Als het druppelt in Parijs…

Melanie en John Kots stellen zich hier vragen bij.Misschien is het wel wishful thinking van mijnentwege, maar nu hoop ik toch dat het er eens van komt. Volgens dit artikel is men er in Parijs in geslaagd om de hoeveelheid hondendrollen op de straat serieus terug te dringen.
De verminderde hondenpoep is aan twee fenomenen te danken.

 1. Er zijn minder honden in Parijs (afgenomen met ruim 20%)
 2. Het aantal hondeneigenaars die alles netjes opruimt is gestegen met een kleine 70%.

Dit laatste werd uiteindelijk bewerkstelligd door boetes van 183 € op te leggen aan hondeneigenaars die de nieuwe regelgeving niet opvolgen. Brussel is nog steeds de meest vieze stad van Europa als het op excrementen aankomt. Expats die hier komen wonen klagen steevast over een aantal dingen die anders zijn dan bij hen thuis, zoals de openingsuren en -dagen van winkels en het slechte rijgedrag van de Belgen (vooral in Brussel een probleem). Hondendrollen komen in dergelijke betogen ook steeds terug, tot op heden met uitzondering van enkele Parisiens die zich hier kwamen vestigen. Nu zullen de Parisiens de anderen kunnen vervoegen… Triestig als je het mij vraagt, dat Brussel de laatste stad van Europa moet zijn die het hondendrollenprobleem niet durft aan te pakken.
Wat lectuur (Engels) en wat foto’s van expats in Brussel om te illustreren wat men over ons denkt…

Als we er snel bijzijn kunnen we misschien nog voorkomen dat de volgende Angelsaksische grap van locatie verandert:

Why are pavements called ‘trottoirs’ in French? Because that’s where French Brussels’ dogs get the trots?

Share
 • De enige stad die ik ken waar het erger is dan Brussel, is/was Antwerpen – tenminste zo’n 20 jaar geleden, de laatste tijd kom ik er te weinig om het nog te kunnen vergelijken…

 • Tommy1975

  Ik ben net terug van de VS, daar zijn de straten kraaknet, en worden de boetes netjes ge-afficheerd naast de openbaar weg.

  Iets in de stijl van Hondenpoep = 300 € of zo moet toch kunnen? Net zoals voor sluikstorten, en urnineren (Ik woon in de Marollen, mijn straat wordt door de clochards als openbare wc gebruikt, en ik spreek niet alleen over nummertje één – kijk binnenkort maar naar HLZHI: de Marollen)

 • fre

  Right on. Ik heb nogal wat vrienden in die xpats community en hondendrollen staan daar hoog op de agenda (samen met de hallucinante verhalen over onze administraties). Velen vinden Brussel gewoon een open vuilnisbak. Hopelijk doen ze er wat aan onze dames en heren politici want zo slaan we echt een slecht figuur.

 • Tommy1975

  Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was er een gast die nogal op “openbare w.c.’s” hammerde, Joeri Hamvas of zo, wat is er daar eigenlijk van terecht gekomen?

 • Ik heb gisteren mijn vraag doorgestuurd naar “La Une” waar er een debat was met de lijsttrekkers. Blijkbaar was ik niet de enige. “Les déchets canines” kwam in vele vragen voor, maar de heren en dames politici antwoordden liever iets in de trend van “algemene netheid”.

 • @Tommy: enkele openbare toiletten in de Aarschotstraat (heb ik mij uiteraard laten vertellen!). Dus als je dringend een openbaar toilet nodig hebt kan je naar de Sint-Katelijnekerk of de hoeren, aan jou de keuze 😉

 • Erik

  Thielemans aan het woord:

  Brussel moet proper worden

  De PS wil graag een echt links beleid voeren. Veel aandacht gaat naar werkgelegenheid, sociale huisvesting en veiligheid.

  “Brussel moet een wereldstad blijven”, vult Thielemans aan. En liefst een propere. Thielemans wil extra inspanningen leveren om Brussel aangenaam te maken. “Brussel is niet overal even proper en ik benadruk dat dit een van de hoofdpunten is waaraan ik wil werken.”

  meer hier: http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/v2006/details/060906thielemans/index.shtml

 • Erik,

  dat zeiden ze gisteren allemaal op La Une 😉 Hij gaf gisteren ook toe dat dit -in zijn woorden- één van de weinige punten is waar in zijn vorige legislatuur onvoldoende resultaten zijn geboekt.
  Net zoals alle anderen, zweeg hij over de aanpak van hondendrollen. Over die werkgelegenheid, sociale huisvesting en veiligheid was maar weinig goeds te vertellen ivm de laatste legislatuur… maar dan zitten we weer in verkiezingspraat, en het valt maar af te wachten of anderen het er beter vanaf zouden brengen.

 • Tommy1975

  Thielemans weigert wel (gehoord op een buurtvergadering) om opnenbare w.c.’s te plaatsen vanwege de stank die dat met zich meebrengt.

  En waar p*ss*n al die mensen nu dan Mr. Freddy? In een zelf meegebracht leeg flesje Spa.

  Bvb Zuidmarkt, wandel op zondag eens langs de stand van de planten en ruik eens. Tussen de pilaren van de kazerne, Vossenplein, naburige Pluimstraat. De tunnels die onder de spoorlijn lopen aan de Stalingrad ….

  Aan 200 € boete per overtreding moet het toch rendabel zijn om daar een politieagent te plaatsen… of een madame pipi …

 • Koen

  Het probleem beperkt zich echt niet tot hondedrollen alleen : Je moet maar in de buurt van de grote markt wonen na de bierfeesten van vorige weekend … Het ene toiletwagentje achter het stadhuis volstond absoluut niet. Het was dan nog betalend… En dan zwijg ik nog over de k*ts overal in de straten. Er is dringend nood aan honden- en andere toiletten in deze stad.

 • Zwerfvuil, hondendrollen, wildplassers, het is verschrikkelijk. In mijn straat in Sint-Gillis heb ik de afgelopen 4 weken zeker 5 venten zien pissen tegen een gevel of een auto, en dit zowel ‘s nachts als overdag. Gezellig hoor.

  Maar bekijk dat zuidstation, waar inderdaad de planten staan bij de zuidmarkt, dat is toch ongelooflijk? Het station zelf ziet eruit als een luchthaven (vooral de Thalysperrons dan), maar eens je een meter de straat op bent is de eerste indruk van de toeristen meteen verpest.
  De clochards zijn er, ze gaan niet zo snel verdwijnen, dus laat die mensen op een normale manier hun plasje doen en zet daar a.j.b. een openbaar toilet!

  Er is er inderdaad eentje in de Aarschotstraat, maar naar ik me herinner was er een dispuut tussen het gewest en de gemeente over wie nu die toiletten moet onderhouden.

 • Gelukkig hebben ze vroeger nog de Zenne dicht gegooid. Stel u voor dat die open riool nog door de stad zou lopen, tsss…

 • als het regent in parijs…

  Ik heb met veel interesse de reacties op het artikel van Mike gelezen. En dan natuurlijk de reactie van Tommy1975 die rechtstreeks naar mij verwijst.

  Inderdaad, openbare toiletten was mijn stokpaardje voor de verkiezingen van 2004. Spijtig genoeg ben ik toen niet verkozen, twas de eerste keer dat ik meedeed… Op het gewestelijk vlak vind de bevoegde minister Emir Kir dat openbare toiletten geen prioriteit zijn dus hij onderneemt niets. Ik heb Mr Thielemans regelmatig gecontacteerd. Maar eerst vond hij ze te duur, nu dus het “geurprobleem” als argument.

  Dat kan zo niet verder! Ik kom op 8 oktober op voor de gemeenteraad van Brussel Stad en neem mijn punt van openbare toiletten weer mee. Pascal Smet heeft ondertussen een initiatief genomen, het enige dat hij kan doen als minister van het gewest. Dit door een openbaar toilet te laten installeren in de metrohalte van de Beurs. Dat zal echter niet voldoende zijn noch kunnen zijn. Het is toch triestig dat zulk een initiatief moet komen van een minister van openbaar vervoer en dat de minister en schepen van openbare netheid maar geen stappen zetten???? Wisten jullie dat de administratieve boets die in Brussel van kracht zijn ook toegepast kunnen worden op wildplassen en hondepoep (nieuw politiereglement) maar dat de stad het gewoon vertikt daar personeel voor te voorzien?

  Dus ja, het is en blijft een prioriteit die ik hopelijk kan meenemen naar de gemeenteraad na 8 oktober. Brussel heeft nood aan een andere imago dan enkel de stad van de mannekes en jeannekes pis.

  En wat de daklozen betreft die zijn ten zeerste vragende partij. We zouden zelfs een project kunnen opstarten via de sociale economie waar de kansarmen een openbaar toilet openhouden, dat onderhouden en zo opnieuw eigenwaarde en een rol in deze maatschappij krijgen. Een voorstel dat hopelijk op de tafel komt te liggen van Freddy, Bertin en Emir.

  Met vriendelijke groet,
  Iemand die een echt proper brussel wil met concrete initiatieven en geen holle slogans,

  Joeri Hamvas
  kandidaat 16
  lijst sp.a spirit groen
  brussel stad

 • Tommy1975

  Allee ‘t is goed. Ik zal op u stemmen.

 • merci 🙂