Foto: Dexia-toren in de mist

Dexia-toren in de mist

Afgelopen zaterdag ging ik met mijn statief naar het stadscentrum om de mistige sfeer rond een aantal lichtgevende gebouwen op foto vast te leggen. Dit is alvast één van de meest geslaagde foto’s.

Share
 • piet

  Het blauwe gedrocht is toch wel enorm ambetant aan het worden. Het nieuwe is ervan af, ze mogen de stekker eruit trekken van mij.

 • Mieke

  Dexia mag inderdaad de lichten doven. Het is welletjes geweest.

 • Jeanne

  Dexia, kan je aub het licht uitdoen na de kantooruren? Het is niet leuk meer.

 • Jul

  Het zal zo nog meevallen zegt 🙂

 • Dexia-toren verandert van kleur bij weersvoorspellingen

  BRUSSEL – (Belga) De Dexia-toren op het Rogierplein in Brussel gaat vanaf 15 oktober het weer voorspellen. Afhankelijk van de weersverwachtingen voor de volgende dag, zal de toren elke dag een andere kleur aannemen. Vanaf 15 augustus is op de toren ook om de twee maanden een ander lichtkunstwerk te zien zijn.

  Het project werd ontwikkeld door de Brusselse multimediastudio Lab[au] en kreeg de titel “Who’s afraid of Red, Green and Blue”. In 2008, op het einde van de cyclus van zes kunstwerken, kan het publiek zijn favoriete werk kiezen. Naast de projectie van de kunstwerken zal het LED-verlichtingsysteem waarmee de 4.200 vensters van het 34 verdiepingen tellende gebouw zijn uitgerust, ook de tijd aangeven. Naarmate de zonsopgang nadert en het buiten lichter wordt, zal de lichtintensiteit van het gebouw verlagen. Om middernacht moet de lichtintensiteit het grootst zijn. Eind 2006 ontwierp Lab(au) een gelijkaardig lichtkunstwerk voor Dexia, waarbij het publiek via een interactief computerscherm aan de voet van de toren zijn lievelingskleur voor het gebouw kon kiezen. (KWO) BELGA

  De Standaard

 • Koen

  Wat een onzin!

 • Stella

  hier nog een goeie met betrekking tot :
  http://www.arau.org/docs/presse/07-08-03.pdf

 • Koen

  725000 Euro taks per jaar zou inderdaad en welkom geschenk zijn voor Sint-Joost.
  Hopelijk wordt dit ook geind.
  Het blijft echter een nodeloze verspilling van energie.

 • Bert

  Zo’n lichtshow is pure kunst, al blijft dit natuurlijk een subjectief gegeven.

  Ik ben het volledig oneens met de argumenten rond energieverspilling. Eerder werd al verwezen naar de zonnepanelen op het dak. Daarnaast is de Dexia-toren waarschijnlijk het energievriendelijkste torengebouw van Brussel.

  Dexia bank is trouwens een belangrijke financier van hernieuwbare energieprojecten op Europees vlak. De kritiek die ik hier las over het feit dat Dexia zich Kyoto-onvriendelijk opstelt lijkt mij volledig onterecht. Maar ja, blinde kritiek spuien op banken is helaas een nationale sport geworden.

  Dexia heeft zich trouwens verbonden aan het C-Power off-shore windmolenpark. Dat park zal er bijna in zijn eentje voor zorgen dat België zijn doelstellingen zal halen op vlak van hernieuwbare energiebronnen. Via een lening bekostigt Dexia het grootste deel van de investeringskost. Maar we wijken af van het onderwerp…

 • Roel

  Dexia is verre van een bedrijf die zuinig omspringt met energie. Het enige dat telt voor hen is geld verdienen.
  Elk intern project binnen Dexia die geen geld opbrengt wordt direct afgeketst. (ik werk bij Dexia, dus ik weet waarover ik spreek)
  Naar de buitenwereld zich voordoen als een bedrijf die hernieuwbare energie zou promoten is larie. Het is louter een marketingstrategie.

 • Koen

  Ik vrees ook dat het vooral gaat om marketing. Iedereen die Brussel bezoekt ziet de toren en met een beetje geluk volgt de link met Dexia.

  De gustibus et coloribus… Persoonlijk vind ik het lichtspektakel te overheersend. Ik kan me inbeelden dat het geen pretje is als je in de buurt woont of er nietsvermoedend een hotelkamer reserveert. Een subtielere variant lijkt me meer gepast.

 • Julie

  Ik vind het geweldig. Mijn ex vriend woont er recht tegenover, vlak aant sheraton. En ‘s nachts keken we dan samen naar de lichtjes van de stad en de imposante wolkenkrabers waar ik altijd al van heb gehouden.
  Waar of wanneer ook ik ergens Brussel ben zie ik de dexia toren en dan moet ik lachen want dan zie ik mijn exvriend een beetje.
  Mij stoort het dus absoluut niet dat die lichtjes er zijn. Ik zag ze ‘s nachts graag binnenvallen.

 • man-man-man

  ‘t es geliek een oerekot

 • Paul

  Sinds de crisis is er al stukken minder licht. Hebben ze uiteindelijk de onzin en verspilling ingezien?

 • mari

  Is het dan tijd verspilling en energie verspilling??? Ik denk dat het iets kan zijn waar je als bewoner trots op kan zijn. Het is namelijk niet zo dat ze zich niks van de energiekosten hebben aangetrokken want ze hebben de meest energiebesparende toren(verlichting) en daarnaast hebben ze de bewoners ook niet helemaal uitgesloten omdat deze zelf de verlichting kunnen bedienen.

 • Bart

  Kijk, een toren laten de hele nacht flashen kan NIET energiebesparend zijn. Er is in wezen geen deftige reden aan te halen voor het gebruik van dat licht, of ze zouden al een deal met de luchthaven moeten afsluiten om het als lightbeacon te gebruiken bij mist, of zo.

  En in dezelfde lijn zitten we binnen 10 jaar met pleinen die vol staan met flashende reclamepanelen en is de stad een gigantisch lunapark.

  Hoe een bewoner trots kan zijn op energieverspilling heb ik het raden naar hoor. Misschien het kleurenspectrum of zo, ok dan. Koop dan wat LED lichtelementen in je woning, flasht even leuk. Kinderhand is gauw gevuld, zeker.

 • Bart

  Ergens ook grappig dat iemand lab[au] aanhaalde en die de werking van zonnepanelen aanhaalde en de toren niets zou verbruiken, en iemand die prompt kon weerleggen met cijfers.

  Natuurlijk gaat de aannemer niets slecht zeggen over het project waar hij voor gecontracteerd is. Maar doen alsof die hele toren kan opgelicht worden zonder verbruik is absurd.

  LED verlichting (en spaarlampen) is minder verbruikend, het is niet ineens een wonderkind. Als men de kerstverlichting dit jaar zou in L.E.D. verrichten, dat is een stap in de goede richting. Als ik dit jaar weer overal grote ‘moving heads’ zie staan (250W lampen) zoals vorig jaar, dan zal ik toch nog eens moeten lachen met de aanmaning dat Brusselaars moeten opletten.

 • peter

  Wijlen minister Smet verdedigde zijn lichtbakens door te zeggen dat ze de veiligheid zouden bevorderen…
  Gelukkig is hij nooit aan de Jubelparkbogen kunnen beginnen met zin LEDstrip (zie VRTtoren).

 • Bart

  Om eerlijk te zijn verdedig ik dat aspect er nu wel aan.

  Het is nu eenmaal wel zo dat een betere belichting indien al niet effectief problematiek wegneemt, ze alleszins het onveiligheidsgevoel onbewust doet afnemen.

  Het argument dat daar een lichtspel van rood, blauw en groen voor nodig is is natuurlijk iets anders. Een deftige straatverlichting kan wonderen doen.

  Ik begrijp heel die fixatie niet op L.E.D. verlichting. In de gang naar het centraal station staat er ook zo een wall en ik vind het er gewoon niet passen. L.E.D. verlichting is, in tegenstelling tot zaken als spaarlampen, per definitie vrij koude verlichting. Ik gebruik zelf thuis L.E.D. en het verbruik per (vrij grote) lamp is 15W, dat is beter dan een normale lamp, maar ik heb er ook 4 nodig om mijn appartement ietwat deftig te verlichten. En daarmee zit ik ook aan 60W.

 • peter

  Ik snap echt niet wat die kitchverlichting op de VRTtoren bijdraagt aan de veiligheid. Het leek me eerder een drogreden.

 • Lieven

  De lichtjes zijn nu al een tijd je uit.
  Raar voor iets wat volgens sommigen toch zo mooi en goedkoop is.