La femme weer sexy

Ex-financiën toren

Een vriend vroeg zich tijdens het weekend af wat er nu eigenlijk precies met de Financiëntoren aan de hand was. Ik zei hem dat die een kopje kleiner werd gemaakt, maar zat er blijkbaar naast. De toren blijft ook in de toekomst nog altijd 36 verdiepingen hoog en 145 meter hoog. Gezichtsbedrog, zoveel is zeker. Aanleiding dus om de zaken even van naderbij te bekijken.

De Financiëntoren, bijgenaamd La femme, werd in 2002 in een sale-and-lease-back operatie aan de Nederlandse Breevast Besloten Vennootschap verkocht voor 200 miljoen euro. De Belgische overheid zal het gebouw de eerstkomende 27 jaar leasen. De uiteindelijke renovatie startte op 1 januari 2005 en moet in 2008 afgelopen zijn, waarna het ministerie van Financiën weer terug zijn intrek zal nemen in de toren.

De toren blijft, elke illusie ten spijt, tot nader order de tweede grootste toren van het land na de Zuidertoren. Tenminste als men zijn nieuwe spits niet meetelt.

Eerst is er de asbestsanering. Dat moet een moeilijke aangelegenheid zijn. De overheid heeft namelijk expliciet garanties gevraagd dat het gebouw absoluut 100 % asbestvrij zou zijn bij oplevering. Breevast B.V. laat zich daarvoor ondersteunen door Search Milieu B.V., die voor iedere deel-oplevering per vloer mee borg zal staan.

De nieuwe gevel wordt overwegend wit en blauw en zal dus heel wat minder somber overkomen dan de bruine ruiten, zoals we die gewend waren.

Voor de externe lift wordt nu in het gebouw plaats gemaakt. Eerst dacht men er aan de betonnen koker in marmer te steken. Maar vanwege het hoge kostenplaatje heeft men dat idee laten varen.

Door de nieuwe plannen gaat in de toren echter heel wat plaats verloren, waardoor deze niet meer over zijn volledige oppervlakte van 200.000 vierkante meter zal beschikken en niet langer Belgisch recordhouder op dat vlak zal zijn. Een kleinere toren van 11 verdiepingen naast de Financiëntoren moet dit verlies compenseren.

Overigens vermeerdert in het nieuwe gebouw het aantal bureauplaatsen, ondanks de oppervlakte vermindering. Het gerenoveerde gebouw zal plaats bieden aan 4600 bedienden, dat zijn er 1400 meer dan voorheen.

Voor meer informatie:

 • Architectuur gegevensbanken:
  • Emporis
  • Skyscraperpage: Hier kan je alle Brusselse torens met elkaar vergelijken in één diagram. De makers baseren zich gedeeltelijk op informatie van Emporis.
 • Fotos door Herman Walraet: De heer Walraet maakt dagelijks nieuwe fotos van de evolutie op de werf. Webpagina is wel enorm zwaar om te laden.
Share
 • Ik denk niet dat het Ministerie van Financiën er opnieuw zal intrekken; die zitten nu in 2 nieuwe torens aan het Noordstation (samen met de 2 Belgacoms en de 3 WTC’s)

 • prosper

  toch 3 kleine aanvullingen :

  – de bijnaam “la femme” dankt de toren aan de verticale smalle opening in de betonnen liftkoker (toegegeven, je hebt er een beetje verbeelding voor nodig)
  – hoezo een illusie armer omdat de toren niet ingekort wordt? brussel heeft nood aan echte torens, op de madou en rogiertoren na zijn de meeste torens veelal plompe gevallen, en zeker als men ze nog ns gaat inkorten.
  – de facelift van de gevel is imho een slag in ‘t water. de oude goudkleurige gevel had z’n beste tijd wel gehad maar had nog wel een zekere 80s/DDR charme. wat ze er nu van aan ‘t maken zijn kon door z’n inspiratieloosheid ook neergepoot zijn in gelijk welke amerikaanse provinciehoofdstad. spijtig, aangezien de toren op een strategische zichtlokatie staat, een lokatie waarvan de P&V toren wel gebruik maakt.

 • prosper

  en voor de liefhebbers nog een interessante link naar een hoop info rond de enige echte Brusselse wolkenkrabber die helaas tegen de vlakte is gegaan. http://www.imal.org/martini/

  kijk vooral naar de fragmenten van de vrt reportage “rendez vous met de wereld” – pure nostalgie…

 • De Financietoren wordt binnen enkele jaren weer bevolkt door de diensten van Financiën, zij het de buitendiensten. De centrale diensten zouden aan het noordstation blijven.

 • Hey Prosper,

  Ik verklaar mij nader: een illusie, omdat ik eerst dacht dat men hem wel korter aan het maken was.

  Wat betreft de facelift: de gustibus et coloribus non est disputandum. Maar ik ben het met je eens dat de hele site er in het begin indrukwekkend moet hebben uitgezien. De ondergrondse garage alleen al vind ik erg indrukwekkend.

  Ik herinner me de Martini tower nog, vooral vanwege de Mercedes ster boven op het gebouw. Weet je ook hoeveel verdiepingen dat gebouw had?

  Groeten,

  Emmanuel

 • prosper

  117 meter en 30 verdiepingen – meer info op http://www.emporis.com/en/wm/bu/?id=108923 – er staat nog een leuke anekdote op over de afbraak van die Mercedes ster…

 • Ano

  Het ministerie heeft toch getekent tot 2022.

 • Bedankt voor deze info, Ano.