Afzetters!

Vooraleer de vieze reacties binnen stromen: er bestaan wel degelijk eerlijke taxichauffeurs! Anderzijds, hoeveel brusselse taxichauffeurs kunnen dit lezen (ooit al ene gehad die 2 woorden nederlands sprak?), dus wat is de kans op een negatieve reactie? Dit artikel gaat over die minder eerlijke taxichauffeurs.

Taxis zijn voor ons hier thuis onontbeerlijk. Heen en terug naar de luchthaven, zuidstation (met bagage), of gewoon tijdens een late weekendnacht. We wonen nu al lang genoeg in Brussel om te weten wat de kortste weg of de meest verkeersvrije weg is van en naar bepaalde plaatsen. Gezien wij thuis onder elkaar Engels praten, durven taxichauffeurs dat wel eens interpreteren als een open invitatie om ons eens goed in het zak te zetten. Telkens staan ze dan verstomd als we hen vragen om een andere route te nemen.

Laatst was het weer eens zover en kon ik het niet laten om de chauffeur in kwestie eens goed te schofferen, want een officiële klacht indienen voor wat hij deed was dan weer moeilijk. Het zit namelijk zo dat taxis hier worden vergoed om stil te staan, naast de afgelegde kilometers. Van het zuidstation tot bij ons thuis zijn er 3 verschillende opties die in aantal kilometers nauwelijks verschillen. Een taxirit kost dan gemiddeld 11€. Nu koos de chauffeur in kwestie die ene route met werkzaamheden en gegarandeerde files en rijfde op deze manier een goede 3€ extra binnen. Een klein ommetje van een halve euro, of een alternatieve route heeft ie vermeden. Dit is gedrag waar je weinig kan aan doen, en die mij dus nog meer dan gewoonlijk op stang jaagt.
Handige tip voor regelmatige taxi-gebruikers: taxi’s reserveren maakt bij Taxis Verts geen reet uit! Toen onze gereserveerde taxi eens niet aankwam (en we van puur miserie met de auto naar het zuidstation gereden zijn met 35€ parking voor het weekend), en we naar Taxis Verts belden om te vragen hoe het ermee zat, werd ons vermeld dat het druk was en gereserveerde taxi’s worden gewoon 15 minuten voor het tijdstip naar de plaats gestuurd. Daar sta je dan met je reservatie!

Share
 • tommy1975

  Ook al meegemaakt, van Vossenplein naar café de Walvis: Eerst richting kleine ring, dan naar Louisa, langs het justitiepales richting botanique, maar aan de eeuwige vlam daar terug naar rechts, langs vrijheidsplein, tot aan madou om dan aan de adolphe max terug het centrum in te rijden en via de dansaert richting walvis.

  Deze grap ging meer dan 20 € kosten. Ik heb afgeboden tot 5 €. Zelfde verhaal, een Finse vriendin was komen eten dus ging de volledige conversatie in het Engels.

 • Dan kan je beter zo’n open dubbeldek-toeristenbus nemen, dan zie je nog eens wat onderweg 😉

 • ydb

  Eén goeie raad: Taxis Bleus. Gereserveerde taxi is er ruim op tijd, deftige chauffeurs, die kortste weg nemen, die minstens een basis Nederlands hebben. Ik heb er nooit klachten over gehad.

 • Ik kan er niets aan doen, maar ik heb het ook niet voor de Brusselse taxichauffeurs. Schandalige wegpiraten! Onlangs reed ik op de Ring, een aansluiting met twee stroken waar 90 toegelaten was. Ik reed al links omdat ik 200 m verder links moest meedraaien. Opeens komt er een taxi aangestoven, flikkert even met z’n lichten achter mij en zonder dat ik de tijd heb om me te verzetten haalt hij me rechts in. Dat terwijl ik zelf al zo’n 100 reed, hij moest zeker 130 gereden hebben. En dan heb ik het nog niet gehad over de schunnige gebaren die de chauffeur tijdens het inhalen maakte.

  En dan natuurlijk nog de vele kleine dingen, zoals daarjuist nog aan de Louis Schmidtlaan: taxi moet rechts afslaan in een klein straatje, maar er staat een kleine file. Dus meneer rijdt maar het voetpad op en schept bijna een voetganger.

  Natuurlijk weet ik wel dat lang niet alle taxichauffeurs in Brussel zulke zotten zijn, maar het zijn er toch een flinke hoop…

 • Niet echt perfect die officiële taxisite, maar wel een manier om klach in te dienen

 • Tom

  Geloof het of niet, maar ooit wou ik een taxi nemen aan het Noordstation, bleek die chauffeur mij niet te verstaan in het Nederlands, Frans EN Engels!!
  Ik snap het nog steeds niet.
  Misschien een familielid dat even de taxidienst overnam ofzo?

 • Peter P.

  Inderdaad. De Brusselse taxichauffeurs moet dringend wat hoffelijkheid bijgebracht worden. Mijn vriendin en ik nemen in het weekend wel eens een taxi naar huis, en het valt echt op dat ze praktisch allemaal te snel rijden en hun eigen versie hanteren van de verkeersregels. Eén keer reed een chauffeur ons rustig naar huis, helaas omdat hij – volgens ons – onder invloed was van een of ander.
  Bovendien zou je op z’n minst verwachten dat een taxi een veilige manier is om thuis te geraken. Als vrouw is het al niet gemakkelijk ‘s avonds alleen over de straat te moeten in Brussel, maar in een taxi is het blijkbaar niet per se beter, als ik het zo van m’n vriendin hoor.
  Enkele weken geleden waren we in Sevilla. Wat een verademing was dat om een taxichauffeur te hebben die zich als een gentleman gedroeg. Zoals het een chauffeur betaamt.

  Nederlands praten tegen een taxichauffeur heb ik al lang opgegeven. Al valt wel te begrijpen dat niet elke chauffeur alle straatnamen ook nog es in het Nederlands kent.

 • Peter

  Taxichauffeurs in Brussel zijn inderdaad van een verwerpelijke aard, zowel tegenover klanten als medeweggebruikers.
  Deze wil ik u niet onthouden. Taxi’s weigeren systematisch korte ritten wegens niet lucratief genoeg. Ook als een hoogzwangere vrouw aan het centraal station een taxi wil nemen om naar de bovenstad te gaan. Eerste taxi in de rij weigert wegens de gekende reden. De rest van de rij speelt het spel mee onder het mom dat zij geen klanten mogen aanvaarden tenzij ze als eerste in de rij staan.
  Afloop van het verhaal : de gehaaste vrouw heeft het traject dan maar te voet afgelegd met zware complicaties voor het verdere verloop van de zwangerschap.
  GANGSTERS !
  En dan zeggen dat deze geldwolven voor veel toeristen het visitekaartje zijn voor Brussel.
  Het is onbegrijpelijk dat de overheid, die via een licentie- en takssysteem de sector zou moeten sturen en controleren, hier niets aan doet.
  Minister Smet ligt enkel wakker over het toekomstige kleur van de taxi’s. Een laagje verf gaat dit probleem hier niet oplossen !
  Een ernstige beleidsdaad is wat hier op deze pagina gevraagd wordt.

 • Erik

  Tussen 7 en 9 twee ritten, één van 5 Euro en één van 17 Euro. Twee uur onderweg want vast in de ochtendspits.
  Een ritje van een hotel in het centrum naar het Zuidstation, daar doen we niet meer aan mee, zeker niet tijdens de spits, dat brengt niks op!
  Onderweg naar het Hotel pikken we vaak nog iemand op die langs de straat staat…die moet misschien naar de luchthaven, da’s beter!
  En nog veel meer gezaag over de verkeersarme straten en eenrichtingsstraten mocht ik horen van mijn taxi chaufeur gisteren.

  Te veel auto’s in de stad is slecht voor de taxi chaufeur en slecht voor de klant en dus ook slecht voor het imago van Brussel.

 • Dank u, dank u.

  Nu pas besef ik pas dat ik met mijn attitude jegens odieuze taxi-chauffeurs niet alleen sta. Gevaarlijke, pretentieuze rotchauffeurs, durf ik in een onbewaakt en irrationeel moment wel eens te denken.

  Bijvoorbeeld : als ze tijdens autoluwe zondagen aan een rotvaart door mijn straat scheuren…
  of
  Bijvoorbeeld : als ze aan mijn achterbumper kleven en vervolgens natuurlijk niet tijdig kunnen remmen (“je regardais les hotels …!?!?”

  Ongetwijfeld bestaan er eerlijke, betrouwbare en degelijke taxi-chauffeurs maar de eerlijkheid noopt me tot volgende bekentenis: ik heb ze nog niet ontmoet…

 • Valer

  Amai!! Ben ik even blij dat ik niet de enige ben die dit vindt! Vond me al de grote-Brussel-zaag worden!!
  De laatste keer dat ik een taxi nam (Naamse naar centrum) heb ik de weg moeten uitleggen omdat meneer het nodig vond via flagey te rijden!!!
  En 16 euro heeft dat grapje me gekost!
  Ik weigerde dit te betalen want had op voorhand een bedrag afgesproken vond hij dit nodig andere collega’s erbij te halen. Als meisje alleen ‘s nachts na een feestje was dit wel niet het leukste wat me kon gebeuren!
  Heb dan toch maar toegegeven, maar toen kon meneer niet teruggeven en heb ik nog tien minuten moeten wachten voor ik mijn wisselgeld had!!!

  Schandoelig!

 • Etienne

  Amai, als ik dat hier allemaal lees !+>”‘)$ùµ. En ik was van plan om binnenkort vanuit het Noordstation eventueel de taxi te nemen naar de Sint.Pieterssteenweg (1040) . Zal maar te voet gaan zeker of weet er iemand anders raad ?

 • Neem gerust de taxi, Etienne. Om te beginnen zou ik als bestemming Chée Saint-Pierre opgeven, en als je de weg kent zou ik via hints laten verstaan dat je het hier wel kent… Dat van bewust in files gaan staan kan je weinig aan doen tenzij je de weg wel héél goed kent.