Lopen in Brussel

Nu de marathon van Brussel er aankomt, wou ik eens vragen of er nog vrijetijdslopers zijn bij Brusselblogt en zo ja waar ze gaan lopen.

Ik loop al enkele jaren een parcours van ongeveer 12,6 kilometer dat gaat van de Daillylaan, door de Plaskywijk langs de Tongerenstraat. Daarna van Merode langs de Tervuursesteenweg tot aan het park van Woluwe waar ik een stukje doorloop. Aan de Vorstlaan loop ik naar links over de oude spoorwegbedding-brug richting Kraainem, bij de eerste straat ga ik links naar beneden en dan via de Malouvijvers terug de Tervurenlaan omhoog. Halverwege het Jubelpark via de Notelaarsstraat terug naar Dailly. Het is een heel gevarieerd parcours met leuke hellingen en veel groen. Er zijn ook weinig verkeerslichten zodat je bijna de hele tijd kan doorlopen. De auto’s moet je er jammer genoeg bijnemen, net zoals, soms, de loslopende honden.

Voor wie nog niet overtuigd is dat lopen in Brussel prettig kan zijn, vond ik zopas volgende uitspraak van marathonloper Rik Ceulemans op running.be.

Voorlopig is Rik Ceulemans helemaal gefocust op de ING Brussels Marathon.

“Ik heb al veel marathons gelopen, maar een van de allermooiste is zonder twijfel Brussel. Het is een vrij zware wedstrijd, een koers die eigenlijk op mijn lijf geschreven is. Bovendien loop je door prachtige wijken van de hoofdstad en zit je een groot stuk in parken en bossen. Werkelijk uniek. En geloof het of niet, maar ik kan hiervan echt genieten. De meeste marathons zijn monotoon en saai. Niet zo in Brussel. Om de haverklap kom je in een andere, nieuwe omgeving terecht, het gaat bergop, bergaf, kortom het vergt heel veel van je fysieke mogelijkheden. Het feit dat ik een goede bergloper ben, is natuurlijk een onmiskenbaar voordeel in wedstrijden als deze.” (via)

Steven

Share
 • Kan je het Bloso/Adeps parcours in Oudergem ten zeerste aanbevelen. Start aan ‘trois fontaines’ als ik me niet vergis.
  Je kan de metro nemen tot Debroux. Bewegwijzerd parcours van 5/10 of 20 km door het Zoniënwoud.

 • Ik woon hier vlak bij Ter Kamer Bos en ben zo in het zoniënwoud. Je kan er uren in lopen (en verdwalen!), maar het is echt aangenaam toeven in Brussel’s groene long. Ik wou dit weekend meedoen met de halve marathon, meer als een reprise van de 20km waarvan ik weliswaar genoten heb, maar waar ik niet kon doorlopen zoals ik had gewenst. Een blessure gevolgd door ziekte hebben roet in het eten gegooid.

 • Jochen

  Ik ga ook steeds in het ter kameren bos lopen en verloren lopen in het zoniënwoud.

  Zijn er mensen met tips voor het centrum (niet het warandepark aub) of de kanaalzone van Brussel.

 • Ik loop regelmatig de Bloso jogging, waarvan Inge hierboven spreekt. Ik vind het toch heel wat leuker om tussen de varens te lopen en de atmosfeer van het bos op je te voelen inwerken, dan stoep op, stoep af, tussen de hondendrollen door te rennen. Bovendien is er in bepaalde straten met veel verkeer echt wel geen lucht.

  Wat het centrum betreft, zit jij, Jochem, denk ik niet zo goed. Zeker niet als je niet naar het Warandepark of de kanaalzone wil. Dat zijn dan ook bijna de enigste twee mogelijkheden die ik zie. Vandaar dat het Warandepark gewoon zwart ziet van de lopers. Maar als je persée wat variatie zoekt, dan vind ik de Noordwijk nog wel te doen (buurt Noord Station). Daar is het ‘s avonds niet al te druk en de voetpaden zijn er erg breed. Sommige woonblokken aldaar hebben bovendien esplanades en langgerekte privé-parken waar je door kan sprinten.

  Het Josaphat park vind ik ook niet slecht om te lopen, eveneens omdat het zo langgerekt is. Afhankelijk van de route die je kiest, heb je er echter wel enig hoogteverschil. Je kan ook rond het park heen lopen natuurlijk.

  Enigszinds saai, maar wel volledig gratis en gemakkelijk is de looppiste van de VUB. Voor die van de ADEPS moet je dokken.

  Brussel heeft ook twee actieve orientatie loopclubs:

  Asub http://www.asub-orientation.org/presentation/liens.php
  Altair http://www.vninanne.easynet.be/

  De clubs zijn vnl. franstalig maar de mensen zijn heel vriendelijk en sommige orientatielopers spreken Nederlands. Elke vrijdagavond wordt er getraind op een andere plek in of rond Brussel. Alleen al die plek vinden is soms reeds een uitdaging. En dan spreek ik dus nog niet over het vinden van de balises.

 • De looppiste van de VUB is afgesloten. Nieuwe piste is aangelegd, en sinds kort heb je een sleutel enzo nodig om er nog op te raken. Ik weet niet wat de procedure is om er dan wel nog op te raken, misschien eens vragen bij de sportdienst.

 • De loslopende honden moet je erbij nemen. Als je echt schrik hebt , kan je altijd gaan lopen met een hondenfluitje bij je. Als je er eentje ziet volstaat het een aantal keer te fluiten wanneer het mormel in jouw richting afkomt.

 • De looppiste op de VUB zal binnenkort weer opengaan. Naar wat ik gehoord heb is ze wel enkel beschikbaar voor clubs die bij de VUB aangesloten zijn of er een afspraak mee hebben.

  Zo is er bv. de Brusselse Atletiekvereniging (BAV, http://www.brusselseav.be) die er binnenkort haar trainingen op maandag (19.00-20.00) en woensdag (18.30-20.00) herneemt (voorlopig wordt er uitgeweken naar de militaire piste in het Jubelpark). De BAV traint verder nog in Neerpede (di en do), en op de ADEPS piste (vr). Uit eigen ervaring kan ik deze gezellige, Nederlandstalige, internationaal geörienteerde, club best wel aanbevelen.

 • nounours

  Weet iemand de juiste omloop die te volgen is in het Warandepark om precies 5 km te lopen ??

  Thx !

 • zwans

  Google Earth downloaden en de juiste afstand meten via Tools/Measure. Is zeer nauwkeurig, het Brussels gewest is ook uitstekend in detail zichtbaar.

  Voor de lopers die graag hun tijden meten op een atletiekpiste zoals de VUB: het voetpad rond de zuidelijke vijver van Elsene bijvoorbeeld (nabij de abdij, niet nabij het Flageyplein) is exact 400 meter. En plat 🙂

 • @ Mike: Ik dacht dat zo’n hondenfluitje er eerder toe dient een hond bij zich te roepen dan weg te jagen? Of bestaan er misschien twee verschillende soorten?

 • Marc

  Warande park is 1,4 Km per rondje

 • Dries

  Hallo,

  Ik woon nog niet zo lang in Sint-lambrechts-woluwe en ben hier al een paar keer gaan lopen. Weet er iemand een toffe route hier in de buurt om te doen?

 • siska

  Hallo,

  Weet iemand hoe lang een rondje Jubelpark is?

 • Plinne

  Ik denk 1,3 of 1,5 kilometer

 • Steve

  Een rondje rond het volledige Jubelpark? Dat lijkt me meer iets van een 2,5 kilometer…

 • Florent

  Als je graag wandelt, fietst of loopt, heb je waarschinlijk talrijke plasticflessen en blikjes langs de wegbermen gezien ..

  Ik denk dat er een waarborgsysteem zou moeten ontwikkeld worden .. De kleine financiële “stimulus” zou het (min of meer geslaagd) opvoedingswerk kunnen afmaken.

  De technologie bestaat en HET WERKT in Duitsland, Noorwegen ..

  Als je ermee akkoord gaat, mag ik je vragen om deze petitie te ondertekenen en deze naar vrienden en kennissen door te sturen.

  Hartelijk bedankt

  Régine Florent

  Dinant

  http://www.lapetition.be/en-ligne/une-caution-pour-les-canettes-et-les-bouteilles-en-plastique–3208.html

  In geval van problemen met de link, mag je de eerste pagina gebruiken http://www.lapetition.be/

  en dan menu : écologie, environnement http://www.lapetition.be/list_petitions.php?cat=4&page=1

 • Alle niveaus van beginner to expert : http://www.friskis.be/jogging.php

  Hans