5 minuten zonder licht?

Op 1 februari zou iedereen zijn licht uitschakelen tussen 19.55 uur en 20.00 uur. Zo hadden de milieuactivisten het toch gewild. Om de spectaculaire lichtshow op gevoelige plaat te leggen, stond ik donderdagavond met statief en camera in de aanslag op het Poelaertplein. Het resultaat bleek echter bedroevend te zijn…

VOOR:
Voor

NA:
Na

Het spectaculairste van de avond was wel het Poelaertplein zelf. Omstreeks 19.50 uur liep de balustrade mooi vol. Tien minuten later was iedereen ontgoocheld naar huis gegaan. Een mooi initiatief, maar daar blijft het ook bij.
Toeschouwers

(thx, Jurgen Dedeckere )

Share
 • Erik

  Die 5 minuten zijn dan ook veel te kort.
  Mijn uurwerk, geen zwitsers da’s duidelijk, loopt gemiddeld 3 minuten achter.

  En als je even druk bezig bent met iets, zoals voorkomen dat de spagettisaus aanbrand zijn die 5 minuten zo voorbij!

  Volgend jaar 30 minuten!

 • Daniel

  Ik vond het maar niks. Dit is weer eens een voorbeeld van symbool politiek waar we al te veel van hebben. Als alle mensen een klein beetje meehelpen (spaarlampen, betere isolatie huizen, computer en televisie uitzetten ipv op stand-by, zo nu en dan te voet of op de fiets, niet elke dag vlees eten) dan ben je duurzamer bezig dan eens per jaar het licht 5 of 30 minuten uit.

 • Ik ben het eens met Daniel, dit is een gemakkelijkere manier om weer even je schuldgevoel te stillen en te denken dat je aan het bijdragen bent tot een betere wereld. Ik heb dan ook niet meegedaan aan die actie (ook al omdat het 20u was voor ik er erg in had) en zal ter compensatie wel die andere 23u en 55 minuten van iedere dag op mijn energieverbruik letten.

 • Mieke

  Het hypocriete Dexia heeft ook meegedaan.. De sukkels
  Eerst installeren ze 220000 lampjes in de Dexia toren die elke dag uren branden en dan gaan ze één maal 5 minuten de lichtjes doven.
  De verlichting van de Dexia toren heeft totaal geen functie maar is een teken van grootheidswaanzin.

 • Tom

  “Dit is weer eens een voorbeeld van symbool politiek”

  dat was dan ook inderdaad de bedoeling. niet om in die 5 minuten energie te besparen, maar van met een symbolische actie mensen te herinneren aan energiebesparing & lichtpollutie.
  Maar wel ontgoochelend hoe weinig eraan meegedaan wordt. It would have been nice om eens 5 minuten geen zonnebril aan te moeten doen ‘s nachts in brussel.

  Extra cool zou geweest zijn als gans brussel het licht had uitgedaan, zonder dexia te verwittigen, dan had ge gans brussel verlicht gezien door een enkele 136m grote, groen met paarse stippen gekleurde, lamp 🙂

 • En toch vind ik jouw fotoreportage de moeite. Goed idee.

  Verder zou ik hier mijn beklag willen doen over het Berlaymont gebouw. Dat is iedere avond ook hel verlicht, met spots nog aan toe. En tegelijkertijd hangt de Europese Commissie een “banner” ter promotie van maatregelen tegen de opwarming van de aarde. Hoe kan ik dat nu rijmen?

 • Joris

  Ik stoor me ten zeerste aan de overdreven verlichting van etalages en het laten branden van lichtreclames als de winkels gesloten zijn, vooral ‘s nachts. Voor welke window shoppper moeten die etalages ‘s nachts verlicht zijn? De ergsten zijn tegenwoordig de DVD-zaken, het aantal neonlampen dat die tegenwoordig aan hun gevel hangen, dat is niet meer normaal. Is er een competitie aan de gang tussen de verschillende ketens of zo? Als iedereen in zijn bed ligt is het niet nodig alle lampen van alle etalages te laten branden. Als het van mij afhangt wordt het bij wet verboden etalages of “normale” (ttz. geen historische of belangrijke) gebouwen te verlichten na middernacht.
  Voor de veiligheid? Is straatverlichting dan geen taak van de overheid? Het zou me niet verbazen als de Brusselse overheden de gemakkelijkste weg kiezen door niet op te treden tegen overdreven verlichte etalages onder het mom van de veiligheid.

 • Het stoort mij ook enorm dat Dexia zo kwistig omgaat met energie door zijn volledige wolkenkrabber blauw te kleuren. Grootheidswaanzin zoals Mieke het hierboven reeds zei! Het trieste is dat de kranten dit gebouw afbeelden bij het vijf-minuten-licht-staken terwijl dit eigenlijk het slechtste voorbeeld van heel Brussel is. En kom niet af met de LED blabla, ook LEDs verbruiken, hoe weinig ook.