Openbare toiletten

AarschotstraatJoeri Hamvas, bezoeker en politicus, grijpt onze weblog aan om een open brief te schrijven aan het bestuur van Brussel-stad. Iets wat hem trouwens al werd voorgedaan door Els Ampe met een brief aan Emir Kir, de man die hier op gewestelijk niveau verantwoordelijk is. De heer Hamvas heeft het over het ene openbare toilet in de stad. Ik herinner me plots episodes op FM Brussel en talrijke andere nieuwsbronnen over de bekende Aarschotstraat, net buiten het centrum.

,,Als er nog iemand moet plassen, is het nu of nooit.” Geert Pierre, het diensthoofd van de Schaarbeekse reinheidsdienst, maakt een grapje na de briefing voor de actie Geen gezeik in de Noordwijk. Tijdens een grootscheepse controle onder die codenaam hebben politie en reinheidsdienst vrijdagavond 44 wildplassers op heterdaad betrapt. Ze kregen elk een boete van 75euro voor hun ,,gebrek aan burgerzin”

(Nieuwsblad)
Dit was in Mei. In diezelfde periode was er ook sprake over nieuwe openbare toiletten die de boel moeten oplossen.

De gemeente Schaarbeek heeft al 600.000 euro gevonden om de urinoirs twee jaar lang drie keer per dag te laten reinigen. ,,Zodra ze er staan, tonen we helemaal geen begrip meer voor wildplassers’‘, klinkt het nog op de gemeentelijke reinheidsdienst.

(zelfde bron als hierboven). En plots voelde ik een soort drang tot onderzoeksjournalistiek 😉
AarschotstraatUw dienaar veroorloofde zich gisterenvoormiddag, op weg naar het werk, een ommetje richting Aarschotstraat om de openbare toiletten en de d’Hoogvorststraat (bekende wildplasstraat) even te gaan inspecteren op reinheid. De resultaten zijn bedroevend!
De toiletten zijn gebouwd en bewegwijzering is overal in de straat aanwezig. Tot daar het positieve nieuws. Ofwel is er in het budget van 600.000 € geknipt, ofwel zal het worden besteed aan andere goede projecten (?!), maar de geur laat mij vermoeden dat er hier al lang niet meer werd gereinigd. Aangezien ik niet enkel mijn neus wil laten beoordelen, vroeg ik het dan maar aan één van de madammen die ondertussen naar buiten was gekomen. Haar eerste reactie was “Pas de photos des filles!”, maar toen ik haar uitlegde waar de camera voor diende, werd ze al heel wat vriendelijker en ze begon haar hart te luchten over de hoerenlopers en de straatkinderen die de meisjes wat komen uitdagen en wat foto’s komen nemen met hun GSM. Zeer interessante informatie (vooral die over de flik die onlangs werd betrapt terwijl hij zich in de wagen aan het bevredigen was), maar wat met die toiletten? Wel, de wildplassers gaan gewoon hun gang en plassen nog steeds overal, vooral als er een (lichte) vrachtwagen aan de kant van de sporen staat geparkeerd. En de toiletten stinken nu al even erg als de andere “traditionele” wildplasplaatsen. Dit laatste heeft volgens mevrouw te maken met het feit dat er weliswaar leidingen zouden zijn aan die toiletten, maar de kraantjes niet geinstalleerd. Alleen dat zou al heel wat kunnen geurhinder kunnen voorkomen.
Laat het duidelijk zijn: ondanks alle mooie woorden en beloftes is het er in de Aarschotstraat, minder dan één maand voor de verkiezingen, nog niet op vooruit gegaan.
Toiletten in de Aarschotstraat, zonder kraantjes

Share
 • Schitterend staaltje onderzoeksjournalistiek Mike. (Zeker dat je enkel voor de toiletten ging? 😉 )

  Ik wil enkel nog preciseren dat de Aarschotstraat op het grondgebied Schaarbeek (en ik dacht nog een klein stukje Sint-Joost) ligt. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht een niet onbelangrijk detail.

 • Erik

  Dus,
  waarschijnlijk liggen de kraantjes op grondgebied van St.-Joost, vandaar… 😉

 • En nog iest van recent geleden:

  Brussel – De vzw ‘Bij Ons’, een vereniging die zich inzet voor daklozen, zegt dat er in Brussel veel te weinig openbare toiletten en wasplaatsen zijn. Daarom organiseert de organisatie van 24 juni tot 24 juli hierover een fototentoonstelling in gemeenschapscentrum de Markten.

  Het urinoir aan het Sint-Katelijneplein is naast dat van Laken het enige openbare toilet in Brussel. De gevolgen daarvan zijn dagelijks in het straatbeeld te ruiken, maar nu ook te zien op de fototentoonstelling ‘Volkshygiëne’ in de Markten.

  De tentoonstelling werd samengesteld door studenten van Sint-Lukas en door daklozen die het probleem elke dag aan den lijve ondervinden. “In Wenen is er om de 500 meter een openbaar toilet te vinden. In Duitsland en in Frankrijk ook, maar hier in België niet. Zelfs niet in de hoofdstad” zegt Jos Serneels, een dakloze die meewerkte aan de tentoonstelling.

  Af en toe zijn er toch gemeenten die openbare toiletten plaatsen, zoals in Schaarbeek onlangs nog het geval was. Maar deze worden zelden of nooit degelijk onderhouden. Volgens de vzw Bij Ons zou dit nochthans niet het geval moeten zijn als men langdurig werklozen aan het werk zou zetten.

  “Geef deze mensen een korte opleiding en de verantwoordelijkheid voor de toiletten in hun buurt en betaal ze hiervoor ook zodat ze fier zijn op hun buurt. Nu stellen we vast dat mensen soms beschaamd zijn over hun buurt”, zegt Manuel Chiguero van de vzw Bij Ons.

  Ook openbare toiletten voor vrouwen zijn ver te zoeken in Brussel, net als gratis wasplaatsen . Behalve La Fonaine in de Marollen zijn die er namelijk niet.

  “Je niet kunnen wassen ontneemt je zelfrespect, maar is ook nadelig voor de volksgezondheid”, zegt Manuel Chiguero. “Dit zorgt voor meerkosten op de medische factuur. Een aantal weken geleden nog las ik dat de medische factuur voor mensen zonder papieren enorm is gestegen. En het is toch zo dat door mensen de mogelijkheid te bieden zich te kunnen douchen, dat de hygiëne erop vooruit gaat.”

  Bij Ons is bezig een nationaal netwerk uit te bouwen, om druk uit te oefenen op de federale regering.

  :: Expo over urine in GC De Markten, Oude Graanmarkt 5, 02-512.34.25

  © tvbrussel

  En in september organiseren ze een debat in de Markten…

 • Tommy1975

  Op Brusselnieuws beweert Thielemans vandaag dat de openbare toiletten geen prioriteit zijn…. de mensen moeten maar een café binnenstappen…

  De Freddy slaagt precies een beetje door, volgens hem moeten cafébazen dus iedereen binnenlaten die zijn behoefte wil doen. Er zijn dus volgens Freddy T. geen mensen die noch de middelen hebben, noch de goesting om een consumptie te betalen om de plee te mogen gebruiken. De kop in het zand steken heet dat.

  (NB: Niet alle stront tussen de auto’s in Brussel is afkomstig van honden, maar ik ga hier niet verder op in, het is moeilijk om dat op een propere manier te doen, kijk gewoon uit waar je loopt)

  De straten van Brussel ruiken naar de urine Mr. Thielemans! In de Marollen, aan de Stalingradlaan, Zuidstation, overal!

  Op feestjes zoals de Bal Populaire was er geen enkel (nul, nada, zer) openbare wc voorzien, en de cafés hadden die van hun afgesloten uit schrik voor de toeloop. Het was in de kazerne ‘s anderdaags onmogelijk om een venster open te zetten, de hele koer daar droop van de urine!

  De onzinmanifestatie die Saint V noemt (u weet wel al die ladderzatte studenten die op grijze veel te grote camions door de stad hossen, en in iedere brievenbus pissen die ze tegen komen, als teken van hun non-conformisme – trouwens voor de meesten de enige keer dat ze hun kop eens in het centrum laten zien), laat ook een gesubsidieerd spoor van urine achter, en zelfs op manifestaties als de gay pride/zinneke/vakbond/1 mei/breughelfeesten/straatfeest/ doet de stad Brussel niks aan het wildplassen (of de zittende variant).

  Misschien moet de volgende buurtvergadering maar eens in zo een openbaar straaturinoir gehouden worden?

 • Naast de kwestie, maar toch even reageren: Saint V is geen onzinmanifestatie! Dat het een spoor van vuiligheid achter laat is bekend, maar dat is zo met iedere manifestatie. Ik zie niet in waarom het fulmineren op 1 specifiek evenement zo noodzakelijk was, IMHO was het zelfs een beetje naast de kwestie.

 • Roel

  Is hier in Gent ook wel een probleem hoor!
  Hoewel, ze doener wel wat aan.

  Aan hondentoiletten geen probleem.

  Maar waar kunnen die vrouwen dan wel heen?

 • pfffffff echt een onderwerp waarbij de uitdrukking ‘dweilen met de kraan open’ letterlijk toegepast kan worden. Ok, concreet kunnen er misschien een paar goed uitgeruste openbare toiletten (M/V) komen, maar die zullen dan wel voorzien moeten worden van personeel, want die pissijnen tegen de St-Catherine en hierboven vermeld zijn amper een oplossing. En dit dan in combinatie met nodige overlastboetes

  ‘k geef echter Thielemans gelijk als hij hiervan niet het hoofdthema van de komende verkiezingen wil maken…

 • tommy1975

  @Richard: 1) In het buitenland lukt het wel hoor, een beetje hogere boetes en een echt beleid kunnen dit wel ok maken 2) het thema van de verkiezigen in Bxl is al jarendag hetzelfde, herinner je de slogan van Demaret indertijd? “Securiteit, Properiteit en …. (nog iets dat ik vergeten ben)”

  Mike: 1) Wat is Saint V dan wel 2) Heeft iemand daar een boodschap aan? 3) Weten die gasten dat daar in meestappen dat? 4) Is dat eer bewijzen aan? De camions worden niet eens versierd.

  Ik heb aan de VUB gestudeerd en eveneveel tijd in Confi en Luigi en KK gepasseerd als alle anderen, met het verschil dat mijn kot in de Lombardstraat was en de gevolgen van teveel bier en te weinig openbare wc’s tot in de gang liepen.

  Ik weiger een verschil te maken ts. de wildplassende dakloze, marktkramer, hoerenbekijker of student, en vind dat maar niet meer als normaal. Ik viseer ook niet één evenement, maar al die datt wildurineren aanmoedigen.

  Voor de rest even goei vrienden, en ik betaal je gerust eens ne Vedett, zeg maar waar.

 • Vanmiddag zijn de openbare toiletten in het premetrostation Beurs geopend. Wie gaat ze testen?

 • De toiletten in het metrostation beurs zijn blijkbaar goed onderhouden, uitgebreid (met plaats om baby’s te verschonen), en ze kosten 40 cent door de aanwezige wc-dame. Ze zijn wel enkel open van 8u tot een bepaald uur ‘s avonds. Zulke toiletten zijn er ook in verschillende andere metrostations, zoals De Brouckere en Madou, als ik me niet vergis.

  Tof, zo’n toilet, maar dat is ook niet echt wat de wildplassers waar we het hier over hadden zal tegenhouden om hun gevoeg in onze straten te doen, toch?

 • OK, ik hoop dat de daklozen erin slagen om die 40 cent telkens te budgetteren, en niet zullen opbruiken voor ze moeten plassen.

 • Yeps, en om ook vooral hun agenda aan te passen aan de openingsuren van de toiletten.

 • tommy1975

  Gratis idee voor de politici!

  Zaterdagavond op het Vossenplein, een combi rijdt stilletjes over de markt om te “patrouilleren”. Twee meisje laten hun PitBull in het midden van het plein “nen hoop” produceren, ze merken niks. Enkele meters verder staat er een dronkenlap tegen een camionette zijn overtollige vocht te lozen. En weerom, niks gemerkt.

  Pas na een opmerking van mijzelf stapt de agent uit om de wildplasser te gaan verbaliseren/een opmerking te maken … ik weet het niet, ik ben niet blijven wachten.

  Feit is dat de laksheid van de politie op het vlak van properheid in Brussel gigantisch is. Waar Leuven of andere hoofdsteden wel in slagen, lukt hier blijkbaar niet.

  Een gratis idee voor de politici van Brussel/ U wil de gewestbelasting weg? Laat ze financieren met superboetes voor sluikstorten, hondepoep en wildplassers. En niet die simpele 75 €, direct 2/300 wat mij betreft, blitsacties, betrapping, camera’s. Ik garandeer u een propere stad op amper een jaar of 2 en gigantische besparingen voor het opkuisen van straten (nb: laat ons eerlijk zijn, schepen van netheid Emir Kir kan je toch moeilijk een medaille gaan geven voor bewezen diensten ?!)
  U kan dan de gewestbelasting afschaffen (een goed moment om er mee in de media te treden, want ze moet tegen het einde van de maand betaald worden) en u haalt gegarandeert meer stemmen.

  Recupereer dit idee, it’s all yours and free of charge!

 • Twee dagen na de 0110 concerten, een oproep voor nul-tolerantie! Laat maar komen die ideeën!

 • De Brusselse schepen van Openbare Netheid is Bertin Mampaka.

 • openbare netheid, dat was toch een gewestelijke bevoegdheid?

 • Nee er is een Schepen, een Staatssecretaris van Brussels Gewest en een gedetacheerde ambtenaar voor interplanetaire betrekkingen (op dit ogenblik gestationeerd op Starship Voyager, geplande terugkeer datum 01/07/2377)

 • tommy1975

  Ik bedoelde staatssecretaris ipv schepen, van Bertin Mampaka had ik nog nooit of te nimmer gehoord, maar ik ga wel even kijken of iks poren van haar beleid kan terugvinden.

  @Mike: Nultolerantie, inderdaad (ik was er ook bij hoor zondag aan het paleis) Maar er is één misvatting, dat verdraagzaamheid een “doe maar op” attitude moet creéren. Integendeel, de vrijheid van de ene stopt waar die van de andere begint. Er is een lijn, die niet zwart wit is, meer de grijze zone moet wel ergens gedefinieerd worden: verdraagzaamheid voor nachtlawaai, of verdraagzaamheid voor mensen die hun nachtrust nodig hebben. Verdraagzaam voor wildparkeren, of voor veilige trottoirs en fietspaden? Verdraagzaamheid kan pas volledig zijn als de regels vastliggen én gerespecteerd worden.

  En als er zaken zijn waar het echt bij uit de hand loopt (er ligt minstens een container vuil in mijn straat op dit eigenste moment) dan moet er simpelweg een tandje bijgestoken worden.

  Ik vind niet dat de madam die hare kleine even laat plassen tussen 2 wagens eraan moet. Wel het verworden van sommige straten tot openbare pissynen.

  Misschien moeten we aan Brukselbinnestebuiten eens vragen om een “urinewandeling” te organiseren voor beide bovenstaande politici.

 • tommy1975

  Bertin Mampaka ziet er inderdaad een bezige bij uit. Heel erg veel verdiensten op het vlak van netheid kan ik niet direct terugvinden, buiten het plaatsen van containers voor groot afval.

  Wat ik wel zie is hoeveel posten die man comineert. Echt ongelooflijk, professor, schepen, voorzitterschappen… Ik hoop dat de volgende schepen netheid als een fulltime bezigheid krijgt.

 • tommy: ik wou gewoon even het contrast illustreren, en aantonen hoe moeilijk verdraagzaamheid is!
  Ik ben het volledig met je eens dat nultolerantie in bepaalde gevallen (zware verkeersovertredingen, properheid,…) moet kunnen.
  Enige moeilijke zal dan weer zijn wie bepaalt waar en wanneer nultolerantie moet kunnen en waar we verdraagzaam zijn.

 • Net stom toevallig vandaag in de standaard gelezen :

  ,,Er is te lang bespaard op netheid”
  Schepen Mampaka verdedigt zich

  Er is veel kritiek op de netheid in Brussel. Bertin Mampaka (cdH) – schepen van openbare netheid sinds 2004 – wijst erop dat onder zijn bestuur een snelle inhaaloperatie is doorgevoerd.

  In vergelijking met het begin van deze legislatuur is nu al dubbel zoveel personeel aan het werk om de stad proper te houden. Dat was nodig na een lange periode waarin het stadspersoneel verantwoordelijk voor de netheid, steeds maar afslankte. Onder Mampaka zijn er zestig straatvegers bijgekomen. Tijdens de weekends en de vakantie worden die teams nog versterkt door jobstudenten. Tegelijk zijn ook de investeringen voor het machinepark fors opgedreven. Zes jaar geleden had Brussel daar 763.677 euro voor veil. Dit jaar al meer de 4 miljoen. Er zijn 350 openbare vuilnisbakken bijgekomen. Ook het aantal hondentoiletten is vermeerderd.

  Ondanks deze inspanning oogt Brussel nog verre van proper. Atrium, dat zich inzet voor de handelswijken in de stad, achtte het daarom nodig nog maar eens een nieuwe netheidscampagne te starten waarbij men kaartjes verdeelt met daarop foto’s van – zogezegde – overtreders. Het gaat dan vooral om sluikstorten en urineren.

  Steeds meer volk

  Schepen Mampaka steunt deze actie, maar plaatst het probleem van de netheid in Brussel ook in de brede context. ,,Naast het stijgend aantal inwoners – bijna 15.000 erbij op zes jaar tijd – krijgt de hoofdstad dagelijks ook een indrukwekkende groep pendelaars, toeristen en bezoekers over de vloer. Daarnaast zijn er ook steeds meer evenementen op ons grondgebied. Dat brengt vanzelf al maar meer vuilnis mee.”

  Mampaka is gaan praten met het Gewest, waarmee Brussel over het thema openbare netheid al jaren in een patstelling zat. Mampaka kon het dossier weer lostrekken en gewestelijke subsidies krijgen om Brussel netter te maken.. In 2004 was dat 400.000 euro, dit jaar bijna 600.000 euro.

  Mampaka blijft ervan overtuigd dat openbare netheid uiteindelijk bij de burger zelf begint. Die moet ervan overtuigd raken dat je geen vuiligheid zomaar op de openbare weg, de trottoirs of de parken gooit. Mensen moeten de moed hebben elkaar terecht te wijzen.

  De burger is hardleers en daarom, vindt Mampaka, moeten de ordehandhavers harder optreden. Hij wil dat de park- en stadswachters van Bravvo (Bruxelles Avance Brussel Vooruit) het recht krijgen om administratieve boetes uit te schrijven. Nu kan alleen de politie dat maar die laat dat vaak na. Mampka wil dat alle Brusselse politiemannen openbare netheid als hun prioriteit zien. (pom)

  bron : de standaard

 • tommy1975

  Vraag aan de oppositie in Bxl:

  Het gewest Brussel dat het geld ter beschikking stelt aan de stad Brussel vraagt geen resultaatsverbintenis in de plaats, zoals je op deze link kan zien.

  http://www.vldbrussel.be/documents/antwoordnetheidlaken.pdf

  Vraag aan de oppositie in Brussel (stad of gewest):

  Kan er eens iemand de vraag stellen aan gewest of gemeente hoeveel boetes er gemiddeld per dag/maand worden uitgeschreven voor wildplassen/sluikstorten/etc. en hoeveel feiten er per dag gepleegd worden, en wat dus eigenlijk “de pakkans” is?

 • Brussel staat sinds eeuwen bekend als een vuile stad, het was vroeger (pakweg 20 jaar geleden) nog veel erger met de hondenpoep, het is ondertussen jaren geleden dat ik er nog ingetrapt ben, al kan dat ook liggen aan een doorgedreven training.

  Ja en ik weet ook dat in sommige steden forse boetes werken, al wil ik dit hier nog eens zien, wat een zin heeft het om deze grote poel werkelozen en steuntrekkers met 200 € boete op te zadelen, de kans op inning is 0,00 % net zoals de Mivb boetes voor zwartrijden.

  En in een Brusselse achterbuurt gaan wonen en dan ‘alles willen veranderen’ is eufemistisch gezegd ‘bewonderingswaardig’ maar sta mij toe even met de ogen te rollen…

 • tommy1975

  Beste Richard,

  Mivb en zwartrijden is een andere discussie, maar ik pik graag even in: het verschil tussen de Brusselse metro en andere metro’s over de héle wereld is dat je in die andere metro’s niet eens binnengeraakt zonder vervoerbewijs. Eerst moet je een sluis door, waar zelfs de ge-abonneerden hun kaart in moeten steken. In Brussel vertrouwt men op de goede wil van de rezigers. Vandaar dat zwartrijden in Brussel dus effectief een gigantisch probleem is. Maar soms bestaan er dus effectief simpele oplossingen.

  Ik wil ook niet “alles veranderen”, ik ben immers niet op mijn kop gevallen, of ben nog niet aan het verzuurd geraakt. Maar wil wel dat netheid en respect voor de andere een ordewoord wordt. En dat dat in mijn “achterbuurt” zoals jij dat noemt iets trager gaat, daar willen we helemaal niet moeilijk over doen. Waar ik wel moeilijk wil overdoen is dat er stricter op de regels moet gekeken worden, anders denk ik dat op lange termijn het hek van de dam is.

  Nog een leuk artikel uit De Standaard:

  http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=GTE12J8FG
  (enkel voor abonnees, en het is nogal lang om hier te posten, maar wil het wel doen als iemand ge-interesseerd is)

 • Dat klinkt al iets genuanceerder dan ‘nultolerantie’ 🙂

  en ik ben absoluut geen voorstander van deze sluizen in de metro maar dat is voor een andere keer

 • tommy1975

  Inderdaad Richard, Thielemans wil van geen opebare wc’s weten (brusselnieuws) (ondanks dat in hun partprogramma het omgekeerde staat). Soms moet je iets harder gaan in je standpunten, het compromis dat eruit voorkomt is toch altijd een afzwaksel van het hardste standpunt. Ik vraag dus een openbare wc in ieder straat, en misschien krijgen we er dan wel één in iedere wijk gedurende deze legislatuur.

  Trouwens, ik vind het opvallend hoeveel openbare netheid in het nieuws komt tegenwoordig, zou dit forum er iets mee te maken hebben?

 • tommy1975

  Gratis idee voor de politici! (bis)

  Bron: Brusselnieuws

  Schaarbeek – Bij een netheidsactie in Schaarbeek heeft de politie van de zone Brussel-Noord de voorbije nacht 62 inbreuken op vlak van netheid vastgesteld. Het ging daarbij onder meer om het wegwerpen van afval, hondenpoep of om wildplassen op de openbare weg.

  Het gerecht hield acht mensen administratief aan wegens openbare ordeverstoring. Twee illegalen van Roemeense afkomst werden opgepakt met het oog hun repatriëring.

  De actie vond plaats in de Brabantstraat, de Aarschotstraat en het Liedtsplein

  Conclusie:

  Stel Alle 19 gemeeten, elke dag actie, elke dag 62 P.V’s voor vervuiling, beboet @ 250 € per overtreding (huidig bedrag in bepaalde Bxl’se gemeenten)

  250 € boete x 62 overtredingen x 365 dagen x 19 gemeenten =
  107.492.500 € inkomsten voor het Brussels Gewest (=70% meer dan de totale opbrengst van de gewestbelasting).
  Neem daarbij de besparingen voor het opruimen van sluikstorten, het opkuisen van straten, plaatsen van containers etc.

  Waar wachten we op? Met één maatregel kunnen we de Brusselaars en belastingvermindering geven, en propere straten, en er blijft nog een extraatje over om iedereen in het college een prestigeprojectje te gunnen.

 • tommy: nu nog de kosten aftrekken voor het personeel die vaststelt, en het andere personeel die achter de boets aanzit (of dacht je dat de mensen die zomaar betalen?)

 • boete en belasting zijn twee totaal verschillende begrippen, beide door elkaar beginnen mixen in imaginaire maatregelen is een typische beginnersfout van de wereldverbeteraar in spé. 🙂

 • tommy1975

  Dat zijn details Mike,
  Ik ben geen politicus, ik wil maar een aanzet(je) geven.
  Maar als we dan toch aan het rekenen zijn, pak 10 mensen die nu de gevolgen van het beleid moeten opkuisen en transfereer ze naar de betrappende kant. Er schiet nog altijd genoeg over, zelfs als je ze een goeie opslag geeft.

  En ik denk niet dat de werklast voor de adminstraties echt verhoogt als ze enkele %’en meer boetes moeten verwerken.

  Btw, waarschijnlijk betaalt deze maatregel zichzelf al terug op het niveau van uistraling en toeristische attractiviteit. Je moet eens lezen wat buitenlandse correspondenten over onze stad zeggen.

  Btw 2, in het buitenland slagen ze er wel in hun stede proper te houden, zelfs in Leuven kunnen ze dat.

  Ik weiger echt te geloven dat properheid een utopie is. Alles is opvoeding. Thuis smijt je je vuil toch ook niet op de grond. Of als je op reis gaat naar New York, pas je je toch ook aan aan de regels daar?

 • tommy1975

  Bof Richard, Gewestbelasting en boetes voor overlast komen mijn inziens indezelfde pot terecht.

 • Ik denk dat Richard vooral bedoelt : belastingen kan je min of meer begroten, boetes niet (als ze zo hoog zijn dat niemand nog een overtreding begaat, vallen ze uiteindelijk als inkomsten weg – je hebt dan wel een properder stad, maar de afgeschafte belasting is niet langer vervangen).

 • tommy1975

  Daar heb je gelijk in Frank,

  Maar dan zijn er weer andere dingen om achter te zitten: veel firma’s richten bvb hun maatschappelijke zetel op in Brussel omdat er hier toch nooit gecontroleerd wordt, dan kunnen ze daar achter zitten. Ondertussen zijn we dan weer 10 jaar verder heeft de stad weer wat kapitaalkrachtigere burgers aangetrokken die terug in een propere stad willen wonen en wiens gemeentebelastinginkomsten wat hoger zijn

  Uit jarendag Simcity (als Brussel SimCity was dan waren ze al lang door een vloedgof overspoeld) spelen heb ik aardig wat geleerd hoor op dat vlak hoor. 😉

 • Samson

  Tommy,
  Neem er ook nog de dubbelparkeerders bij en je 107.492.500 euro zal snel verdubbelen.
  Binnenkort moeten we geen belastingen meer betalen.

 • Boesj

  TOMMY FOR PRESIDENT

 • tommy1975

  Ik stel vast dat de discussie op het forum dus draait over het effect van de terugverdienmodaliteiten, en niet meer over de nood aan maatregelen voor effectievere bestraffing van overtreders.

  Dus hierbij beslist het niet-democratisch en zelfbenoemd verkozen schepencollege van BrusselBlogt dat alle wildplassers, dubbelparkeerders, hondenlatenpoepers, sluikstorters, fietspadblokkeerders een asocialiteitsboete zullen dienen te betalen, met onmiddellijke inning van 250 € boete.

  Wij stellen met onmiddellijke ingang Dhr. Freddy Thielemans aan als uitvoerder van deze maatregel en vragen hem om de opbrengsten in de mate van het mogelijke te gebruiken om de belastingen te verlagen en de leefbaarheid te verhogen.

  Snel en efficiënt besturen, makkelijk zat, toch 😉

 • Boesj

  Welk bolletje moet ik kleuren zondag om op jou te stemmen.

 • ik peins dat je geen bolletje moet kleuren, maar met zo’n mislukte metalen pen een touch screen moet aanraken…

 • tommy1975

  Ik kom niet op mijn waarde Boesj. En gesteld dat ik dat binnen zes jaar wel zou willen doen, dan is het nog wat vroeg om er nu al campagne voor te beginnen voeren. Maar ik waardeer uw gebaar.

 • Boesj

  Het is nooit te vroeg om campagne te voeren. Trouwens, campagne voeren is pinten uitdelen aan de bevolking, dus dit is een goede zaak.
  Eens die pinten opgedronken door de plaatselijke bevolking zal je dan ook heel snel de wildplassers kunnen vinden en een terugverdieneffect genereren op het gespendeerde “pintengeld”.

 • Net gemaild gekregen door een vriendin :
  quote
  ludieke actie in Nieuwstraat
  een vent van Bruxelles propreté, op een trapladdertje, met verrekijker, sirene en megafoon, dwingt de mensen die iets op straat gooien het op te rapen en in de vuilbak te gooien. En hij maakt ze uit voor het vuil van de straat.
  Is een foto waard, maar eigenlijk moet het geluid erbij zijn

  weet alleen niet of het een echte van ‘t stad is, of een zot

  het trekt in alle geval veel volk
  unquote

  zit jammer genoeg vast op het werk, voor die foto