Ontbijt in Hotel Orts

De St-Katelijne-wijk heeft zeker zijn aantrekkingskracht vanaf ‘s middags tot diep in de nacht, maar was het u al opgevallen dat er weinig mogelijkheid tot ontbijten was? Daarmee bedoel ik niet brunchen vanaf 11u, maar echt ontbijt, rond 9u ‘s morgens tijdens de week. Je hebt de Pain Quotidien in de Dansaertstraat (lekker, maar niet echt goedkoop, en slechts 2 tafeltjes buiten) en dat is het zowat (als je niet tot aan St-Goriks wil lopen). Vanaf deze week is er nu een tof alternatief:
Hotel Orts terras

Hotel/Café Orts, op de hoek van de Auguste Ortsstraat, is de vroegere White Horse (een jaren leegstaande sleazy bar) omgetoverd tot een stijlvol hotel met een gezellige brasserie. Het hotel zelf opent pas binnen enkele weken, maar nu al kan je elke dag terecht in de bar voor drank, een snack of, vanaf 9u, voor ontbijt. Goeie expresso met van die kleine croissantjes erbij. Ze hebben De Morgen en Het Laatste Nieuws en de patron spreekt vlaams: wat meer moet een mens hebben!
Hotel Orts ontbijt

Share
 • Wat moet een mens meer hebben? Ontbijt tussen 7 en 9 tiens, al wie pas vanaf 9 ontbijt is of werkloos, of zelfstandige 😉

 • Ik denk dat, eens het hotel opengaat, er ontbijt zal zijn vanaf 7uur. De hotelgasten zullen willen eten voor ze gaan werken!

 • brunoodb

  al heeft het personeel er weinig humor.
  regel 1: vraag nooit een personeelslid naar zijn/haar, hij zal in vlot frans antwoorden: “ik heb al meer dan genoeg vrienden, bestel gewoon lastigaard”.
  regel 2: ga zeker niet vragen of er een probleem is misschien, of de ober wordt boos en neemt spontaan ontslag omdat hij zijn leven als barman niet meer kan aanvaarden.
  regel 3: de baas komt zich excuseren voor het vreemd reagerende personeel, maar brengt wel geen wisselgeld mee. lieve mensen, die “ortsen”.
  regel 4: slechts 200 meter verder bevinden zich café’s als “de roskam”, “de monk”, “de markten” of zelfs “l’archiduc”, verplaats u, zelfs al is hun terras niet verwarmd en heb je geen constant uitlaatgasgeurtje boven je slechtgetapte tuborg hangen.
  conclusie: café hotel orts. u keert nooit meer tevreden terug.

 • brunoodb

  het woord “naam” is in vorige bijdrage verdwenen. gelieve het zelf op de juist plek te plaatsen. tip: tweede zin na “zijn/haar”.

 • Niete

  Terugkeren is inderdaad geen optie. Ronduit onbeleefd, traag, duur en bijzonder onprofessioneel: dat was de conclusie na de “try-out”. Wie in zijn fanta bruine “dingen” ziet rondzwemmen, durft al es om een nieuwe vragen. “Dat is niet erg: dat is koffiegruis. Een nieuwe krijgen kan niet”, is dan het antwoord. Nu weet ik dat er ergere dingen zijn, maar klantvriendelijkheid is ook iets. En vergeet dat vlaams maar…

 • jochen

  Ben er gisteren gaan lunchen en er was niets op aan te merken. Bediening in het Nederlands, zeer snel, heel lekker en het is er gezellig zitten.
  Volgens mij hebben ze de reacties hier gelezen en er iets aan gedaan 😉

  Ik kan hun lunch echt aanbevelen, niet duur en lekker!

 • tommy1975

  Vanmiddag gaan eten, lekker, niet duur, maar geen woord Nederlands en ze taren de wetten der traagheid compleet. Niet iedereen heeft anderhalfuur middagpauze. En hun obers kunnen wel een vitaminekuur gebruiken.

  De Lunch is inderdaad geen geld (maar ik verkies de Babeko voor 3 € meer en 3 kwartier minder).

 • brunoodb

  ik durf er zelfs niet meer binnen.

 • Erik

  Mijn vriendin en ik hadden trek op een lekkere espresso.
  We dachten dat Orts Café wel kwaliteit zou kunnen bieden.

  We hebben +/- 15 min gewacht en in die tijd was er niemand van het druk over en weer lopende personeel dat ons ook maar een blik gunde!
  We voldeden zeker niet aan de dress code?

  We zijn dan maar de straat overgestoken en in Bar de la senne van Mariotte Hotel een (te dure) espresso gaan drinken. Saai interieur maar je wordt er met de glimlach en correct bediend. Dat is tegenwoordig blijkbaar 50 cent extra waard!

  Orts Café ziet mij niet meer terug!

 • Willem

  Wat ik ronduit rechtsblauw degoutant vind, is dat ze bijna heel de straathoek (een van de drukste kruispunten in Brussel-centrum) hebben ingepalmd. Er stond zelfs een tafel midden op het trottoir.Mijnheer de wijkagent ,gelieve hier eens een pv voor op te maken. Niets tegen een sober terras, maar de publieke ruimte is van iedereen en ik wil eenvoudig weg met een kinderkoets kunnen passeren.

  Hetzelfde probleem doet zich trouwens voor aan de Beurs, voor dat Iers café. Nog geen 50cm passage voor het drukste kruispunt. Arrogant en storend. En garde, heren ambtenaren en politici.

 • Lukas

  Café Orts is al bij al zo slecht nog niet,
  ze verstaan Nederlands, praten is wat minder,
  maar ze hebben mijn krant, je moet ook bekijken wat er voordien was (of niet was), dus die hoek is er erg op verbeterd,
  gooi nu nog de enge plastiek boomjes die ze op elk verdiep vd. buitenkant staan hebben weg en het is zo slecht nog niet.

  Al vraagt de volledigheid me er aan toe te voegen dat ik er mij zwaar heb pijn gedaan, gewoon door op normale pas de trap naar het toilet af te dalen, de ruimte tussen het schuin afdalend plafond (in nieuwe witte ‘metro Parisien’ tegeltjes) en de treden is zo’n 5 centimeter minder dan mijn lengte dus ik liet er gewoon knal tegen het plafond).
  het lijkt me dat ik niet de enige ben die dit voor had?

 • Erik

  @lukas

  Die witte tegeltjes vertoonden rode vlekken? 😉

  Uiteraard is het beter dan vroeger! Dus we zijn al lang blij dat er uberhaupt iets is!
  Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het in Brussel (centrum) steeds moeilijker wordt een zaak te vinden waar je als klant behandeld wordt en niet als iemand die komt storen…

 • Lukas

  net geen bloed, maar de intussen doorleefde metrotegeltjes, hebben paarsgroene builen…

 • @ Erik: er zijn gelukkig nog plaatsen waar je niet behandeld wordt als ‘iemand die komt storen’, zoals je het juist uitdrukte. Gewoon niet teveel in de buurt van Sint-Goriks rondhangen, en het valt wel mee, me dunkt…

 • groot gelijk peter p.

 • peter wouters

  Allemaal goed en wel, maar waar vindt je een kindvriendelijke brunch? Einde jaren ’90 begin 2000 had elk groot hotel wel zoiets in aanbieding maar dat lijkt behoorlijk vermindert. Ik moet met een tante en nonkel van boven de tachtig en twee kindjes van één en drie gaan brunchen. Wie heeft een tip?

 • Lukas

  de markten doen toch zo iets op zondag ?

  pains cotidiens is anders altijd wel een succes voor oma’s, ouders en kinderen

 • mar

  In Radisson SAS hotel hebben wij ooit zeer uitgebreid gebruncht. (was wel niet goedkoop) Dat moet al minstens 10 jaar geleden zijn, ik weet niet of dat nu nog kan.

 • ieldk

  Het warm water in de Marollen (www.hetwarmwater.be). Ik heb nog geen ervaring daar. Zijn er mensen die er wel al geweest zijn?

 • Tom

  “t Werm Woeter” is leuk. Ik heb er nog niet ontbeten, maar wel al soep gegeten enzo. Brussels café met geregeld optredens in Brussels dialect.

 • Moi

  Wij zijn met een bongo bon gaan ontbijten met bubbels dit weekend. Wou mijn beste Frans bovenhalen voor de reservatie, maar was neit nodig, ze praten perfect nederlands. Het ontbijt was trouwens overheerlijk (en eigenlijk véél te veel), snelle bediening en vriendelijk.
  Voor mijn part een echte aanrader

 • BB

  Café Orts is een regelrechte ramp en schande. Mijn ervaring werd reeds tweemaal bevestigd in Zone /02.

 • Tom

  in welke zin is Orts een ramp en schande? slechte bediening? rattenharen in de soep? instortend plafond?

 • erik

  Warm Water: De bazin kan nogal nors uit de hoek komen en persoonlijk vind ik dat ze nogal zuinig zijn op het bord. Ik heb er nog niet ontbeten, blijkbaar zijn ze dan nog in een gulle bui!

  Het cabaret is er wel een aanrader en de biertjes zijn ook niet slecht!

 • tommy1975

  @tom: Heb je het artikel überhaupt gelezen?

 • peter wouters

  Ben uiteindelijk gaan brunchen in de Conrad. Het Hilton heeft al jaren geen brunches meer en het SAS geen tijdens de twee eerste weken van januari. Het was superheerlijk maar verre van goedkoop: € 52 per persoon. daarvoor heb je wel kreeft, oesters, wild, sushi etc.. à volonté en één glas champagne. Inclusief een zwarte pianist die de hele tijd evergreens speelt. Op de binnenkoer van de Conrad staat er een schaatsbaan waar de kids kunnen spelen. Bizarre Brusselse sfeer met een mix van oude burgerij, expats en nieuwe rijken zonder stijl. De nonkel (85 jaar) en de tante betaalden, vonden het nog goed ook en keerden met de trein terug naar Brugge.
  Elke zondag tussen 12 en 15u.

 • erik

  Nog eens komen piepen…
  Blijkbaar nog niet veel brunch tips bijgekomen. Jammer, ik kan er nu wel een gebruiken…

 • Tom

  @erik: 13u25 is een beetje laat om nog te gaan brunchen vind ik 🙂

 • erik

  @Tom:Pfff,…gaan we moeilijk doen ja…;-)

  We zijn uiteindelijk ruim over 14u00 in de de “Stads Cantine De la Ville” terecht gekomen in de hoogstraat. Een aanrader maar je moet wel even BCBG volkje wegdenken.
  De bediening (de serveersters van onze tafel dus) is vlot en vriendelijk maar in de oude Belgische traditie eentalig Frans.

  Een half en half en een hamburger met gebakken patatjes en voor mijn partner een stoemp met Vleesbrood.
  Als late brunch niet gek…

  Ik kom nog eens terug op een redelijker brunch-uur 🙂

 • Joris

  Wie lekker wil brunchen moet zondagochtend eens gaan kijken in Tea & Eat in de Stassartstraat (bij het Stefaniaplein). Kost 25 euro en je hebt een koud en warm buffet met allerlei lekkers (zalm, vleesbrood, balletjes, allerlei slaatjes, pasta, couscous, enkele Indische en andere exotische gerechten, en desserts). Wie wil kan ook eieren krijgen. Koffie of thee en fruitsap zijn natuurlijk inbegrepen. Rond 15u beginnen ze je wel buiten te kijken omdat ze willen sluiten, maar tegen dan hadden we al lang gedaan.

 • Ron

  27/8 stuurde ik een mailtje naar Hotel Orts in Brussel ter reservering van een ontbijt voor 2 personen op 29/8. Ik gebruikte de link op hun website.
  Aangezien ik op 28/8 geen antwoord had, belde ik naar het hotel om zeker te zijn dat alles geregeld was. De vriendelijke man aan de telefoon verzekerde mij dat op weekdagen geen reservering nodig was, maar aangezien ik gemaild had, alles toch geregeld zou zijn. Vrijdag 29/8 ging ik dus mijn mijn vrouw naar Hotel Orts, groot was mijn verbazing toen de allesbehalve vriendelijke ober mij vroeg of ik wel had gereserveerd.
  Ik bevestigde dat, in het Nederlands, met naam en datum. Hij stond verbaasd te kijken, geen idee welke taal ik sprak. Ik herhaalde dus in het Frans.Hij beweerde niet op de hoogte te zijn en mijn naam zei hem niets en liet dat duidelijk merken. Nu, de ontbijtruimte omvat een viertal grote tafels, met aan beide kanten een zitbank en apart een drietal kleine éénpersoons-tafels. Drie grote tafels waren vrij. Wij werden met twee aan een klein tafeltje gedumpt. De ober liep driemaal langs zonder onze bestelling op te nemen, zijn collega idem.
  Na een vijftiental minuten zijn wij vertrokken. Bij het buitengaan zagen we de obers gezellig aan de bar keuvelen, dit terwijl een aantal tafels moesten afgeruimd worden en wij daar zaten te wachten.
  Wij zijn dan 50 meter verder bij Het Dagelijks Brood gaan ontbijten, en dat was een super ervaring. Lekker, snel bediend, genoeg te eten en TWEEtalige bediening. Niets van dat alles in Hotel Orts.
  Geen aanbeveling dus.
  Mvg,
  Ron

 • Jos Vermeulen

  Politiek lijkt Brussel op Baltimore.
  Horecagewijs op Torquay.

  😉