Verkiezingsproblemen?

U woont in Brussel-stad? U bent identiteitskaart kwijt, oproepingsbrief kwijt, U voorziet een platte band? 1 nummer voor alle inlichtingen:
0800 99448 (‘t Is voor niks!)

Share
 • In welk stemlokaal moet U gaan stemmen? De laatste weken werd ik regelmatig aangesproken door mensen die tot hun grote verwondering ver van hun huis moeten gaan stemmen. Maar nu blijkt er niet alleen een probleem te zijn met de verdeling van de stemlokalen maar ook met de oproepingsbrieven.
  Ikzelf moet gaan stemmen in de Locquenghienstraat terwijl het stemlokaal in het Zuidpaleis veel dichter is. Voor iemand jong en goed te been is dat niet erg. Maar wat met Marie-Jeanne, een dame van 75 die slecht te been is? Zij woont op de Papenvest, een boogscheut van de Locquenhienstraat maar moet in het Zuidpaleis gaan stemmen. Dat is niet echt logisch te noemen he? Ik vraag me af hoe de Stad het verdelingsplan heeft opgesteld.

  En hebben ze wel rekening gehouden met de 8000 oproepingsbrieven die blijkbaar niet werden gepost?

  Op Belga kan je lezen dat 8000 Brusselaars geen brief hebben gekregen. Het bericht vind je hieronder. Dat is echt onverantwoord en onaanvaardbaar. Thielemans legt de schuld bij die arme postbodes. Maar ik vraag me af of hij wel heeft gekeken naar zijn administratie. Zo kreeg ik een grote week geleden het bericht dat een groot aantal mensen niet in het kiesregister stonden. Je weet dat elke politieke partij recht heeft op inzage van die lijsten. Bleek dus dat de Stad een ‘foutje’ had gemaakt en dat ettelijke mensen niet geregistreerd stonden. Dat gaf de politieke partijen niet alleen extra werk, we moesten ineens een pak brieven extra bussen 😉 Het is gewoon onaanvaardbaar en onvergeeflijk.

  De kiesregisters moeten foutloos zijn! Hoe kan je verplichte verkiezingen eisen en dan niet voldoende aandacht schenken aan de accuraatheid? De Brusselse administratie toonbeeld van eficiëntie? Kafkaiaans…

  HEB JE GEEN BRIEF? INFOLIJN TOT ZONDAG 12uur: 0800/99.448

  vrijdag 6 oktober 2006 18 u. geleden
  (Belga) De 7.000 à 8.000 électeurs de la Ville de Bruxelles n’ont pas reçu des services de La Poste leur convocation électorale pour les scrutins de dimanche, a-t-on appris vendredi auprès du cabinet du bourgmestre.
  Les services de La Poste n’ont pas distribué les plis de convocation sur lesquels ne figurait pas le numéro de boîte aux lettres du destinataire, explique-t-on au cabinet de Freddy Thielemans. Tout un chacun peut toutefois se présenter à un bureau de vote muni de sa seule carte d’identité et se référer aux tableaux généraux avec répartition par nom et localisation des bureaux de vote. La Poste, de son côté, dit avoir distribué toutes les convocations d’électeurs et d’assesseurs, mais aussi tous les tracts électoraux qui lui ont été confiés, pour autant que les adresses aient été mentionnées de manière complète. Pour ceux qui n’ont toujours rien reçu, un numéro vert (0800/99.448) est ouvert jusque dimanche midi. (PRS)

 • Je hoeft niet te gaan stemmen waar men je vertelt te stemmen. Je hebt het recht te gaan stemmen in het stemlokaal die je verkiest! Je kan Marie-Jeanne dus vertellen om dicht bij haar huis te stemmen, als goed politicus met de nodige rechtskennis had je dit toch kunnen weten ?
  😉

 • Dat ver van huis gaan stemmen, is me sinds ik in Brussel ben komen wonen ook al opgevallen – in Zwijndrecht, Kessel-Lo en Leuven (mijn vorige stemgemeentes) was dat toch iets beter georganiseerd. (Ik hoor net van een vriendin dat het in Antwerpen niet beter is dan in Brussel, blijkbaar een grootstedelijk fenomeen.)
  Vorige twee malen diende ik me naar de Zespenningenstraat te begeven, en kwam ik onderweg nog twee andere stemlokaties tegen (en ik nam wel degelijk de kortste weg 😉 ). Nu is het iets dichter, dezelfde Locquenghienstraat hierboven vermeld. Ik deel volledig Joeri’s mening, die wandeling is wellicht goed voor mijn gezondheid, maar hoe moet het met mensen die slecht ter been zijn?
  Als ik nu weer het verhaal lees over oproepingbrieven die nooit zijn toegekomen, hou ik mijn hart al vast voor morgen : vorige malen kon je ook telkens op een uur file rekenen (tot een eind op straat) vanwege de administratieve chaos bij de organisatie van de verkiezingen, gekoppeld aan slecht (of niet) werkende stemcomputers. Nu ja, we zullen wel zien, hopelijk regent het niet…

 • Het viel heel goed mee dit jaar – geen files, in nog geen vijf minuten binnen, stemmen en buiten… En schitterend weer voor een zondagmiddagwandeling 🙂

 • Sinds de huidige gemeenteraadsverkiezingen zorgt de stad Brussel er voor dat leden van eenzelfde gezin ook in hetzelfde stembureau hun stem kunnen gaan uitbrengen. Vooral voor gehuwden (en ook voor geregistreerd samenwonenden, veronderstel ik) is dat handig.

  Omdat deze nieuwe methodiek een algemene herorganisatie vraagt, leidt deze er wellicht toe dat sommige mensen nu verder van huis moeten gaan stemmen. In één stembureau kan men immers maar een bepaalde capaciteit aan mensen toelaten. Als het koppel meneer A en mevrouw B dus nu plots in hetzelfde bureau kan gaan stemmen, dan zullen meneer C en mevrouw D elders moeten gaan, ook al stemde meneer C vroeger misschien in hetzelfde bureau als mevrouw B. Ik veronderstel dat dit de logica is.

  Waarschijnlijk is deze nieuwe aanpak nog niet optimaal verlopen. Het valt dan ook de hopen dat men gedurende de komende jaren nog een en ander kan verfijnen.

  Voor alleenstaanden verandert er waarschijnlijk minder. Ik ging vandaag stemmen waar ik twee verkiezingen geleden ook al ging (bij de verkiezingen van vorig jaar was ik zelf bijzitter in een ander bureau).