Wie mag blijven?

Wie mag blijven?

Nog tot morgen kan u op het Muntplein gaan kijken naar vijf illegalen in een glazen huis. Voorbijgangers kunnen stemmen wie van de vijf het land uit moet, en wie mag blijven. Met deze actie van het Forum Asiel en Migratie wordt de onduidelijke regelgeving wat betreft het regulariseren (of niet) van illegalen in ons land aan de kaak gesteld. Volgens de actievoerders wordt het beleid aldus herleid tot een loterij, en om dat gevoel vorm te geven, kan u zelf stemmen voor wie mag blijven of wie weg moet.

U kan zelf stemmen op deze site, en aangezien één van de vijf echt geregulariseerd werd, komt u meteen te weten of uw buikgevoel overeenstemt met de beslissing van de overheid. Ik had direct de juiste keuze gemaakt…

Share
  • Ik vind dat men aan iedereen op zeer korte tijd zou moeten kunnen zeggen of ze kunnen blijven of niet. Iemand die hier al twee jaar is, zelfs al geraakte hij hier in eerste instantie onrechtmatig, mag voor mij sowieso blijven. Omdat ik het onmenselijk vind iemand hier eerst twee jaar te laten verblijven om vervolgens te zeggen: “en nu moet je gaan”. In tussentijd hebben sommigen al meubels gekocht (!) , die ze dan in allerhaast moeten verkopen. Zo’n toestanden!

    De Dienst Vreemdelingenzaken functioneert met zoveel vertraging dat vele mensen qua papieren echt in een soort niemandsland terecht komen, waarbij ze niet meer in regel kunnen zijn, omdat andere basispapieren ontbreken. Om een voorbeeldje te geven: Iemand wiens verblijfsvergunning maar niet in orde geraakt, kan wanneer het rijbewijs uit het moederland vervalt, zich wel inschrijven in een Belgische rijsschool, maar wanneer het moment voor het examen daar is, niet aan dit examen deelnemen bij gebrek aan geldige papieren. Zo komen mensen, die wel met alles in regel willen zijn en blijven, uiteindelijk toch nog in de problemen terecht.