‘Vlaamse hoekjes’ in Brussel

Beste Brusselbloggers,

Het zal jullie waarschijnlijk niet helemaal verbazen als ik stel dat het aandeel Nederlandstaligen binnen Brussel nogal ongelijk verdeeld is. Ik probeer hier al een tijdje een beter inzicht in te krijgen en zou graag de visie kennen van de andere Brussel-geïnteresseerden hier.

Dus: waar zijn er volgens jullie nog de meeste Nederlandstaligen in het Gewest? Waar is er nog het meeste Nederlands in het straatbeeld, is er een (min of meer) Vlaamsvriendelijk gemeentebestuur, zijn er straten en/of wijken waar er echte Vlaamse kliekjes zitten, enzovoort? Heeft iemand misschien officiële cijfers?

Mijn bevindingen zijn dat het vooral in het westen en noord-westen het ‘best’ gesteld is. Jette bijvoorbeeld, daar schat ik dat toch minstens 20% van de inwoners Nederlandstalig is. Het relatief grote aandeel Nederlandstaligen weerspiegelt zich ook in de gemeentepolitiek (www.jette.be): 34 zetels in de gemeenteraad, waarvan 7 voor Nederlandstaligen, dus bijna 21% van de zetels. Werner Daem (sp.a) heeft ook het op twee hoogste aantal voorkeursstemmen en is al jaren eerste schepen, bij mijn weten al voor het hele gedoe rond de Vlaamse schepen.

Bij mijn weten zijn er ook relatief ‘veel’ Nederlandstaligen in gemeenten als Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Evere, Anderlecht (behalve het centrum dan) en bepaalde delen van Brussel-Stad (Neder-over-Heembeek, Haren etc.). In Schaarbeek zijn er wel een paar ‘kliekjes’.

Een heel verschil met bijvoorbeeld Oudergem: het schepencollege volledig FDF, de gemeenteraad op één of twee na helemaal Franstalig. En ook Watermaal-Bosvoorde, Elsene, Vorst en S-L-Woluwe zijn volgens mij niet bepaald de meest ‘Nederlandstalige’ gemeenten. Dat zie je ook in de samenstelling van het gemeentepersoneel, waar een tijd geleden nog een interessant artikel over verscheen in BDW: brusselnieuws.be.

Steve

Share
 • tommy1975

  Als je nog korter door de bocht wil gaan zal je achteruit moeten stappen.

 • Mousa

  Iemand al geprobeerd om gezellig in een goede pizzeria in het Italiaans te bestellen ? Een muntthee na de couscous in het Marrokaans ? Een ronde sesamvlecht bij de Turkse bakker in het Turks ? Een Spaanstalig meisje in het Spaans uit te nodigen tot een paar salsa-dansen ? Of je Poolse buur goeiendag te wensen in het Pools ?
  Als je daarna laat blijken dat je Nederlandstalig bent …. heb je ineens het barslechte imago van Vlaams-extremisme rechtgezet.

 • Johnnyboy

  @Melodius: ik weet niet of je dit nog gaat lezen zo lang na datum maar ik vraag me eigenlijk af hoe je tegenover de verfransing van de (Vlaamse) randgemeenten staat.

  Je ideeën doen nogal Darwiniaans aan dus ik vermoed dat je het ook niet meer dan normaal vind dat daar amper Nederlands gesproken wordt door de ingeweken Franstaligen?

  Ps: ik woon hier graag en wordt zelden geconfronteerd met “neerbuigende” Franstalingen. Ik vraag me zelfs af of ze niet meer leven in de hoofden(minderwaardigheidscomplex) van de Nederlandstalingen dan in de realiteit…

 • seppe

  In Brussel zijn er alleen maar minderheden. Wat zou de meerderheid dan zijn? En als minderheid moet je openstaan voor alles. Maar vergeet niet dat als je, je identiteit in een gemeente niet kenbaar maakt je ook niet mag verwachten dat daar dan heus veel rekening mee zal gehouden worden. Het is goed je te profileren als Vlaming of Brusselaar of Nederlandstalige, zoals je zelf kiest. Het laat ook zien aan de mensen dat er in hun omgeving Nederlands wordt gesproken. Fier zijn op eigen taal en cultuur en daar ook voor ijveren is iets dat alle minderheden in Brussel doen. Moslims, Turken, Fransen, Chinezen,… . Dus wat is er dan mis mee om je eigen cultuur en taal kenbaar te maken? Waarom word je dan steeds weer verweten, kleindenkend en ingesloten te zijn? Vraag eens aan een Brusselaar van Marokkaanse afkomst wat zijn geloof en nationaliteit is? Hij zal je wel duidelijk maken wie hij is. En dat is ook normaal. Dus stop a.u.b met elk behoud voor eigen cultuur en taal af te schieten als extreem en racistisch. Trouwens we weten allemaal dat gemeenten die volledig verfransen niet meer dezelfde zijn als vroeger. Verenigingen verdwijnen, en een anonieme samenleving ontstaat. In de faciliteiten gemeenten kan je dat merken. Daar is van Franstalige cultuurbeleving amper sprake. Ze wonen er gewoon, maar de ziel is verdwenen.

 • Oudergem het beste om te wonen?

  We hebben hier een Nederlandstalige kruidenier, perfect tweetalig. in Fortis bank en Delhaize is het vlakaf onmogelijk om bediend te worden in het Nederlands (Delhaize is overigens ronduit schandalig gezien deze bijna naast de VUB ligt, als je daar ‘op je strepen staat’ lachen ze je vierkant uit). Ook hier is het gemeentehuis dan weer wel perfect tweetalig, alsook de politie.

 • Pieter

  @Jemenfish
  Dat bedoel ik dus: Voor mij is het criterium of een verkoper(m/v) het Nederlands machtig is van nul en generlei waarde. Indien niet, vooral triest voor de persoon in kwestie. Want de “kwaliteit van wonen” wordt toch niet bepaald of een of andere pipo Nederlands kan of wil spreken?

 • Dat vind ik wel. Oudergem is qua woningen, mooie boompjes in de straat, en dergelijke zaken heel prettig om te wonen; Daarentegen krijg je af te rekenen met hautaine inwoners en een groot gebrek aan tweetaligheid in de particuliere sector, persoonlijk vind ik het dan er minder om doen dat alles mooi is afgewerkt en mooi oogt, maar 1 keer je er daadwerkelijk woont het niet zo prettig is door allerlei kleine zaken. Ik bedoel maar, stel dat je een zending hebt die aangetekend moet verstuurd worden met bewijs van ontvangst, en de personen in de Post kennen zélf die termen niet in het Nederlands, is het niet zo evident dat jij ‘Recommandé avec accusé de reception’ kent, zeker niet als je 1 van de vele net ingeweken Vlamingen bent die er voor zijn studies vertoeft, neen?

  Maar dat is dan ook overal zo in Brussel, me dunkt, dus mij zie je niet direct verhuizen.

 • Johan

  Ik werk hier nu bijna 2 jaar en ben aangenaam verast door de vriendelijkheid van mensen en de bereidheid van veel mensen om in het Algemeen Nederlands te communiceren en blij te zijn met de gelegenheid om die taal te oefenen.
  Als enkel een Vlaamse streektaal kan, ken je waarschijnlijk ook geen Frans en hou je hier dus beter je onderontwikkelde bek.
  Schokkend vond ik wel dat er geen enkel tweetalig personeelslid aanwezig was in de apotheek in het Zuidstation.
  Levensgevaarlijk: de talrijke Vlaamse pendelaars zouden toch recht moeten hebben op vitale informatie over medicijnen in hun eigen taal.

 • Pieter

  Ik klaag nooit over Franstalige arrogantie. Niemand is arroganter dan ik, namelijk. Ik heb dan ook hoegenaamd geen last of psychische bijwerkingen van veronderstelde francofone taalarrogantie.
  In mijn straat met elf huizen zijn er nog twee bezet door Belgen (Franstalig inderdaad), waarbij een van die Belgen, het hoofd van het gezin van vier, tegen mij heel erg zijn best doet om zijn Nederlands te oefenen (Zijn kinderen zitten op de nl school, en spreken het dus al), die andere Belg, alleenwonend, sterft binnenkort, althans dat denk ik. Voorts zie je hier in Bxl-zuidoost de franstalige Belgen elk jaar weer meer wegtrekken. De lingua franca zal hier uiteindelijk dus wel Engels worden, voor zover dat nog niet het geval is. Het blijft een vreemde taal, maar de politiek beladenheid is er dan af voor sommigen.

 • kathy

  Maak Brussel Nederlandstalig en de leuke sfeer is weg…bekrompen intolerantie, onverdraagzaamheid en pretentieus superioriteitsgevoel…Brussel is een allegaartje, een mengelmoes van culturen…wie het niet geert, blijf in je puur vlaams dorp, ook om fier op te zijn trouwens, maar laat Brussel gezellig Belgisch wezen….brel, toots, magritte, hergé, arno….