Vossen in Brussel

Behalve de leuke activiteit die “vossen in Brussel” is, zijn er effectief vossen in Brussel. Op een nacht liep er aan de abdij van Ter Kameren plots een vos voor mij toen ik te voet terugkeerde na een avondje uit.

Vos
(foto: Paul Williams)

Dit was geen uitzonderlijk toeval van een verdwaalde vos uit het Zoniënwoud. Sinds ze beschermd zijn komen ze meer en meer voor in het Brussels gewest. Hun opmars is begonnen in de jaren ’70 en ’80. Ze verplaatsen zich via spoorwegbermen en parken en kunnen dag en nacht te voorschijn komen in elke Brusselse gemeente (al zijn de populaties in zuidelijk Brussel groter). Er zijn zelfs al exemplaren opgedoken in Brussel-stad.

Het Brussels Instituut voor Milieubeheer schat de gemiddelde dichtheid in gemeenten zoals Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe op 4 vossenfamilies per vierkante kilometer.

Ook in andere steden zoals London, Kopenhagen en Toronto zijn vossen vaste bewoners. In Brussel zijn er net als in Hasselt zelfs steenmarters opgemerkt, die bijna volledig uitgestorven waren. Een stad met veel groene en bosrijke zones is ideaal. Daarom zijn er praktisch geen vossen in pakweg Antwerpen. De tuinen, parken en andere groene ruimtes zorgen voor de nodige dekking. In de stad is er bovendien veel voedsel te vinden, bijvoorbeeld allerlei huisvuil.

In principe is er helemaal geen gevaar voor mensen of huisdieren. Vossen zijn mensenschuw en niet agressief. Hondsdolheid komt niet meer voor. Kom gewoon niet in de buurt van een vossenhol en raak geen dode vossen aan (maar contacteer in dat geval wel het Brussels Instituut voor Milieubeheer).

Het is mogelijk dat vossen een kippenren binnendringen of vuilniszakken openscheuren, maar misschien waren het ratten, katten, honden, kraaien of marters… Zorg voor een goed afgeschermd kippenhok en laat vuilniszakken nooit langer dan nodig op straat staan.

Share
 • Jouls.

  In het Roodebeekpark in Sint Lambrechts Woluwe, zitten er wel heel wat.
  Heel leuk om ze ‘s nachts bezig te zien.

 • ook in het boudewijnpark in jette kan je bij valavond wel eens een vos tegenkomen, echt schattig! het zou af te raden zijn wilde bessen ofzo te plukken van lage struiken; als er vos op heeft geplast, bestaat immers de kans dat je een of andere vieze ziekte oploopt…

 • Tom

  @ Hannes: zowieso lopen er langs die struik wel tientallen honden die op je bessen pissen hoor. lage planten of bessen plukken is altijd bepist, of er nu een vos zit of niet.

  welk deel van het boudewijnpark is dat trouwens waar jij die vossen ziet? Er is nogal veel Boudewijnpark 🙂
  Fase I (met het groot grasveld, achter Station Jette), Fase II met de eendenvijver, of Fase III tussen de 2 spoorwegen? Of is het dat gebied rond de kinderboerderij (dat ze de laatste jaren ook boudewijnpark noemen)

 • tom, ik heb er enkel in fase 3 gezien, in de moerassen achter het poelbos, in het laarbeekbos en in de boomgaard van de vub

 • Veerle Behaegel

  Heb eveneens een vos gespot op zondagavond 20 juli 2008 rond 23u30 – in Laken. Hij kwam uit de berm tussen de Koninklijke Parklaan en de Sint-Annadreef en liep langs de De Vrièrestraat naar het ‘Plantsoentje’. Prachtig beest, weinig schuw – klaarblijkelijk gewend aan verkeer.
  Weet iemand meer over de vossenpopulatie in en rond het Koninklijk Domein ?

 • Der komen er af en toe een paar langs om verslag uit te brengen bij de koning 😉

 • Veerle Behaegel

  Eindelijk positieve en nuttige verslagen ?

 • D’r zit weer een familietje op het terrein van de VUB nu het er wat kalmer is. 1 keer studententijd weer begint trekken die paar kilometers verder me dunkt 🙂

 • Hugo

  terrein van de vub: bedoel je nu campus Etterbeek, campus Jette, of campus Roode? Ik heb gehoord dat op alle drie vossenpopulaties te vinden zijn.

 • campus etterbeek, niet vertrouwd met de andere. Normaal zijn het er ongeveer 4. Tof om te zien, en ook niet zo erg schuchter heb ik de indruk.

 • Tom

  bestaat campus rode nog?

 • jos vermeulen

  Alsnog intelligent leven na de avondspits aanwezig in het gewest?

 • zwans

  ja, nadat gij de stad uit zijt

 • jos vermeulen

  Die vos ziet er me eigenlijk wel patent uit… mss achter de hand houden als reserve wanneer Freddy Thielemans zich nog eens op intensieve zuipt… volgens mij een Vlaamsche vos aan zijn pels te zien.

 • jacques

  In St Pieters woluwe (buurt van Montgomery) doorzoeken die beestjes bijna elke nacht de vuilnisbakken waar ze bij kunnen…..