Frietjes, waar smaken ze het best?

Het blijft niet zo simpel, een goede frituur uitkiezen. Iedereen heeft ook zo zijn eigen favoriete voorkeuren waaraan zo’n eetbarak moet beantwoorden: “de Bicky’s moeten impécable zijn” ofte “de frieten vooral vers gesneden”, terwijl een derde zwicht voor de “geniale stoofvleessaus van het huis”.

Zelf stond ik deze avond met enkele vrienden braaf aan te schuiven bij het welgekende Maison Antoine. Voor lekkere (en gerenommeerde) aardappelstokjes hebben we veel over, maar een half uur blijft natuurlijk wel iets lang duren als je honger hebt. Dus begon de dagdroom: waar in Brussel kan je nog lekkere frietjes verkrijgen (en indien mogelijk met kortere wachttijden)?

Amélie Notomb had het al over de strijd tussen de “clan van Jourdan” en “die van Flagey”. Zelf rekende ze zichzelf tot die laatste. Hoewel ik haar boeken ten zeerste apprecieer, hebben de aanhoudende werken (volgens mij ligt het plein al open sinds ik terug ben in Brussel, 3 jaar geleden) me daar tot nu toe weggehouden. Desalniettemin zijn we er toch in geslaagd een voorlopige lijst van goede alternatieven op te stellen:

 • Frituur Bompa: deze frituur op de Kroonlaan ter hoogte van Mouterij staat gekend om haar lekkere saus XL (mayonaise met dille). De uitbater is van Vlaamse komaf en bedient u vrolijk in drie talen. De frietjes smaken er altijd goed en soms zelfs excellent. Het verhaal achter de naam? De schoonvader van de friturist was “ne rossen”. Dat zorgde voor ongelofelijk veel bijnamen. Op een dag was die vuurtoren dat zo beu dat hij op tafel klopte en om de aandacht van iedereen vroeg. Nu, het was een stevige jongen, dus dat maakte best wel wat indruk. “Als er nu nog één iemand mij rossen of zo noemt, dan zal het zijn beste dag niet zijn”, roept hij voor heel het café. Blijkt er toch iemand rad genoeg van tong te zijn om te vragen hoe ze hem dan wel mogen noemen. Er wordt even nagedacht, en dan roept de twintiger triomfantelijk “Bompa”. Aldus geschiedde.
 • Chez Patrick: Over de naam zijn we niet echt zeker. Wat wel vaststaat is dat het zich vlakbij Metro Pannenhuis bevindt en dat de frietjes nog met de hand worden gesneden. Mensen die in het Lakense wonen kennen de frituur allemaal (naar ‘t schijnt), voor ons ‘gewone Brusselaars’ is dit (ten onrechte?) een nobele onbekende frituur.
 • Chez Moustache: nog een frituur die in een huis is gevestigd, aan de Waversesteenweg (vlakbij Buedts richting Chasse). De frietjes bij Moustache zijn van variabele kwaliteit, maar hij heeft lange openingsuren. Het volk is er soms, tja, hoe zullen we het zeggen, wat marginaal. Maar de frituur is het allerminst: Moustache aanvaard bijvoorbeeld zonder problemen maaltijdcheques. En de gewone cola met citroen, in België nog quasi onvindbaar, die staat hier gewoon tussen de andere blikjes (uit Frankrijk geïmporteerd).
 • Het station van Etterbeek: Goh, menigmaal hebben we hier tijdens onze studententijd frietjes besteld. Al strompelend vanuit de Confrator (“de Confi”). Nu, op de naam van het frituur kunnen we helemaal niet komen, maar wat wel nog vers in het geheugen ligt is dat de frieten er veeeeeeettig waren. En dat het nog altijd hetzelfde madammeke is dat ze bakt.

Nu, dit overzicht is verre van volledig (denken we bijvoorbeeld nog aan de frituur in Sint Joost (waarvan de grootvader van de uitbater volgende de legende aan de vader van Antoine heeft uitgelegd hoe frietjes maken). Meer nog, we zijn zeker dat u er nog een aantal kunt aan toevoegen. Ga u gang middels de ‘reacties’: wat we willen weten is het antwoord op de gecombineerde vraag: “Waar haalt u uw fritekes, en waarom juist daar?”

Share

Aboutnico

Nico. Bijna 30. Jonge vader. Blijven hangen in Brussel na studies. Ambtenaar. Gewoond in Etterbeek, Aalborg (DK), Oudergem, Etterbeek, München (DE), Schaarbeek en nu Sint-Joost-ten-Node. Levensgenieter (naar eigen gevoel), beetje workaholic (volgens anderen) - maar daaraan wordt gewerkt :-). Bierliefhebber, amateur-kok. Totaal a-muzikaal. Believer van het goede in de mens en/of maatschappij. Check www.deblauwe.be als je meer wenst te weten...
 • Jo

  Fritland is zeker dik overroepen, veel te vettig en wakke frieten het gevolg! Nieuw fritkot in Jette (Miroir) is twijfelgeval : soms heel lekker, soms platte rommel. Eén troost voorlopig in mijn zoektocht : frituur Nieuwe Ring in Westerlo als ik op familiebezoek ga 🙂

 • Rik Jellema

  Hoewel zelf van Etterbeek ga ik absoluut geen reclame maken voor “het beste fritkot van Brussel”, dat voor veel eurocraten de laatste grenspost is voordat de bewoonde wereld van Eurocratië eindigt: Antoine.
  Die reclame hebben ze ook absoluut niet nodig……… en verdienen ze al enige jaren niet meer.
  Even verder rechts in de Sint-Pieterssteenweg, aan het begin van de onbewoonde wereld, bevindt zich “Chez Michel”.
  Een enigszins geschifte Griek met prima frieten.
  Je hoeft nooit aan te schuiven en kan lekker binnen zitten.
  (Als je toch zit, proef dan ook z’n ribbetjes, neem een Griekse salade en een glaasje retsina. Je krijgt Michels analyse van de wereldpolitiek er gratis bij: het is de schuld van de Amerikanen!)
  En om te bewijzen dat ik geen Etterbeekse chauvinist ben: de allerbeste frieten vind je inderdaad in Sint-Joost bij Martin.
  Bij hem krijg je z’n Brussels er gratis bij.
  Let vooral eens op de liefde waarmee hij zijn papieren puntzakjes draait!
  En de tederheid waarmee hij zijn frietjes in een soepele draaiende schudbeweging zout!
  Martin: een instituut dat beschermd moet worden.

  Een ingeweken frietliefhebber die gruwt van “patat met”.

 • Julie

  Ik ben onlangs verhuisd naar een zijstraat van het St-Joostplein en ben vandaag voor het eerst frieten gaan halen bij Martin, die tijdelijk verhuisd is door werken op het plein zelf. En ik moet zeggen dat ik nog niet vaak zo’n goede frieten gegeten heb. Vaak zijn frieten uit het frietkot nogal vettig en zijn die onderaan het pakje wat klef tegen dat je daar geraakt, maar dat was hier absoluut niet het geval. Elk frietje is even lekker, even goudbruin gebakken, even krokant, ze worden in prachtige “a la minute-opgebouwde” puntzakjes geserveerd, en Monsieur Martin is echt heel vriendelijk. Voor mij is Martin dus een topper!!

 • Groeten van de Europese Snorrenclub Antwerpen.
  En als we in de buurt zijn, gaan we met zijn allen naar ‘Chez Moustache’ natuurlijk !
  http://www.bloggen.be/snor

 • peetchie

  Als fan van Martin kan ik niet anders dan nog één keer zeggen : hier in Sint-Joost vind je de beste frieten van Brussel!
  Het is wel wat wennen: cervela’s worden door hem niet gebakken (want het meel hierin vervuilt het vet en dan moet je het vervangen alvorens frieten te bakken) en nen friet/hamburger “speciaal” daar doet hij echt niet aan mee.
  Een echte traditionele frietkraam dus met prima frieten.

 • olivjee

  Voor alle brusseleers die eens naar ‘t stad komen, volgende getuigenis. Heb vanavond een “groot pak met samourai apart” besteld bij den Richard in de Helmstraat in Borgerokko. Toen me mij vroeg of ik het “hier” wou opeten, antwoordde ik: “graag” daar de aanpalende, lege ruimte me zeer gezellig leek. Ik had amper mijn potje saus geopend en het eerste frietje naar binnen gewerkt of kwam me daar een geblondeerde bejaarde marina me aanmanen om het “restaurant” te verlaten en mijn frieten aan het tafeltje in het frituur te eten. Jawatte. Soit, de frieten waren helemaal niet zoals ik had verwacht. Net als de verzuurde blondine: smaakloos en droog. Ik hoop dat den “ouwe” Richard dit niet meer moet meemaken want hij deed het vele malen beter. Leve de Number One en het frietkot aan de voetgangerstunnel op LO.

 • Friterie de la Chasse (Kazernenlaan, Etterbeek) op de tweede plaats van de top tien van een chef-kok? Laat dat nu net de enige plaats zijn waar de frieten zo slecht waren dat ik ze tussen mijn mitraillette uit heb gehaald, zo slecht waren ze… Dat is wel al zo’n 10 jaar geleden, dus misschien zijn er inmiddels andere uitbaters.

 • Rescue.be

  Gisteren was er op Canvas het nieuwe programma “Plat Préféré” met de sympatieke en jonge kok Jeroen Meus. De eerste aflevering ging over het lievelingseten van de Engelse schrijver Roald Dahl. De aflevering van gisteren ging over de lievelingskost van Jaques Brel. En dat is mossel-friet.
  Om meer te weten te komen over de mosselen, ging Jeroen naar het mekka van de mosselen: Yerseke.

  Ik hoor u al afvragen “Waarom vertelt diene typ dat hier allemaal?”
  Awel, voor de friet is hij bij Mr Martin geweest (Sint-Joost-ten-Node), volgens kenners de beste friet van Brussel. En als ik Mr Martin over de friet en zijn ambacht hoorde praten, kreeg ik onmiddellijk zin on een pakske te gaan halen.
  We wonen in Nieuwenrode (dichtbij Londerzeel, Grimbergen en Mechelen). En dat zal ons niet tegenhouden! We hebben nog geen frietekes gegeten bij mr Martin, maar hij is onze favoriet! Echt ne sympathieke ket.

  Den andere Patrick

 • Michel

  Op de Place Saint Job in Ukkel ging ik vroeger heel vaak mijn frieten halen. Ken de naam van die frituur wel niet meer en weet ook niet of de frieten er nog altijd even goed zijn.

 • le matin

  Misschien, allee… zeker en vast niet de beste van bxl maar wel plezant en een zekerheid als ge ‘s nachts/’s morgens (tot +/- 6.30 nog goesting hebt in een koppel frittekes)

  La Barriere – St. Gilles (parklaan)

  De aanrader is daar “Bicky-Frites”

  Heeft eigenlijk gene zak met bicky’s te maken maar ‘t is eigenlijk ne cheeseburger (met originele kaas, lekker sterk) een blaadje sla en dat geserveerd in een zkske zoals de echte bicky’s, maar dan wel uwen burger en heel dat zakske opgevuld met frieten en saus naar keuze ! Super lekker, maar weigenlijk nog vettiger dan da’t lekker isn in’t begin van den avond valt dat nog heel goed mee, maar hoe later het wordt, hoe vettiger de frieten… Maar eerlijk gezegd… om een uur of 6 smorgen’s trekt ge u daar genen bal van aan, en al zeker niet omdat die “specialiteit” u maar 2.20 euro kost… er bestaan frituren met microgolf bicky’s die meer dan dat kosten… Vive la Barriere !

 • Pingback: Brussel in Beeld - Week 45 (2008) at BrusselBlogt()

 • Leo

  Fritkot Bompa, Kroonlaan, Elsene = altijd uitstekende frieten, verse producten, toffe bediening, uitvinder van de saus XL, proper

 • Rudi

  ik heb de laatste twee jaar in Frankrijk gewoond, dus heb ik qua “snacken” heel wat in the halen. nou heb ik aldus besloten met behulp van de informatie in deze threats een klein marktonderzoekje te doen :-)). zodoende was ik reeds bij Antoine, Bompa en Flagey. ik heb bij alle drie genoten maar bij Flagey waren ze misschien toch het lekkerst. ook de bediening (in het Nederlands) is daar heel erg vriendelijk

 • Juup

  ZONDER TWIJFEL de beste frieten eet je bij Friterie Van Donghen. Dat is een reizende kraam die met kermissen en jaarmarkten hier en daar staat. Ze staan tijdens de brusselse kermis aan de anderlechtse poort.

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » Dixit: ik ben een Flagey()

 • Update: voor de mensen die vorige week de herhaling zagen van “Plat Préféré” uit 2008 (!) en zich nu haasten naar de friterie van Monsieur Martin zijn er helaas wat aan voor de moeite. De beste friturist van Brussel heeft jammer genoeg eind vorig jaar z’n laatste frietjes gebakken…
  Klik hier nog even om zijn laatste interview te herbekijken

 • een geheimtip is de mobiele frietkot die op werkdagen overdags aan de Industrielaan in Anderlecht staat. die frieten zijn echt top, de besten die ik tot nu toe in Brussel geproefd heb, en ik ken ze bijna allemaal, tot leedwezen van mijn buikje.

 • Stefanie

  Héhé, de frituur aan het treinstation van Jette zag ik hierboven nog niet vermeld staan. ‘k Woon nog niet lang in Jette, maar van alle frietkoten die we daar al uitgeprobeerd hebben, waren dat de beste.

 • Marie

  Even een bericht aan Yoeri die over de frituur van Sint-Gillis postte. Ik ben een tijdje geleden naar het frietkot van Sint-Gillis geweest en ik was echt gedegouteerd. Toen ik klein was, ging ik daar op woensdagnamiddag met mijn oma frieten halen. Na 10 jaar ben ik daar eens terug geweest en heb ik ontdekt dat ze de aardappelen in een grote vuile ton stopten en daar water bijvoegden dat geel-bruin was en dat ze 1 keer om de maand veranderden! Zelf de frieten van nu zijn zo vettig! Je proeft het direct, ik maak niet graag mensen hun carrière/reputatie kapot maar dit is pure waarheid !

 • bartje

  Voor mij is de Barreel nog steeds mijn favoriet, hoor, Marie. Voor 3 euro een grote friet met stoofvleessaus, en je hebt lekker gegeten.