De “Bronx” van Brussel

Sailing the oceans

Ik moest onlangs aan een niet-brusselaar uitleggen wat voor gemeente Molenbeek was, en ik maakte de volgende vergelijking:

Sint-Jans-Molenbeek is de Bronx van Brussel

Had ik gelijk of niet? En vooral: wat voor andere correcte/misplaatste analogieën kan je nog maken? Wat is de Chinatown van Brussel? Het Manhattan? La défense? De Big Ben?

Uw suggesties, graag!

Share
 • Toen ik in Anneessens kwam wonen lag er in de keuken doodleuk een artikel uit de Standaard op me te wachten, getiteld: “De Bronx van Brussel”. Ondertussen moet ik zeggen dat dat geweldig meevalt. Het bekt natuurlijk wel lekker om achtergestelde buurten “Bronx” te noemen, “het Brooklyn van Brussel” is net een lettergreep te lang.

  Chinatown is tussen de Beurs en StGoriks toch? Dat staat daar althans op de geven van de bank in een oude neon.

  Van een NewYorkse Nederlaner kreeg ik dan weer te horen dat de hoogbouw aan het Noordstation hem heimwee deed krijgen. Vooral dan in vergelijking met de laagbouw in zowat gans Amsterdam.

 • Tom

  Chinatown is inderdaad dat gebied tussen Beurs, St-Goriks, Sint-Katelijne en is inderdaad netjes aangegeven met ‘Chinatown’ op de gevel.

  Het Manhattan van Brussel is de ‘Manhattanwijk’, staat ook aangeduid.

  We hebben een BRONKS theater. Ik weet niet of dat telt?

  Zoals je ziet, ‘t is allemaal heel netjes aangeduid waar we onze inspiratie vandaan halen 😉

  Is de Big Ben misschien niet het stadhuis? Een grote toren die het stadsbeeld domineert en waaraan je direct ziet dat het Brussel is? En waar een klok op hangt.

  Het Père Lachaise van Brussel is naar verluid het kerkhof van Laken.

  Waar La Défense zou zijn weet ik niet, maar de Arc de Triomphe staat in het Jubelpark.

 • Volgens mij kunnen ze van de terreinen van het Rijksadministratief Centrum (RAC) met een beetje goeie wil een Brusselse La Defense maken.
  Omgekeerd ken ik in het buitenland niet direct iets dat ze als het Atomium van X-stad kunnen noemen 😉

 • Ik zou de hoogbouw in de Noordwijk zonder twijfel de Défense van Brussel noemen. Veel overeenkomsten met Parijs: de hoogbouw an sich, de ligging (niet ver van het centrum), de functie van de gebouwen (ministeries, hoofdkantoren van vooral (financiële) instellingen, …), enzovoort. Alleen een ‘Arc de Défense’ ontbreekt.

 • pieter heremans

  op reis door zuid-marokko zijn mijn ouders een berber tegen het lijf gelopen die dolgelukkig zijn herinneringen op te diepen over langvervlogen tijden in ons brusselse meulebeek (het heeft eventjes geduurd vooraleer mijn ouders doorhadden waarover ie bezig was) — da heeft geen vergelijk met eenders welke andere stad ter wereld:-)

 • Het voorplein van st gilles: parijs aan de zenne
  de stalingradlaan: een would be ramblas (barcelona)

 • Inderdaad, de Jean Voldersstraat van het Voorplein tot de Hallepoort heeft ook iets Parijs, vooral de gevels dan.

 • Peter

  De Brouckere heeft mij altijd aan Timesquare doen denken.
  (enkel coca cola is de overeenkomst, maar toch…)

 • tommy1975

  Marollen in de weekend is erg Parijs. Vooral sinds alle straatmuzikanten zich de améliepoulain soundtrack hebben eigen gemaakt. (De Godfathertune en Dave Brubeck zijn naar plaatsen 2 en 3 verdrongen)

 • Stef

  Als je het bekijkt is brussel een mini-versie van Europese metropolen. Enkel geen rivier. Maar spijitg genoeg zijn de verloederde wijken veel te groot in vergelijking met de grootte van het centrum. Spijtig. Want er zijn mooie dingen te zien. De Congrescolom lijkt op iets in Berlijn (met gouden vogel op of zoiets) net zoals de jubeltriompboog op de brandenbürgertor (zo klinkt het ongeveer)gelijkt. Erg dat het beetje verwaarloosd is, aan de beurs zie je bijna het zuid, waar pure miserie is. De Anspachlaan moet dringend heraangelegd en geherwaardeerd worden met al die mooie verloederde gebouwen. Maakt dat je nooit echt volledig mooie wijk hebt zonder de ellende te voelen. Net als de vismarkt waar je snel in vieze straten terechtkomt. Maar ik heb brussel graag hoor.:-)