GSM-masten: de verwarring

Brusselnieuws (en Brussel Deze Week) vorige zaterdag:

Het klinkt misschien raar, maar toch is het zo: mobiel telefoneren in Brussel is gezonder dan pakweg op het platteland of in de Ardennen. Want je wordt veel minder blootgesteld aan straling die door je eigenste mobieltje wordt uitgezonden.

Vandaag in De Morgen:

Twee verenigingen die strijden tegen elektromagnetische vervuiling, hebben woensdag in een brief aan minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) gevraagd om maatregelen te nemen tegen de elektromagnetische vervuiling in Brussel. Vandaag worden veel Brusselaars blootgesteld aan de straling van zendmasten voor gsm-gebruik.

De vergelijking gaat niet volledig op, maar het zijn geen appelen met peren (hooguit Granny Smiths met Jonagold). Waarom moeten er dan 5 dagen later klachten worden neergelegd bij een minister door enkele drukkingsgroepen? Wat moet ik hiervan denken? Is dit een robbertje vechten tussen de katholieke UCL en de VUB? Kunnen ze dan niet gewoonweg als wetenschappers elkanders theorieën weerleggen zonder daarmee meteen een kabinet aan het werk te zetten?
Probeer er ondertussen als leek maar iets van te begrijpen!

Share
 • Tom

  ‘t is simpel.

  er is straling schuin onder de masten (niet eronder, want die stralen schuin naar beneden op zo’n manier dat de straling van de mast altijd al een heel stuk verzwakt is voor ze mensen bereikt).
  er is straling van uw gsm zelf, die altijd vlak bij u is.

  hebt ge een gsm, dan hebt ge vooral last van de straling van uw gsm
  hebt ge geen gsm, dan hebt ge alleen last van de straling van de zendmast

  dus:
  een gsm loze zal in de stad meer straling ondergaan dan op platteland
  een gsmhebbende zal op platteland meer straling ondergaan dan in stad

  dan kunt ge u afvragen:
  – in hoeverre is het dan uw eigen schuld als ge een gsm wilt hebben?
  – hoeveel percent van de bevolking van een stad heeft een gsm (en bijgevolg hoe verantwoord is het om veel masten te hebben, en daardoor ook voor extra straling te zorgen voor de niet-gsm’ers)
  – vanaf hoe veel zendmasten is het voordeel van minder gsmstraling (van uw eigen gsm dus) tenietgedaan door het nadeel van meer maststraling (van de masten op de huizen)?

  –> dit laatste is een vraag voor wetenschap, de andere twee zijn meer morele afwegingen enzo

  als hun onderzoek niet hetzelfde zegt, horen ze natuurlijk met elkaar uit te vechten wat nu wél de wetenschzppelijke waarheid is. maar ik denk dat het in dit geval gewoon gaat om morele afwegingen.

 • Pingback: Brussel.blogt.be » Brussel verstrengt normen GSM-masten()