redacteur kent vele facetten : na de nauwelijks te weerstane charmes van Las Monkitas gisteren, werd vandaag zelfs mijn eerbaarheid bedreigd, en dat allemaal om u de nieuwste opgave in deze reeks te kunnen voorschotelen. Zoals steeds : waar bevindt zich dit object?

ontdek je plekje 12de opgave

Antwoorden via de comments.

Share
 • Legasse

  Ergens tussen de ruisbroekstraat en de keizerlaan?

 • Niet echt…

 • Abdij Ter Kameren ?

 • Volgens mij is dit het park van Brussel, niet zover van waar het kiekje voor onze banner werd gemaakt. De diepe dalen in het park langs de kant van het Paleis staan gekend als pick-up place. Het ligt daar overigens vol kondomen. En jij Frank, had het waarschijnlijk vlaggen…

 • Inderdaad Emmanuel – als je ons nu nog kan zeggen wat we zien, zijn we er….

 • Ik moet het laten afweten. Maar mijn vermoeden zou gaan in de richting van een vrijmetselaar of vrijzinnige. Het hele park is doorweven van vrijmetselaars-symboliek.

 • Ik twijfel er sterk aan dat de afgebeelde persoon vrijmetselaar was (al zou ik het moeten opzoeken voor de zekerheid) – het is in ieder geval niet die hoedanigheid die hem daar heeft doen terechtkomen…

 • Xander

  volgens mij is het Karel van Lotharingen (gezien de plek waar het beel staat, maar hij lijkt ook wel wat op Michiel de Ruyter). Overigens maakte Sven Augustijnen de hilarische nep-documentaire ‘Le guide du parc’ (2001), waarin precies te zien is waarom men die kuilen in het park s’avonds mijdt (of juist niet natuurlijk)..

 • Het is niet Karel van Lotharingen, noch Michiel de Ruyter. En dat men die kuilen best mijdt, dat geldt nu dus ook pal op de middag 😉

 • Is het Peter I De Grote, tsaar van Rusland?

 • Yep! Op het begeleidende plakkaat staat “Opgericht ter ere van Tsaar Peter de Grote als herinnering aan zijn verblijf te Brussel in 1717”
  Wat de man hier kwam zoeken is me niet bekend (1717 was een van zijn grote rondreizen door West-Europa, hij bezocht o.m. ook nog Luik dat jaar), en nog minder wat dat beeld daar in die kuil staat te doen.
  Emmanuel, hopelijk ben je niet speciaal voor dit antwoord in die kuil afgezakt 😉

 • Nee hoor, ik zat veilig achter mijn computer.

  Eerst vond ik een lijst van alle standbeelden in het Warandepark. Slechts 1 van deze standbeelden is naar het schijnt van brons. Toen wist ik dat het Peter De Grote kon zijn, maar ik had natuurlijk nog geen zekerheid.

  Ik vergeleek het bronzen beeld met een afbeelding van Peter De Grote. De gelijkenis was treffend. Het ordelint en de snor. De details klopten.

  Op “Onthaal en promotie Brussel” kan je het volgende vinden over het beeld:

  “In dit ravijn schuilt tussen de bomen een klein bronzen borstbeeld van Ruslands grootste tsaar, Peter de
  Grote. Het werd in 1854 aan de stad Brussel geschonken door Anatoli Demidov, prins San-Donato. Hij was een van de rijkste Russen, de machtige eigenaar van belangrijke fabrieken in de Oeral en voorzitter van het Keizerlijke Mineralogische Genootschap.
  De Duitse beeldhouwer Christian Daniel Rauch stelde Peter de Grote voor met het hoogste ereteken van Rusland, de orde van de Heilige Andreas, en het ordelint. Het voetstuk draagt het opschrift: “Opgericht ter ere van tsaar Peter de Grote en als herinnering aan zijn verblijf te Brussel in 1717?. Het borstbeeld werd niet ver van een fontein geplaatst. Volgens de overlevering dronk de Russische vorst op 16 april 1717 rode wijn aan deze bron, tijdens het feest dat het stadsbestuur van Brussel in het park had georganiseerd ter ere van zijn hoge gast. Volgens een minder onschuldige, maar ook minder geloofwaardige
  legende moest de tsaar na een stevige drankpartij in de fontein braken.”

  De Franstalige pagina op Wikipedia weet:

  “Buste du tsar Pierre Le Grand (1856), bronze offert à la Ville par le prince Demidoff en souvenir d’une cuite de l’empereur russe, qui avait régurgité un plat trop arrosé au pied de la Madeleine en 1717.”

 • Pingback: Brussel.blogt.be » Tuinbescherming()