UPC en digitale televisie

Op het ogenblik dat Coditel op een ietwat rampzalige manier digitale televisie aanbiedt en Brutele een tijdje geleden ook liet verstaan dat ze digitaal zouden gaan vroeg ik mij af hoe het eigenlijk zat met UPC, waar ik klant ben.

Ik ging dus neuzen op hun website waar ik merkte dat ze blijkbaar hun eigen interpretatie hebben van wat digitale televisie is: betaaltelevisie bij BeTV, het vroegere Belgisch-franstalige canal+ :

Zelf kiezen welke tv-kanalen je wilt ontvangen met daarbij een uitstekende digitale beeld- en geluidskwaliteit? Het klinkt ongelooflijk maar het kan bij UPC, want Be tv is nu ook verkrijgbaar via UPC.

Wie weet zal de nederlandse kabelmaatschappij, dat trouwens ook één van de grootsten ter wereld is, ooit afkomen met echte digitale televisie, zoals ze dit in Nederland aanbieden.

Share
 • UPC is in Amerikaanse handen, dus geen Nederlands bedrijf, al zijn ze wel erg groot in Nederland.

 • Joeri

  Bij Brutélé (http://www.brutele.be/) begint men vandaag met digitale TV: voor €99 kan je een “decodeur” kopen.

  Ze maken er wel nog niet veel reclame voor: enkel op de franstalige site kan je er informatie over vinden (optie “Le Décodeur”), op het nederlandstalige gedeelte staat nog niets… maar dat heeft misschien met het aanbod van kanalen te maken:

  — Quote: —
  Quelles chaînes capte-t-on?
  Vos chaînes classiques en qualité numérique:
  La une, La deux, RTL-TVI, Club RTL, PLUG TV, AB3, AB4, TF1, France 2, France 3, Canal Z, één, Ketnet/Canvas, …
  — End quote —

  Vooral die drie puntjes baren mij zorgen: is het aanbod beperkt tot deze voornamelijk franstalige zenders, of zit het volledige analoge basispakket ook in het digitale aanbod? Nergens is een volledige lijst te vinden. Je krijgt wel nog een aantal extra kanalen, ook al franstalig:

  — Quote: —
  Mais aussi: vos nouvelles chaînes gratuites!
  LCI, TVBreizh, France 4, France 5, France Ô.
  — End quote —

  Over enkele maanden zou er ook een decoder met hard disk komen, waarmee je ook kan opnemen, live TV pauzeren etc. Groot dilemma: moeten we daar nu op wachten of niet?

  Als er mensen zijn die al een decoder hebben, of die via de BeTV decoder bij Brutélé aangesloten zijn, kunnen zij hier hun ervaringen kwijt. Ik ben benieuwd!

 • Ariadne

  Ik heb net gebeld naar de helpdesk van UPC, en ze lieten mij weten dat ik met digitale televisie in Brussel (dus met UPC-decodeur) geen Nederlandstalige kanalen kan ontvangen. Kan iemand mij uitleggen waarom? Zijn er alternatieven?

 • tommy1975

  Er zijn er zelfs 2, Het bekendste is Belgacom tv, veel uitgebreider dan UPC met reeds een eerste stap in Video On Demand, en een zekere interactiviteit.
  Een tweede optie is satelliet tv via TV Vlaanderen, dat is niet interactief, maar wel nog meer kanalen, waaronder bvb BBC1, 2,3 & 4, ITV etc., kanalen die door de anderen niet doorgegevn worden. Nadeel is uiteraard de schotelantenne.

  Veel info vind je op http://www.digitale-televisie.be (lees een beetje over de problemen heen, enkel de mensen met problemen posten berichten, de anderen zitten immers voor de tv)