Comedy: Wim Helsen – KVS 27 feb 2007

Vanavond een uitje gedaan met mede brussel-blogger Mike. Naar het optreden van Wim Helsen en zijn nieuwste show Bij mij zijt ge veilig. Buitengekomen met kaakspieren die pijn deden van het lachen. Meer moet dat niet zijn.

Eerst was er Henk Rijckaert, die gedurende enkele minuten het publiek voorverwarmde met wat absurdistische humor die hier en daar vaag aan de oude Urbanus deed denken. De performance van Wim Helsen zelf kondigde zich aan met een grote kist die Helsen het podium oprolde, waarna hij een verhaal begon te vertellen over zijn vrouw, die helaas is overleden. Het was een fijne vrouw, lief, vriendelijk, een droom, een tikkeltje jaloers, wat pesterig, een takkewijf. Door middel van vrije associaties bouwt Helsen een spektakel op waarin salamanders, ministers van sport en horden Luxemburgers de show stelen. Ondertussen schijnt in Australië de zon. Met een klein fluffy wolkje. Dat aanzwelt tot een allesvernietigende zondvloed. De hersenkronkels van Helsen zijn vreemd, absurd en totaal onvoorspelbaar. En vooral hilarisch. Als een messias bezweert hij het aanwezige vrouwvolk zich aan hem te onderwerpen, deemoedig. En hij komt ermee weg. Boem sjakkelakkelakke boem boem boem! Wim Helsen dekt als vlag de lading.

Share
  • Ik was al van bij het begin een fan van beide heren. Beiden hebben een verschillende stijl, waarvan die van Wim Helsen een zeer unieke stijl. Henk Rijckaert heeft zich, waarschijnlijk door zijn immense adoratie voor het fenomeen Urbanus, sterk laten beïnvloeden zonder daarom een “kopie van” te zijn. Bij Wim Helsen is het moeilijker om invloeden te ontwaren.
    Het optreden van Henk Rijckaert was imho een tikkeltje te kort, maar dat gaat nu eenmaal hand in hand met de noemer “voorprogramma”. Ik moet nog eens kijken wanneer hij in de buurt van Brussel optreedt met zijn volledige show.
    Op Wim Helsen heb ik lang moeten wachten sinds ik zijn eerste individuele try-outs na Vrolijk België zag. Sant in eigen land voor lange tijd, moest je haast naar Nederland om Wim te zien spelen. Wegens immens succes bij de noorderburen, raakte ik ook daar de theaters niet binnen, wanneer ik een werkbezoek probeerde te combineren met een theaterbezoek. Nu comedy/cabaret terug in de lift zit in België/Vlaanderen, mag ik hopen beide heren nog regelmatig in het Brusselse terug te zien.
    Voor de geïnteresseerden: binnenkort Henk op YouTube

  • tommy1975

    Geweldige show, Wim Helsen steekt ver boven de Belgische concurrentie uit!