Het riolenmuseum, had u daar al van gehoord?

Vandaag toevallig gezien in de bus, aan de Anderlechtse poort: het riolenmuseum! Ik had er nog nooit van gehoord, maar het intrigeerde me wel. Ik was even bang dat het gewoon om een antiek bordje ging dat er nog altijd hing uit nostalgische overwegingen, maar het beestje blijkt nog altijd te bestaan: brucity.be. Volgens het Nieuwsblad (hier) zou de Zenne er zelfs te zien zijn!

Is iemand er ooit al geweest? Is er veel te zien, is er een echte rondleiding, of is het niet meer dan een paar ruimtes met wat foto’s en machines? Het lijkt me in ieder geval heel interessant om deze minder geurige kant van Brussel te leren kennen. Ik weet dat het Davidsfonds tijdens de Nacht van de Geschiedenis al een soort riolenrondleiding georganiseerd heeft, maar die heb ik gemist.

Share
 • Ben er al geweest in mijn studententijd. Het was toen een unieke ervaring, en we hadden geluk met een zeer grappige gids. Je gaat uiteraard niet overdreven ver in de riolen, en er zijn momenten dat je dat dus echt nièt wil!
  Er is wel veel uitleg over stormbekkens, de noord-zuidverbinding, nooit tot stand gekomen parkings/metrostations die nu maar als bekkens dienst doen edm

 • Dirk

  Het museum is inderdaad een leuke en leerrijke ervaring, jammer genoeg enkel ‘s woensdags te bezoeken. Momenteel wegens werken zelfs volledig gesloten (voor onbepaalde tijd, reeds sinds ongeveer anderhalf jaar). Eén van de paviljoenen (kant Zuidstation) is (binnenin alleszins) reeds aangepakt, sinds een tweetal weken wordt het andere paviljoen (kant Ninoofsepoort)onder handen genomen.

 • Zelfs voor diegenen die het reeds gezien hebben, zou het interessant kunnen zijn. Het museum wordt immers gerenoveerd. Maar het is enkel open tijdens werkdagen. Wie kan er zich nu tijdens de week vrijmaken?

 • ben er ook al ‘ns geweest. is echt creepy en érg indrukwekkend…

 • Leuke fotoreportages over de riolen van Brussel vinden jullie hier :
  http://tchorski.morkitu.org/3/3214.htm

  Aan het werk:
  http://tchorski.morkitu.org/2/egouts-bruxelles.htm

 • Ben er in 1996 geweest toen ik nog les gaf in het beroepsonderwijs. De meisjes van 6 kantoor waren alleszins enorm onder de indruk. Eén echte aanrader!

 • Maarten

  Das hier achter de hoek, maar idd momenteel gesloten voor verbouwing!

 • Intussen is het weer open… is iemand er al geweest, en kan die mij zeggen of het nog altijd even interessant is als vroeger?