Marks & Spencer: back in Brussels?

M&SMet de komst van een Belg (Luc Vandevelde) aan het hoofd van de Britse supermarktketen Marks & Spencer, kwam ook zeer vlug het einde aan de toenmalige Brusselse vestiging in de Nieuwstraat.
Voor vele expats, maar ook heel wat lokale mensen en studenten die op zoek waren naar “Ready prepared meals” en chips met “salt & vinegar” stootte de sluiting op verontwaardiging en ongeloof (en dan nog een Belg aan het hoofd!).
Maar ik heb vernomen van een voorlopig interne memo dat M&S terug voet aan het vaste land zou zetten in 19 landen in Europa. En dan moet Brussel er toch wel weer bij zijn, mag ik hopen dromen (alhoewel memo niks officieel in die richting kan laten vermoeden)!

Bij het ter perse gaan van dit artikel was er nog geen press release, maar ik zal niet nalaten deze pagina in de gaten te houden de komende weken, U ook?

Share
 • Joeri

  Ik hoop echt dat je gelijk hebt Mike, dat zou goed nieuws zijn… Hoeven we tenminste niet meer de boot naar Dover te nemen om daar massaal inkopen te gaan doen in de Marks & Spencer! 😉 Alleen al een afdeling voeding zou voor mij voldoende zijn. Ik begrijp wel dat de kledingafdeling het hier misschien niet zo goed deed…

 • Het zal wel aan mij liggen, maar de combinatie Engelsen/voeding lijkt me nu niet direct erg aantrekkelijk. Twee – weliswaar korte – vakanties in Londen en Schotland hebben me ook niet direct op een ander gedacht gebracht 😉
  Maar als je tips hebt ivm Engelse specialiteiten eenmaal de M&S terug is, dan hoor ik het graag.

 • Inderdaad, klinkt misschien vreemd maar ook ik denk bij M&S in eerste instantie aan de/mijn inwendige mens. Al was het maar voor het ruime assortiment sanwichkes….
  Pray, dat M&S maar vlug terugkomt.
  (Maar ook hun stropdassen (in de solden) : klasse ! – al zal dat misschien minder tot de verbeelding van onze jeugdige lezertjes en schrijvertjes spreken).

  PS kunnnen we bloggewijs geen geen rondvraag/ petitie organiseren. Iets als in welke mate wil men M&S terug en waarom -bv. Kan iemand dat “technisch” organiseren?

 • Frank: misconceptie… in London ga ik telkens waanzinnig goed eten. Ofwel traditioneel Engels (lijkt heel sterk op Vlaamse keuken, we hebben dan ook veel gemeen) in een pub (voor traditionele keuken, geen restaurant!!!), ofwel ga je exotisch eten. De culturele integratie is daar een beetje beter gelukt dan bij ons, en je vindt er massaal veel exotische restaurants, het is zelfs zo erg dat Chicken Tikka Massala reeds enkele jaren het nationale gerecht is.
  Over Schotland kan ik weinig zeggen, maar over Haggis kan niet veel gediscuteerd worden, je houdt er van of je loopt er hard van weg. Maar ook hier herinner ik me dat we in Vlaanderen en Brussel traditioneel graag ingewanden eten…
  Wouter, momenteel kunnen we de mensen gewoon laten reageren, hier 🙂

 • Mike, al die exotische restaurants in Londen, da’s net waar we heengingen juist om de Engelse keuken te vermijden 😉 Al zijn we een keer ‘s middags in een pub gaan eten, en dat viel wel goed mee, maar zoals je zegt leek het eerder op Vlaamse keuken dan op Engelse.
  In Schotland heb ik me niet aan haggis gewaagd, daarbuiten was er enkel traditionele Engelse keuken te vinden (op een Mexicaans en een Belgisch restaurant na – & come to think of it, er was ook een meeneemchinees) en die ervaring was al voldoende om te zeggen ‘never again’ LOL

 • Een buitenlandse toerist die in Brussel neerstrijkt, heeft ook kans om slecht te eten (en nog veel meer om slecht bediend te worden). Zonder degelijke inlichtingen riskeer je dat in elke stad! Nu weet ik dat jij en ik bij de eerste zouden zijn om zo iemand tegen te spreken als hij/zij zegt dat Belgie en voedsel niet samengaan, nietwaar?
  Btw, je hebt die meeneemchinees dan toch maar weer naar huis gestuurd, mag ik hopen ?

 • Daar hebt ge natuurlijk een punt, en die ene ervaring in die pub spreekt het cliche tegen (de ervaringen in Schotland daarentegen…)
  Die meeneemchinees was het enige restaurant (buiten enkele pubs waarschijnlijk) in een Schots kustplaatsje waar ik me nu de naam niet van herinner (tussen Greenock en Ayr)

 • in Londen kun je al jaren iets deftig eten, die mensen gaan ook op reis en de mediterrane invloeden hebben hun werk gedaan, ik denk hierbij bv. aan de River Café waar Jamie Oliver z’n vak geleerd heeft http://www.rivercafe.co.uk/rc_page.php?pg_id=6

  Van dezelfde “school” heb je ook de conran restaurants van de oprichter van de Habitat http://www.conran.com/eat/

  Of bij Carluccio in Neal Street natuurlijk… Om nog interplanetair een TV-kookboek-fenomeen te noemen.

  In de afdeling “cheap eats” vind je zeker ook uw gading..
  Een favoriet is het World Food Café in Neals Yard voor een interessante vegetarische wereldhap met die typische UK-accenten (linzen, muntsaus,..)
  Als het echt niet anders kan, kun je ook nog terecht bij Belgo

  Kortom allemaal goed te doen, maar onze Zweedse ex-buren kunnen hun verhuis naar London culinair niet verteren en blijven de belgische ‘steak met saus’ van restaurant ‘t Ogenblik als hun culinaire top naar voor schuiven. :::roll:::

 • Vandaag in het nieuws

  UK retailer Marks & Spencer has laid out plans to open 150 new international stores over the next three years, the majority via franchising. The first of the openings are scheduled to take place during the Summer in Ukraine, the Baltic states and Bulgaria, alongside further company-owned expansion in Ireland. Franchisee-owned developments are also underway in India and Russia. M&S is currently established in 29 countries across Europe, the Middle East, Central and South East Asia.

 • Tommy1975

  M&S terug? Dat is fantatsisch nieuws, mijn oerdegelijke Engelse ondergoed dat ik er in de laatste soldendagen kocht begint nu toch echt wel te verslijten.

  En hun opwarmmaaltijden waren de beste: ik eet nog perefcet hoe de penne arrabiati smaakte. De Indische opwarmrijst daarentegen smaakte als karton.

 • Heb net geruchten vernomen dat Brussel er misschien niet zou bij zijn.

 • Tommy1975

  Ik dacht dat Brussel indertijd de enigste vestiging op het vasteland was die rendabel was?

  En met al die Eurocraten hier, het zou hun Flagstore moeten worden.

 • @Tommy
  Brussel heeft potentieel, daar niet van. Maar dan moet je je winkel ergens zetten waar Eurocraten makkelijker hun shopping kunnen doen. Niet in de Nieuwstraat dus… en nee Brussel was niet altijd even rendabel, heb ik vanuit mijn bronnen.

 • De Petter Rita

  Zou doodgraag hebben dat Marks and Spencer weer naar België komt. Was een heel goede klant voor kleding voor mij en mijn echtgenoot. Zijn aan het zoeken om met de trein naar Engeland te gaan tot in Ashford, gaan niet met de boot. Daar zijn 2 winkels. Komt wel duur uit om er te geraken en dan nog inkopen te doen. Dus, kom terug naar België. Kan niet verstaan dat andere landen meer rendabel zijn, zoals bv. Bodrum in Turkije. Ik zag geen volk in de winkel.
  Hoe kunnen wij in de dichts gelegen winkel geraken ?
  Prettige feestdagen !!!!!!

 • Rita: kijk eens voor heen en terug met Eurotunnel op 1 dag, meestal minder dan 30€! Vermoeiende rit dat wel. Je gaat naar Blue Water, en kan er shoppen naar hartelust en ‘s avonds terug.

 • luc

  er zijn altijd wel mensen die het ene niet lusten en het andere wel,maar voor diegene die engels voedsel wel hoog in hun vaandel dragen is er wel echt weinig te vinden.
  op delhaise na die een paar producten hebben die de naam waardig zijn.hopelijk hebben ze dit aan de overkant van het kanaal ook zo begrepen en doen ze er iets aan!
  groeten aan alle mede liefhebbers van degelijk brits voedsel!!

 • bastiaan van biesebroeck

  Marks en spencer is echt fantastisch! ik hoop echt dat ze terugkomen
  (en in engeland kun je WEL heel goed eten en world food cafe is top!)groeten!

 • Van Tornout Christiane

  It would ber wonderful if M§P would come back to the capital of Europe. So many different nationalities and Belgian people would like to do their shopping at the shop.

 • Kijk, Stuart Rose verlaat zijn job dit jaar, en hij orakelt nog steeds dat M&S terug naar België komt.
  Precies een politicus die start met veel beloftes, die beloftes nog steeds verkondigt op het moment dat die het toneel moet verlaten 😉

 • Als Marks & Spencer zouden terugkomen naar Brussel, zou dat een goede zaak zijn. Ik zou het heerlijk vinden om opnieuw van deze supermarkt, uniek in zijn soort, te kunnen profiteren. De aanwezigheid van een Belg binnen de directie zou zeker moeten helpen om jouw droom werkelijkheid te laten worden !

 • Van Praet Alexandra

  Hallo,

  Ik heb 17 jaar bij Marks en Spencer in Brussel gewerkt, het zou geweldig zijn moest deze prachtige winkel terug opengaan ( wel te verstaan met tweetalige verkoopsters, want dat was de laatste jaren een spijtig punt.
  Groetjes,
  Alex

 • Anita

  Ik en mijn vrienden zouden heel blij zijn mocht er in Antwerpen of Brussel een Marks & Spencer komen. Dan moeten we niet meer naar Londen of Ireland gaan.

 • Tom

  Brusselblogt was visionair! M&S zou idd terugkomen naar de Gulden Vlies (dat nu nog braak ligt). M&S directie ontkent, noch bevestigt het nieuws…

 • Kalender 2014

  Marks&Spencer is een leuke winkel. Zou mooi zijn als het doorgaat!