Digitale televisie voor iedereen?

Op deze fantastische blog zijn al veel horrorverhalen verschenen over bepaalde dubieze kabelaanbieders (laat ik Coditel vooral maar niet bij naam noemen). Telenet heeft momenteel nog geen aanbod, en bij de digitale tv van Belgacom zijn er nog veel haken en ogen (verplicht internetabonnement etc.). Maar voor wie digitale tv-kwaliteit wil, genoegen neemt met de openbare zenders + tvbrussel en bovendien geen fortuinen wil spenderen, heb ik vandaag een mooie oplossing gevonden: DVB-T.

Tot nu toe hadden we het altijd gehouden bij een simpele analoge antenne, dus dat betekent één en met een beetje geluk Canvas, maar met soms heel wat ruis. Maar de openbare omroepen (zowel VRT als RTBF) zijn nu al een tijdje bezig met (gratis) digitale televisie via de ether, DVB-T dus. Het enige wat nodig is, is een decoder om dat digitale signaal om te zetten in een analoog signaal voor de televisie. Wij dus zo’n ‘baksken’ gaan halen; de prijs valt in vergelijking met de ‘bakskes’ van veel kabelaanbieders goed mee: in de buurt van het Liedtsplein hebben we er eentje voor 50 euro op de kop kunnen tikken. De vergelijking gaat niet helemaal op, maar een Telenet-Digibox kost (promoties buiten beschouwing gelaten) 200 euro. Bovendien is het verder helemaal gratis, dus niks activeringskosten, abonnement enzovoort.

Wel, we hadden ons niets beters kunnen voorstellen. Je merkt heel goed dat het digitale televisie is, in die zin dat het beeld en geluid ofwel perfect zijn, ofwel niét zijn. In de praktijk hebben we dus perfect beeld, geluid, teletekst (waar het vroeger nog met flink wat ruis was), en het beeld valt misschien één secondje per avond weg. één, Canvas, RTBF (niet zeker of La Deux er ook al bij is), tvbrussel én alle VRT-radiozenders zijn vrij te ontvangen. Het hangt een beetje van het gebouw af waar je je bevindt, maar vaak zal een simpele binnenhuisantenne meer dan genoeg zijn.

DVB-T is dus zeker een aanrader als je genoegen neemt met één, canvas, tvbrussel en de VRT-radiozenders. Je bent er ongeveer 50 euro aan kwijt voor de decoder, voor de rest helemaal niks. Als je op ronde gaat, vraag je best naar een ‘decodeur terrestriel’. Zie ook hier.

Share
 • aha dus TV-Brussel dat gaat dus echt met DVB-T? Dan wordt TV-vlaanderen via satelliet in combinatie met DVB-T wel interessant

 • In Frankrijk noemt dit TNT en hebben ze een brede waaier aan zenders, maar de kabel is ginder niet even ingeburgerd als hier…

 • Remi

  Persoonlijk kan ik bevestigen dat het ding super goed werkt ook in de “put van schaarbeek”. Heb 70 euro betaald voor ontvanger bij Media Markt. Dus toch niet de goedkoopste van ‘t stad. Heb BelgacomTV buitengegooid, wegens geen interactiviteit, te duur maar eerlijkheidshalve vooral omdat ik teveel TV keek. Dank zij je artikel weet ik nu ook dat TV Bxl op DVB-T zit. Super.

 • Valer

  Leuk, interesseert me ook wel!
  Moet je enkel een decoder hebben? Geen andere aansluiting? En welke hebben jullie?
  Het is me allemaal nog onbekend maar daar zal wss wel snel verandering in komen!
  Merci brussel.blogt!

 • Richard: tvbrussel gaat echt, inderdaad. Het signaal is precies wel niet zo sterk als één/canvas en het is ook een ander kanaal, dus misschien zul je je antenne moeten draaien (ten opzichte van één/canvas) als je tvbrussel wilt kijken. Er zijn trouwens ook decoders voor zowel satelliet als ether (DVB-T/S), zou misschien een oplossing zijn voor jou. In de Brabantstraat heb ik er eentje voor zo’n 80 euro gezien, maar weet niet zeker of die gleuf voor een smartcard had (nodig voor TV Vlaanderen).

  Bij Media Markt zijn we ook gaan kijken, maar daar hadden ze er geen meer. De zaak waar hij voor 50 euro is, is ‘Axess’, juist voorbij het Liedtsplein in de Gallaitstraat. Ding werkt perfect. Je hebt dus alleen die decoder en een antenne nodig (geen speciale antenne, een ding zoals we dat vroeger allemaal gebruikten is meestal voldoende), voor de rest geen aansluiting.

  Wat moet ik me trouwens voorstellen bij de ‘put van Schaarbeek’? Wij wonen in ieder geval ook in Schaarbeek en de ontvangst is dus prima. Het signaal valt misschien een of twee keer per avond weg (een halve seconde lang of zo).

  één/canvas zit trouwens op kanaal 22, tvbrussel op 53.

 • Remi

  “Put van Schaarbeek” is een begrip wat ik me herinner van de oude dagen met klassieke antenne. Vanaf Meiser gaat het naar beneden en het begint terug te stijgen vanaf Deschanel op Rogierlaan. Als je “beneden” woont had je toen nul ontvangst met klassieke ontvangst. Met die DVB-T is het beeld perfect (desondanks signaalsterkte van 10 à 12%). Een tip die ze me meegaven bij MediaMarkt: zet de antenne op een metalen geleider. Bij mij zit er een magneetje aan onderaan wat ik op een buis van de CV bevestigde. Bij mij valt het beeld niet weg. Soms een fractie van een seconde dat het beeld even blijft hangen, maar dat had ik bij BelgacomTV ook (vooral bij sportwedstrijden – snelle beelden, waarbij compressie niet kan volgen vermoed ik.) Nu TV Brussel nog vinden.

 • Steve

  Op die manier. Wij wonen in een hoger stuk Schaarbeek, dus ook voorheen hadden we al een (beperkte) ontvangst.

  TV Brussel (kanaal 53) ontvangen we het best met de antenne naar Laken-NOH gericht, maar dat kan bij jou anders zijn. Het signaal is in ieder geval niet zo sterk als dat van één/Canvas.

 • Hoe werkt dat dan met radio luisteren? Moet de decoder op een versterker worden aangesloten?

  Ik vind dit ook zeer interresant! Ik kan nu één kijken met driedubbel beeld (vooral leuk met ondertitels). Canvas is al helemaal niet om aan te zien. Dit DVB-T verhaal klinkt mij dus als muziek in de oren 🙂

 • Als je driedubbel beeld hebt maar verder niet zoveel ‘sneeuw’, dan zal je normaal goeie ontvangst hebben. Staat mooi uitgelegd op de link hierboven.

  Voor de radio: je kunt radio luisteren op de tv. De decoder heeft ook aparte geluidsuitgangen (rood/wit), dus je kunt hem zo inderdaad op een versterker aansluiten.

 • Jeroen

  En heb je 2 decoders nodig voor 2 tv’s, ik bedoel één in de woonkamer en één in de slaapkamer?

 • Ja, dat is met elke vorm van digitale tv zo, zolang er nog geen tv’s zijn die een ingebouwde decoder hebben. Je kunt eventueel twee tv’s aan eenzelfde decoder hangen, maar dan kun je natuurlijk niet tegelijkertijd een andere zender bekijken op de tv’s.

 • vandendriessche

  Hoe zit het met het bekijken van uitzendingen met en laptop thuis of in een rijdende wagen . In Duitsland zou dit nu reeds mogelijk zijn Wie heeft ervaringen met DVB-T op de laptop

 • Ik weet dat er talloze ontvangertjes zijn voor de computer (USB, PCI (intern voor desktop) of PCMCIA (uitbreidingsslot van laptop)), die dikwijls al voor 30-40 euro verkrijgbaar zijn. Met een goede antenne moet thuisontvangst daarmee goed mogelijk zijn. Hoe het zit in een rijdende auto weet ik niet goed, maar het moet mogelijk zijn met een krachtig signaal. Wel de moeite om eens uit te proberen.

 • Lieven

  Zonet Belgacom TV aangesloten via hun draadloze oplossing (Ruckus).
  Als ik vergelijk tussen Coditel en BelgacomTV kan ik enkel zeggen dat Coditel nergens staat t.o.v. Belgacom TV.
  Morgen gaat de brief uit de deur naar coditel om mijn abonnement op te zeggen, zoveel is zeker.

 • Wim

  Hier (in Temse) hebben we geen ontvangst met zo een ding in de laptop. Het antennetje stelt wel niet veel voor. Misschien is het mogelijk daar een betere antenne op aan te sluiten.